Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FazekasLaci

    aktív tag

    válasz Dexter68 #1047 üzenetére

    Jól hangzik a megoldás :)
    Bár őszintén megmondom, hogy a probléma így csak elodázódik, mivel Unicode betűkészletekre mielőbb át kell állni. Így könnyen előfordul, hogy lazán elkészítjük az anyagot, aztán elküldjük mondjuk levilágításra, ahol nem figyelnek erre, és később kiderül, hogy a hosszú ő és ű helyén kalapos ékezet, vagy kocka van. Nagyon sok ilyen problémába futottam be régi betűkkel készült állományok megnyitásakor. Arról nem is beszélve, hogy lassan már majd nem is lehet Windows-ra telepíteni Type1 (Adobe sem támogatja már ezt a formátumot igazán!) fontokat. Márpedig a régi betűkészletek mind Type1-esek voltak, vagy lehet, hogy TrueType-nak voltak beállítva, csak éppen 255 karakternél többet nem tartalmaztak, vagyis nem volt hozzá unicode kódlap kiterjesztés - ld. magyar kódlap, csak az eredetiben cserélték ki a skandináv kalapos betűket magyar betűkre.

    A CorelDRAW 11-hez és 12-höz járt korábban itthon egy Profonts Library betűkészlet díjmentesen. Ha ezt használja valaki, akkor azzal biztosan nem jelentkezik a hiba...

    A CS4 utáni verziók is eljutnak majd szerintem arra a szintre, amire a Corel a 12-es verzióval már évekkel ezelőtt eljutott, hogy a kódlapok között a progin belül lehet váltani és akkor kisebb a probléma a betűmegjelenítéssel (Ld. Szöveg - Text menüben a Kódolás opció - Encode). Itt elég csak Latin 1-re átállítani a kódolást és máris megoldódott a régi Corel 9-ben készült munkák helyes megjelenítése.

    Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

Új hozzászólás Aktív témák