- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyugyujol
tag
proftpd vagy pureftpd?

hát azok ugye nem torrentek,de még csak nem is kliensek

-
gyugyujol
tag
-
gyugyujol
tag
Újratelepítettem a raspberry pi-omat, Debian fut rajta, kivételesen nem SD-ről, hanem egy HDD-ről. Minden megy, ahogy szokott, de valamiért nem tudom fstab-bal a szokéásos módon mountolni a synology-m drájvjait. Gigolo-val megy, azonban az nem mount, hanem sima smb elérés, attól nem jelenik meg nekem mnt alatt semmi.
Az fstab hibát ad erre, miközben ez volt korábban is a beállítás:
//192.168.0.3/volumeUSB1/usbshare /mnt/synology/usbshare1 cifs username=felhasznalo,password=jelszo,workgroup=WORKGROUP,users,auto,user_xattr 0 0
Az eredmény:
$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Azért keresek valami szamárvezetős grafikus editort az fstab-hoz, hogy rájöjjek, mit cseszek el.

aha,tehat windows share

naigen,azzal mindig van szopás. még ha megy is commandline-ból,nem biztos,h fstabot is is normálisan használja.hát marad a google a számodra,mert én már régen mountoltam cifs/smb megosztást

de ahogy hirtelen rákerestem,mások is szívnak ezzel a problémával,szóval találsz rá megoldást.sose lesz bajod abból,ha nyomozol! man mount, man fstab..meglepően változatos tudnak lenni a manok: hol szarok, hol túlságosan részletekbe menő..
sok sikert!
és boldog karácsonyt
-
gyugyujol
tag
Debian alá keresek grafikus fstab editort, mert tele van a strand, hogy nem tudom ugyanazt bemountoilni, ami fél éve még ment.
Létezik ilyesmi, mint Ubuntu alá a mountmanager?fejtsd már ki bővebben, légyszi!
ha uuid alapján mountolsz illetve szerkeszted az fstabot, akkor egészen kiszámítható lesz a mountolgatás.
amúgy biztosan kde és gnome alatt is van [azaz inkább qt-s és gtk-s] használható program. gnome alatt gnome-disk-utility, kde alatt nem vágom, pedig kdet használok

-
gyugyujol
tag
LAMP-ot szeretnék debian7 alatt, de sehogysem akar összejönni.
Apache2 fent van, php-t leforgattam forrásból, viszont a loadmodule részhez nem találom a /usr/lib/apache2/modules/libphp5.so fájlt, ami a php fájlokat ehető tartalommá alakítja.jah,én se vagom,h mi vett rá a forrásból fordításra
eszembe sem jutna nekiállni, pláne nem debian alatt.de folyjon ki a szemem,ha nincs 500 helyen step-by-step leírva..
hát dehogynincs:
https://www.google.hu/search?biw=1336&bih=788&tbs=qdr%3Ay&q=lamp+debian+7+how&oq=lamp+debian+7+how&gs_l=serp.3..35i39.69927.70048.0.70303.3.3.0.0.0.0.159.379.1j2.3.0....0...1c.1.32.serp..1.2.301.-ehpz50NbSkés itt egy konkrét:
http://www.unixmen.com/install-lamp-apache-mysql-php-debian-7-wheezy/bocs,h nem a link teget használtam!
-
gyugyujol
tag
Hello. Hogy tudom azt megoldani hogy a kliens gépeket ki tudja engedni internetre? VirtualBox-on csináltam egy linux szervert amit tud: FTP,Web,Email,Samba,DNS,DHCP szolgáltatásokat egy komplex tervhez kell a BGF-re. Viszont a szerver adja ki DHCP-vel az IP-t a gépeknek,de netet nem kapnak :/
hát ez ennél keményebb dió,öregem!
a VB-t hosztoló gépen [ha jól választottál NIC-t] először is az IP forwardingot kell engedned, aztán ahhoz, h tudjál kommunikálni a külvilággal, a hoston a network address translationt is meg kell oldanod, nem beszélve a helyes hálózati beállításokról...
... és ha már ilyen fába vágtad a fejszédet, akkor érdemes a NAT, ip_forward és az iptables kulcsszavakra rákeresned [ezért is nem írtam le a konkrét megoldást], aztán pedig ugye a DNS, DHCP és társaira, nem említve a Microsoftos megoldásokat, amik külön szakma.
bár nem tudom, hogy a BGF-en mennyire kell mélyen beleásni ebbe, de ártani nem fog, ha következetesen és részletesen utánaolvasol ezeknek.
google://"enable nat iptables ip forward linux how to"
és itt minden ismeretlen dologra legalább wikipedias szinten ráolvasol, és _jegyzetelsz_. -
gyugyujol
tag
Köszönöm a tippeket!
Lehet még állítani sok mindenen.
Végül is találtam megoldást a GPU-ra, csak nem működik.

De megosztom háta valakinek jó lesz.
[link] Betöltöttem a modult, lefuttattam a test.sh-t de nincs eredmény. Igazából ezek notebookokhoz vannak ahol két gpu van, és ha jól értem, az egyiket le lehet tiltani.
Ha az alaplapom benne lenne a listában akkor örülnék, de nincs..
jah,hát acpivel is lehet variálni,és amit te említesz,h "dedikált" meg "integrált" gpu esetében a dedikáltat lelőheted,az téged nem érint

sztm ezt a GPU vonalat az atom esetében ki is hagyhatod,de várjuk hozzáértők véleményét!

-
gyugyujol
tag
Hello,
Köszi a választ!

Igazából ez egyik blogbejegyzésemhez kellett volna, amiben a NAS-okról írok általában.
Szerettem volna 20-30W-os fogyasztást levinni ~8W-ra.
(ennyi a processzor fogyasztása ezen a lapon)Mindenesetre a HDD kikapcsolása tényleg jó 5let, vagy a CF, SSD használata.

Ezekről el is feledkeztem, pedig alapvető dolgok..
jah,persze az a 8W az csalóka,meg az CPU-ra vonatkozik csak, vagy ha már a GPU is bele van tokozva,akkor meg pláne hogy az.
biosból minden szart letiltasz meg powermanagement szempontbol maximalizálsz,forgatsz custom kernelt,csak minimális szolgáltatásokat futtatsz,a sysctl-lel is nagyon sokat lehet keverni,aztán IO schedule-ökből is vannak megoldások.
ezek után,ha minimalizáltál teljesítményfelvevő eszközöket,akkor trükközhetsz "megújuló" energiaforrással mint szél- vagy napenergia, és/vagy egy lapátos dinamót kötsz a központi lefolyótokhoz,befogsz pár hörcsögöt,vagy szimplán lopod mástól az áramot vagy szerzel több,autókba való akksit,és melóhelyen töltögeted őket..
meg ha már összepattintottad a rendszert,akkor bevágod cramfsbe és csak a RAMból foglalsz a rendszernek helyet,a logoláshoz is alternativ megoldast csinálsz meg ilyenek.nem vagyok járatos ebben az egészben,de egészen biztosan feneketlen információs bázis az internet

-
gyugyujol
tag
Üdv mindenkinek,
Az lenne a kérdésem, hogy a debian karakteres felülete alatt le lehet valahogy tiltani az alaplap integrált videokártyáját?
Van egy atomos deszkám (D945GCLF2) és tudom hogy a gpu nem fogyaszt sokat, ha nincs rákötve monitor, de én azt szeretném hogy semmit se fogyasszon ha lehet.Ha újraindításkor vissza jön a kép az nem gond.
Köszönöm előre is a segítséget!

Ádám
ez jó!
hidd el, az atom már eleve nem is fogyaszt sokat, másrészt attól még,h a modul be van töltve, nem feltétlenül fog teljesítményt felvenni a gpu addig,amíg nincs használva..
egészen meg leszel lepődve, amikor csinálsz egy "lsmod"-ot, és meglátod,h mennyi modul van betöltve,és mégsem látod kárát.szóval ne kombináld túl,szerintem,hagyd a francba

inkább órajelet limitálj, meg a vagy mSSD-t vagy SSD-t használj a rendszernek,neadjisten vmi CF kártyát, és mindent swap nélkül, adattárolásra meg HDD-t, amit hdparmmal beállítasz,h azonnal álljon le,amint idle van egy adott idő után. mert hogy,ha már zsidóskodunk, akkor nem biztos,h 1mp-cel az activity után célszerű standby-ba vagy sleepbe küldeni,mert jöhet igény 4mp mulva,akkor meg ujra fel kell porognie.
vannak elég elvadul IO schedule-ok az ilyesmikre, meghát ez az egész egy külön szakma
talán ilyen powertop meg hasonló toolokkal meg custom fordított kernellel szűkíthetsz, valamint kilőheted a szolgáltatásokat,amik felriasztják a procit a nyugiból.
-
gyugyujol
tag
Azért elég fura, hogy a dd-vel okés, de mással nem.

Olyan érdekes problémám van, hogy hol lehet ping-elni a gépet, hol nem. A háló kártyával volt gond eddig, realtek kártya van benne, amit a non-free tárolóból kellett feltelepíteni. Egy ideig úgy tünt minden okés, de most megint elkezdett dobálni.
Realtek RTL8168E-3 firmware, version 0.0.4 (rtl_nic/rtl8168e-3.fw)bocs, úgy láttam,h ez volt a hozzászólásodban:
"Realtek RTL8168E-3 firmware, version 0.0.4 (rtl_nic/rtl8168e-3.fw)"de akkor másik kártyával fasza. tehat vagy driver, vagy driver paraméterei vagy a kártya
nekem T61-em van,és a wifi kártya moduljának kell 1-2 paramétert átadnom ahhoz, hogy ne dobalja el a netet.
te is megnézheted,h mit lehet beállítani a "modinfo modulnév" paranccsal,
aztán modprobe-nál megadhatod hogy "modprobe modul debug=1" vagy ilyesmi, vagy beírhatod a rendszeredtől függő file-ba,h már bootnál is azzal paraméterezze,amivel te szeretnéd.bocs,ha mindezt tudtad már,nem olvastam nagyon vissza

-
gyugyujol
tag
Najó, ubuntu is elhasalt ezen a szinten. Dobálja a kapcsolatot, a lan kártya fw egyiknél sem jó.
downgrade-elj kernelt, próbáld ki másik hálókártyával, cseréld ki a kábelt, iktass ki közbenső eszözt,mint pl routert..
nem hiszem,h OS szinten van baj,amúgy,lévén h bármilyen retek a realtek,a linuxos szupportja rendben van.
már legalábbis azon ethernet kártyáknak,amikkel én találkoztam
a wireless más tészta.tényleg,ez most wireless?
-
gyugyujol
tag
-
gyugyujol
tag
hat..
apt-cache search nvidiaa kapott listaban keress olyat,amiben benne van a 71xx verzioszam.
installald azt, meg az xorg-ot vagy xserver-t es nvidiat tartalmazo csomagot

ezutan modprobe nvidia-glx-legacy.
ha errort dob, akkor dpkg -L "az elso csomagnak a neve". ez kilistazza a csomag tartalmat abszolut eleresi utvonalakkal. ebbol keresd meg a /lib/modules/akarmi sort, amiben benne van az nvidia szo,h megtudd a modul nevet, es modprobe-old kiterjesztes nelkul.az Xhez tartozo modult elvileg nem kell keftetni, de lehet,h a /etc/X11 vagy /etc/xorg konyvtarban levo configfile-ban at kell irni.
nem tudom,h a 7-es debian mit hasznal,ugyhogy konkretumot nem tudok

a lenyeg,h a 71xx-es verzioszamu kernel modult kell telepitened, es az ahhoz tartozo X drivert.
viszont ha megmondod az Xnek,h az nvidia drivert hasznalja, akkor elozoleg mar betoltve kell lennie a kernel modulnak, kulonben az X nem indul el alapbol -
gyugyujol
tag
elindithatnad egy xtermbol, hatha oda kiboki,h mi a baja,de sztm kell neki DRI vagy GLX. marmint a google earthnek.
nvidia driver/modul be van toltve? nem is tudom,h ilyen regi kartyahoz mi kellhet..

asszem vmi nvidia-glx-legacy.eszondja a google
The 71xx version is the only one to support RIVA TNT, RIVA TNT2/TNT2 Pro, RIVA TNT2 Ultra, Vanta/Vanta LT, RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro, Aladdin TNT2, GeForce 256, GeForce DDR, Quadro, GeForce2 GTS / GeForce2 Pro, GeForce2 Ti, GeForce2 Ultra and Quadro2 Pro. Versions newer than 96.43 do not support GeForce2 and GeForce4 cards.
sot:
e -
gyugyujol
tag
Köszönöm, de senki sem mondta, hogy csak egy #-et kell bebiggyesztenem, de így nem kérte. Sajnos azonban így sem működik valamiért. Elindítom, pár másodpercig kijön a logó, aztán eltűnik, és kész. Mondjuk vmware-ben csak a memóriát tudom befolyásolni. Nem hiszem, hogy az 1000MHz-es P3 miatt van, talán az nVIDIA TNT2 M64 32MB-ja lehet kevés, vagy nem tudom. Egyébként 256MB memória van a gépben. Lehetetlen, hogy működjön?
elindithatnad egy xtermbol, hatha oda kiboki,h mi a baja,de sztm kell neki DRI vagy GLX. marmint a google earthnek.
nvidia driver/modul be van toltve? nem is tudom,h ilyen regi kartyahoz mi kellhet..

asszem vmi nvidia-glx-legacy.eszondja a google
The 71xx version is the only one to support RIVA TNT, RIVA TNT2/TNT2 Pro, RIVA TNT2 Ultra, Vanta/Vanta LT, RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro, Aladdin TNT2, GeForce 256, GeForce DDR, Quadro, GeForce2 GTS / GeForce2 Pro, GeForce2 Ti, GeForce2 Ultra and Quadro2 Pro. Versions newer than 96.43 do not support GeForce2 and GeForce4 cards.
-
gyugyujol
tag
Sziasztok! Ez alapján telepítettem a GoogleEarth-t VmWare-ben a 7-es verzióra, és működött, méghozzá magyarul. Viszont mikor az asztalin próbáltam, az 1. sorra azt írta ki, hogy helyezzem be a Debian lemezt. Amúgy nekem sudoval nem ment, csak su, jelszó, és úgy. Asztalira hogy kéne telepíteni?
marmint mi alapjan?
amugy az "asztalin" a repok rendben vannak?
probald atmasolni a vm-bol a /etc/apt/sources.list file-t az asztalira, "apt-get update",es ugy probald installalni.
esetleg egy "apt-get clean" az update elott.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Samsung kuponkunyeráló
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Háztartási gépek
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Mi csak nyerhetünk a fokozódó űrinternet versenyben
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Autós topik
- További aktív témák...
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Forza horizon 6 prémiumot vásárolnék
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 16GB 1000GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- Nintendo Switch Okosítás és Szerviz - V1 // V2 // Lite // OLED - Konzolok és tartozékok javítása
- Apple Magic Mouse (USB-C) - Fehér
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- Gravity MS állvány + RØDE XDM-100 Mikrofon!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Viszont azt megtaláltam, hogy az újnak 64MB, és 512MB kell. De valami régebbi verzión biztos kisebb volt a rendszerigény.