Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zozo2222

csendes tag

válasz szenny #588 üzenetére

Üdv!
    Olvasgatom a fórum hsz-okat a szenzor tisztításról és itt-ott azért meglepődöm, mennyire túl van ez misztifikálva. Canon 400D-m van és gyakran cserélgettem az obikat rajta, amig meg nem tanultam valamelyest fotózni. A szenzor bizony gyakran lett poros.
    A tisztítás viszont nem egy nagy dolog. A lényeg, az információk összegyűjtése, a kamu dolgok kiszűrése (fültisztító...:( ) Mivel egy kép felér 1000 szóval érdemes megnézni a következő linket: http://www.youtube.com/watch?v=lpSi27u4azQ&feature=related , ahol egy tisztító szett használatát mutatják be. A fototipp.hu-n is van valahol egy videó.
    A magam részéről az olcsó és jó megoldások híve vagyok.
    - Ha levegővel akarunk tisztítani, akkor tegyük azt lehetőleg tiszta levegővel.
    1; Legyen tiszta a helyiség levegője (nekem a toalett :)) a leg pormentesebb helyiségem, amibe a művelet elkezdése előtt, beteszem bekapcsolva a hepa 12-es porszívót 5 percre, majd várok 10percet,hogy az esetlegesen megmaradt porszemek leülepedjenek),
    2; Az eszköz amivel a befújást végezzük (pl. patikából körtefecskendő, amit pormentesen csomagolva tárolok).
    Fújjunk be a tüköraknába néhányat, több szögből, majd kapcsoljuk be a gépen a manuális tisztítás funkciót, hogy a szenzorra is fújhassunk néhányat.
    - A szenzort ezután ellenőrzöm, a kitobit és zseblámpát használok hozzá. Ha van rajta még por akkor egy művészboltban vásárolt mókusfarok-szőr ecsettel ÓVATOSAN eltávolítom.
    - Ha makacs, ragadós szennyel van dolgunk jöhet a nedves tisztítás. Szintén "pormentes" helyiségben végezzük. Az izopropil sajnos nem pótolható, próbáltam többféle anyagot az a leg jobb hatású. A sensor swab viszont könnyen pótolható. APS-C mérethez megfelel pl. a Tesco-ban kapható ragasztó-felhordó műanyagpálca, amire papírtörlőt szoktam tekerni (csak Zewa a többi vagy szöszöl, vagy szutyok ázik ki belőle az izopropiltól).
    A papírtörlőre két-három csepp izopropilt cseppentek. Nagyon enyhe nyomással áthúzom a szenzoron a tisztítót, ezt két-három alkalommal elég megtenni. Semmiképp ne nyomjuk meg erősen a pálcát, mert a szenzort borító mikrolencséket eltörhetjük és ezzel tönkretesszük azt.
    Már csak bátorságot kell gyűjteni a művelethez! :)

Új hozzászólás Aktív témák