Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
válasz
scarbantia #339 üzenetére
örülök, hogy sikerült
-
scarbantia
aktív tag
válasz
scarbantia #338 üzenetére
Összeraktam a hálózatot egy másik routerrel, simán megvan a ~95-100+MB/s.
A Huawei egy reset és újrakonfigurálás után tud ~60-70MB/s-ot.
Ha jól sejtem ez ennyi tudhat, sajnos egy időben rászorultam a SIM kártyás LTE routerre (vállalati korlátlan), de akkor kellene valami normálisabb cucc.
Azért a 11MB/s-tól ez erős elmozdulás, lassan eljuthatok a névleges teljesítmény közelébe.Éreztem én, hogy valami nem kerek, csak nem láttam a fától az erdőt.
-
bugizozi
őstag
válasz
scarbantia #335 üzenetére
Nem lehet, hogy valamelyik hálókártya 100Mbit/s-re állt be? Gyanús ez a 11MB/s sebesség...
-
Brogyi
őstag
válasz
scarbantia #335 üzenetére
Legalább 100MB/s kellene lennie a gigás hálóval.
-
scarbantia
aktív tag
-
scarbantia
aktív tag
Köszönöm az ötletet!
Tudom ez egy szaktopik, de valójában csak egy egységsugarú júzer vagyok.
Most olvasom ezt a ZFS-t, nem tűnik lehetetlen küldetésnek, az Xpenology-t is megoldottam anno, egyszerűbb dolgok kapcsán Linux terminállal is volt dolgom, de inkább az instant dolgok felé mennék, egyre kevesebb időm van a gépet matatni, működjön és kész. Persze egyszeri hórukkba talán még beleállok, ha utána évekig nincs vele dolgom...
Szóval adott a T20, Pentium G3220, 4GB RAM, Xpenology, meg 3x3TB WD RED, amit lassan bővítenem kell egy további lemezzel, de nekem az még évekig elég, inkább rendet tartok, mint feleslegesen sok tárhelyet. Ehhez jön egy 1Gbps adatkapcsolat. Ebből a konfigurációból kellene valami gyorsabbat kihozni, az olcsóbbtól a drágább lépésekig(értelmes keretek között akár le is cserélhetem), lehetőleg nem túl sok idő ráfordításával. Ha a nulláról kezdek bele(értsd: soha nem csináltam még), akkor max. 1-2 nap alatt tudjam le az új rendszert, plusz az adatmásolások.)
Nem ragaszkodom a 10Gbps-hoz, de ha jól látom, akkor az 1Gbps már így is szűk keresztmetszet, vagy ha még nem is, minimális fejlesztés után az lesz. A 2.5Gbps is bőven elég, ha a fájlrendszer sebessége felhozható valahogyan, csak gondoltam, hogy ha már eleve kártyát kell venni, és nem kerül sokba, akkor a gyorsabbat teszem bele. -
Brogyi
őstag
válasz
scarbantia #328 üzenetére
Ha 10Gbps-hez közeli valamit akarsz akkor 2,5GGbE switch szűk keresztmetszet. Tehát a NAS, és a PC között direkt vonal kell. A RAID, és a 10GbE kártya azért hardware igényes. Nálam éppen elég egy i3-7100. Szóval ezen szint alá ne menj. Itt a lóerőre gondolok. Azért az AMD is megfelel ha olyat akarsz.
oykawa
Gondolom a RAID1 a rendszernek.
Nekem sajnos az LSI az évek alatt lassan behalt. Így olyan lapot választottam amin van elég sata port. A többi a ZFS dolga. Az LSI IT módban ment.Amatőrnek a 3-8 HDD elég szokott lenni.
-
Brogyi
őstag
válasz
scarbantia #328 üzenetére
ZFS fusson sok RAM, és elég a RAID5. 350-400MB/s azt hiszem elég.
Ma még mindig biztosabb a régi HDD mint az SSD. A sebesség lehet több, mert már nem méregetem. Régen Openindiana volt, most egy egyszerű Ubuntu szerver fut ZFS-sel. A gyorsítótár nagyon kevés esetben segít. Sok RAM és ZFS. -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Dell T20-as gépem, ami NAS-ként üzemel már legalább 9 éve. Alap kiépítés, 3TB-os WD RED HDD-kkel megpakolva, régi xpenology fut rajta. Fotók, grafikus anyagok, tárolására szolgál, legfeljebb két eszközzel csatlakozunk egyszerre. Viszont jó lenne, ha tudnék gyorsítani rajta, mert egy komolyabb képanyag áttöltése akár egy egész napot is elvihet.
Úgy látom, hogy még a régi WD RED sebessége sincs kihasználva, igaz RAID 5-ben(?) ír ilyenkor, de a visszaolvasás is elég lassú. Első körben a gigabites hálózat bővítésére gondoltam, mert az mindenképp szűk keresztmetszet lenne a jövőben is. ha jól láttam, egész jó áron vannak már 10GbE hálózati kártyák (~20e+ Ft), valaki próbált már ilyet?
Gondolom az xpenology-ról mondjak le, driverezési gondok miatt, de amúgy van esélyem egy ilyet működésre bírni egy T20-ban?
Asztali gépnek egy ThinkSation P510-van, nyilván a hálózat többi elemét is fejleszteni kell, de abba gond nélkül belemegy egy Intel X540-T2. Közé meg valószínű valami 2.5GbE switch a megfizethető, de még nem mentem utána.
Olyan is felmerült még, hogy SSD gyorsítótárazást is támogat a rendszer, de nem tudom van-e gyakorlati haszna.
Előre is köszönöm a hasznos tippeket! -
andrew-msi
aktív tag
válasz
Sanchez638 #326 üzenetére
Szia. Sajnos megint aktuális.
Pár hete újra előjött a probléma.
Ami fura tegnap felraktam a Win 10 Pro-t és csak a kötelező frissítések mentek le. Semmi egyéb.
Viszont a probléma ugyan ez.
Januárban úgy csináltam, hogy kapott egy új SSD-t és azóta Szeptemberig nem volt gond.
Majd újra kezdte.
Fogalmam sincs mi a gond.
Azt hogy mit frissített nem tudom. -
Sanchez638
addikt
válasz
andrew-msi #315 üzenetére
Nekem van win10, ami 2-3 gépcserét megélt és még azóta is megy. Ezt win7 el is megcsináltam. Valami plusz meghajtó programra tippelnék. Esetleg nem frissített le valamit a háttérbe? Akár az alaplaphoz..
-
oykawa
tag
válasz
andrew-msi #323 üzenetére
Ez amis van egy 2400MHz-es unbuffered ECC-s DDR4 modul.
De ahogy elnézem csak 2133-on fut. Valami iylet kellene keresned mellé, a Reg Ecc ramokat kerüld az nem jó neked! -
andrew-msi
aktív tag
Közben megnéztem Aida 64-el. Gondolom erre gondoltál.
Memória eszköz tulajdonságai:
Fizikai formátum DIMM
Típus DDR4
Altípus Synchronous
Méret 8 GB
Max. órajel 2400 MT/s
Jelenlegi órajel 2133 MT/s
Teljes szélesség 72 bit
Adat szélesség 64 bit
Ranks 1
Jelenlegi feszültség 1.200 V
Eszköz elhelyezése DIMM1
Gyártó SK Hynix
Sorozatszám 5275F2A0
Címke 01182500
Modell név HMA81GU7AFR8N-UH -
andrew-msi
aktív tag
Ok ezt így már értem. Köszönöm.
Este megnézem mi van benne.
Egyébként találtam 4 db ilyet:
"SK hynix 8GB 1Rx8 PC4-2666V-R DDR4 Registered Server-RAM Module R-DIMM REG ECC memória modul. Cikkszám: HMA81GR7AFR8N-VK"
Ha megveszem mindet akkor ha a mostani nem ilyen (ECC) de azt kiveszem és ezek kerülnek be akkor az jó lehet? -
oykawa
tag
válasz
andrew-msi #320 üzenetére
Ez egy t30 bocsi kicsit benéztem a típust...
Nah amit írtál hogy most benne azt Aida64-el meg tudod nézni esetleg hogy milyen.
A gyártó oldala szerint:
"The PowerEdge T30 system supports up to four 2133 MT/s (ECC), 2400 MT/s (Non-ECC), and 2666 MT/s (ECC) single rank or dual rank UDIMMs."
Tehát ilyet kell bele nézni!
Arra figyelj, hogy az ECC-s ramok a simákkal együtt nem mennek! -
oykawa
tag
válasz
andrew-msi #318 üzenetére
Ha ecc akkor olyat kell keresni ami nem regged csak unbuffered!
De van fent aprón is jóáron!
[link] -
andrew-msi
aktív tag
Sziasztok!
Megint kellene egy kis segítség.
A gépben jelenleg 8gb ram van, arra gondoltam felbővíteném.
Mire kell figyelni a vásárlásnál?
Jelenleg ilyen van benne:
SK hynix 8GB 1Rx8 PC4 -2400T-ED2-11
Előre is köszönöm.
Üdv
András -
oykawa
tag
válasz
andrew-msi #315 üzenetére
Windows...
-
andrew-msi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Dell Poweredge T30 gép, ami napi 24 órában megy.
Windows 10 van rajta és azon fut egy kamera program (Blueiris) és egy Plex.
Ez így megy évek óta hibátlanul.
Mostanában viszont egyre sűrűbben reggel azt veszem észre hogy eltűnt az összes ikon és vele együtt minden a képről, csak a háttér szín marad.
Innen csak a gép főkapcsolójának kikapcsolásával lehet újra életre kelteni.
Mi lehet a gond?
Az a gond, hogy nincs benne rendszeresség. Van hogy 1 hét, van, hogy 2-3 hét, de volt már hogy naponta.
Pl. pár napja minden nap, viszont napközben nem csak este 6 és reggel 5 között (?).
A feleségem szerint az óra átállítás óta csinálja.
Ez lehet befolyásoló?
Sajnos nem igen értek hozzá, Így minden megoldás érdekel.
Előre is köszönöm,
Üdv
András -
sirlacika
csendes tag
Sziasztok,
Intel xeon e3-1245v3 szerintetek megy a T20-ban?Köszi
Laci -
stafff71
tag
Sziasztok,
DSM 5.2 xpenology van a gépemen, hibátlanul fut 2014 óta.
A plex nem működik mert, nem jó neki az 5.2.
Kérlek segítsetek melyik legújabb xpenology jó a dell poweradge T20-ra, amivel nem lesz gondom, és én is mint közepes szintű számítógéphasználó fel tudom rakni. Lehetőleg a legújabbat szeretném feltenni.
Lementettem mindent a winyókról. Nem lesz gond ha minden törlődik.
Előre is köszönöm a válaszokat. -
sirlacika
csendes tag
Sziasztok,
Alaplapi sata vezérlőre mi a max méretű hdd, amit fel lehet rakni?
Nem a gyári leírásra, hanem a gyakorlatra lennék kíváncsi. Gyár szerint win 2019 nem fut rajta, aztán mégis :))))Köszönöm szépen a választ
-
Ernest
csendes tag
Sziasztok! krédésem lenne, hátha valaki...Dell T20-on windows server 2016 van. Alaplapi SATA csatlakozókon lóg 2x 256gb SSD a T20 szoftver RAID -ben., + 2x3 TB WD Red szintén a Biosos szoftver RAID-ben. Tehát van egy system és egy Data...A PCI slotba beletettem egy ASM 106x (asszem 1062). Meg egy driver setup-ot is lefuttattam. Így még elindul, de ha ráakasztok az ASM-re egy 3TB Toshiba vinyót, akkor megáll a tudomány, indulásnál elakad.. Nyilván nem tudja eldöndetni, hogy akkor most a RAID vezérlő , vagy az ASM vezérlő AHCI módban dirigáljon...Szóval mi a megoldás, hogy az alaplapi vezérlő mellett fusson egy PCI SATA AHCI is?
-
nlq
aktív tag
Sziasztok!
bocsanat hogy eltuntem...
ha valéakinek help kell akkor probalok segiteni privat uziben megtalaltok illetve az adatlapomon telefonszam, ha nem valaszolnek...
i7-4770 el megy nekem ilyen, sot ha jol emlekszem i7-4790 el is megy miutan biost frissitettem de ez most igy az evek tavlatabol csak halvany emlek...Udv
NLQ -
oykawa
tag
Sajnos i7-el nem volt dolgom, de a gyári pentium procit egy i3-4160 váltotta nálam minden gond nélkül és megy az ECC is...
Esetleg itt nézz körül ezen a német fórumon kivesézték rendesen. (ha jól rémlik akkor i7-4770 volt a max amivel ment is)
Illetve még egy dolgot megjegyeznék, az E3-1241 V3 prociban nincs gpu, tehát ha vmit látni is szeretnél akkor kell bele vmi videokártya!
-
gK_
csendes tag
(sorry, a másik fiókom van az asztali gépemen bejelentkezve)
Ma sikerült beletennem egy 1241-es procit, de sajnos ezzel sem tudtam elindítani rendesen.
Egyszer elindult, bekapcsoltam a HT-et, kikapcsoltam a C stateket meg amit ki kellett, és kikapcsoltam a Legacy ROM támogatást.
Azt hiszem ez volt a hiba. Amióta ezt megléptem, nem ad képet a gép.
Már próbáltam több táppal, és két fajta VGA-val is.
Most rendeltem hozzá egy 710es Nvidia-t, az elvben jó hozzá.
Holnap összerakjuk, és remélem elindul.
Próbáltam a BIOS-t is resetelni (remélem jól csináltam, átraktam a jumpert a PSWD helyről az RST végűre, adtam tápot, 15 sec, jumper vissza, start), de az sem nagyon segített
Van esetleg bárkinek valami tanács?
Köszi előre is,
G -
Brogyi
őstag
válasz
coldfirexx #300 üzenetére
I3, és Xeon megy. Ha jól emlékszem I7-tel nem megy, de ezt a topikgazda tudja jól.
Jelen állapotában most egy Xeon megy nálam, de volt Pentium, és I3. Az I5 és I7 nem igazán jó választás.
Nálam az ECC miatt ezek ki is estek. -
Üdv!
Végigolvastam a fórumot, de sajnos arra vonatkozóan nem találtam információt, hogy használ-e valaki ilyen gépet i7-4790K -val. Én tegnap órákig próbáltam működésre bírni, mind a saját tápjáal, mind egy nem DELL táppal átalakítóval, de sajnos a narancs led villogásánál és a ventik maxon pörgésénél tovább nem jutok.
Megpróbálok intézni egy Xeon procit, és azzal működtetni, de szeretném megtudni hogy vajon miért nem megy vele.
Ha esetleg járt már valaki így, pls segítsen.
Próbáltam 19-es meg 14-es BIOS-al is sikertelenül.
Köszi előre is.
-
zolten
csendes tag
FYI
Az A18 nalam nem frissiti a ME-t (hozzateszem regebbi generacios T20, volt mar vele ilyen gond)
Atmeneti megoldaskent vegul a linken olvashatohoz hasonloan frissitettem a ME-t az Intel tool-okkal egy masik firmware-bol kihamozott 9.1.45.3000-re
https://www.dell.com/community/PowerEdge-Hardware-General/PowerEdge-T20-BIOS-Update-ME-FW-Update-Failed-internal-Error/td-p/5184757 -
hhx
tag
Nálam látszik továbbra is, bár mondjuk eltelt 8 nap az üzeneted és a válaszom között.
Esetleg próbáld meg innen, ha még nem tetted volna.
Szerk.:
Most nézem, hogy az eredeti postomban 2018.07.02 volt a dátum, itt meg 2018.07.09. a release date.
Ezek szerint visszavonhatták tényleg. -
hhx
tag
Garanciát akartam bővíteni a Dell PowerEdge T20-ra, így megkerestem a HUMANsoft Kft.-t, Dell küldött nekik ajánaltot, ami szerint
+1 év: nettó 16800 Ft
+2 év: nettó 25500 Ft
+3 év: nettó 32400 FtTermészetesen Next Business Day garancia. Az árak lehetséges, hogy egyénileg kalkuláltak a Dell által, az én gépem 2018 szeptemberéig garanciális egyébként.
Én a 3 évet választottam annak fényében, hogy a gépbe bele került egy Xeon E-1285v3 valamint 24 GB ECC UDIMM memória. Egy T30 jóval drágább lenne hasonló erővel, ha mondjuk az alaplap megadná magát.
Gondoltam leírom, mert nem nagyon találtam információt ezzel kapcsolatban, más is tudjon róla, hogy nagyjából mennyi az annyi.
-
hhx
tag
Fixes
- Not applicableEnhancements
- Updated the CPU microcode to address security advisory Intel Security Advisory INTEL-SA-00115 (CVE-2018-3639 and CVE-2018-3640)
- Updated the Intel ME Firmware to address security advisories INTEL-SA-00112 (CVE-2018-3628 CVE-2018-3629 CVE-2018-3632) and INTEL-SA-00118(CVE-2018-3627) -
Thusor
őstag
LSI SAS9212-i4 raid kártyát szeretnék a gépbe tenni. Mennyire lenne használható RAID10 kiépítésére 4 darab 6TB-os winchesterekkel?
-
jherc
csendes tag
Sziasztok!
Nem találtam Dell PowerEdge T30-al kapcsolatos fórumtémát, de ha tudtok, akkor azt megköszönöm!
Addig is talán tudtok segíteni.
Nézegetem a T30-akat, de elég sokféle cikkszámmal kaphatóak ugyanabban a konfigban is.
Általában Xeon E3-1225 v5 / 8 GB / 1 TB.De ez különböző cikkszámokon és természetesen különböző árakon is van ugyanazon eladónál is. Akár 10-20 ezer forintos különbségekkel.
Tudja esetleg valaki, illetve megosztja velem valaki, hogy mik ezek az eltérések?
Vagy ha átirányítotok másik fórumba, azt is megköszönöm!
A T30 a T20 utóda, és a ház sem igazán változott. Azt látom, hogy melegedéssel azért akadnak gondok.
Mennyire vészes ez a melegedés dolog, illetve felmerült-e velük kapcsolatban egyéb negatívum?
Valószínűleg kihasználnám a 4 HDD helyet.A Dell szervizéről mi a vélemény, tapasztalat?
Nézegettem még hasonló árban Fujitsu TX1310 M1-et is, az szellősebb házban van hasonló paraméterekkel, de az ő szervizükkel sincs tapasztalatom.
Segítségeteket köszönöm!
-
poolbig
aktív tag
-
poolbig
aktív tag
Vajon mi különbség lehet a CT és a GT között?
Egyébként ha több (mint 4) HDD-t szeretnék rakni bele (valahogy), melyik bővítőkártya ajánlott? -
oykawa
tag
Nekem egy Intel Pro1000GT van benne de kimondottan meg vagyok vele elégedve!
-
poolbig
aktív tag
Egy ilyet néztem ki.
-
mixycsabi
csendes tag
Nekem TP-Link 3468 van benne, tudom nem tartozik a szerver kategóriába, sőt inkább desktop, de tökéletesen teszti a dolgát!
-
poolbig
aktív tag
Ha szeretnék még egy LAN csatlakozást, esetleg a későbbi Failover, Link Aggregation beállítások miatt, milyen lan kártyát javasoltok (A T30-ban is csak egy LAN kártya van).
Köszi -
zsolt501
nagyúr
válasz
mixycsabi #273 üzenetére
Ezt azért ne reklámozd, hogy a sebesség növelés együtt jár a fogyasztás növekedésével, mert pont amit te leírsz plex esetén működhet a hardveres kódolás megfelelő hardver esetén, így kisebb CPU erővel is gyorsabb kódolást tudsz elérni, de ma már az átkódolások sem mindig szükségesek, mert sok lejátszó probléma nélkül le tud játszani bármit átkódolás nélkül, és így bizony jelentős energia megtakarítást lehet elérni.
Nálam pl. a plex úgy van beállítva, hogy semmit ne transz kódoljon át mert az összes lejátszóm ami van eddig mindent le tudott játszani, és ezért egy gyengébb gép is tökéletesen elég szervernek, így a plex 1-2%-os terhelést jelent lejátszáskor a szervernek, míg ha át kellene kódolni az anyagot akkor 80-90%-os terhelést kapnák.
Szóval nagyban függ a fogyasztás a használattól (és a beállításoktól) is.
Én is gondolkodtam erősebb procijú gép beszerzésén, de arra jutottam, hogy nem biztos hogy lenne értelme, mert jelenleg sincs igazán CPU szinten kihasználva a gép. -
mixycsabi
csendes tag
Így igaz! Ahogy irtam is nagyon fugg a terhelestol, ugye ennek a xeonnak ami benne van 84W a TDP-je amikor nekiall a plex transcodolni akkor azert felmegy
de ugye ha sebesseget szeretnenk azt csak figyasztas novekedessel lehet elerni
Sajnos azt nem tudom megmondani pontosan (a virtualizacio miatt) hogy a fizikai vasbol mennyit eszik...
De Brogyi szamitasa teljesen jo, a fogyasztasmero gyari appja napi 1.3kWh-at ir
szvsz maga a szerver üresen nem fogyaszt többet mint 30W -
-
paizinho
tag
válasz
mixycsabi #264 üzenetére
Szia mixycsabi!
Köszönöm az info-t! Ez ennyi cuccal, szerintem jó, ha a saját jelenlegi értékeimmel hasonlítom össze (majdnem ennyi egy Intel Pentium E5300 @ 2.60GHz, 2 GB RAM, 2 HDD + 1 USB HDD).
Ha esetleg van lehetőséged időszakos értékek gyűjtésére, megosztására, megköszönném.
Üdv.: Paizinho -
mixycsabi
csendes tag
válasz
paizinho #261 üzenetére
Igaz nem az a konfig mint amit kérdeztel de hatha segit...
Nekem T20 xeon van 2HDD + 1 SSD (host rendszer plusz 5 virtual fut rajta). Fogyasztast ugy tudom monitorozni hogy egyben az egesz redszert (szunetmentes, linksys 1900acs, tp-link 8as switch), igy egyben jelenleg 50-52W. Ez ha meghajtom akkor fel tud szokni olyan 70-80ra is, de nem jellemzoha erdekel graph tudok feltolteni
-
poolbig
aktív tag
Üdv!
Mekkora a zajszintje ennek a masinának 4 HDD-vel? Mennyi lehet egy T30-asnak? 7/24-ben menne NAS-nak, miegymásnak, de a zaj nagyon fontos. Valahogy jobban hajlok a egy T30 felé mint egy Syno 416play felé (amivel nem is tudnék annyit játszadozni), de a zajszint elsődleges.
Köszi -
paizinho
tag
Sziasztok !
A fórumot olvasgatva láttam, hogy írtatok pillanatnyi min/max fogyasztási értékeket, ami hasznos volt számomra. A jelenleg használt PC-m fogyasztását szeretném összehasonlítani egy ilyen szerverrel.Tudna valaki segíteni napi/heti/havi 7/24-es fogyasztási adatokkal egy G3220-as, 4GB RAM és 4HHD-vel, vagy valami hasonló konfig esetén?
Köszönöm:
Paizinho -
nlq
aktív tag
Sziasztok!
talan kb fel eve szoba kerult hogy az uj biossl tudja kezelni az ujabb szerias 4. gen procikat...
nos IGEN!
a csillagzatok egyuttalasa miatt sikerult 1 helyre logisztikaznom egy dell t20 at es nehany dell optiplex 3020 at igy megesett a teszt...
a dell t20 ban eredetileg ugye a g3220 op rendszer is volt rajt, úgyhogy megkapta hirtelen az A12 es biost
utana toltam bele nehany procit: elsore egy i5-4570 et (ez ugye meg a 2013 as elso gen haswell ezzel ment volna alapbol is ) ment is vele...
majd megkapta az i5-4590 et ami 2014 es model es ezt korabban mar nem szerette
majd megkapta az i3-4160 at amit szinten megevett es mukodott
(ez utabbit ECC vel is megette! )tehat elmondhato hogy muxenek azekkel is... en szemely szerint boritekolnam, hogy az i7-4790 et is megeszi (illetve akar az osszes 4. gen cpu-t)
emlekeztetoul, az i5 nem tamogat ecc-t az i3 meg nem tamogat vt-d -t
NLQ
-
-
Ernest
csendes tag
Szia mindenki!
Hurrá nekem is lett Dell T20-am! Dell T20:16 Gb RAM NoHDD.
Beépítendő Merevlemezek:
SSD: 2x256 gb DELL (Lite On)
HDD 2x3 Tb WD (1x WD30EZRX + 1xWD30EFRX)Később esetleg majd 2x2 TB WDGreen (a régi szerverből átrakva)
Szeretném Raid1-ben használni őket.
Kérdésem hogyan oldjam meg?
Milyen Raid vezérlőt vegyek, hogy ne fájjon túl sokba:
Illetve lehet azt, hogy az SSD-k (system) mennek az alaplapi Raid-ről,
A 3TB data-k meg egy Raid kártyáról (de milyenről?)
Előre is köszi:
Ernest -
hhx
tag
Fixes
- Updated Intel ME Firmware to address security advisory CVE-2017-5689 / INTEL-SA-00075Enhancements
- Not applicableSZVSZ: Érdemes telepíteni.
-
Brogyi
őstag
Hát olyat szívtam, hogy nem igaz. Kaptam egy i3-4160-t. Hát ez már "end of life". Mondom biztos beindul simán a G3220 után. Röviden nem.
Írtátok, hogy mennie kell, de mondom akkor még kap egy lehetőség BIOS update. Az enyém valami 02 volt.
Az A11 után már elindul a rendszer. (A frissítés is egy élmény volt az exe file miatt. Nem akartam telepíteni windows-t. Freedos föl a pendrive-ra, és ment az update onnan.)
Néhány percig ment a szerver majd csontra fagyott. Vissza a G3220, és azzal is fagy. Kellett nekem BIOS update. Visszarakni már csak nem akartam a régi BIOS-t. Következő próbálkozás "load default".
Ez már nem fagyott. Hurrá! Vissza az i3. A szerver most megint megfagy olyan 5 perc múlva.
Az maradék hajam is kihullik mire kiderül mi a hiba. Most már csak egy dolog volt amire gyanakszom az pedig a "Hyper-Threading" engedélyezése, és most már itt duruzsol mellettem a szerver.
Szóval BIOS update után a "load default", az „AHCI” (nekem kell), és a "Hyper-Treading" bekapcsolása volt fontos nekem.
Ezenkívül kikapcsoltam a soros portot, és az USB3-at, és a hálózatról való indulást (PXE). -
bugizozi
őstag
Munkám során volt szerencsém összefutni egy ilyen gépezettel. Nagyon tetszik, bár amikor a vinyokat raktam a keretbe nem gondoltam volna hogy nem törik ketté a kezemben
-
0krisz0
csendes tag
Üdv!
Esetleg van olyan aki FreeNAS 10-et használ és működik neki a WOL.
-
0krisz0
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült BIOS-t frissítenem (A11-re) és ez már kezeli az i3 4170-est.
Csak azért írom, mert hátha valaki hasonló cipőben jár mint én. -
0krisz0
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.
Sikerült hozzá jutnom nekem is ehhez a kis t20-hoz,
viszont tájékozatlan voltam és egy i3 4170-est vettem bele amivel jelenleg nem indul.Esetleg valaki akinek a legújabb BIOS (A10) fent van meg-e tudja e-nézni, hogy azzal működik-e akár úgy hogy a procit biztosítom.
Vagy van esetleg vkinek elfekvőbe olyan procija amivel biztos müködik és esetleg kölcsön is tudná adni BIOS frissítés erejéig.
-
Brogyi
őstag
Sajnos csak tippelni tudok. Szerintem nem, mert régi a BIOS. Akinek van PCIe sata extender az kipróbálhatja a bootolást. Ha megy akkor szerencséd van. Az a 10 dodo nem ver a földhöz. Vedd meg.
A másik megoldás egy normális/hardwares sata bővítő. Akkor még a RAID0 is játszik SSD-vel.
Ez az út a drágább. -
oykawa
tag
Hali!
Segítsetek kicsit!Van egy olyan gondom, hogy a 4 hdd helyem mind tele és szeretnék ssd-t is a szerverbe...
Az optikai meghajtót már megoldottam a belső usb portok egyikével.Egy PCI-e msata kártyára gondoltam és hozzá egy 32-64GB-os msata ssd-re. Azt nem tudom, hogy vajon fogok-e tudni boot-olni róla...
Előre is köszönöm!
-
nlq
aktív tag
válasz
Hebehebe #238 üzenetére
Sziasztok!
latom feléledt a forum, multkori eszmefuttatasom a hutesrol meghozta a gyumolcset itt nalatok, illetve a postas is...
szoval jott néhany 80x80x10mm es venti ezzel majd fogok jatszani egy kicsit a hetvegen, kivancsi leszek hova hogyan fer el es milyen hatasa lesz...
Hebehebe: elkeseritelek a köv szeria is ugyanebben a hazban van
Mixycsabi: a papir burkolas teljesen korrekt jol gondolkodsz, a felso winyoknal lehet hogy egy hasonlo papir burkolas kellene a winyok es a tap koze, igy a winyok felől szivna teljes egeszeben a levegot a tapventi (vagy a tap aljan hagyni a papiron egy hezagot hogy a hazventi is szivhasson onnet esetleg osszehasonlitani a kettot)
hhx: a tapot siman at lehet rakni atx hazba nem kell mas tap es atalakito
NLQ
-
mixycsabi
csendes tag
válasz
bugizozi #233 üzenetére
Péntek este csináltam egy kis tesztet, lekapcsoltam a hűtést majd fénykép aztán visszakapcsoltam.
A szoba hőmérséklet változása elhanyagolható ennyi idő alatt, amúgy is normál szobai körülmények között van, semmi extra
Így néz ki maga az egység, a kék origamizott cucc a burkolás, hogy a venti ne szívjon máshonnan levegőt csak a vinyókról.
Levettem a kék kartont, látszik a venti hogy hol van
Ez pedig előről, egy sima papírból vágtam ki, hogy középen ne szívjon be felesleges levegőt.És a grafikonok a két alsó hdd-ről:
Tudom kicsit barkács meg nem túl szép a célnak megfelel
-
mixycsabi
csendes tag
Kicsit barkács megoldást csináltam de működik
Régi tápból kivettem a ventit, azt be az alaplap és a hdd keret közé (befér csak kicsit kell játszani a kábelekkel) rá egy USB dugó, kivezettem a hátulján majd az előlapi USB portok egyikébe bedugtam
Aztán az összes nem használt PCI hátpanel cellux, meg az oldallapon lévő kis szellőző is celluxal beragaszt, majd az előlap mögé vágtam egy papírt olyan formában hogy csak a winyóknál tudjon bemenni levegő, illetve tettem papírt a HDD keret köré is... Képet most nem tudok csinálni róla de ha valaki szeretne akkor teszek fel erről...
Igaz hogy csak 5V és nem pörög annyit a venti, de 4-5 fokot simán lejjebb vitteVégiggondolva nem kicsit barkács de működik
-
hhx
tag
nlq: Elgondolkoztam másik házba építésen erősen.
Találtam egy ilyen "táp átalakítót", ezzel már bármit rá lehet kötni elvileg.
Valaki találkozott már ilyennel, vagy használt már ilyet?
-
nlq
aktív tag
válasz
mixycsabi #228 üzenetére
az also winyohelyeken ahogy irtad, a 8x8cm es 1cm vekony ventit (a normal venti 2,5 centis asszem) azt felszerelve az elolap moge az egyetlen megoldas... (meg a 7x7 vagy a 6x6 cm es venti is jo, de azok kevesebb levegot szalitanak es zajosabbak)
mostansag szoktam venni dell optiplex 790 mt gepeket amik kb 2011 es gyartasuak... belulrol pedig nagyon ismeros
ezek utan nem lehet csodalkozni hogy desktop hazban melegszenek a winyok...
vegszukseg eseten fractal design haz atpakol bele minden, elore befer a 12 winyo mindegyik hutve... (tudom csinaltam...
-
Brogyi
őstag
válasz
mixycsabi #228 üzenetére
Hát egy kicsit csalok, de a módszer a kóvetkező:
brogyi@hipster:/home/brogyi$ sudo smartctl -A -d sat,12 /dev/rdsk/c3t0d0s0 | grep Temperature
194 Temperature_Celsius 0x0002 193 193 000 Old_age Always - 31 (Min/Max 19/41)A csalás ott van, hogy ez 2,5" HGST.
Azt hiszem ez értékelhető, és mivel belülről származik elég pontos lehet. Winfos nem érdekel. -
mixycsabi
csendes tag
Sziasztok!
Végigolvasva a fórumot, nem csak nálam probléma a HDD hűtés
igaz én allulra tettem a 2db HDD-t, meg elé pont befért egy vékony (régi tápból kiszerelt) venti, így 36-38 fok közt vannak...
Ha esetleg valakinek van még ötlete megoszthatná
Illetve próbálkozok monitorozni a hőfokokat snmp-n keresztül, de a speedfan-on kívül semmi sem értékelhető,
Feltettem még a Dell openmanage-t is de az sem akarja kiadni a hőfokot...
Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? -
hhx
tag
Sziasztok,
nlq-tól megérkezett ma végre nekem is a T20-am a G3220-as procival, illetve 8GB Kingston ECC memóriával.
Előző projektből megmaradt 2x4 GB HP Microserver-be való memóriám (HP matricás Samsung ramok), felismerte, elindult, egyelőre stabil, természetesen hosszútávon derül ki, hogy minden rendben van-e.
Kérdés:
Ki hogy oldotta meg a merevlemezek hűtését?
2 db 2 TB-os WD Red-et tettem bele, valamint a következő hónapban fog még bővülni egy harmadikkal is, aztán jön a RaidZ1 kezdésnek.Amúgy a régi G1620-as Celeronról NAS fronton kemény ugrás ez a gép, SMB-n másolás 111-112-113 MB/s (Gigabit korlát) stabil volt végig. Megy majd a gépbe Intel Dual NIC (HP360T) aztán megnézem, hogy 2GB-nél meddig megy a sebesség, bár ez főleg RaidZ1-nél lesz érdekes.
SMB multichannellel van valakinek tapasztalata amúgy? (Sajnos a Windows 10-en nem működik még a teaming hála az MS-nek az Intel driverrel való problémájával, és nem akarok visszatérni 8.1-re vagy 7-re)
hhx
-
nlq
aktív tag
-
nlq
aktív tag
-
Brogyi
őstag
Nincs nagy forgalom itt, így bátorkodom folytatni.
Bocsi topikgazdi. Szóval nálam 4 HDD-s raidz1 van, és egy 2 HDD-s mirror rpool. 40-es load-nál nagyobb terheltségre nem emlékszem. Ez is akkor jelent meg amikor közel 240Mbps jött le egy movie. Munkatársnak top digije van de még nem engedett be ssh keresztül. Pedig csak egy torrentet húznék le egy stripe-os raid-re, és arra a loadra lennék kiváncsi. Esetleg meg kérném hogy tegyen be még egy HDD-t a stripe-ba, hogy 3 legyen bent.
Visszatérve a raidz2 állítólag nagyobb hardverigényű. CPU és RAM zabáló. A raidz1 az semmi. Nekem ment E-350-en is. Az LACP-re gondoltam én is hiszen ennek a vasnak már kevés a giga. A 10-es meg "ágyúval verébre" eset. Nekem úgy jutott eszembe, hogy a T20 tudja tolni és a switch-ből két user húz egyszerre darabonként 800-900Mbps-sel. Jól gondoltam?
-
hhx
tag
Profi user? Messze vagyok attól.
NAS4Free-vel kezdtem egyébként, csak ott a jail kezelés akkoriban eléggé kezdetleges volt (pl. OpenVPN-t nem lehetett működésre a "TheBrig" a szoftveres korlátai miatt, pl. nem volt VNET), aztán ezért álltam át FreeNAS-ra. Egyébként teljesen meg voltam elégedve a NAS4Free-vel is. (Végül is közös "őstől" származnak, aztán lett FreeNAS meg NAS4Free a ketté szakadáskor.)
G3220 lesz egyelőre, aztán később, ha lesz igény rá, akkor valami 4C/8T Xeon proci megy bele. (Nem tetszik, hogy a Dell gyári Xeon "csak" 4C/4T.)
Net egyébként csak az itthon 150/60 Mbit/s lesz rajta. Ilyen itthoni torrent/Plex/storage szerver egyelőre. Ezeket meg vastagon elvitte a G1620-as Celeron is.
RaidZ1-re én is kíváncsi leszek, mennyivel lesz erőforrás igényesebb, illetve ha már van komolyabb Cisco switch-em, akkor LACP 2GBit/s lesz a cél.
Feltéve, hogy az Intel és a Microsoft le tudják boxolni végre a közel 1 éve tartó "nincs Windows 10 alatt se LACP se VLAN támogatás csak úgy" balhét, aztán az asztaliban is működésre tudom fogni a lan kártyákat normálisan.
-
Brogyi
őstag
Ho-ho itt egy profi user. Majd kérdeznék ha gurul a raidz1. Nekem is az van csak nem FreeNAS. Az elején kipróbálhatnád a NAS4Free-t. Engem csak a sebesség, és terhelésbeli különbség érdekelne. Úgy tudom a NAS4Free nem emészti annyira a hardware-t. Azért az G3220 nem egy "zion".
Milyen netre lesz kötve? -
hhx
tag
Köszönöm a választ.
Ha nem fogja megenni az ECC-t, akkor egyelőre sima Corsair Vengeance 2x4GB fog bele menni (az van itthon), aztán következő hónapban meg rendelek hozzá 2x8 GB ECC-t.FreeNAS-on a mirror ZFS-t akarom RaidZ1-re vagy Z2-re bővíteni később, ezért kell majd az ECC.
-
oykawa
tag
HP memoval nincs tapasztalatom, de én sima ddr3 cl11-es kingston (99U5584-005.A00LF) ramokat használok, az ára miatt leginkább, illetve mivel az ecc-s memot nem nagyon használom ki!
-
hhx
tag
Sziasztok,
Hamarosan tervezek venni egy Dell PowerEdge T20-as szervert G3220-as CPU-val memória nélkül.
Sajnos meghiúsult egy szerver építésem, és maradt 2x4GB Samsung DDR3 unbuffered ECC memóriám, ami HP matricás, tehát leginkább Microserver G7-G8-ba jó.Szerintetek mennyire fog finnyázni a Dell masina, ha azt tenném bele? Kinek mi volt a tapasztalata memóriák terén?
Ha minden kötél szakad, akkor veszek természetesen Kingston Dell variáns memóriát, csak ha már a nyakamon maradt a Samsung ram, akkor örülnék, ha tudnám használni valamire.
Köszi,
hhx -
hhx
tag
válasz
Flowtation #211 üzenetére
Szia,
A Raid kötetet, mint olyat általában OS telepítés előtt szokás megcsinálni, ha arra szeretnéd aztán telepíteni a rendszert, valamint a létrehozásánál mindent törölni fog a két merevlemezről. Összegezve tehát újra kell majd telepítened az adott Raid1 kötetre a Windows-t, de javítson ki valaki, ha van erre más egyszerűbb lehetőség.
Üdv.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni.
Egy t20-ast kaptunk a suliba szervernek. Fel is raktam rá a 2012 r2-t, de én balga nem olvastam utána a raid kezelésnek. Mint kiderült tud a masina hw raid-et, kérdem én, hogy ha beállítom a két lemezre a radi1-et, akkor töröl mindent minden lemezről? Ha igen, akkor sem olyan vészes dolog, eddig csak egy db C meghajtó van a winnel, de ha nem muszáj nem raknám újra.Előre is köszi!
Üdv!
-
Brogyi
őstag
válasz
Hebehebe #209 üzenetére
Mint már említettük többször ASM1061 problémamentes bármilyen OS-n, de térjünk rá a tiédre.
Szinte 100% , hogy software-s szutyok, ami azt jelenti, hogy driver nélkül nem fogsz látni semmit. Ugyan, az meglepő, hogy a BIOS se látja. Mindegy winfos driver-rel látni fogja. Szóval boot-olni nem fogsz azokról a vinyókról. Amit a DELL ajánl detto. Jó esetben win alatt megy ha felraktad a driver-ét. Linux-nál probálgatni kell.
A régi Silicon Image pci busszal ment. Ez azt hiszem csak win alatt, de majd te megmondod a tutit.
Mind a két pcie slot-ban probáld ki. Trükkös egy kicsit. Az egyik a CPU-hoz kapcsolódik, a másik a chipset-hez. Könnyen lehet valamelyikben beindul. Most ennyi jutott eszembe. -
Hebehebe
tag
Sziasztok!
Van egy Ilyen PCI-e SATA 2 kártyám gondolván, hogy majd belerakok +2hdd-t, a dell egy másikat ajánl, de az 12k, ez olcsóbb volt. Viszont ha berakom a gépbe nem is látja a biosban hogy valami lenne a slotban.
Másik gépben Dell 9020 meg 3010-ben felismeri és működik.Ha kikapcsolom az alaplapi raid-et akkor se ismeri fel a kártyát.
Mi lehet a gixer?
-
nlq-nál?
a vinyók hűtése nagyon nincs megoldva, seagate es.3-akkal az alsó kettő a hatvan fokot verdesi
de fent is 50 fölött vannak. felhívtam a dell supportot, ott először egy indiai akcentussal angolul megszólaló úr jött, aki átkapcsolt egy magyarul beszlőhöz. ő egyrészt mondta, hogy hát 3rdparty meg nem dell mert olyat kellett volna, amit ők összeteszteltek. én mondtam, hogy sehol nem írtak ilyesmit
küldött egy diagnosztikai progit, hogy a kimenetét küldjem vissza, aztán meglátjuk. kíváncsi vagyok.
-
Sumi
aktív tag
Sziasztok!
Hol lehet most elérni a legolcsóbban?
Üdv.
-
Bubukain
senior tag
köszönöm a válaszod, időközben már megvilágosodtam ez ügyben.
már elég jól belaktam a szervert, mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a masinát.
nagyon sokat gondolkoztam hogy mit kéne vennem (gen7, gen8, vagy saját építés) de egyáltalán nem bántam meg a T20-at. Egyedül a mérete tartott vissza, de aztán győzött az ár / teljesítmény aránya.
tartottam még a fogyasztástól és a zajtól, de azt kell mondjam jól vizsgázott ezen a téren is a gép.
a 22W idle egész hihetetlen, ami pl plex transzkódolásnál is max 30-35W-ra ugrik fel
45W volt a max amit mértem de az csak a bekapcsoláskor.
ha valaki ilyen gépen gondolkozik, nyugodtan vegye meg
szerintem best buy
Új hozzászólás Aktív témák
- Lian Li, 14600KF, 3/4 konfig, VGA, memória, SSD nélkül
- DELL OptiPlex 5055 SFF / Ryzen 5 PRO 2400G / NVME M.2 / DDR4 / USB 3.1 / több db / számla
- Eladó Konfig Ryzen 5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX6800 16GB!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest