Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fap333
    aktív tag

Azzal kezdeném, hogy a _TORRNET_ mappának megváltoztatnám a tulajdonságát úgy, hogy a deluge_torrent csoport és fap333 user legyen a tulajdonosa (bár mindenki írhatja olvashatja, problémát nem jelent)

sudo chown -R fap333:deluge_torrent /media/ssd/_TORRENT_

Ezzel két legyet egy csapásra, mivel a nobody:nogroup fájloknak is lesz gazdája.
    A deluge-ot állítsd le, és szervíz fájlban módosítsd kedved szerint, pl:

[Service]
    Type=simple
    UMask=000
    User=debian-deluged
    Group=debian-deluged
    ExecStart=/usr/bin/deluged -d
    Restart=on-failure

Ha újra elindítod a torrentet már fap333:deluge_torrent lesz az újonnan létrejövő torrentek tulajdonosa, és mindenki tudni fogja olvasni/törölni/futtatni. (Ezért veszélyes a 777-es jogosultság)

Ezután már a samba config is menni fog a leírásomnak megfelelően.

:R És sikerült is! Köszönöm a segítséget! :R

• fap333
    aktív tag

Olvasd el az fstab-hoz linkelt oldal második felét :D

Az ls -al paranccsal ki tudod listázni, hogy milyen jogosultságok kellenek egy adatott mappa eléréséhez. A jogosultságoknak nézz utánna rengeteg magyar leírás van róla, ezt itt nem részletezném.

Ha kilistázod a torrent mappa könyvtárát jogosultságokkal, akkor elmesélem mik a lehetőségek.
    Látatlanban azt mondanám, hogy a deluge létrehozott magának egy users/csoportot, és csak az fér hozzá most ehhez a mappához.

Helló!
    Szóval pontosan ez van. A torrent a deluge_torrent csoportban lévő deluge_torrent felhasználó alatt fut, és nem fér hozzá senki más.

Ha jól gondolom, akkor a kérdésem változik arra, hogy hogyan lehet rávenni a deluge torrentet, hogy úgy hozza létre a letöltött fájlokat, hogy azokat bárki tudja írni/olvasni...

Szerk:
    Vagy ha a samba konfigurációs fájlba beleteszek egy 'force user'-t, és azt a usert beleteszem a deluge_torrent csoportba, akkor azzal is megoldódhat a problémám?
    Gondolkozok most így, hogy visszaolvastam a bejegyzésemet :DDD

• fap333
    aktív tag

cigam: Köszönöm az előző segítségedet, az fstab-ba írt sorok tökéletesen megoldották a problémámat :R
    És most lenne egy új gondom is:
    Néhány - a debian rendszeren lévő - mappát szeretnék megosztani SAMBA-n keresztül. Azt szeretném, hogy belső hálóról csatlakozva külön authentikáció nélkül bármilyen eszközről legyen írási/olvasási jogom a megosztott mappához, és annak minden fájljához.
    A probléma valahol ott van, hogy a deluge torrent is ebbe a mappába tölt, és a letöltött elemeket nem tudom olvasni se.
    Valami jogosultsági problémám van, de sajnos nem tudom, hogy mi... :(

• fap333
    aktív tag

Sziasztok!
    Ismét lenne egy kérdésem hozzátok:
    Adott egy vékonykliens, amin debian 11 fut. USB 3.0 porton keresztül szeretnék csatlakoztatni egy SSD-t olyan módon, hogy az állandóan rajta lenne. Tehát olyan módon kellene felcsatolni, hogy az folyamatosan elérhető legyen, illetve újraindítás vagy kikapcsolás/bekapcsolás után is automatikusan ugyanott legyen, mint eredetileg.
    Kérlek segítsetek, hogy ezt hogyan tudom megoldani parancssorból.
    Köszönöm előre is!

• fap333
    aktív tag

... hát ebben a beszélgetésben én teljesen elvesztem...
    Nálam teljesen friss a telepítés, a debian.org oldalról letöltött image-t raktam fel. Nem grafikus telepítéssel ment a dolog, root jelszót adtam meg telepítésnél, valamint a folyamat végén nem kértem grafikus felületet, csak SSH-t, és az alatta lévő "szokványos programok" telepítését.

• fap333
    aktív tag

Vagy akinek van kedve egyszerűen kipróbálja amit írtam és örül. Nem kell írni semmit bele...

Kipróbáltam, hogy az alapfelhasználóként bejelentkezve beírtam a sudo su - parancsot, viszont ekkor is az jön vissza, hogy sudo parancs nem található. Amivel át tudok lépni a root felhasználóra távolról az a su -- parancs.

@bambano: tudnál valamit írni róla, hogy hogy tudom ellnőrizni a sudo beállításaimat? minek kellene lennie egyáltalán?

Bocsánat, ha esetleg értelmetlen dolgot kérdezek, de a linuxot soha nem tanultam, csak most ismerkedek vele, innen-onnan próbálom összeszedni a szükséges információkat...

• fap333
    aktív tag

és akkor ott is hozzáadhatja a .bashrc-hez amit írtam fentebb... :C

Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat! :R
    Megoldódott a dolog. Valóban a .bashrc végére kellett beírni azt a két sort: PATH=$PATH:/usr/sbin
    PATH=$PATH:/usr/bin
    Csak éppen nem a saját felhasználó mappájában, hanem a root felhasználó mappájában. És így már műkönek szépen a parancsok.
    Mégeszer köszi! :R

• fap333
    aktív tag

Távolról ugye nem engedi, hogy root-ként lépj be, hanem csak mezei user-ként.
    Vagy a mezei user-t hozzáadod a kiemelt felhasználókhoz a sudoers-be, és és ekkor már a sudo reboot parancs már működni fog.
    Vagy mezei userként belépve kiadod a su root parancsot, amivel, átlépsz a root fiókba (de vigyázz mert attól még az user home mappájában maradsz, és pár rosszul megválasztott parancs jogosultsági problémákat okozhat majd az user-nek).

Én is ilyenekben gondolkodtam, de valami miatt nem megy:

• fap333
    aktív tag

Szervusztok!
    Ismét lenne egy kérdésem hozzátok:
    Van egy debian rendszerem. Ha ott vagyok a gép mellett, és közvetlenül lépek be root felhasználóval, akkor szépen ismeri a 'reboot', 'shutdown' parancsokat, és tudok telepíteni is rendesen a 'dpkg' paranccsal.
    Ha viszont csak távolról jelentkezek be putty programmal, akkor telepítésnél is hiba van, és a 'reboot', és 'shutdown' parancsok kiadásánál is azt mondja, hogy '-bash: reboot: parancs nem található'
    Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan kell belépnem, vagy hogyan kellene futtatnom ezeket a parancsokat, hogy távolról is működjenek?

• fap333
    aktív tag

Sziasztok!
    Ismét lenne egy problémám:
    Ilyen-olyan leirások alapján telepitettem transmission-daemon torrentet a gépemre (ősöreg laptop, naprakész debian, csak parancssor). Elvileg fel is paramétereztem, de ha el akarom érni a lokális hálózatomon, akkor is csak annyi jön be a böngészőben, hogy 403-as hiba.
    És valami miatt leállítani sem tudom. Elvileg kiadom neki a stop parancsot:
    root@whs01:/home/horner# /etc/init.d/transmission-daemon stop
    Stopping transmission-daemon (via systemctl): transmission-daemon.service.
    Ezután, ha megoróbálom előtérbe hozni, akkor panaszkodik, hogy fut valahol egy másik példány:
    root@whs01:/home/horner# transmission-daemon -f
    [2022-10-18 20:42:13.653] Transmission 3.00 (bb6b5a062e) started (session.c:769)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Adding address to whitelist: 192.168.*.* (rpc-server.c:956)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Serving RPC and Web requests on 0.0.0.0:9091/transmission/ (rpc-server.c:1243)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Whitelist enabled (rpc-server.c:1249)
    [2022-10-18 20:42:13.653] Couldn't bind port 51413 on 0.0.0.0: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
    [2022-10-18 20:42:13.654] Couldn't bind port 51413 on ::: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
    Biztos valami bagatell dolog, de mivel kezdő vagyok nem jövök rá, hogy hol hibáztam.
    Tudnátok adni néhány tippet, hogy hogyan is kellene konfigolni ezt a transmissiont?
    Köszi előre is!

Közben kilőni sikerült a 'killall' paranccsal, már csak a transmission normális konfigurálása lenne hátra. Küzdök, még nem adom fel.

• fap333
    aktív tag

Sziasztok!
    Ismét lenne egy problémám:
    Ilyen-olyan leirások alapján telepitettem transmission-daemon torrentet a gépemre (ősöreg laptop, naprakész debian, csak parancssor). Elvileg fel is paramétereztem, de ha el akarom érni a lokális hálózatomon, akkor is csak annyi jön be a böngészőben, hogy 403-as hiba.
    És valami miatt leállítani sem tudom. Elvileg kiadom neki a stop parancsot:
    root@whs01:/home/horner# /etc/init.d/transmission-daemon stop
    Stopping transmission-daemon (via systemctl): transmission-daemon.service.
    Ezután, ha megoróbálom előtérbe hozni, akkor panaszkodik, hogy fut valahol egy másik példány:
    root@whs01:/home/horner# transmission-daemon -f
    [2022-10-18 20:42:13.653] Transmission 3.00 (bb6b5a062e) started (session.c:769)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Adding address to whitelist: 192.168.*.* (rpc-server.c:956)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Serving RPC and Web requests on 0.0.0.0:9091/transmission/ (rpc-server.c:1243)
    [2022-10-18 20:42:13.653] RPC Server Whitelist enabled (rpc-server.c:1249)
    [2022-10-18 20:42:13.653] Couldn't bind port 51413 on 0.0.0.0: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
    [2022-10-18 20:42:13.654] Couldn't bind port 51413 on ::: Address already in use (Is another copy of Transmission already running?) (net.c:452)
    Biztos valami bagatell dolog, de mivel kezdő vagyok nem jövök rá, hogy hol hibáztam.
    Tudnátok adni néhány tippet, hogy hogyan is kellene konfigolni ezt a transmissiont?
    Köszi előre is!

• fap333
    aktív tag

Jaj várj. Figyelmetlen voltam bocsi. Az xrandr azért ír ki hibaüzenetet, mert nincs grafikus felület neked felrakva, tehát nem fut X szerver. Most olvasom, hogy csak sima konzolban vagy.
    Viszont mivel notid van, ezért a fedél lehajtásakor nem is kell semmi hogy kikapcsolja a kijelzőt, hiszen a noti ezt hardveresen megoldja. vagyis elég beállítani azt, hogy ne menjen ilyenkor aludni. Amit küldtem két scriptet (egyik ugye hogy ignoreálja a fedél lecsukását akár kábelen van, akár akksin, a másik meg a szolgáltaátsok maskolása hogy ne tudjon semmiképp elindulni) megoldja az alvás gondot a fedél lehajtásakor, és így a kijelző kapcsol le, de a linux menni fog tovább :)

És meg is oldódott :)
    Mostmár ha lehajtom a kijelzőt, akkor csak az kapcsol ki, és nem megy alvóba.
    Ezeket a scripteket meg elteszem valahová, még jól jöhetnek...

• fap333
    aktív tag

Én erre (is) írtam magamnak egy scriptet, hogy újratelepítésnél ne kelljen ezekkel mindig vacakolnom.
    Ezzel beállítod, hogy ne menjen alvóban a fedél lecsukásakor:
    sed -i 's/#HandleLidSwitch=suspend/HandleLidSwitch=ignore/' /etc/systemd/logind.conf
    sed -i 's/#HandleLidSwitchExternalPower=suspend/HandleLidSwitchExternalPower=ignore/' /etc/systemd/logind.conf

Ezzel pedig tiltod az alvás, hibernation stb szolgáltatást, hogy semmiképp ne tudjon téged felülbírálni:
    systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.target

A laptop kijelzőjének kikapcsolása pedig:

xrandr --output kijelződ -off
    Pl.: nekem xrandr --output eDPI1 -off

A kijelződ "tipusát" szintén az xrandr paranccsal tudod lekérni.
    Ezt elindítod, és azonnal kikapcsolja a kijelzőt.

:R Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :R
    @májkimiki:
    Fn+F2-re nem csinál az égvilágon semmit. Ezzel lehetne ugye váltani a videó kimenetek között, de nem vált át a d-sub kimenetre.
    @Apollyon és @Shyciii:
    feltelepítettem azt a csomagot, ami tartalmazza az xrandr parancsot, viszont sajnos nem tudam működésre bírni, mivel minden próbálkozásomra az a válasz jött, hogy "Can't open display". Lehet túl régi ez a lapatop...

@Shyciii:
    Egyébként a scripteket beküldtem, munka után megpróbálkozok majd megint egy monitor lecsukással, meglátjuk mi lesz.

• fap333
    aktív tag

Sziasztok!
    Egy meglehetősen régi laptopra (MSI VR601x) van nekem telepítve debian grafikus felület nélkül, csak parancs sorosan. Egyenlőre csak HomeAssistant fut rajta, aztán majd jön még később egyéb nyalánkság is...
    A kérdésem az lenne, hogy a laptop képernyőjét ki tudom valahogyan kapcsolni parancssorból? Megpróbáltam lehajtani, de azonnal alvó módba ment :(
    Előre is köszönöm a tippeket!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés