- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- Az AI-ra fókuszál az új Arc meghajtó
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #190 üzenetére
Lsd. drkbl hsz.-ét. A saját idevágómat hirtelen nem találtam, újrafogalmazni meg nem akarom. Csillagász képfeldolgozó kütyü. Mint a HDR. Csak már elég erősek az asztali gépek is az értelmes optikai számításokra, nem csak "degauss, oszt jóvan"... (USM)
drkbl pédalinkje azért csalós, mert az Astra komoly USM-et rak az outputra. Onnan az extrém aura.
-
drkbl
őstag
válasz
Hydra SR #190 üzenetére
A dekonvolúció a konvolúció "ellentettje". Wiki szerint az elmosódottságok, árnyékok konvolúciók eredményei; a bokeh példa a konvolúcióra: az éles kép és az írisz "kombinációja" a fókuszon túlról alkotott kép.
Itt egy példa némi magyarázattal, miben más, mint az élkereséses élesítés (konvolúció). -
Hydra SR
addikt
válasz
Hydra SR #184 üzenetére
Közben rájöttem, hogyan tudom ellenőrizni: PSP-vel meg tudom számoltatni a képen jelen levő színeket. Ezt megteszem vágolapra másolás előtt is, aztán a PS-ben elmentettet újra megnyitom PSP-vel és újra megszámoltatom. Ha egyezik, akkor nem vesztette el a 16 bitet. És igen, egyezik tehát működik amit kitaláltam. Kicsit macerás de szerencsére elég ritkán kell.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
Hydra SR #144 üzenetére
Bár neked válaszolok Hydra, de mégsem Téged kritizállak, inkább egy mostanában elterjedt vélekedést... Szóval:
Nem jár alanyi jogon semmi. Semmi, csak talán a levegő. Minden másért fizetni kell, különben egyszerűen nincs jogod használni. Nagyon-nagyon sántít az az elmélet, hogy az, ha nem tellik rá, feljogosít arra, hogy ellopjam. Ha nem tellik valamire, akkor az számomra itt és most elérhetetlen, keresek helyette olcsóbb (akár ingyenes) alternatívát, vagy akár lemndok róla. Az élet sok területén léteznek ilyen alternatívák, így a képfeldolgozó szoftvereknél is. De az, hogy ellopom nem alternatíva. Nem szabad annak lennie.
Lehet, hogy ez kicsit sarkított, meg nem is túl népszerű, de attól még így kellene működnie.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
Hydra SR #140 üzenetére
Tényleg, a PS CS2 mennyibe került?
Nehéz megmondani, csomagban vettem még San Diego-ban egy digicam-el együtt. A gép egy kollégámnak kellett, és kicsicel drágábban adtak hozzá egy full CS2-t, 512MB CF-et, meg egy fotós könyvet kezdőknek. De úgy emlkészem, hogy olyan 50e Ft-re jött ki, miután minden mást eladtam. Kb. A napidíjamból simán kijött...
De már nekem is CS3 van. Sokkal jobb.
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #140 üzenetére
Ahogy mondják, ezek professzionális eszközök, magas áron. Olyanra van szaba az áruk, hogy olyannak érje meg megvenni, aki pénzr keres vele. Egyszerűen nem várható el, irreális, hogy egy amatőr ezért fizessen.
Ez olyan, mint az én szakmámban a fejlesztői környezet: halgatólagosan minden programozói nyelvi környezetet gyártó cég beleegyezett abba, hogy a kezdő, tanuló programozók "illegálisan" használják a szotvereiket, mert tudják jól, hogy majd amikor elkezd élesben dolgozni, nagy valószínűséggel meg fogja venni (=rászoktatás). És inkább megveszi azt, amit használt, még ha drágább is, mint valami olcsóbbat, de szokatlant, ismeretlent. Ezt most egy huszárvágással (nagyon okosan) a M$ megoldotta az "Express", ingyenes termékcsaláddal.
Nem tudom digi content creaton oldalon mi a pálya, de én nyugodt lélekkel alkalmazom ezt a szisztémát.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
Hydra SR #133 üzenetére
Egyébként a DxO-t tényleg olyan egyszerű használni, hogy csak beállítok pár csuszkát és kb. jó lesz?
Lehet csupán egyetlen gombnyomással is javítani, mindennemű képi hibát a DxO-ban, HA AZ ADATBÁZISA ISMERI A GÉPET ÉS AZ OBJEKTÍVET. Csilliónyi próba után beállítottak korrekciós értékeket, amik megszüntetik nem csak a CA-t, de a vignettálást, a torzítást, sőt valamilyen szinten a sarkok kilágyulását is. Nyílván irdatlan meló volt ezen paraméterek meghatározása. Bár nekem leginkább az árnyékfelnyitó képessége tetszett.
DxO aranyat ér, és ingyen leszedhető a próba verzió. Én megtettem, tetszett, de az optikai minőség nekem ennyit nem ér meg. Beszerzése tehár elnapolva...Igen, ismerem a DC++-t. De a számomra értékes dolgokat póbálom nem ellopni.
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #131 üzenetére
elég ha vetsz egy pillantást az eredeti képre
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
Hydra SR #128 üzenetére
Márpedig ez leszedte... Ne tévesszen meg a 200%-os nagyítás pixelesedése. A DxO működik, nem gyengén.
Egyébként a másodlagos kromatikus aberráció gond nélkül eltünthethtő az érintett csatorna "zoomolásával". Nyom nélkül, tökéletesen. A gond az elsődlegessel van.az a kép amin ennyi CA van az nálam eleve kuka ez kicsit sarkos, nem?
a problémás rész éppen az, amikor majdnem jó a kép, csak egy kicsi CA van rajta Tényleg ki kellene próbálnod a PS-t, mielőtt bolondokat beszélsz. A kicsi CA:
-ritkán zavaró, többnyire nem érdemes bíbelődni vele,
-1 perc alatt eltűntethető. PS-ben, vagy ACR-ben legalább is... -
werttzui
addikt
válasz
Hydra SR #116 üzenetére
Valami olyasmire gondoltam mint a vörös szem elleni dolog mert a ca is elszíneződik általában lilás dolog vagy valami radírozás féleségre gondoltam ami azt a színt kiradírozza vagy valami más színnel kiegyenlíti
mindegy nem tudom mit akartam mondani szóval jó lenne egy anti ca filter
-
BEE
addikt
-
csiga997
őstag
Az meg tán 10 év múlva sem lesz művészet, hogy feltegyek egy XP-t vagy Vistát egy akkori gépre.
De, szerintem pontosan az lesz, ha nem lesznek az akkori gépre XP/Vistás-s driverek. Csakúgy, ahogy egy mai gépre se tudnál feltenni 6.22-es DOS-t és Windows 3.1-et, mert nem tudna mit kezdeni a satás vinyóddal, meg a videókártyád is 640x480/16-ban működne csak, hogy az USB-s egérről és keyboardról már ne is beszéljünk...
Ha viszont nem érdekelnek a régi képeid, akkor minek megtartani őket egyáltalán? Minden év végén ki is dobhatod ami már nem kell és akkor több hely lesz a szekrényben. -
delta9
senior tag
hát (-tal nem kezdünk mondatot) nem könnyű úgy beszélgetni, hogy direkte eltúlzod amit mondtam.
az mondtam, hogy nem egyforma esély van arra, hogy a jpeg és a raw támogatottsága megváltozik. ez nem jelenti azt, hogy az idők végezetéig kompatibilis lesz. tudom, hogy te is tudod, hogy ez nem jelenti azt, már csak azt nem értem, hogy mi értelme van kiforgatni a szavaimat, azon kívül, hogy az észérvekkel, esetleg tapasztalatokkal alátámasztott beszélgetésünk egy meddő vitába torkollik és rákényszerítesz, hogy megmagyarázzam, amit leírtam - szerintem - félreérthetetlenül.
nem akarok veled (sem) konfrontálódni, azt gondoltam, hogy most éppen megosztjuk egymással amit gondolunk, esetleg amit munkánk/hobbink során tapasztaltunk, nem pedig kiforgatjuk egymás szavait. (értsd: te az enyémet). így viszont nekem nincs kedvem semmit sem írni. legyen neked igazad.
peace -
delta9
senior tag
persze. de én azt mondtam, hogy nem igaz, hogy mindig mindent rawban kell fotózni, nem pedig azt, hogy rawban egyáltalán nem kell fotózni. te konkrét esetekről beszélsz, én általános dolgokról.
ellenben azt a lényeges különbséget, amely rawból történő maximális minőségű jpeg konverzió és kamera hq jpeg beállítás között van, igazán megmutathatnád valami fotókon illusztrálva. általában. nem speciális esetben. (ne érts félre, nem azt mondom, hogy ilyen nincs, csak hogy jó lenne látnom ezt, a speciális eseteket leszámítva) -
csiga997
őstag
nemtom én a gépemhez kaptam egy CD-t amin van program ami kezeli a RAW file-okat amik ezzel a géppel készültek. Terveim szerint nem fogom kidobni és megsemmisíteni és akkor soha de soha nem lesznek kompatibilitási problémáim.
Hehe, soha ne mondd hogy soha!Pl. a ~10 évvel ezelőtti Win3.1-es programjaidat fel tudnád ugyan tenni ma egy Vistára? Ugye nem!? Meg aztán könnyen lehet, hogy 10 év múlva a géped még csak nem is olvas majd CD-t...
-
delta9
senior tag
a plakátot úgy értettem, hogy ha megvizsgálod közelről, nem tartom valószínűnek, hogy megmondod milyen alapanygból van a kép rajta. és nemcsak offsetre, hanem digitálisra is értendő ez.
kompatibilitás: a jelenleg használt oprendszeredhez tudod használni az alkalmazást.
a jpeg formátum nem fog megváltozni, iso standardban rögzített, különböző oprendszerek, a böngészőktől a képfeldolgozó alkalmazásokig minden ismeri (kb. natívan támogatja). ez a raw-ról nem mondható el, tehát ha kettő megváltozására (bár a támogatása szó lenne a megfelelőbb), ha egyforma esélyt látsz... hááát eléggé eltérő a véleményünk.
továbbra is tartom, hogy nem kell mindig mindent raw-ban fotózni, de szeretném hangsúlyozni, hogy annak is megvan a használhatósági területe, viszont az nem a mindig. de ezen nem fogunk összeveszni. -
MUŁĐER
addikt
Én olvastam egy régi öreg róka fotós írását,ahol írta,hogy rawot az használja, aki nem biztos magában, mert a RAW-nál a viszonylag eléggé elrontott képet is elfogadható szintere lehet hozni...persze ez egyéni ízlés kérdése is...sosem fotóztam rawban,néha próbáltam,de nem éreztem semmi pozitívumát,negatívumot viszont igen...
JPEG is alkalmas tökéletesen utómunkára,ha meg annyi utómunka kéne egy képnél ahol a RAW kéne,az a kép úgysem lesz már jó,maximum elfogadható..(nagyon alul illetve fölülexpózott képek, pl..)
Utómunkával úgysis sok idő elmegy, erre még pluszban a RAW feloldogzás, nem, ez nekem nem kell. -
delta9
senior tag
éppen ezért linkeltem egy profi fotós évtizedes tapasztalataira alapuló írást, hogy ne érje szó a ház elejét. ha csináltatok egy viszonylag nagyobb, mondjuk 1000×700-as plakátot egy neves debreceni nyomdában, akkor eléggé valószínű, hogy nem fogod megmondani, hogy az azon szereplő kép alapja jpeg vagy raw formátum volt (ez már saját tapasztalat).
és hátrányként pedig ne felejtsd el, hogy a gépeddel készített raw-okat csak mindaddig fogod tudni olvasni, amíg a géped gyártója ezt támogatja. ez az elkövetkezendő pár évben nyilván nem okoz problémát, de mi a garancia arra, hogy 10-15 év múlva is fogod tudni? nagyjából semmi. (ld. előző linken kifejtve)
és nem mondom, hogy nem kell megismerni a raw-ot, hanem azt mondom, hogy nem igaz az, hogy mindig mindent raw-ban kell fotózni, mert az úgy a jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- One mobilszolgáltatások
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Óra topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest