Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2
    félisten

"De tudatosan? Mármint tisztában vagy a különbséggel su és sudo között? (ha nem, akkor ugye minek)"

Hát, nem igazán értem. A su-val lépek be a terminálba rootként, amúgy meg felhasználóváltással tudnék bármit is csinálni benne, ha nem rakom be a mezei profilom a sudoersbe. Ha benne vagyok a sudoersbe, akkor meg sudo-val is tudok rendszergazdai jogosultságot igénylő dolgokat csinálni.

"Mármint a Win? Lófüttyöt, az úgy a legbiztonságosabb, ha soha nem látja egyik meghajtóm nyomát se! :D"

Hát nem tudom. Mindenesetre nálam mindig volt egy görcs Windows alatt, hogy valami vírust összeszedek, amire végülis kevés az esély, ha ésszel "biciklizek" az interneten, de ki tudja... Önmagában vicc, hogy egy külső víruskereső programot még ajánlott feltenni rá, mert a virtuális kártevők garmadája lesi kiéhezetten a júzer adatokat a nap 24 órájában.

Szerk.: régen amúgy XP meg Millenium alatt kelt-feküdt a rendszerem, mert minden Warezos sz*rt összeszedtem, ami csak létezett. Míg el nem kezdtem dolgozni, addig crackelt játékon kívül más nem volt a gépemen, velük együtt meg jöttek a sz*rok is. Amint lett pénzem fel is regeltem a Steamre.

Hát, nem igazán értem. A su-val lépek be a terminálba rootként

Én se nagyon, sose érintett, így bakfitty, ha kihagyod a root jelszót, akkor mindet sudo-val tudsz csinálni, persze nálam mindig egy felhasználós volt minden gép. Ezeken is ment a su, de annyi értelme lenne, hogy ha hosszabb ideig kéne terminalban paranozgatni, akkor nem lépne ki a root jogom 5 perc múlva és nem kéne többször leírnom a sudo szócskát.

orbanelftars@Mint-20-3c-8570p:~$ sudo su
    [sudo] ubyegon jelszava:
    root@Mint-20-3c-8570p:/home/ubyegon#

Ok, ez most Linux Mint, nem pont úgy van itt, mint Debianon.

régen amúgy XP meg Millenium alatt kelt-feküdt a rendszerem, mert minden Warezos sz*rt összeszedtem, ami csak létezett. Míg el nem kezdtem dolgozni, addig crackelt játékon kívül más nem volt a gépemen, velük együtt meg jöttek a sz*rok is.

Ez anno sokaknál így ment. ;] Utáltam telepítések után a virusírtó meg tűzfal felrakását, aztán jelzett is gyakorta a virusírtó, de valamit mindig bekaptam ettől függetlenül. Nyilván ma már nem így csinálnám meg kb azóta vannak is jogtiszta Wines licenszeim, mióta nem használok Wint.

Új hozzászólás Aktív témák