Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

bár nem Cisco, de megosztom az élményt
    Tegnap megcsináltam a JNCIA-t.

Ami nekem érdekes volt a Juniper világában: ez az alapvizsga nem Routing and Switching, max Routing. Switching-ről egyáltalán nincs benne szó.
    Érdekes, hogy belekap témákba, amibe a CCNA (ami szerintem egy fél fokkal magasabb szintű vizsga) ködös emlékeim szerint nem.Ez pedig a QoS vagyis Juniperesen CoS és a virtualis routerek (VRF). Valamint belekap a route redistribucióba, ami a Juniper-nél a működési elv miatt (import export) megkerülhetetlen. Viszont nagyon sok mindent pedig kihagy, amit a CCNA tartalmazott annak idején:
    - nyilván "Cisco specifikus" protokol az EIGRP. Ami nem teljesen igaz, mert más gyártóknál is van már pár éve.
    - ahogy írtam a teljes switching témakör: nincs spanning-tree, nincs port security, nincs trunking (tagged port juniperesen), nincs VTP
    - nekem még volt Frame Relay (emlékeim szerint a subnet masking, STP és a frame relay témakörök voltak a legküzdelmesebbek
    - a routing témakör is csak két dologra szorítkozik: statikus és OSPF szigorúan single area 0 környezetben. Említi a BGP-t, az IS-IS-t, de ez gyakorlatilag említés szintjén marad.
    - még annyi általános networking eszköz ismertetés nincs benne (az anyagokban amikhez hozzájutottam) mint a CCNA-nél: nincs szó a "háttértörténetről" hub - bridge - switch evolució, ami segít megérteni a switching-et és, hogy mi a routing értelme, eredete. Ezért sokan ismét kezdik ajánlani kezdőknek a tia network + -t, hogy alapfogalmakkal legyenek tisztában.

(Érdekes dolog, amit sokáig a magyar oktatás sajátosságának gondoltam, de visszakanyarodva az alapokhoz itt is szembe jött: hogy az alapok oktatásánál torz információval butítják a népet. Arra gondolok, hogy általános iskola alsó tagozatában a fiamat "megszidták" amikor környezet ismeretből azt mondta, hogy nem 3 halmazállapot van, hanem 4:szilárd, folyékony, gáz, plazma. Ez itt a networking-ben is megtalálható: sz OSPF "tisztán" link state protokol, ami csak az area-kon belül igaz. A BGP dinamikus routing protokol. Igazából egy alkalmazás, nincs önálló protokja (TCP-vel működik) és valamilyen más routing protokol kell fusson a neighbor-ök között (ha más nem connected link-en vannak). Bocs a kitérőért.

Mivel Cisco oldalról a tudás magasabb szintjén állok, ezért maga a hálózati alapok témakört nem kellett újra tanulnom, csak a Juniper specifikus dolgokat. Ennek voltak jó és kevésbé jó oldalai is. Látszik, hogy a JUNOS egy fiatalabb oprendszer, mint az IOS, ezért nem "történelmileg formálódott", hanem a átgondolt, koncepcionálisan működik, logikus.
    Ami viszont zavaró, az az, hogy kínosan ügyeltek arra, hogy minden kicsit más legyen, mint a Cisco-nál. Például nem administrativ distance van, hanem routing preference, ráadásul más értékekkel, sőt még a sorrend sem feltétlenül ugyanaz (Cisco-nál nincs megkülönböztetve a external OSPF az internal-tol AD-ben, viszont megvan az iBGP az eBGP-tól, Juniper-nél pont forditva). Ezen különbségekre persze a vizsga is fókuszál.
    Ez persze valahol érthető, viszont ebben jó lenne valami egységesítés, ami előrébb vinné az ipart.

A vizsga környezet, ahogy sokszor sokan leírták már, messze barátságosabb a Cisco vizsgáknál. Nem beszélve a ponthatárról. Ami azért érdekes, mert szerintem kicsit lehetne a ponthatár magasabb. Én azzal, hogy elolvastam egyszer egy 200 oldalnyi könyvet, végignéztem 5-6 órányi video-t, gyakoroltam GNS3-ban kb 3-4 órát, no meg persze az elmélettel rendelkezem Cisco oldalról, simán meg tudtam csinálni pár hibával a 65 kérdésből. Látva a vizsgán, hogy ez mennyivel több a minimális pass score-hoz képest, azt is el tudnám képzelni, hogy ha nem tanultam volna rá, csak a hálózati elméleti tudásra, a paraszti józan eszemre, meg a vakk szerencsére bízom magam, akkor is sikerülhetett volna.

Összegezve kezdőknek szívből ajánlom: sok nehéz témával nem kell megküzdeni az első vizsga alakalmával (pl SPT). Kifejezetten vizsgázó barát (nincsenek direkt megvezető, trükkös kérdések).
    Ha az anyagi oldalát nézzük, a vizsga 200 dollár volt és egyből ad egy tanúsítványt. Ezzel 4 irányba lehet menni: Enterprise RS, SP, Data Center, Security.
    A Cisco-nál ennek megfelelője a CCENT, ami valamivel olcsóbb és szintén négy irányba lehet menni: Design, RS, Security, Wireless. Tehát ha valaki tudja, hogy majd wireless-el akar foglalkozni, akkor érdemesebb Cisco vonalon indulni, mig, ha service provider, akkor Juniper vonalon.
    Amiben a Cisco jobb szerintem, az az, hogy a CCENT kihagyható (nekem sincs) és lehet mindjárt CCNA szintű vizsgával kezdeni.

Új hozzászólás Aktív témák