Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Brown ügynök
    senior tag

KDE-re fejből nem. Gnomeon ott a gdebi. Én a terminálos dselectet használom.

Az aptitude-os sort miért nem rootként írod be? su - parancs dob át rootba. A minusz az fontos oda.

bambano: oké, tényleg van homeja. SUDO-t meg pl. Ubuntun erőltetik, holott csak meghatározott parancsok futtatását tenné lehetővé olyanok számára, akiknek nem akarunk root jogokat adni. Mondjuk azt nem tudom, hogyan lehet megszabni a dolgokat, és hogy miért ezt használják mindenre Ubuntun.

Így próbáltam futtatni:

@debi:~$ su - aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
    Ismeretlen azonosító: aptitude
    @debi:~$ su - root aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
    Jelszó:
    /usr/bin/aptitude: /usr/bin/aptitude: nem futtatható bináris fájl

Illetve így is:

su -l root dpkg -i csomagnev

Nem nagyon akarja.

@bambano: Kifejtenéd bővebben? Hogy lehet ez beállítani? A monitor beállításoknál úgy látom minden rendben (1280x800, 60 Hz), a hardvernél nem látok videokártyát.

@Youri, CPT.Pirk: Kösz és elnézést de újonc vagyok. :D

• bambano
    titán

KDE-re fejből nem. Gnomeon ott a gdebi. Én a terminálos dselectet használom.

Az aptitude-os sort miért nem rootként írod be? su - parancs dob át rootba. A minusz az fontos oda.

bambano: oké, tényleg van homeja. SUDO-t meg pl. Ubuntun erőltetik, holott csak meghatározott parancsok futtatását tenné lehetővé olyanok számára, akiknek nem akarunk root jogokat adni. Mondjuk azt nem tudom, hogyan lehet megszabni a dolgokat, és hogy miért ezt használják mindenre Ubuntun.

Az ubuntu egy pénzes disztró, határidőkkel, meg mindenféle managerekkel megtűzdelve. Csak a nevében linux, a szellemiségében régen nem az.

a sudo-nak pedig van rendes konfigja, ahol megmondhatod, hogy ki milyen parancsot adhat ki.

a su - parancs nem mindig jó rootra váltáshoz, mert a grafikus programok nem fognak benne menni. megint mondtam volna, hogy van a gnome menüben root terminál, dehát halmazatilag hátrányos szegény a kde-vel :)

ha teljes rootra váltást akarsz, a legjobb az ssh -X root@localhost

Új hozzászólás Aktív témák