- Philips LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
fap333
aktív tag
Helló!
Szóval pontosan ez van. A torrent a deluge_torrent csoportban lévő deluge_torrent felhasználó alatt fut, és nem fér hozzá senki más.
Ha jól gondolom, akkor a kérdésem változik arra, hogy hogyan lehet rávenni a deluge torrentet, hogy úgy hozza létre a letöltött fájlokat, hogy azokat bárki tudja írni/olvasni...Szerk:
Vagy ha a samba konfigurációs fájlba beleteszek egy 'force user'-t, és azt a usert beleteszem a deluge_torrent csoportba, akkor azzal is megoldódhat a problémám?
Gondolkozok most így, hogy visszaolvastam a bejegyzésemet -
fap333
aktív tag
cigam: Köszönöm az előző segítségedet, az fstab-ba írt sorok tökéletesen megoldották a problémámat
És most lenne egy új gondom is:
Néhány - a debian rendszeren lévő - mappát szeretnék megosztani SAMBA-n keresztül. Azt szeretném, hogy belső hálóról csatlakozva külön authentikáció nélkül bármilyen eszközről legyen írási/olvasási jogom a megosztott mappához, és annak minden fájljához.
A probléma valahol ott van, hogy a deluge torrent is ebbe a mappába tölt, és a letöltött elemeket nem tudom olvasni se.
Valami jogosultsági problémám van, de sajnos nem tudom, hogy mi... -
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Ismét lenne egy kérdésem hozzátok:
Adott egy vékonykliens, amin debian 11 fut. USB 3.0 porton keresztül szeretnék csatlakoztatni egy SSD-t olyan módon, hogy az állandóan rajta lenne. Tehát olyan módon kellene felcsatolni, hogy az folyamatosan elérhető legyen, illetve újraindítás vagy kikapcsolás/bekapcsolás után is automatikusan ugyanott legyen, mint eredetileg.
Kérlek segítsetek, hogy ezt hogyan tudom megoldani parancssorból.
Köszönöm előre is! -
fap333
aktív tag
... hát ebben a beszélgetésben én teljesen elvesztem...
Nálam teljesen friss a telepítés, a debian.org oldalról letöltött image-t raktam fel. Nem grafikus telepítéssel ment a dolog, root jelszót adtam meg telepítésnél, valamint a folyamat végén nem kértem grafikus felületet, csak SSH-t, és az alatta lévő "szokványos programok" telepítését. -
fap333
aktív tag
válasz
bhonti #10104 üzenetére
Kipróbáltam, hogy az alapfelhasználóként bejelentkezve beírtam a
sudo su -
parancsot, viszont ekkor is az jön vissza, hogy sudo parancs nem található. Amivel át tudok lépni a root felhasználóra távolról az asu --
parancs.@bambano: tudnál valamit írni róla, hogy hogy tudom ellnőrizni a sudo beállításaimat? minek kellene lennie egyáltalán?
Bocsánat, ha esetleg értelmetlen dolgot kérdezek, de a linuxot soha nem tanultam, csak most ismerkedek vele, innen-onnan próbálom összeszedni a szükséges információkat...
-
fap333
aktív tag
válasz
eladohardver #10101 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat!
Megoldódott a dolog. Valóban a .bashrc végére kellett beírni azt a két sort: PATH=$PATH:/usr/sbin
PATH=$PATH:/usr/bin
Csak éppen nem a saját felhasználó mappájában, hanem a root felhasználó mappájában. És így már műkönek szépen a parancsok.
Mégeszer köszi! -
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Ismét lenne egy kérdésem hozzátok:
Van egy debian rendszerem. Ha ott vagyok a gép mellett, és közvetlenül lépek be root felhasználóval, akkor szépen ismeri a 'reboot', 'shutdown' parancsokat, és tudok telepíteni is rendesen a 'dpkg' paranccsal.
Ha viszont csak távolról jelentkezek be putty programmal, akkor telepítésnél is hiba van, és a 'reboot', és 'shutdown' parancsok kiadásánál is azt mondja, hogy '-bash: reboot: parancs nem található'
Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan kell belépnem, vagy hogyan kellene futtatnom ezeket a parancsokat, hogy távolról is működjenek? -
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Ismét lenne egy problémám:
Ilyen-olyan leirások alapján telepitettem transmission-daemon torrentet a gépemre (ősöreg laptop, naprakész debian, csak parancssor). Elvileg fel is paramétereztem, de ha el akarom érni a lokális hálózatomon, akkor is csak annyi jön be a böngészőben, hogy 403-as hiba.
És valami miatt leállítani sem tudom. Elvileg kiadom neki a stop parancsot:
root@whs01:/home/horner# /etc/init.d/transmission-daemon stop
Stopping transmission-daemon (via systemctl): transmission-daemon.service.
Ezután, ha megoróbálom előtérbe hozni, akkor panaszkodik, hogy fut valahol egy másik példány:
root@whs01:/home/horner# transmission-daemon -f
[2022-10-18 20:42:13.653] Transmission 3.00 (bb6b5a062e) started (session.c:769)
[2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Adding address to whitelist: 192.168.*.* (rpc-server.c:956)
[2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Serving RPC and Web requests on 0.0.0.0:9091/transmission/ (rpc-server.c:1243)
[2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Whitelist enabled (rpc-server.c:1249)
[2022-10-18 20:42:13.653] Couldn't bind port 51413 on 0.0.0.0: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
[2022-10-18 20:42:13.654] Couldn't bind port 51413 on ::: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
Biztos valami bagatell dolog, de mivel kezdő vagyok nem jövök rá, hogy hol hibáztam.
Tudnátok adni néhány tippet, hogy hogyan is kellene konfigolni ezt a transmissiont?
Köszi előre is! -
fap333
aktív tag
válasz
Shyciii #9823 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
@májkimiki:
Fn+F2-re nem csinál az égvilágon semmit. Ezzel lehetne ugye váltani a videó kimenetek között, de nem vált át a d-sub kimenetre.
@Apollyon és @Shyciii:
feltelepítettem azt a csomagot, ami tartalmazza az xrandr parancsot, viszont sajnos nem tudam működésre bírni, mivel minden próbálkozásomra az a válasz jött, hogy "Can't open display". Lehet túl régi ez a lapatop...@Shyciii:
Egyébként a scripteket beküldtem, munka után megpróbálkozok majd megint egy monitor lecsukással, meglátjuk mi lesz. -
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Egy meglehetősen régi laptopra (MSI VR601x) van nekem telepítve debian grafikus felület nélkül, csak parancs sorosan. Egyenlőre csak HomeAssistant fut rajta, aztán majd jön még később egyéb nyalánkság is...
A kérdésem az lenne, hogy a laptop képernyőjét ki tudom valahogyan kapcsolni parancssorból? Megpróbáltam lehajtani, de azonnal alvó módba ment
Előre is köszönöm a tippeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest