Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz biker #2134 üzenetére

Ez a fejlesztés szakaszában még elfogadható (de inkább nem, vagy csak kényszerhelyzetben, pl. ha (szerveroldali) előfeldolgozó épp nem áll a rendelkezésedre), productionben viszont tilos. Gondolj bele, mit is csinálsz ilyenkor: rábízod a kliensre, hogy a less.js fájlban található JavaScript-kód segítségével parse-old + előfeldolgozd a LESS-fájlodat/fájljaidat, átalakítsd a böngésző által elfogadható CSS-formátumba, majd injektáld a dokumentum head-részébe. Ez katasztrofálisan erőforrás-igényes. Szóval az a "3 kör futás" kell, bár nem kell, hogy ez olyan kényelmetlen legyen.
    Érdemes lehet ezt úgy megoldani, hogy a LESS-fájlokat tartalmazó könyvtárat watch-olod az előfeldolgozóval, ami változtatás esetén azonnal legenerálja a szükséges CSS-fájlokat, és emellett folyamatosan szinkronizálod a CSS-fájlokat tartalmazó könyvtárat a távoli szerver könyvtárával (élő FTP-(vagy egyéb protokoll, mindegy)kapcsolatnál) - ez utóbbi például WinSCP-vel könnyedén megoldható (Linuxra és Macre is nyilván vannak alternatívák). Én pont ezt szoktam csinálni az SCSS/SASS-fájlokkal, már ha épp valamilyen oknál fogva nem tudok/akarok előbb MINDENT lokális környezetben tesztelni (de úgy illik!!), csak ez a kettő monitorozás kell, hogy fusson, észre sem veszed, viszont ha módosítasz a fájlon, elég gyorsan fent is van a szerveren a belőle legenerált CSS.

A cache-ürítés a Ctrl+F5-ös módszer miatt meg ne legyen már akkora gond, ha magadnál teszteled, ha meg a megrendelő/más teszteli, akkor arra létezik más módszer is, hogy ne a korábban gyorsítótárazott fájlt kapja elő a böngésző.

Amit a (#2137)-ben írtál, hogy milyen hű de nagy a legenerált CSS, szemben a LESS-fájlokkal, amik sokkal kisebbek (tehát a logikád alapján jobb a less.js-sel feldolgozni a fájlokat), irreleváns, akkor sem a LESS-fájlt fogja olvasgatni a böngésződ, hanem a legenerált CSS-fájlt... :U Mivel azt tudja. (És az most "mindegy" (kérdés, hogy tényleg mindegy-e, vagy lesz különbség, ugyanaz-e az előfeldolgozó minden tekintetben, bár gondolom alapvetően igen), hogy magát a CSS-fájlt szerveroldalon gyártod le, vagy a klienssel erőlködöd ki.)

Szerk.: most látom Cathfaern (#2136)-os és fordfairlane (#2138)-as hsz.-ét, ők is jól és nálam kicsit rövidebben összefoglalták a lényeget.

• Cathfaern

nagyúr

Szerinted ez a js mit csinál? Segítek: css-t generál a less-ből :) Csak így a kliens szenved vele minden egyes oldalbetöltéskor, és nem csak egyszer a szerver (vagy a fejlesztő gépe) buildeléskor.

• fordfairlane

veterán

A LESS-t meg a SASS-t szerintem elsősorban szerveroldali preprocesszálásra találták ki. Fene mód kíváncsi vagyok, mennyire kompatibilis ez a kliensoldali js-sel feldolgozás az elterjedt böngészőkkel.

Új hozzászólás Aktív témák