- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
Persze. Meg arra is jó, hogy a már megvásárolt könyvedet az Amazon – gondol egyet! – hipp-hopp letörli. Volt-nincs. Az angol nyelvű szépirodalom meg nekem nem érték, akkor se, ha ingyen adják, se a Zabhegyező, se a Twist Olivér nem érdekel még magyarul sem. Az SD kártyán egyetlen kilobájtot se engedélyezek nekik. És ne azzal kezdje már egy szolgáltatás, hogy ad nekem egy rakás házi feladatot: törölgethetem lefelé a fölösleges dolgokat.
Nagyon is jól mondod: „csesszék meg, h adnak ingyen könyveket” – bár én inkább úgy módosítanám: „csesszék meg, h adnak ingyen könyveket, amelyekre semmi szükségem.” Van két kocsi építési törmelékem, leboríthatom az udvarodban? Miért nem? Bontott tégla, kitűnő állapotban és értékes homok. Nem kell?
-
BonFire
veterán
válasz
hampidampi #694 üzenetére
Essejó!
Túl van bonyolítva, néhány dolgot pedig nem lehet benne szabályozni. Pl a CSS-t, a fejezetcímek stílusát és egyebeket. Ha túl hosszú egy fejezetcím, egymásra hajigálja a szavakat olvashatatlanul. Ja, lehet, hogy a Pro verzióban be lehet mindent lőni, csak egyelőre ingyenes appal operálok.
-
Degeczi
nagyúr
Hát a "csesszék meg, h adnak ingyen könyveket" elég furcsa kifogás...
A fiók pedig érthető feltétel, hiszen az egész Amazon szolgáltatás (tehát nem pusztán reader-appról van szó) alapja, h felhőben tárolódnak az anyagaid, amiket bármelyik eszközödről elérsz, automatikus pozíciószinkronnal (pont ma is jól jött, h minden varázslás nélkül ott folytatta a telefonos app a mostanában olvasott könyvem, ahol az otthonfelejtett Kindle-ön félbehagytam) -
BonFire
veterán
Nem olyan. Most kíváncsiságból kettő ajánlott olvasót is telepítettem (Cool Reader és Skoob). A Cool Reader ugyan kijelzi a százalékot de fent a fejlécet nem lehet full screenen eltüntetni tehát helyet foglal, és ugyanakkora betűméret és sorköz beállításnál is sokkal több oldalra tör egy könyvet. A színes-szagos ikonok meg kicsi képernyőn nem annyira letisztultak, mint a FB reader menüi.
A Skoobról meg annyit hogy abban semmiféle beállítási lehetőség nincs.
Egyelőre még mindig az FB-t tartom a legjobbnak (minden hiányosságával együtt, mert van neki), de pici kijelzőn még messze a legjobb olvasó. Nyilván egy 4–7 colos tableten bármelyik csilivili app megteszi, és talán nem is zavarna egy 12 pixel magas fejléc, de egy minin igen.
Amúgy van errefelé Android ebook app ajánló topik? Ahol ezeket a tapasztalatokat le lehetne írni és tájékozódni a kínálatról?
-
hampidampi
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
paolinho #692 üzenetére
Jó, mindenkinek a saját szokásai rögzültek be, én is csinálok sok olyat, amin más csodálkozna - ez csak azért nem világos, mert az még valahol érthető, ha egy nyomtatott kiadáshoz szeretne viszonyítani vki, ha azonban csak az e-book van meg, ott elég semmintmondó egy 2-3 lapozásonként növekvő szám, amiről azt sem tudjuk, hol fog megállni... Ezért praktikusabb a %, mert ott legalább előre ismert, h közelíteni fogja a 100-at (elérni ritkán, hiszen a könyv végén gyakran visznek el helyet jegyzetek és hasonlók).
Mindenesetre ha Kindle, és a könyv támogatja (pl. mert Calibre-vel konvertált anyagról van szó), akkor oldalszám nézet is bekapcsolható (az érthető, ha a "location" nem tetszik, mert az túl nagy értéket vesz föl rövidebb könyvekben is)
-
paolinho
őstag
Én egy kicsit konzervatív vagyok ebben a témában. Mindegy, hogy az eredeti könyv hány oldalas, és a Kindle mennyire kalkulál a saját magának (egyébként nagyság rendeket illetően nem nagy az eltérés), én jobb szeretek úgy haladni az olvasásban, hogy oldalak szerint lássam hogy miként fogy a könyv. Erre mondják, "ízlések és pofonok"
-
BonFire
veterán
„If you don't already have a Kindle account with Amazon you'll need to sign up for one first. Once you've done this, Kindle for Android presents you with three free ebooks to get you started”
Na, pont ezért hanyagolom ezt az appot. Kindle acc kell hozzá, ad egy csomó könyvet grátisz, amire nincs szükségem stb. Vagy jó két éve kipróbáltam, aztán úgy döntöttem, nekem nem ez kell. Először az Aldikót használtam, de egy idő után rettenetesen belassult, tehát le kellett cseréljem. Most az FB readert használom, de se az Aldiko korábban, se a FB reader most nem tudja a százalékos kijelzést. Viszont minden mást elég jól.
-
BonFire
veterán
Amúgy oldalszámozás helyett sokkal jobb lenne egy százalékos rendszer, de legtöbb könyvolvasó app (mobilon) ilyet nem támogat. Kiírja, hogy 3235/4710 (oldal). Persze, alul egy csíkon kábé tudod saccolni, hol jársz, de mennyibe telne kiírni, hogy 68%?
Oldalszámozásnak nincs sok értelme, amikor két egyforma méretű kijelzőn is két felhasználó kétféle betűmérettel olvas. Egyiknek ennyi, másiknak annyi ugyanaz a könyv.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
pethYeti #685 üzenetére
Ezért is teljesen értelmetlen oldalszámokkal foglalkozni e-book esetén... egyszerűen olyan lehet a becslés algoritmusa, h nem számol az elválasztásokkal (hiszen nem tudhatja előre, hogyan fog éppen egy sor kialakulni, mert az eszközfüggő is), és egyszerűen 1 karakterként számolja azt is, mint a többit, így megnöveli a saccolás eredményét
De ha összehasonlítasz két képernyőképet (elválasztás nélkülit és ugyanazt az a szöveget azzal), azon jól látható majd, h valóban több szöveg fér egy oldalra
-
pethYeti
addikt
Ha egy könyvre ráeresztem a hyphenate plugint akkor 650 oldal helyett hogy lesz ~720 oldalas könyv amikor "elvileg" ezzel több szónak kellene kiférni egy oldalra. De lehet rosszul gondolom.
-
pethYeti
addikt
válasz
hampidampi #683 üzenetére
Köszi még a tippeket, javítottam.
-
hampidampi
őstag
válasz
pethYeti #682 üzenetére
"szóköz-kötőjel -> szóköz-gondolatjel"
Ezzel vigyázz, mert szintén előfordulhat rendes szövegként: "adatletapogató és -továbbító rendszer", "úgy -40°C körül", stb. Ilyet csak egyenként!"Pár helyen előfordult hogy sor végén volt a kötőjel és utána már szóköz sincs."
Ennél sem mindegy, hogy kötőjel mint elválasztójel, vagy kötőjel mint párbeszéd-gondolatjel."Ezt letudnád írni pontosan: bekezdésvége-kötőjel-szóköz --> bekezdésvége-gondolatjel-fix szélességű szóköz"
Ez természetesen szövegszerkesztőben történő cserére vonatkozik. Ott a sima csere funkciót használva. -
pethYeti
addikt
válasz
hampidampi #681 üzenetére
Köszi!
Meg amit kifelejtettem az a:
szóköz-kötőjel -> szóköz-gondolatjelPár helyen előfordult hogy sor végén volt a kötőjel és utána már szóköz sincs.
Ezt letudnád írni pontosan: bekezdésvége-kötőjel-szóköz --> bekezdésvége-gondolatjel-fix szélességű szóköz
-
hampidampi
őstag
válasz
pethYeti #679 üzenetére
Amit cserélni érdemes:
bekezdésvége-kötőjel-szóköz --> bekezdésvége-gondolatjel-fix szélességű szóköz
szóköz-kötőjel-szóköz --> szóköz-gondolatjel-szóköz
szóköz-kötőjel-vessző -->szóköz-gondolatjel-vesszőTermészetesen figyelni kell a scannelési anomáliákra is. Gyakran kimaradhat a kötőjelek előtt-után a szóköz.
Bár én ezeket az alap, szerkeszthető formátumban tenném Word alatt, nem a Calibre-re bíznám. -
pethYeti
addikt
Egy könyvben a kötőjelek gondolatjelre cserélése ennyi lenne?
keres: "- "
csere mindre "– "Így jól cseréli le vagy valamit benézek?
-
Lina_99
újonc
válasz
hampidampi #669 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
BonFire
veterán
Ha jót akarsz, semmiképpen ne tölts le PDF-et! Ha csak nem olyan könyv, ami rengeteg képet, illusztrációt tartalmaz. A PDF nem szerkeszthető, direkt arra van kitalálva, hogy ne lehessen beleszerkeszteni. Nyomdakész munkákat szoktunk kiadni a kezünkből PDF-ben, hogy a kedves kliens még véletlenül se tudjon belerondítani.
Ennél fogva elektronikus könyvre alkalmatlan formátum. Főleg annak a fényében, hogy a legtöbb felhasználó által készített könyv tele van helyesírási, tördelési, tipográfiai hibával, szkennelési törmelékkel. Nem árt tehát „gatyába rázni”, mielőtt az olvasóra küldöd. Ehhez szövegszerkesztő program kell és egy szerkeszthető állomány.
A PDF nem az! Ha átkonvertálod RTF-be mondjuk, akkor minden sor végén lesz egy bekezdésjel. Makróval ugyan kiszedheted, de akkor kezdheted saját kezűleg újratördelni az egész szöveget. Én már egy 600+ oldalas könyvvel végigcsináltam, aztán azt mondtam: soha többet!
-
hampidampi
őstag
Leírom, szerintem hogy a legkönnyebb használni a Calibre-t:
Először is szükséged lesz egy forrás dokumentumra, amit betöltesz a Calibre-be. Ez valamilyen szerkeszthető, formázható, a Calibre által konvertálható formátum legyen (ajánlott: docx, rtf, html). A változtatásokat, szerkesztéseket, javításokat (helyesírás-ellenőrzést!) ezen az alap dokumentumon végezd el, majd konvertáld az olvasódnak kedves formátumába. Ez azért is praktikus, mert elég csak a Calibre-ből rákattintani és megnyitja wordben és direktbe tudod szerkeszteni a forrást, biztos nem vész el semmi változás és minden a Calibre Libraryjén belül marad.
Bár a Calibre a pdf-et is tudja konvertálni, azt érdemes tudni, hogy a pdf oldalképeket tartalmaz, nem folyószöveget, ezért a konvertálása általában igen nehézkes. Kvázi egy külön szakma.
Ha lehet, inkább valamilyen e-könyv, vagy szerkeszthető formátumban szerezd meg a könyveket. -
Lina_99
újonc
Sziasztok!
Még csak most ismerkedem a Calibre programmal, de egy-két kérdésem lenne.
Ha például egy könyvnél a helyesírást szeretném ellenőrizni, jól gondolom, hogy a programban nincs ilyen, így jobban járok, ha például a Word dokumentumban ellenőrzöm? Vagy valamilyen gyorsabb lehetőség esetleg? Illetve ha a könyv PDF formátumban van, de ott is leakarom ellenőrizni a helyesírást, hogyan csináljam? Átkonvertálom a Calibren belül RTF formátumba, megnyitom Word-be és kijavítom?
Valamint ha PDF a könyv, de szeretnék tartalomjegyzéket, akkor szintén átkonvertálom RTF-be, megszerkesztem Word-ben, és visszarakom Calibre-be, ahol tudok már hozzátenni tartalomjegyzéket? (vagy akár word-ben is)
Előre is köszönöm a választ! -
Kövezett
tag
válasz
pethYeti #665 üzenetére
A helyes elválasztáshoz használd ezt a szótárt.
-
pethYeti
addikt
Hyphenate This! plugint aki használja mennyire állította az elválasztás küszöbét(hány karakterig ne válasszon)?
Az alap 5 karakter szerintem nagyon rossz, így szinte minden sor végén van kötőjel. Valaki talált valami mágikus számot?
-
-
BonFire
veterán
Nem beugratós, tényleg nem tudtam, és még soha nem pillantottam a bal felső sarokba. De köszönöm a válaszokat.
Ebből is látszik, hogy a GUI igencsak optimalizálásra szorul. Hasznos egy program ez a Calibre, évek óta használom, de nem felhasználóbarát, és idiótán logikátlan a felépítése.
És ronda is.
-
BonFire
veterán
Új találós kérdés.
Ha van egy könyv kétféle formában, mondjuk egy RTF és egy DOCX, és EPUB-bá akarom konvertálni, akkor mi alapján dönti el a program, hogy melyiket konvertálja? Mondjuk az egyiket már korrektúráztam, a másikat meghagytam eredetiben. Mindkét fájl egy könyv alatt van, nem külön-külön. Csinál egy konverziót mondjuk az RTF-ből, de ha nekem történetesen a DOCX-ből kéne, hogy utasíthatom rá a programot? Vagy csak úgy magától dönt?
Erre keresem a választ. Hátha valaki tudja.
-
paolinho
őstag
válasz
hampidampi #657 üzenetére
Végül is sikerült a közös Calibre Library létrehozása, ha minden igaz. De van egy kis pontosítás a fentebb leírtakhoz hozzáfűzve, hátha lesz még erre valakinek szüksége.
Először valóban kiürítettem a Calibre Library könyvtárat, majd mindent visszamásoltam oda a másik gépről is. De ekkor még nem látta az adatokat a Calibre. Viszont a felső menüsoron a Calibre Library/Könyvtár karbantartás/Adatbázis visszaállítása elindításval újra felismerhetővé tette az összes könyvet a Calibre. Most már csak annyi dolgom van, hogy minden olyan könyvet átpörgessek AZW3-ba, ami máshogy lenne konvertálva. Nekem ez jön be a legjobban, itt a borítók is úgy látszanak a Kindle-n, ahogy azokat betöltöttem a Calibre-be.
Köszi a segítséget, bár azért hidd el, nem minden evidens, néha le kell tudni menni egy 5 éves gyerek szintjére ahhoz, hogy érthetőek legyenek a dolgok. Én legalább is sokszor érzem magam 5 éves gyereknek, amikor nem értek valamit -
hampidampi
őstag
válasz
paolinho #656 üzenetére
Márpedig ennél érthetőbb nemigazán tudok lenni:
Amennyiben tényleg azt akarod, hogy az eredeti Library helyett ugyanott egy másik legyen, először törölni kell az eredeti tartalmát, hogy a Calibre Library alkönyvtár teljesen üres legyen. Aztán az új Library alól mindent (mappákat, file-okat, mindent úgy ahogy van) másold át az előbb kiürített Calibre Library mappa alá.
Nem mellémásolgatom, nem felülírom, hanem törlöm a régit és belemásolom az újat. Mindent.
Ennyi. -
paolinho
őstag
válasz
hampidampi #655 üzenetére
Na most akkor mit csináltam másképp, mint, ahogy mondtad?
Töröld az eredeti Library tartalmát és másold bele a másikat úgy ahogy van. Elindítod a Calibre- és működik!
Szerintem valamit alaposan félreértettem!
De végül is nincs nagy baj, egy kis szöszmötöléssel ki tudom szedni a bemásolt korábbi mappákat.
Egyébként hidd el, hogy elolvasom, amiket tanácsul kapok, csak nem minden egyértelmű. Nyilván fafej vagyok. -
paolinho
őstag
válasz
hampidampi #653 üzenetére
Én átmásoltam a régi könyvtárból az újba azokat a mappákat (gyakorlatilag mindet), amiket ott szeretnék látni, aztán töröltem a régi Calibre Library mappát, majd megnyitottam a Calibre-t. De ezután már a bemásolt mappákat nem látom a Calibre-ben. Mi volna most a teendőm ahhoz, hogy ezek is feltűnjenek az új mappa égisze alatt??
-
Degeczi
nagyúr
válasz
paolinho #651 üzenetére
De, ha egyszerűen az egyiken lévővel akarod fölülírni a másikat, akkor elég a user home könyvtárában lévő Calibre Library mappát úgy ahogy van, átrakni a másik gépre, mert nem csak a könyvek vannak ezen belüli almappákban, hanem az adatbázis is (metadata.db), ami ráadásul platformfüggetlen: Linux és Windows között is másolható, ugyanaz a formátuma
-
paolinho
őstag
válasz
hampidampi #641 üzenetére
Hmm.., hát valószínűleg béna vagyok, mert ez nem jön nekem össze. Az a lényeg, hogy van két winchesterem, ahol mind a két vinyón van egy Calibre Library mappa. Az egyiken korábban, a másikon később kreáltam ezt, de a lényeg, hogy a másodikat szeretném bázisul venni. Az nyilván nem elég, hogy csak áthelyezem a régi anyagát az újba, ekkor még ezt nem látja a Calibre. Viszont már minden létező kombinációt kipróbáltam a Calibre/Calibre Library/Könyvtár váltás/készítés ikonok alatt. Ez azonban még mindíg nem jött össze. Mit rontok el, vagy csinálok rosszul?
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Nintendo Switch 2
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Parfüm topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest