Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• benedekco
    addikt

Köszi! Mármint a PATA korbácson, ha van 2 csati, akkor a végén lévő megy a masterba, az alatta lévő pedig a slavebe?

Mi a helyzet a cd lejátszóval? Ott is a lejátszó lesz slave?

Jaja. PATA. Ugye általában modernebb vezérlőkőn meg alaplapokon két vezérlő van. Primary és Secondary. Szóval az csak annyi, hogy elsődleges és másdolagos vezérlő, vezérlőnként lehet két eszközt feltenni. A kábelen van 3 csati, egy messze a többitől és kettő relatíve közel egymáshoz. A távoli megy a vezérlő kártyába/alaplapra, a közeliek az eszközökbe. a középső a szolga, a drót vége pedig a mester.
    CD általában a slave, kivéve ha a secondary csatin van egyedül, akkor lehet master. Igazából érdemes a CD-t a secondary-re tenni egyedül még akkor is ha csak egy merevlemez van a gépben. Szóval
    Primary
    - Master a boot wincsi
    - Slave tár wincsi vagy akármi ha nem elég nagy a master tárhely
    De újabb lapokon már van RAID, azoknál általában egy csatornán kell lenni a raid-ben futó merevlemezeknek, azaz egyik master másik slave.

Secondary
    - Master a CD, hacsak nincs egy merevlemez előtte, ez akkor fodulhat elő ha a Primary-n master-re és slave-re is wincsi van kötve.
    Nekem mikor lett cd égetőm, akkor a cd olvasó volt a master, az író pedig a slave. (E és F meghajtó, de dos alatt sosem égettem lemezt).

Illetve PATA-n van a régi asszem max 16Mb/s aztán a 33mb/s és az ultra vagy mi a szar, annak új kábel kell, az a 66mb/s. Ahol sűrű/dupla szövésű a kábel az a gyors, a régi az szimpla/vastag szövésű kábel az max 33-ig tolja át az adatot. A két eszköz egy kábelen osztozkodik, szóval lassú régi eszközöknél is érdemes a 66os kábelt használni ha az alaplap támogatja (vezérlők már nagyon ritkán voltak 66osból, addigra ez integrálva volt az alaplapon, nekünk még volt ISA-s WD wincsi vezérlőnk, első időkben csak egy csatornával azaz Primary-val, ezeken a kártyákon volt általában a soros/párhozamos port vezérlés is).

Ja igen arra amit Darthsun mond:
    "bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyok"
    Ez így van, és amiről nem tud az nincs is ;)
    Na jó, lehet túlzok picit.

Új hozzászólás Aktív témák