- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- Tápos kibeszélő offtopik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- LG LCD és LED TV-k
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
proximus
senior tag
Elég rosszul viselem, amikor valaki kérdez valamit, 1 nap, 2 nap, 3 nap, és még mindig semmi választ nem kap, esetleg -ráadásként- már vagy a huszadik UP -ot üti.

Bonyolult ez a mai világ, legalább azt a pár jó szót ne sajnáljuk már egymástól.
-
proximus
senior tag
Üdv.
Még mindig próbálkozom a Debian woodyval, proximusnak köszönöm az eddigi segítségét.
Újabb probléma, hangot kellene csiholni valahogy.
X alatt dsp: no such device hibaüzenet.
Nekem úgy tűnik, hogy nincs sound támogatás a kernelben( 2.2.20) és modulban sem.
Tehát: vagy kernelt kell fordítani, vagy modulba kell tenni a sound támogatást.
A kernelfordítást próbáltam, de túl nagy lett, pedig majdnem mindent modulba tettel. Lehet, hogy valamit nagyon rosszué csinálok.
A modult viszont nem tudom hogy lehetne fordítani, telepíteni.
Ha valaki bármelyikben tud segíteni, előre is köszönöm.
Petya
[Szerkesztve]Hi!
''X alatt dsp: no such device hibaüzenet.'' Ez valóban a hang hiányára utal, de nem kötődik az X -hez. Namármost: Ha a kernel ''gyárilag'' fordított példány volt, akkor lenni kellett benne hang támogatásnak. Keress a /lib/modules/kernel-verzió/kernel/sound/ -ben a hangkártyád -ra, vagy annak a chip(dsp?) -jére(lspci parancs jól jöhet) hasonlító modult, és töltsd be: modprobe modul_név Ha ez megvan, és gond nélkül betöltődött, keress a /dev -ben dsp nevű fájlt (ez egy link az ui. lévő sound -ba). Ezt ismételd meg egy párszor, ha elsőre nem jelenik meg. HA nincs egyáltalán az említett helyen betölthető modul, akkor vagy ''csupasz'' kernel van a disztri -e alapból, vagy csak nincs feltéve a driver csomagja(ha egyáltalán ezt így külön feltehetővé csinálták). Szóval, ha nincs semmi driver, akkor legjobb lehet egy 2.6 -os kernelt ''összeütni'', mert az tartalmazza az újabb fajta ALSA hangrendszert is (a régi oss mellett, bár az oss ki lesz véve idővel). A 2.6(.5) -ös kernel fordításáról alakult egy nagyon jó topic a Bővebben: link -en. Na ott aztán mindent kitárgyal[t,n]ak hogy mi fán terem a kernel.
-
proximus
senior tag
Szia!
Tuuudod te azt szerintem nagyon jól, hogy ezek közül melyik milyen, de legalábbis láttad már őket. Szóval már csak az a kérdés, hogy milyen feladatokat tervezel ellátni alattuk. Megmondom őszintén, én jelenleg az icewm, esetleg xfce egyszerűségű, ugyanakkor felhasználóbarátian kezelhető ablakkezelőket preferálom. Sőt ha Kde -znék, vagy Gnome -oznék is egy rövidebb ideig(a kiváncsiság nagy úr
), utána biztos megint az ice. -nál, vagy fluxboxnál kötnék ki.
Egyébként az a gondom a K. ,és G -al, hogy meglehetősen komlex felépítési szintet értek el mára, annak minden (esetleges) hátrányával: nagy méret + rengeteg ''alkatrész''--> Gnome; szintén méretes, bár látszólag könnyebb a föltétele a kevesebb csomag miatt-->KDE; no és ezekre jön még rá a lassabb működés, még akkor is, ha csak kevés komponenst teszel fel belőle, mert az egésznek a ''lelke, a motorja'' akkor is olyan nehézkesen fog ''döngicsélni''. Majd csak figyeld meg a Longhornt, lessz ám nemulass.
A hwsw -n van róla egy teszt, bár a végleges minőséget természetesen még nem tükrözi. Olyan szinten megterheli a CPU -t az átstruktúrált belső szerkezet, no meg a felület, hogy az már csúnya. 30-40% terhelés, ha a gép semmit sem csinál. Startmenü megnyitás 10 sec., meg ilyenek.
Visszakanyaraodva a témához: meglehetősen ''tömör-gyönyör'' rendszert tudsz kiépíteni pár jól megválasztott elemmel, csak persze ehez ismerni kell pár trükköt.
Nálam most így néz ki a dolog: icewm + rox fájl- és asztalkezelő(mert az Ice -nak nincs asztala, de ez alól kevés a kivétel a kis méretű ablakkezelőknél). Ha kézzel nem szereted szerkeszteni a ''Start menü'' -t, van(nak) beállítóprogram(ok) az Ice. -hoz. Talán icecc, vagy iceconfig, vagy valami ilyesmi a neve.
Na nem tépem tovább a szám, és jó ''legózást''.
-
proximus
senior tag
Ha 2.4-es kernel-el indítom a telepítést, akkor is ez az eredmény.
Telepítés után reboot, de már ekkor nem látja rendesen a cd-t az irq miatt szerintem.
Ha cd nélkül indítom, akkor ok. de mivel alaprendszert tesz fel, nemtok továbblépni cd-nélkül, így nemtok fordítani sem, marad a kézi config. Esetleg ha letiltom a hotplug-ot akkor kézzel paraméterezve lehet indítani a pcmcia-t?1. ''irq miatt szerintem.'' Ezen lehet segíteni a BIOS -ban. JA, ha ben kapcsolva a BIOS -ban olyan, hogy ''Plug-and-play OS installed=enabled'', akkor azt kapcsold ki gyorsan. Ezt nem szereti se a Linux, se a win(->maga a Microsoft mondta a win -est
)
2. ''Esetleg ha letiltom a hotplug-ot akkor kézzel paraméterezve lehet indítani a pcmcia-t?'' Igen, ha megvannak a modulok(ha a hotplug megtalálta, akkor megvannak
), és tudod hogy melyek ezek
Na jó segítek: /lib/modules/''valahanyas kernel''/... Itt nézelődj pcmcia könyvtár után. Ha találsz benne fájlokat, azok lesznek a driverek.
A ''modprobe <a meghajtó fájl>'' parancsal lehet őket betölteni(a szükséges függőségeikkel együtt). Ha egyenként akarod betölteni, akkor ''insmod <a meghajtó fájl>''. Hogy ne lombozódjál le teljesen akkor sem ha nem müxik
: A modulokat nem csak ''simán'' lehet betölteni, hanem paramétereket hozzájukrakva. Na ezeket a param. -okat viszont meg nem mondom fejből, de a Google biztos többet tud
-
proximus
senior tag
Hát ha nem csinált olyat, hogy nem válaszol semmire(még az eject -re sem), akkor nem lesz gond. Ha mégis bekövetkezne, akkor van 10 perced(sacc per kábé
) hogy kikapcsold a géped, majd vissza, és már megy is.(a reset nem elég, de nagyon nem,
mert reset után még a BIOS sem találja meg, a win -ből meg eltűnik az eszköz. +a reset maga nem teszi tönkre fagyott állapotban
) Viszont ha egyszer így lefagy, akkor nyilvánvaló hogy cserélned kell kernelt legalább 2.4.21 -re. -
proximus
senior tag
2.2 -es kernel....be is tenne ha hazavágná a cdromom...nem veszek újat 50k-ért...
egyébként hdc lost interrupt van...nonstop...ha meg nem rakom be, az alaprendszer marad, ami desktop gépen nem feltétlen optimális
Nekem a 2.4.21 (és fölötte) megoldotta a problemet.(a 2.5x, 2.6 is müxik) Később utánnanézve kiderült hogy egy generációval régebbi a 2.4.20 IDE alrendszere(2000 valamikori), mint a 2.4.21(ezé 2003 x.hó) Ha megoldható, szerintem próbálj ki egy stabil-friss-2.4
-es kernelt. -
proximus
senior tag
Nem tudja valaki, hogy mit kell konfigolni, hogy a pcmcia cd-met ne az 5-ös, hanem a 15-ös irq-n keresse ha benyomom a cd-romot auto? így állandóan lost interruptot lök az arcomba...
Lost interrupt?? Hányas kernelt is használsz pontosan? <Ilyen lost interruptokat nemrég én is nyalogattam befelé(2.4.20 kernel), de a legborzasztóbb az volt, hogy az én CD-ROM -om le is fagyott tőle(LG)
Kettőt tönkre is vágott a fagyás
(csak az olvasó fagyott, de az ''reset'' állóan) (még jó hogy bőven garisok voltak) A mostani harmadiknál szerencsére rájötem a turpisságra
>
Na szóval hanyas kernel?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Na mi a pálya
, csak nem akarod a Gentoo -t kipróbálni? Pedig már itt rágjuk ketten is a füled.
-
proximus
senior tag
1. te választhatod meg a nehézségi fokot. +a CD-s -nél is van lehetőség az alaprendszert ''testreszabni'', a többit meg a kész csomagok közül feltenni a CD-ről. Pl. stage3 -on vagy(vagy azzal kezdtél)+kernelt megcsináltad(nem muszály kézzel, van rá egy ''kernelkészítő'' csomag), ekkor a kde telepítése minden függőségével együtt: 1.ha forrásból--> ''emerge kde'', 2.ha CD -ről--> ''emerge -K kde''
-
proximus
senior tag
Hello!
kéne eg kis segítség.
A következő a problémám:
Egércsere volt, egy sorosat cseréltem egy PS/2-es görgősre.
A gond az, hogy KDE 3.1 alatt az egérkurzor csak a bal sarokba létezik mozogni, ill. erős rángatásra 5cm-rel lejjeb kúszik.
SaX2-vel beállítom úgy megy, utánna be KDE alá, a fent leírt hiba.
XF86Configgal beállít, ua. a hiba. Mindez Window alatt megy.
Az egér típusa A4Tech SWOP-38.
Valaki segítsen légyszives.1. Csak a KDE -ben csinálja?
2. Másold ide be a: /etc/x11/XF86Config-4 -ből, a Section ''InputDevice'' bekezdést (az egerest
) -
proximus
senior tag
És mondok mégvalamit: Voda -neten keresztül szedtem le az ''egészet'' (Mára olyan 1,5 Giga forrásfájl), és stage1 -ről indultam. Amire pl. képes a kis Geni : Mandrake -ban ''belelépve a stage1 tarballba'' építettem fel az egészet.
-
proximus
senior tag
''Az rc -k, a jelenlegi stabilnak(1.4) voltak az előkészítői''
Ja...
Na szóval. Ha én mindent alapról akarok kezdeni, akkor mekkora a ''buktató-százalék''? Buktató alatt nem azt értem, hogy én sík hülye vagyok, és nem veszek észre valami logikus dolgot, hanem azt ha valami egyáltalán nem egyértelmű/a megoldás nem az (pl. na most nem tudok ide mit írni, de el lehet képzelni, ugye?
).Persze, értem én hogy mi miatt aggódsz, de nem nehezebb mint egy Slackware, vagy egy Debian.
Ez csak valahogy elterjedt az emberek között, mint a pletyka, de tényleg. Én is így álltam neki egy pár hónapja, amikoris belevágtam a Gentoo -ba. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Na most én egy-két dolgot nem értek:
- azt írod, hogy a telepítő CD...ha a live verzió van, akkor az mit telepít? Ha meg a stage-es, akkor meg milyen telepítés?
- Mennyire bonyolult, és legfőkébb mennyire buktató esélyes, ha a stage módszerrel telepítek? (magyarul mennyi az esélye annak, hogy valami olyan hibába ütközök, ami miatt abba kell hagynom a telepítést?)
- Érdemes az rc-ket letölteni, esetleg érdemes a véglegesre várnom, vagy használjam a legújabb stabil verziót? (ez a 1.4 ha jól láttam).A live-CD előre fordított .tar.gz, .tar.bz -ket telepít(másol, kicsomagol) (Slack. -hoz hasonlóan)
A live-CD -n fent van 3db stage: stage1--> úgymond 0-ról kezdesz(bootstrap folyamat), és stage2 -re jutsz, ez kemény fordításos munka(a gépnek
), stage2 --> stage2 -n vagyunk, de még nincs alaprendszer, stage3 --> stage3 -on vagyunk, alaprendszer itt már előre elkészítve.
Szóval olyan mint egy game, csak fordítva
: stage1 -ről 2-re =medium, stage2 -ről 3-ra =easy, a kész stage3 -at választva =very easy.
''mennyire buktató esélyes?'' A Live-CD -s ''tesztelve'' van, szóval szinte biztos a siker. +Ugye melyik stage -ről startolsz.
''Érdemes az rc-ket letölteni, esetleg érdemes a véglegesre várnom'' Az rc -k, a jelenlegi stabilnak(1.4) voltak az előkészítői
-
proximus
senior tag
Akár hiszed akár nem, a te elképzelésedhez a gentoo áll a legközelebb: Az install doksin végigmenve már végeztél is a telepítéssel.(Ez a doksi, install közben is folyamatosan segít, mert a telepítés része)
Ha buherálni akarod, ennél megteheted; +jól is tűri mindezt. Ha nem akarod, akkor is korrekten működik. (Csak ahogy mondtam, annyit azért meg kell tenni érte, hogy pl. hangkari, net(adsl-setup, adsl-start
)) -
proximus
senior tag
''csili-vili'' disztrib esetén nem feltétlenül a kinézetre gondoltam, hisz a KDE hót' ugyanolyan Debian és MDK alatt is
Hanem arra, hogy mennyire hajlandó pl. önálló hardverfelismerésre (magyarul ne nekem kelljen fél évet szenvednem a nettel/hanggal/stb-vel, hanem ő ezt szépen magának, jobb esetben telepítés közben. elrendezze)A telepítő CD tudtommal elég jó hw felismeréssel bír, viszont a föltett rendszer szerintem kikéri a véleményedet
Ezt kb. úgy értsd, hogy pl. hangkártya--> egy fájlba beírsz egy olyat hogy mondjuk snd-emu10k1; ezután futtatsz egy parancsot, aztán egy másikat, és már kész is. Ja, és nem fog össze-vissza marhulni az autofelismerés, mert kézzel kellett megcsinálni, de mint látod ilyen egyszerű tud lenni.
-
proximus
senior tag
''EGy pill. a link alapján nekem ez CD-ről bootoló linuxnak néz ki. Az meg azért =|= egy hagyományos linuxxal...'' No de kérem,
ez így ebben a formában nem teljesen állja meg a helyét.
Mégpedig: A Live-CD -s CD-ről bootol ugyan, de még így sem akarja mindenáron kitalálni hogy te mit akarsz, és ez nagy szó.
Amúgy a fő link: http://www.gentoo.org doksik balra, letöltés: jobbra fent--> get gentoo
-
proximus
senior tag
''Azt az előrekonfigurált Gentoo-t mihez hasonlítanád? Inkább egy Debian-hoz, vagy inkább egy ''csili-vili'' disztribhez?'' Egy olyan rendszerhez, ami professzionálisan elő van konfigurálva, és a későbbi frissítése is lehetséges.
(Egyébként az ereje: mondjuk Debian, kinézet: de dönthetsz
)Akarom mondani: ''...te dönthetsz
'' -
proximus
senior tag
Megint kezd elegem lenni a Debianből
Pedig semmi nagyobb bajom nincs vele, csak most ez a 3D sehogysem akar összejönni, akkor még nem is beszéltam olyanról, hogy CD-író (k3b lényegében lefagy elindulás helyett), java, DirectConnect (az apt-get-es verzió használhatatlan => fordítani kéne), mplayer, Pendrive (bár ehhez csak erőt kéne vennem...vagy nem), újabban nem hajlandó induláskor a lineakd rendesen működni, le kell lőni, aztán újból elindítani, egyre jobban hiányzik a KDE (nem tudom, valahogy képtelen vagyok megszeretni a Gnome-ot), vmware-al meg meg sem próbálkozom
Ráadásul alig van időm a tanulás mellett ezzel szórakozni, főleg úgy, hogy ha rendes (folyamatos) segítséget akarok, akkor nem árt, ha egész nap a gép előtt ülök
(abból adódóan, hogy ki tudja ki mikor fog idevetődni).
Azt az előrekonfigurált Gentoo-t mihez hasonlítanád? Inkább egy Debian-hoz, vagy inkább egy ''csili-vili'' disztribhez?''Azt az előrekonfigurált Gentoo-t mihez hasonlítanád? Inkább egy Debian-hoz, vagy inkább egy ''csili-vili'' disztribhez?'' Egy olyan rendszerhez, ami professzionálisan elő van konfigurálva, és a későbbi frissítése is lehetséges.
(Egyébként az ereje: mondjuk Debian, kinézet: de dönthetsz
) -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
A CD -s változathoz NEM kell net,
ha viszont van, azzal csak bővül a lehetőségek így is széles tárháza.
Pl. innen tudod letölteni:
ftp://ftp.fhh.opensource-mirror.de/pub/gentoo.org/releases/x86/1.4/livecd
Milyen procid van? AMD? INTEL? -
proximus
senior tag
''most ujra kuldom az egeszet ....'' Hát ha ez a Debian -ra vonatkozik, én nagyon tudom ajánlani, hogy tégy egy próbát a Gentoo -val
. Esküszöm nem bánod meg.
Naaa.
-
proximus
senior tag
Ugy vettem észre tudsz angolul: Namármost van egy elég gyakran frissülő install doksi gentoo -hoz:
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-install.xml
Ha elolvasod, szinte mindent érteni fogsz. (van magyarra ferdített is: http://gentoo.linuxonline.hu (nem olyan friss))
Kérdezhetsz róla bármit, már eléggé kikupálódtunk
-
proximus
senior tag
hogy birod voda nettel...? en is most mondtam vissza, mahd csak akkor kerem meg ujra, ha lesy egy kis P1-es notim ....

de nem sokaig lesz a gepem ADSL-kozleben .... konkretan kb 10 ora ....
el kell vinnem ...csak elotte be kellene loni, hogy tudjak rajta tanulni .... (vmware/ C#) 
a gemtoo nem jon ki CD-n...? bar gondolom egyik fo elonye, hogy NET-en mindig a legujjab csomagok vannak ....
Mondom a frankót: Van különféle processzorokra előre lefordított letölthető CD -s változat, meg van a Do It Yourself, hardcore változat
. Az utóbbinál a te kezedben van minden, és a lehető legnagyobb teljesítményt tudja nyújtani.
Egyébként van egy bazi-nagyra hízlalt ''topic -unk'' is:
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=13723&start=570 -
proximus
senior tag
Ha nem vagy ellene Gentoo -st faragok belőled
, és meglásd menni fog minden mint a karikacsapás.
Ezt komolyan mondom.
De ehez az egyik legfontosabb: milyen neted van: ADSL?, 56k-s modem?, neadj Isten Voda -net? (mint nekem a ráksó enné meg
(legalábbis az én igényeimet figyelembe véve)) -
proximus
senior tag
nincs /dev/dsp
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
# xmms
** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): No such file or directory
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
uNtiTLeD:~# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
snd-via82xx 11584 0 (unused)
snd-pcm 59488 0 [snd-via82xx]
snd-timer 15040 0 [snd-pcm]
snd-mpu401-uart 3104 0 [snd-via82xx]
snd-rawmidi 12992 0 [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 3860 0 [snd-rawmidi]
snd-page-alloc 5828 0 [snd-via82xx snd-pcm]
loop 8720 3 (autoclean)
nvidia 1629440 8 (autoclean)
ppp_deflate 2944 0 (autoclean)
zlib_deflate 17536 0 (autoclean) [ppp_deflate]
zlib_inflate 18432 0 (autoclean) [ppp_deflate]
bsd_comp 3968 0 (autoclean)
ppp_async 6880 1 (autoclean)
ppp_generic 18412 3 (autoclean) [ppp_deflate bsd_comp ppp_async]
slhc 4448 0 (autoclean) [ppp_generic]
ne2k-pci 5024 1
snd-ac97-codec 34752 0 [snd-via82xx]
snd 30432 0 [snd-via82xx snd-pcm snd-timer snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device snd-ac97-codec]
uNtiTLeD:~#
valaki monjdja meg ....
pipa leszek mindjárt
Na jó nem
Bírom a strapát
A modules.conf, vagy ahogy ''nálatok'' nevezik(tudod tele van alias -al
), nem felejtette el amit becopy -ztam ide, és te beraktál? -
proximus
senior tag
''de snddevices meg alsaconf newm kell...?'' snddevices --> devfs miatt már nem kell, mert a devfs -ke
auto osztja ki a device node -okat(/dev -ben lévő eszközfájlok)
''ha ujra installom, attol meg tudom hasznalni ezt a virtualis vinyot....?''
Egy próbát megér.
Neem nem nyúl a meglévő ''kamu'' opre. -hez. (ez nem poén volt
) -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
[1.] vmnet es vmmon van .....
[2.]
uNtiTLeD:~# modprobe snd-via82xx
modprobe: Can't locate module snd-via82xx
uNtiTLeD:~#
[3.] kernelbol
/lib/modules/2.4.21/kernel/sound nincs ....
/lib/modules/_save2.4.21
118,222
/lib/moduels/2.4.21
2,622
nem a depmod kell neki... ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
# lsmod
Module Size Used by Tainted: PF
loop 8720 3 (autoclean)
vmnet 19296 0 (unused)
vmmon 23564 0 (unused)
ne2k-pci 5024 1
#2. Hogy-hogy nincs snd-...? Tudtommal amikor az alsa-driver -t végigcsinálod, akkor ő berakja a /lib/modules/''ahova kell'' Jól csináltad az alsa -t?

3. Rá se ránts hogy mekkora az összméret. (ennek max annyi jelentősége van, hogy ha kisebb, akkor valószínű, hogy kevesebb modul van benne) A depmod nem csinál modulokat a semmiből ugye, csak ''térképet'' készít a meglévőkről. okés?
-
proximus
senior tag
1. A vmware -s srácoknak be kell inteni, de úgy konkrétaaaaan

2. modprobe viszi?
3. először csak nézd meg mik hiányoznak a mostani -ból. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
''/usr/src/alsa-driver/# make install ............igy ...?'' Amit eddig is írtál a ./configure lefutása után

make
make install
vagy nem így volt?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Ühüm, ez ok.
Te figy! Véletlenül nem ugyanarról a gépről netezel, mert akkor az fogja a modult.
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
nem volt keksz, csak napolyi ....
[1.] tuti hely megvan ...
[2.] az ne2k-pci nem akar sehogyse kijonni ... hiaba lovoldozgetettem mar jo nehany processzt ki a kill -9 -el ....
PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? S 0:04 init
2 ? SW 0:00 [keventd]
3 ? SW 0:03 [kapmd]
4 ? SWN 0:00 [ksoftirqd_CPU0]
5 ? SW 0:00 [kswapd]
6 ? SW 0:00 [bdflush]
7 ? SW 0:00 [kupdated]
8 ? SW 0:00 [jfsIO]
9 ? SW 0:00 [jfsCommit]
10 ? SW 0:00 [jfsSync]
11 ? SW 0:00 [khubd]
29 ? S 0:00 /sbin/devfsd /dev
197 ? S 0:00 /sbin/syslogd
200 ? S 0:00 /sbin/klogd
214 ? S 0:00 /sbin/rpc.statd
233 ? S 0:00 /usr/sbin/apmd -P /etc/apm/apmd_proxy
280 ? S 0:00 /usr/sbin/gpm -m /dev/psaux -t imps2
286 ? S 0:00 /usr/sbin/inetd
392 ? S 0:00 /usr/sbin/cron
717 vc/1 S 0:00 -bash
718 vc/2 S 0:00 -bash
719 vc/3 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty3
720 vc/4 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty4
721 vc/5 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty5
722 vc/6 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty6
1338 vc/1 R 0:00 ps x
mar csak ez a par szerencsetlen tutloje van a hosszu kill -ek ejszakajanak ....
ezek kozul ki az a bator, aki meg mindig fogni meri az ne2k-pci -t...?dobj egy ''mount'' parancsot, csak így ala-natur; majd paszold be ide.
-
proximus
senior tag
Én sem tudhatok mindent,
meg ugye Gentoo -s vagyok
-
proximus
senior tag
Na szóval kernelt fogunk fordítani
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam
'' -módszerrel.
1. Másold le a /lib/modules/''kernel'' -t egy tuti helyre.
2. Szedj ki menden modult a memóriából a ''modprobe -r modul'' -al(lehetőleg ne fussanak más progik: pl. X)
3. Töröld a /lib/modules/''kernel'' -t
4. cd /usr/src/ (ha nincs ott olyan szimlink hogy linux, csinálj egyet: ln -s ./''kernel'' ./linux)
5. cd ./linux
6. a .config -ot mentsd ki valahova
7. make clean (tisztítás)
8. make mrproper (agresszív tisztítás(.config is törlődik), rendberakás)
9. .config visszamásolása
10. make menuconfig (most bent vagy a menuconfig -ban, kilépsz, kérdésre hogy save? ''yes''-et nyomsz)
11. make dep
12. make bzImage
13. make modules
14. make modules_install
14.b új bzImage helyére berak. Majd újraindítás.
15.a most jöhet a hang(ezt csak az alsa-driver -ben +a többit nem is kell újra)''make clean'', majd ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes
15.b make, majd make install (ez is csak driver)
16. Nvidia driver: régi leszed : uninstall-nvidia?, vagy Nvidia-uninstall? (mendegy használd a ''tab'' -ot)
17. vmware-config.pl
Ha így sem lesz jó, GRRRR
16. Jah igen...
Vissza is rak: sh ./''blablabla''.bin (Ha nem a .bin -est használod, akkor ahogy eddig is ment
) -
proximus
senior tag
Na szóval kernelt fogunk fordítani
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam
'' -módszerrel.
1. Másold le a /lib/modules/''kernel'' -t egy tuti helyre.
2. Szedj ki menden modult a memóriából a ''modprobe -r modul'' -al(lehetőleg ne fussanak más progik: pl. X)
3. Töröld a /lib/modules/''kernel'' -t
4. cd /usr/src/ (ha nincs ott olyan szimlink hogy linux, csinálj egyet: ln -s ./''kernel'' ./linux)
5. cd ./linux
6. a .config -ot mentsd ki valahova
7. make clean (tisztítás)
8. make mrproper (agresszív tisztítás(.config is törlődik), rendberakás)
9. .config visszamásolása
10. make menuconfig (most bent vagy a menuconfig -ban, kilépsz, kérdésre hogy save? ''yes''-et nyomsz)
11. make dep
12. make bzImage
13. make modules
14. make modules_install
14.b új bzImage helyére berak. Majd újraindítás.
15.a most jöhet a hang(ezt csak az alsa-driver -ben +a többit nem is kell újra)''make clean'', majd ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes
15.b make, majd make install (ez is csak driver)
16. Nvidia driver: régi leszed : uninstall-nvidia?, vagy Nvidia-uninstall? (mendegy használd a ''tab'' -ot)
17. vmware-config.pl
Ha így sem lesz jó, GRRRR
-
proximus
senior tag
aliasok, kornyetezeti valtozok, modulok ....

...szerintem....
mert a wmvare-config.pl maradando nyomot nem hagy a rendszerben,
hiszen reboot uatn nem megy ...
de a regi kernelllel meg jol ment .... tehat a kernel forditas nem csak a modulokat vagta ki, hanem valami mast is ....? mert a vmmon, es vmnet modulok most is benn vannak.......
HAJH.. nekem ez mar regen magas ....
HAJRAA ...... es koszonom, hogy eddig is segitettel....
Azt mondod hogy a régi kernellel újraindítás után is ment? Ha így van, az nagyon jó jel lehet

+ valami azt súgja tudom a megoldást
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
[1.]
uNtiTLeD:~# vmware -- nem indul....
[2.]
uNtiTLeD:~# modprobe -r vmmon
uNtiTLeD:~# modprobe -r vmnet
uNtiTLeD:~# lsmod> laccik nincs benne....
uNtiTLeD:~# vmware -- ua .....
[1.]
uNtiTLeD:~# modprobe vmmon
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmmon.o will taint the kernel: no lice nse
uNtiTLeD:~# modprobe vmnet
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmnet.o will taint the kernel: no lice nse
uNtiTLeD:~# lsmod> benne van
uNtiTLeD:~# vmware -- ua
Próbáld modulok nélkül a ''kamu'' wint indítani a vmw -be
-
proximus
senior tag
Hooogy?? a vmware alinduuul a moduljai nélküüül?? Na látod ez abnormális ha így van

Hopsz ácsi. A vmware -ben lévő win is indul?
Közben figyeld a terminált amiből indítod, mit ír ki. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Letöltve a megfelelőt, mindent beállítva, x-et elindul, 3D nincs. X logjában a következő:
(II) fglrx(0): [drm] drmOpen failed
(EE) fglrx(0): DRIScreenInit failed!
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
Nekem a menuconfig-ban olyan van, hogy
- /dev/agpgart
- Direct Rendering Manager
- DRM 4.1 drivers: Ati Radeon
Ezek mindegyike be van kapcsolva, igaz nem modulként, hanem benne vannak a kernelben. Lehet, hogy ez a baj?Ha mondjuk a doksiban az van hogy ne tedd bele a dri - akkor okozhat gondot. Olvasgattad már?

Az a baj, hogy nvidia -s vagyok(legalábbis egyenlőre
) -
proximus
senior tag
What is the location of the directory of C header files that match your running
kernel? [/lib/modules/2.4.21/build/include] .. honnan tudjam ...?
Would you like to skip networking setup and keep your old settings as they are?
(yes/no) [yes] yes
Do you want this program to automatically configure your system to allow your
virtual machines to access the host's filesystem? (yes/no/help) [yes] yes
meg user-t akar hozzaadni.... de az nem kell .....
............................................................................
aztan megy is fajinul ....
Akkor csináld újra a Vmware -s dolgot, aztán nézd meg milyen modulokat tölt be. Ezeket a modulokat(gondolom vmmon, wmnet) szedd ki modprobe -r vmmon, modprobe -r wmnet; majd ismét töltsd be kézzel és nézd meg hogy megy e még a vmware.
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Ilyenkor kezdheted felhúzni magad, hogy milyen moslékok egyes cégek, hogy csak zárt drivereket adnak csak

Na jó most komolyan: nehogy megijedj már tőle, ez csak annyi, hogy ''no license'', vagyis nincs úgymond ''igazolványa'' a drivernek, ezért nem 100% hogy jól müxik,(Tudod win: whql= windows-hardvare-quality-labs)de nem ez miatt nem fog jól menni.
Egyébként nvidia.o is ezt ''mondja'' -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Szerintem már nagyon jó úton haladsz.
Megmondom a frankót:
Az xmms -nek halvány lila gőze nincs hogy MIT húzzon be(úgy néz ki). Viszont alsamixer ezekszerint tudja. Egyébként nekem induláskor tölti be egy szkript a modulokat, szal nem baj az ha a programok nem töltik be maguknak.
kézzel így érdemes: modprobe snd-via82xxÁhhh megint kimaradt valami
#629 alapján -> ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes Na így már fullosnak kell lenni neki. (ezt csak a alsa-driver -nél) -
proximus
senior tag
Szerintem már nagyon jó úton haladsz.
Megmondom a frankót:
Az xmms -nek halvány lila gőze nincs hogy MIT húzzon be(úgy néz ki). Viszont alsamixer ezekszerint tudja. Egyébként nekem induláskor tölti be egy szkript a modulokat, szal nem baj az ha a programok nem töltik be maguknak.
kézzel így érdemes: modprobe snd-via82xx -
proximus
senior tag
megcsinaltam ...nem jo.....

a driver-t ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
a lib-ert, meg a utils-t pedig ./configure --prefix=/usr -el forgattam.... es boot, es nincs hang .....
persz lenne, ha berinam:
/usr/src/alsa-driver-0.9.6# ./snddevices
es lenne vmware is, ha berinam a vmware-config.pl-t ... otlet ....? mindjart vegigmegyek a topicon, ki mit irt ....
megeccer ... sokaggyara .....Az xmms behúzza a cuccokat? Még mindig ua a hibaüzi? Ha kézzel betöltöd az snd-via82xx -et, és úgy xmms, akkor se jó? Így is hibaüzi? Alsamixer -ed van? Indítható? Van /dev/dsp amikor bent vannak a modulok?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
hajaj, azzal mennie kéne...gondolkodom a dolgon, nekem is csinálta a kilépést, de 1.4 el tuti ment már nekem.
Viszont én is kérdezek vmit.
Ugye mikor betöltök egy modult(ip_conntrack_irc a szóban forgó modul), lehet neki paraméteradni:
insmod ip_conntrack_irc ports=6667,6666
namármost ez működik szépen, jól, de én most kernelbe forgattam a szóban forgó modult.
Na ilyenkor hogy adom át neki ezt a paramétert?(figylejen mindkét porton...)
Üdv.: steveetmLilo -ba, Grub -ba nem lehet megadni neki kernel param -nak?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
De ''nálunk'' nincs modconf.
Csak nem a module-init-tools -ra gondoltál?? Tudok róla, és működik is amikor fent van(visszafelé meg kompatibilis). Gentoo -t nem lehet megfektetni ilyenekkel, mert mindenevő ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
proximus
senior tag
ööö...izé. A plugin könyvtárban két mappa van: desktop és i386. Előbbiben egy .png és egy .desktop fájl van, utóbbiban 3 mapppa: ns4 ns610 ns610-gcc32. Bármelyik mappában lévő .so-t próbálom linkelni, nem működik (elsőnél simán nem, a másik kettőnél meg ki is lép a mozilla, ha javát lát).
ne máár. kell ott lenni normális, hozzávaló .so -nak is
Az a baj, hogy én már jó régen használtam java-t, de értelemszerűen meg tudtam keresni. -
proximus
senior tag
ma'rmint igy...:
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
drivers# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
drivers# make
drivers# make install
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
driver# sndconfig
drievr/utils# alsaconfig ......Szerintem csak a alsa-driver -t kell így konfigolni, a többi csak simán ./conf...
-
proximus
senior tag
Na jó Gentoo -nál nincs modconf,
de szerintem nem elég betölteni egy modult.
Hogy konkrétumot is mondjak: a 2.6 -os kernelben a soros port driverek át lettek rendezve(nevezve).
Namármost a modules.conf -omban más néven van és ezért az újat nem aliasolja, amitől nem töltődik be automatice, csak ha kézzel betöltöm. Na ezért.
-
proximus
senior tag
''gőzöm sincs mitől szállnak el ezek ha ez fennvan...'' Dehogynem
Egyszerűen csak nincsenek meg alapból az alias-ok, ''útmutatások'', viszont az snddevices ezt beállítja átmenetileg, és ezért lesz jó. Nyakamat rá hogy emiatt van.
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Mégvalami: Ha az mpg123 és társai nem működnek, az a zért van mert a ./configure -t még tovább kell bővíteni
, hogy legyen oss emuláció(valószínűleg oss -t használ(na) nálad az xmms, meg még sok progi
).
Így ni: ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes -
proximus
senior tag
Szerintem a gond ott van, hogy hozzá kéne fűznöd a /etc/modules.conf-hoz ezt
:
# Alsa 0.9.X kernel modules' configuration file.
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/files/alsa-modules.co
nf-rc,v 1.1 2003/08/05 21:07:55 johnm Exp $
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
##
## IMPORTANT:
## You need to customise this section for your specific sound card(s)
## and then run `update-modules' command.
## Read alsa-driver's INSTALL file in /usr/share/doc for more info.
##
## ALSA portion
alias snd-card-0 snd-via82xx
## alias snd-card-1 snd-ens1371
## OSS/Free portion
alias sound-slot-0 snd-card-0
## alias sound-slot-1 snd-card-1
##
# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
## OSS/Free portion - card #2
## alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
## alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
## alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
# Set this to the correct number of cards.
options snd cards_limit=1''# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/files/alsa-modules.co
nf-rc,v 1.1 2003/08/05 21:07:55 johnm Exp $'' Ezt vedd ki belőle! -
proximus
senior tag
Szerintem a gond ott van, hogy hozzá kéne fűznöd a /etc/modules.conf-hoz ezt
:
# Alsa 0.9.X kernel modules' configuration file.
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/files/alsa-modules.co
nf-rc,v 1.1 2003/08/05 21:07:55 johnm Exp $
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
##
## IMPORTANT:
## You need to customise this section for your specific sound card(s)
## and then run `update-modules' command.
## Read alsa-driver's INSTALL file in /usr/share/doc for more info.
##
## ALSA portion
alias snd-card-0 snd-via82xx
## alias snd-card-1 snd-ens1371
## OSS/Free portion
alias sound-slot-0 snd-card-0
## alias sound-slot-1 snd-card-1
##
# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
## OSS/Free portion - card #2
## alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
## alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
## alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
# Set this to the correct number of cards.
options snd cards_limit=1 -
proximus
senior tag
vegre mosolyogni is latlak .....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ugyhogy itt eg kerdes >>
az snd megint nem mukodik ....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[1.]
XMMS indtas elott:
vmnet 19296 0 (unused)
vmmon 23564 0 (unused)
ne2k-pci 5024 1
snd-ac97-codec 34752 0 (unused)
snd 30304 0 [snd-ac97-codec]
XMMS indotas uatn:
snd-via82xx 11584 0 (autoclean) (unused)
snd-pcm 59488 0 (autoclean) [snd-via82xx]
snd-timer 15040 0 (autoclean) [snd-pcm]
snd-mpu401-uart 3104 0 (autoclean) [snd-via82xx]
snd-rawmidi 12992 0 (autoclean) [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 3860 0 (autoclean) [snd-rawmidi]
snd-page-alloc 5828 0 (autoclean) [snd-via82xx snd-pcm]
loop 8720 3 (autoclean)
vmnet 19296 0 (unused)
vmmon 23564 0 (unused)
ne2k-pci 5024 1
snd-ac97-codec 34752 0 [snd-via82xx]
snd 30304 0 [snd-via82xx snd-pcm snd-timer snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device snd-ac97-codec]
[2.]
a vmware sem mukodik .... az elozo reboot uatn hiaba astam ki a vmware-cinfig.pl -t ... most megint lefutattam, es megy a vmware ... hajh ...valami mondja meg miert szep az elet, valami mondja meg miert nem .....
Az xmms mit ír ki hibának??(indítsd terminálból)
-
proximus
senior tag
jaja..... az elobb maosltam egy 800 megas file-t, ... 1perc 30 mp alatt ott is volt ...

15-20 Mbyte/sec-el nyomta ..... a 400-500kbzte helyett ...
# hdparm -t -T /dev/hda
/dev/hda:
Timing buffer-cache reads: 128 MB in 0.96 seconds =133.33 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 2.18 seconds = 29.36 MB/sec
# hdparm -t -T /dev/hdb
/dev/hdb:
Timing buffer-cache reads: 128 MB in 0.97 seconds =131.96 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 1.93 seconds = 33.16 MB/sec
# _
milyen vasad van, ami 470-et tud, meg 55.3-at ...?
vagy ott mar be van love a hdparm...?Neem neem, nem hdparm -oltam, mint már mondtam, a chipset -hez tartozó driver -nek az lenne a dolga(úgy mint a win -nél a via-4in1.exe), hogy csúcsra járassa a rendszert.(na nem tuning
)
No meg úgy látom hogy teljesen rendben vannak nálad is az értékek.
Hogy milyen vas? : abit kr7a-133(via kt266A chipset), 1100 duron, seagate 60 -as 7200 -as vinyó(2 mega kessel) -
proximus
senior tag
# cat /proc/ide/via
----------VIA BusMastering IDE Configuration----------------
Driver Version: 3.37
South Bridge: VIA vt82c686b
Revision: ISA 0x40 IDE 0x6
Highest DMA rate: UDMA100
BM-DMA base: 0xd000
PCI clock: 33.3MHz
Master Read Cycle IRDY: 0ws
Master Write Cycle IRDY: 0ws
BM IDE Status Register Read Retry: yes
Max DRDY Pulse Width: No limit
-----------------------Primary IDE-------Secondary IDE------
Read DMA FIFO flush: yes yes
End Sector FIFO flush: no no
Prefetch Buffer: yes yes
Post Write Buffer: yes no
Enabled: yes yes
Simplex only: no no
Cable Type: 80w 80w
-------------------drive0----drive1----drive2----drive3-----
Transfer Mode: UDMA UDMA PIO UDMA
Address Setup: 30ns 30ns 120ns 30ns
Cmd Active: 90ns 90ns 90ns 90ns
Cmd Recovery: 30ns 30ns 30ns 30ns
Data Active: 90ns 90ns 330ns 90ns
Data Recovery: 30ns 30ns 270ns 30ns
Cycle Time: 20ns 20ns 600ns 30ns
Transfer Rate: 99.9MB/s 99.9MB/s 3.3MB/s 66.6MB/s
#
szavad szamomra parancs ....
Hát nagyon úgy néz ki hogy nincs égetően szükség a hdparm -ra

De most már ne hagyjuk ki
Szal a csomagkezelőd -ben van hdparm? Ha igen tedd fel, és add ki: hdparm -t -T /dev/hd(a,b,c,d) (persze ezt nem egy lépésben
). Ezzel kiderítheted mit tudnak a drive -ok. Nekem a hda pl. :
bash-2.05b# hdparm -t -T /dev/hda
/dev/hda:
Timing buffer-cache reads: 940 MB in 2.00 seconds = 470.00 MB/sec
Timing buffered disk reads: 166 MB in 3.00 seconds = 55.33 MB/sec
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
ujra linux alatt

akkor hogy lesz nekem hdparm-om...?
mert onnan indult ki minden ... 
hang modulok mar vannak, de megint a libao nem akar muxeni .... se mpg321-el, se xmms-el..mind1 ez mar nem oly nagy ....
nvidia ok
loop ok
snd ... ujra kellett nyomni a /usr/src/alsa-drive/snddevices-t .... es a /usr/src/alsa-drive/utils/alsaconf-ot
vmware ... ujra kellett nyomni a vmware-config.pl .....
pedig ezt a 2-t mar a boot elott is megcsinaltam ... akkor most kell a depmod .....?
Ha nem csak beteszel modulokat a /modules -be, hanem fordítassz,(pl. az alsa) akkor nem kell depmod, mert ők kiadják.

Devfs: A devfsd csomit felraktad már?
A libao az egy fájl: a /usr/lib -ben (libao.so.''valami'', és libao.a) Ez megvan?
A hdparm majd mindjárt, ha a fentiek mennek.
-
proximus
senior tag
No de én nem azt magyaráztam, hogy miért olyan gyors a kernel ford neki., hanem mitől olyan lassú az alsa ford.
Vagy valami félreértés van valakinél. 
-
proximus
senior tag
Mert ezzel CSAK pl. a via -déli hídba integrált hangkari -hoz készülnek el a driverek. Úgy tudom neked is ez van, ha nem--> ''./configure --help'' és ott lesz közte hogy milyen hangkarikat támogat

-
proximus
senior tag
Ez meg azért van, mert a létező összes hangkarihoz elkészülnek a modulok.
Ugye nem adtál ki olyat a ./confiure -nél hogy ''./configure --with-cards=via82xx''? 
-
proximus
senior tag
Most így utólag visszagondolva, jó hogy újra csinálod az ALSA, meg nvidia -t
. Francba is, bakiztam egy ''közepeset''
, mert a devfs -t ha be van kapcsolva, valószínűleg figyelembe veszik az nvidia, meg az alsa. Bocsi hogy megkavartalak
, de ez nekem eszembe se jutott, mert én ősidők óta devs-t használok, így mindíg ''on'' -on van. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
''Az utólag fordított kernelmodulokat újra kell csinálni, mint pl:
vmware, nvidia driver, stb...'' Na ez jól jöhet,
de szerintem kisebb átkonfigolásnál ha csak visszamásolja, akkor is jól működnek a modulok. -
proximus
senior tag
Na ezt már nem hiszem el.
A depmod neve is mutatja dependency-of-modules(többé-kevésbé
) -> függőség a modulok között. Kizárt hogy törölni is tudjon.
(Nekem is volt már feloldatlan függőségem(Na nem úgy
), és azon kívül hogy jól beszólt, nem törölt semmit
) -
proximus
senior tag
/lib/modules/2.4.21# l
total 44
lrwxrwxrwx 1 root root 21 Sep 22 15:04 build -> /usr/src/linux-2.4.21
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Sep 22 15:22 kernel
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 16 12:09 misc
-rw-r--r-- 1 root root 1043 Sep 22 15:19 modules.dep
-rw-r--r-- 1 root root 31 Sep 22 15:19 modules.generic_string
-rw-r--r-- 1 root root 73 Sep 22 15:19 modules.ieee1394map
-rw-r--r-- 1 root root 81 Sep 22 15:19 modules.isapnpmap
-rw-r--r-- 1 root root 29 Sep 22 15:19 modules.parportmap
-rw-r--r-- 1 root root 1079 Sep 22 15:19 modules.pcimap
-rw-r--r-- 1 root root 24 Sep 22 15:19 modules.pnpbiosmap
-rw-r--r-- 1 root root 189 Sep 22 15:19 modules.usbmap
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 14 10:44 pcmcia
/lib/modules/2.4.21# _
szal itt vannak file-ok is ..... a vastagok, mind file .... es itt a modules.dep 1,043 byte, mig a mentesben 31,683 ......
a mostani /lib/modules-ben talalhato file-ok osszmerete 2,570 byte, a regiben pedig 118,159 byte .....Tessék már megérteni
, hogy ezek a fájlok a depmod lefuttatása után jönnek létre, méretük a modulok mennyiségétől függően változik. Tehát ha pl. a /misc -et visszamásolod, depmod lefuttat, akkor a modules.dep -be beíródnak a modulok közötti kötődések(a többi fájl is változhat). Ha a depmod nem talál meg minden kapcsolatot a modulok között, akkor kiírja hogy mik ezek. Szal a hiányzó dolgokat rakd vissza, majd depmod(olyat ne rakj vissza, amit a ''make menuconfig'' alkalmával kivettél
) -
proximus
senior tag
Ezt úgy kéne kérdezni, hogy mire jó a devfs? -> Minden olyanra, ami /dev -vel kapcsolatos, mert dinamikus /dev/''valami'' létrehozzással rendelkezik.
A hdparm -hoz pl. kell a /dev/hd''x'' eszköz.
''valaki tudja, hogy mit kell visszamasolgatni a /lib/modules-ben levo file-okba...?'' file-okbaaa???? Csak nem kézzel akarsz ott szerkesztgetni?
-
proximus
senior tag
kinyirta az osszes module-st .....
az addig ok, hogy bemasolgatom a
/lib/modules/kernel
/lib/modules/misc -be a hianyzo dolgokat, de a /lib/modules/-ben van9 file, ami az elozo metestol jocsakn elter .... 2,570 byte, mig az alozo /lib/modules 118,109 byte .... gondolom nem felul kell irni a regivel az ujjat, ... hozza kellene irni ....?''kinyirta az osszes module-st .....'' De nem a devfs, hanem a kernel--> modules_install. Jól gondolom?
A /lib/modules -be nem szabadna fájloknak lenni, csak könyvtáraknak: Nekem pl. ilyenek vannak: 2.4.22-rc2, és 2.6.0-test3. Olyan hogy /misc már a 2.4.22-rc2 -ben van. Vagy te is így akartad írni?
Nálam pl. ez van a 2.4.2-rc2 -ben:
''bash-2.05b# ls -lh /lib/modules/2.4.22-rc2/
total 72K
lrwxrwxrwx 1 root root 25 Sep 16 15:04 build -> /usr/src/linux-2.4.22-rc2
drwxr-xr-x 8 root root 192 Sep 16 22:18 kernel
drwxr-xr-x 2 root root 2.0K Sep 16 15:07 misc
-rw-r--r-- 1 root root 17K Sep 22 14:50 modules.dep
-rw-r--r-- 1 root root 2.0K Sep 22 14:50 modules.generic_string
-rw-r--r-- 1 root root 73 Sep 22 14:50 modules.ieee1394map
-rw-r--r-- 1 root root 81 Sep 22 14:50 modules.isapnpmap
-rw-r--r-- 1 root root 29 Sep 22 14:50 modules.parportmap
-rw-r--r-- 1 root root 10K Sep 22 14:50 modules.pcimap
-rw-r--r-- 1 root root 24 Sep 22 14:50 modules.pnpbiosmap
-rw-r--r-- 1 root root 15K Sep 22 14:50 modules.usbmap
drwxr-xr-x 2 root root 48 Sep 16 15:04 pcmcia
drwxr-xr-x 2 root root 72 Aug 11 20:51 video''
Az itt látható modules.''valami'' -ket a depmod hozza létre
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Ne mond már. Ha nincs devf, akkor lehet kézzel csinálgani a device node -okat, ami szerintem nem való egy linuxot összerakni akaró embernek. Majd ha már méllyeben foglalkozni akar vele, akkor próbálkozhat ''kézzel'' megcsinálni.

-
proximus
senior tag
**************** File systems ***********************
[ ] Quota support
< > Kernel automounter support
<*> Kernel automounter version 4 support (also supports v3)
<*> Reiserfs support
[ ] Enable reiserfs debug mode
[ ] Stats in /proc/fs/reiserfs
<*> Ext3 journalling file system support
[*] JBD (ext3) debugging support
<*> DOS FAT fs support
<*> MSDOS fs support
< > UMSDOS: Unix-like file system on top of standard MSDOS fs
<*> VFAT (Windows-95) fs support
< > Compressed ROM file system support
[*] Virtual memory file system support (former shm fs)
<*> ISO 9660 CDROM file system support
[*] Microsoft Joliet CDROM extensions
[ ] Transparent decompression extension
<*> JFS filesystem support
[ ] JFS debugging
[ ] JFS statistics
<*> Minix fs support
< > FreeVxFS file system support (VERITAS VxFS(TM) compatible)
< > NTFS file system support (read only)
<*> OS/2 HPFS file system support
[*] /proc file system support
[*] /dev/pts file system for Unix98 PTYs
< > QNX4 file system support (read only)
< > ROM file system support
<*> Second extended fs support
< > System V/Xenix/V7/Coherent file system support
< > UDF file system support (read only)
<*> UFS file system support (read only)
Network File Systems --->
Partition Types --->
Native Language Support --->
------------------------------------------------------------------
szal nem talatam a
/dev/ file system support-ot ....
automatically mount at boot -ot sem
a /proc meg mar osidok ota benn van ....
mega iso9660 meg a dos fat, is meg a vfat is ....
USB-nel nem lattam az enforce USB-t sem .....''szal nem talatam a
/dev/ file system support-ot ....
automatically mount at boot -ot sem'' De nem ám, amikor nincs a legelső ''Code maturity level options'' [*] -ra rakva a main menüből
. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
[1.] megvan ... eloltottem , koszonet ... (:
[2.] szoval a masodik bekezdes az csak a pendrive hoz kell, nagyvonalakban....
szal beraktam:
<*> Enhanced IDE/MFM/RLL disk/cdrom/tape/floppy support
<*> Include IDE/ATA-2 DISK support
[*] Use multi-mode by default
<*> Include IDE/ATAPI CDROM support
<*> Include IDE/ATAPI FLOPPY support
[*] PCI IDE chipset support
[*] Sharing PCI IDE interrupts support
[*] Generic PCI bus-master DMA support
[*] Use PCI DMA by default when available
<*> VIA82CXXX chipset support
pendrive-al nem elek, azokat hagyom bekibe ..... (:
[3.] eger van a szobamba, ugyhogy jol laudtam, de reggel a vegyetes felismeres fajdalmas violt ....
... aszittem par napja, hogy remeket latok, amikor egy eger nezett ram a furdoszobaban, majd kiszaladt .... a 4 napja a foldre letett kenyerdarabocskak mozditatlanok voltak, de mara 2 eltunt ..... ugyhogy nem vagyok egyedul ...... ;D
[4.] a loop-ot modulkent raktam be .... most mar ne forditsam be a kernelbe, igaz...?2. Ha USB -t nem használsz, egyáltalán nem kell bekapcsolni az USB támogatást

,de SCSI még mindig kell, ha ír(nál)sz CD-ket: SCSI emu..., az SCSI oldalról pedig SCSI sup... <M> -be, vagy <*> -ba,SCSI CD-ROM sup... <M> -be, vagy <*> -ba, SCSI generic sup... <M> -be, vagy <*> -ba, a többit mind kiveheted.(még a legalsó SCSI low-level... -ból is)
4. nem fog megharagudni az <M> -ért, tedd csak nyugottan M -re.
-
proximus
senior tag
HAli!
SZerencsésen felpakoltunk minap egy debiant.Hogy emnnyi szívás volt vel.....
Nforce2es lap, nforce-s ide, megspékelve egy kis geforce kártyával....
Persze ext2 átalakítás ->resiserfs, egér beállítgatás (optikai ps2-s görgős)+ kde felpakolása.Jahm kde...Debian szerveren cska ősrégi volt(párom figyelmetlensége + rátett még egy lapáttal, mert azt ahogy volt (v2.2) fel is rakta izibe), mire nagy nehezen rá bírtuk venni a gépet, hogy akkor a kde szerveréről szépen szedje le a kde új változatát, a régit írja felül.Na most megy , de az egész kde 3.mittudoménmennyi tök lassú, meg eleget szívtam vele, szal hogy tudnám gyorsan, szépen , MARADÉKTALANUL letakarítani a francba, és inkább gnomeot felrakni?
Kezdek elpártolni a debiantól, nem igazán jó, hogy minden hardverrel és szoftverrel egy óra szívás van, mire végre olyan, mint amilyennek szeretném.....Szia!
Uhh sajna nem ismerem közelről a Debiant, mert én Gentoo -t használok,
de ''hallottak'' alapján hasonló csomagkezelő rendszerrel mennek. Namost ez a ''MARADÉKTALANUL'' mit jelentene? Nem elég alapos a csomag-eltávolítás? Vagy a függőségeket csak fölrakás irányba kezeli, ''letelepítéskor'' nem? Egyébként tapasztalataim alapján a Gnome kb. ua gyors mint a Kde(nálam 3.1.2), de mint mondottam Gentoo -s vagyok, az meg forrásból építkezik, és így már lehet hogy mondjuk a Gnome ''Generic'' munkakörnyezetként jobban megállja a helyét mint a Kde. De majdcsak idetéved egy-két Deb. -es fickó,
aki erről mesélni tud.
''Kezdek elpártolni...'' Háát ha többször nem is, egyszer meg kell szenvedni hogy jó legyen az op. még nálam is.
(Pedig a Gentoo leginkább már a gyurmához hasonlítható formálhatóság szempontjából
) -
proximus
senior tag
Gyüttem

1. Nem müxik a mail -om, de berakom ide a pontos ''útvonalat'' : http://coredump.free.fr/linux/hddtemp-0.3-beta8.tar.bz2
és a ''vinyólista'' fájl: http://coredump.free.fr/linux/hddtemp.db
2. A kernelbe az /ATA/IDE/...---> IDE, ATA AND...---> ''''Enhanced... <*>, Include IDE/ATA...<*>, PCI IDE chip... <*>, Sharing PCI...<*>, Generic PCI bus-master...<*>, Use PCI DMA by def...<*>, VIA82CXX chipset sup...<*>''''
+ a mai bővítés: A fentieken kívül bele rakhatod(hagyhatod):: Use multi-mode by...[*], Include IDE/ATAPI CDROM sup... <M> -be ha ritkán használod, <*> -ba ha sokat; FLOPPY -ra ugyanez(+ ha nem használod-> <üres> ); SCSI emul...<M> -be ha néha használ(nál)sz pendrive-ot, vagy CD -t ír(nál)sz, ha ezek gyakoriak-> <*>; Ezen az IDE -s oldalon így érdemes. Viszont a CD -íráshoz, pendrive -hoz kell még a SCSI support----> (a használat gyakoriságának megfelelően) SCSI sup... <M> -be, vagy <*> -ba, SCSI disk sup... <M> -be, vagy <*> -ba, Maximum numb... legyen (8), SCSI generic sup... <M> -be, vagy <*> -ba, a többit mind kiveheted.(még a legalsó SCSI low-level... -ból is
) Továbbá a pendrive hoz kell még-> USB support----> (itt is gyakoriságnak megf.) Support for USB <M> -be, vagy <*> -ba, Preliminary... [*], Enforce USB...(be lehet kapcs[*] ), UHCI (Intel PIIX4... <M> -be, vagy <*> -ba, USB Mass St... <M> -be, vagy <*> -ba. Egyenlőre ennyi 
UI: jól kialudtad magad?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
bocs .... nagyon nem talaom ezen a hddtemp-et ....
http://coredump.free.fr/linux/hddtemp.php
mire nyomjak....?
KOX FULL .....
[1.] a maxtor felirat alatt a powermax.exe-hez tudok jobb esteben eljutni ....
[2.] a - HDD Temperature alatt valami fizetos van ....
[3.] a hddtemp-0.3-beta8.tar.bz2 (~200k). meg egy TXT ...
[4.] a gkrellm-hddtemp-0.2-beta.tar.gz -el mit kell csinalni ...? van egy makefile ... chmod? vagy make makefile?
KOX TOTAL FULLL .... BROAAHHH ...Egye fene elküldöm mail -ben, OK?
-
proximus
senior tag
Érdemes beforgatni, mert ugye nem hátrány ha mindig a maxot tudja nyújtani a vinyó, CD-olvasó,...

Ez teszi automatice a legmagasabb UDMA módba is az eszközöket. -
proximus
senior tag
''utána jöhet a hdparm...'' Sőt, ha olyan jól kezeli neki is a VIA -t a kernel mint nekem, akkor nem is fog kelleni.
(De azért jó ha van egy svájci-bicska
) -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Hehe ő a /usr/src/linux/.config -ból olvasta ki ezeket

Amit én emlegettem, azokat kapcsold be, és akkor kapod azt amit zrubi írt
(Persze ha belenézel a .config -ba) Utána mehet a kernel-forgatás.
A hdparm egy külön program, és ide meghajtók finomhangolására szolgál.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G 256GB 12GB RAM Graphite Karcmentes állapotban 2027.05.15-ig garancia
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Ducky One 3 Pure White/PBT/DE/Cherry RGB Silent Red switch (Space nem működik)
- iPhone 11 Pro 64GB 100% (3 hónap garancia)
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 / GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Visszakanyaraodva a témához: meglehetősen ''tömör-gyönyör'' rendszert tudsz kiépíteni pár jól megválasztott elemmel, csak persze ehez ismerni kell pár trükköt.
mert reset után még a BIOS sem találja meg, a win -ből meg eltűnik az eszköz. +a reset maga nem teszi tönkre fagyott állapotban
Nem szeretem a félmunkát

Én azt szeretném igazán, ha az alapdolgokat beállítaná magától (mint lentebb is ecseteltem), aztán ha én akarok magamnak szórakozni (pl. mplayer fordítás), akkor azt megtehessem, de ha nem akarom, akkor ne kelljen.
Pedig semmi nagyobb bajom nincs vele, csak most ez a 3D sehogysem akar összejönni, akkor még nem is beszéltam olyanról, hogy CD-író (k3b lényegében lefagy elindulás helyett), java, DirectConnect (az apt-get-es verzió használhatatlan => fordítani kéne), mplayer, Pendrive (bár ehhez csak erőt kéne vennem...vagy nem), újabban nem hajlandó induláskor a lineakd rendesen működni, le kell lőni, aztán újból elindítani, egyre jobban hiányzik a KDE (nem tudom, valahogy képtelen vagyok megszeretni a Gnome-ot), vmware-al meg meg sem próbálkozom