Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen alaplapot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #49 üzenetére
Kipróbáltam, és ez nem igaz. Volt egy könyv amiben nem voltak metaadatok. Letöltöttem hozzá minden adatot, a Calibre-ben megjelentek. Ezek után ezt a könyvet máshova ismét beolvastam a Calibre-be és nem voltak benne a metaadatok.
-
snowdog
veterán
Ha azt akarod hogy a metadatok megjelenjenek a könyvben, illetve a gépeden, akkor igen. Van a Calibre-nek egy szerintem nagyon hasznos funkciója, hogy a könyvbe a borító utáni oldalra be tudja tenni a legfontosabb metaadatokat. Ez azért hasznos (szerintem), mert egy könyv megnyitásakor elolvasható a fülszöveg (ha ki lett töltve a metaadatokban), és olvasás előtt eldönthető, hogy érdekel engem az adott könyv, vagy sem. Én minden könyvemet így konvertálom.
-
snowdog
veterán
Ami kimaradt, hogy a metaadatok is megmaradnak akkor, ha csak a mobit teszem fel?
A metadatok a Cindle-ben mindig megmaradnak. Csak az a kérdés, hogy a gépre másolt könyvben benne lesznek, vagy sem. Az ugyanis attól függ honnan származnak a metaadatok. Ha egy könyvet beteszel a Calibre-be, és az tartalmaz minden metaadatot, akkor azok a Calibre-ben is megjelennek. Ha a könyv nem tartalmazta, de kitöltötted a metaadatokat, akkor az természetesen a könyvben csak egy konvertálás után fog megjelenni. Ha nem konvertálod a könyvet, attól még a metaadatok a Calibre-ben ott lesznek, de a könyvben nem. Remélem kielégítően tudtam válaszolna a kérdésedre.
Láttad már a kindle collections managert?
Nem csak láttam, de használtam is, viszont nem figyeltem, hogy arról írtál. Úgy értettem a könyveket egyenként jelölöd a gépeden.
-
drmotto
őstag
Láttad már a kindle collections managert? Meg kellene nézned, mert nem érted mit mondok.
Adott egy mappastruktúra, valamilyen elrendezés szerint. Felmásolom a kindle-re, elindítom a managert, abban jobb klikk a mappára, add és kész is vagyok. Nem fájlonként. Így van fent közel 600 könyv. De ez pont nem volt kérdés.
Ami kimaradt, hogy a metaadatok is megmaradnak akkor, ha csak a mobit teszem fel?
Köszi. -
snowdog
veterán
Nem igazán, pár kattintás. Felmásolom a teljes könyvtárat, majd a Collection managerben jobb klikk, add collections és kész is.
Gondolod? Van egy ezer darabos letölthető állomány a neten (epub), töltsd le, és kezd el egyenként jobb klikkelni a gépeden. Kíváncsi lennék mennyi ideig tartana. Mert a Calibre-ben ez valóban egyetlen kattintás.
-
drmotto
őstag
Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón?
A mobit? azt nyilván megőrzöm, biztos ezt akartad írni?
Túl sok autómunkával jár, mármint ha nagyszámú könyvet egyenként kell elhelyezni a Collection-okban
Nem igazán, pár kattintás. Felmásolom a teljes könyvtárat, majd a Collection managerben jobb klikk, add collections és kész is.Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón?
A Calibre-ben. Ott az elérési útja az epub fájlnak a Kindle-n lévő, azonos nevű prc-re mutatott.
-
snowdog
veterán
Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatos. Ha csak a mobi fájlt teszem át a Kindle-re, akkor pl a borító benne marad, és látható lesz a könyv adatainál?
Igen, de érdemes megőrizni a mobi fájlt is.
A másik pedig, hogy eddig USB-n másoltam át a könyveket, majd a Kindle Collection Managerrel csináltam meg a nekem tetsző struktúrát. Ad-e valami pluszt ha Calibre-n keresztül teszem fel a könyveket?
Sok könyv másolásánál ez nem túl praktikus. Túl sok autómunkával jár, mármint ha nagyszámú könyvet egyenként kell elhelyezni a Collection-okban. Sokkal egyszerűbb ha ezt a munkát a Calibre végzi el. A Collection-ok létrehozásához van plugin ([GUI Plugin] Kindle Collections). [link]
További plusz, ha a Calibre-vel másolod a gépedre a könyveket, akkor az oldalszámozáshoz szükséges kiegészítő állományt is automatikusan felmásolja.A könyv az olvasón eddig prc volt, most egy epub-ot küldtem szándékosan, de nincs változás, a sorban az elérési útnál a prc van.
Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón? -
drmotto
őstag
Elkezdtem a könyveim metaadatait rendbe tenni Calibre-vel. Ez ugye minden egyes könyvnek csinál egy könyvtárat, amibe beleteszi magát a könyv fájlt, valamint a borítót, és egy opf fájlt.
Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatos. Ha csak a mobi fájlt teszem át a Kindle-re, akkor pl a borító benne marad, és látható lesz a könyv adatainál?A másik pedig, hogy eddig USB-n másoltam át a könyveket, majd a Kindle Collection Managerrel csináltam meg a nekem tetsző struktúrát. Ad-e valami pluszt ha Calibre-n keresztül teszem fel a könyveket? Ha igen, akkor ez pontosan hogy működik? Most rányomtam a "küldés eszközre" menüre, és azon kívül, hogy odakerült a könyv elé, hogy "eszközön" semmi változás nem történt. A könyv az olvasón eddig prc volt, most egy epub-ot küldtem szándékosan, de nincs változás, a sorban az elérési útnál a prc van.
Köszönöm!
-
skristof
tag
sziasztok!
lehet, hogy hülye kérdés, akkor elnézést, teljesen új vagyok még az ebook-ok körében.
most kaptam ajándékba egy kindle PW-t, aminek örülök, mert van itthon több szakmai könyvem is, amiket szívesen olvasnék BKV-n, de méretük és súlyuk miatt nem cipelem őket.megtaláltam pdf-ben is, de szkennelt formában, tehát kéne rá egy OCR is. a calibre ezt is tudja, vagy calibre előtt még szükségem van másra is?
előre is köszi
-
snowdog
veterán
A manager résznek pl. akkor van jelentősége, ha az oldalszámozást is látni akarod (nem csak százalékban), akkor a manager az olvasóra másolásnál a könyvvel együtt az oldalszámokat tartalmazó fájlt is automatikusan a gépre másolja. Aztán létre hozza és kezeli Collections-t, ha akarod. És így tovább.
-
Troy.
addikt
Nem igen látom át a menedzser részét a programnak. Eddig csak konvertálásra használtam, majd manuálisan töltöttem rá a könyveket kábelen keresztül.
-
snowdog
veterán
Ha ennek ellenére vagy a cím, vagy a szerző neve rosszul jelenik meg (a jobb oldali mezőben piros háttérrel), akkor egyszerűen megnyomod a szerző vagy a cím utáni jobbra mutató nyilat, és automatikusan kijavítja.
Ha mégsem, akkor a szerző utáni nyíl jobb alsó sarkában van egy lefelé mutató jel, arra rákattintasz (duplán), és megjelenik a szerzők listája. Ott állítsd be a megfelelő név formátumot.
-
Degeczi
nagyúr
A "rendezési szerző" nagyon jó lehetőség Calibre-ben - bár sajnos a Kindle nem kezeli, csak a normál szerző metaadat mezőt figyeli, ezért Asimov ott az I betűhöz kerül, hiába adod meg Calibre-ben rendezési szerzőként az "Asimoc, Isaac"-ot is
Ha egy könyv metaadatait megnézed Callibre-ben, ott is látod ezt a két mezőt
Amikor sok könyvet beimportálsz, azokban biztosan eltérően lesz írva pár szerző (különösen a "háromnevűek", pl. "H.G.Wells" van, amelyik könyv metaadataiban mint "Herbert George Wells" van megadva: a Calibre számára ezt természetesen egy "új szerző"-ként jelenik meg a listában), azok duplán szerepelnek a listában
Ilyenkor egyszer, egyetlen könyvnél is elég javítanod a szerző nevét (vagy a rendezési nevét), majd a könyvek listájából az eltérő írásmódúakat egyszerűen megragadod, és a bal oldali szerzőlistában rádobod a helyesen írottra: az összes ráhúzott könyv szerző-adatait fölülírja azzal, amire rádobtad őket
-
vlevi
nagyúr
Asszem csöndbe maradok egy ideig. Ez a Calibre okosabb nálam
Firkáltam itt egyesével, aztán most meguntam, kijelöltem az összes könyvet, és benyomtam, hogy automatikus szerző rendezési forma. Most úgylátszik jóA magyarok és a külföldiek is látszólag rendben vannak. Ady Endre, Isaac Asimov, Babits Mihály, Arthur C. Clarke ... a sorrend.
-
vlevi
nagyúr
válasz
hampidampi #28 üzenetére
Elvileg bele volt írogatva a könyvekbe, de közben rájöttem egy "bugra".
Baloldalt a szerzőket kezdőbetű szerint lehet lenyitogatni, amire egy táblázatban megmutatja a könyveket. Csakhogy ott nem az szerepel. Már átfirkáltam az összeset (azért nem írtam eddig ide), és így is ilyen. Pl. Mit keres Arthur C. Clarke az "A" betűnél? Hát semmit, mert a bal szélen nincs is ott, csak a táblázatban. Viszont a C betűnél ott van, de a táblázatban nem jelenik meg. Mintha a lenyitható fa és a keresés nem ugyanazon menne.
-
vlevi
nagyúr
Most pl. azon kergülök meg, hogy Wass Albert és Agatha Christie is az "A" betűnél van. Pedig ha úgy nézem, egyik sem oda való.
-
vlevi
nagyúr
Navégre, ilyen topic is van
Pont jó, mert kérdésem lenne nekem is.
Az első, hogy rá lehet-e venni valahogy gyorsan, csoportosan a calibre-t, hogy az írókat nem próbálja már meg vezetéknév-keresztnév szerint összevissza felcserélgetni?
Rühellem, amikor Jókait nem a J, hanem az "M" betűnél találomKözben míg írtam, megtaláltam, a bal alsó sarokban van egy szerző rendezési forma izé.
Jó, mondjuk így meg az néz ki hülyén, hogy Asimov az "I" betűnél van, mert mégiscsak Isaac. ÁÁÁÁÁ
Meg most látom, a magyarokat is megcseréli. Méginkább ÁÁÁÁÁ. -
snowdog
veterán
És akkor egy kis konkrétum. Három magyar metaadat plugin-t használok: Antikvarium_hu, Libri_hu, Moly_hu
[link]Azt tapasztalom, hogy a Moly_hu plugin nem olvassa be a fülszöveget. Van erre valami orvosság, vagy várjuk ki a megfelelő javítást?
-
Degeczi
nagyúr
igen
én többnyire a Canadahunon szoktam nézelődni úgy, mint egy bolhapiacon (nem célzottan keresgélve, csak úgy, hátha akad vmi érdekes), és aztán a "hazahozott" cuccot rögtön beimportálom Calibre-be és megnézem, nagyjából rendben van-e: pl. metaadatok korrektek (sokszor van fölcserélve a szerző és a cím, nincs fülszöveg vagy borító, vagy akár a nyelv beállítása is hibás/hiányzik), fejezetek/tartalomjegyzék van-e, és gyorsan javítani is, ha nincsen (az a vicc, h többnyire ez is pofonegyszerűen megtehető, mert gyakran meg is vannak formázva a fejezetcímek beazonosítható módon, csak nemtörődömségből vagy ismerethiányból nem gyártotta le a készítő) -
snowdog
veterán
Belenéztem egy-két könyvbe, és némelyik siralmas állapotban van. Vagy rosszul konvertálták (a legtöbb esetben a hosszú ékezetes betűkkel van probléma), vagy az ORC már teljes zagyvaságot adott ki, és valaki ennek ellenére ezeket is közzé tette (aminek persze semmi értelme nem volt), de ez a letöltésnél még nem derül ki. Amit majd javíthatónak ítélek, azt a Word segítségével kijavítom, a menthetetleneket vagy megpróbálom más formátumban beszerezni, vagy egyszerűen törlöm őket.
Szóval később a javítás során lesz szükségem az olyan okosságokra, mint amit az előbb írtál. Nem ártana ezeket (akár itt) összegyűjteni, nyilván sok társunknak hasznos lenne.
Persze van néhány Calibre-vel foglalkozó fórum (főleg angol nyelven) de úgy látom egyik helyen sincs az összes hasznos infó összegyűjtve. Talán még ez az oldal a leghasználhatóbb. [link]
Ha valaki a Calibre-vel való ismerkedést nagyon az elején akarja kezdeni, akkor mindenképpen itt kezdje: "Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései"
[link] -
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #19 üzenetére
Valószínűleg így működik, csak a sok variálás miatt gondolom már elvesztetem a vezérfonalat. Majd megfigyelem.
Degeczi
A Calibre nálam most úgy került a képbe, hogy letöltöttem egy nagy adag epub könyvet, továbbá összeszedtem az eddigi gyűjteményemet, és megpróbálok belőlük egy épkézláb saját könyvtárat összeállítani. Első lépés hogy rendbe teszem a meta adatokat, majd kiszűröm a dupla letöltéseket. Ha ezzel megleszek (mivel egyenként dolgozom fel, ez több ezer könyv esetén nem mostanában lesz), akkor kezdődhet a tartalom vizsgálata, javítása. Jelenleg abc szerint haladok, így rengeteg számomra nem fontos könyvet is feldolgozok. Ha a meta adatokkal végeztem, akkor a könyvek tartalmának vizsgálatát természetesen már a számomra fontos könyvekkel fogom kezdeni.
-
Degeczi
nagyúr
igen
Wordben pedig kényelmesen lehet formázni és javítani a szöveget, mert sokkal többet tud, mint azt elsőre gondolná az ember (pl. a Keres/Cserél-nek lehet adni reguláris kifejezést is, amivel egy pillanat alatt javíthatóak mondjuk a rossz helyre került sortörések, ahol egy sor kisbetűvel kezdődik: "(^13)([a-z])"-t cseréltetve " \2"-re) -
Degeczi
nagyúr
válasz
hampidampi #11 üzenetére
"A html forrás a legideálisabb"
általánosságban igen - de nem Wordből: onnan még a "szűrt html"-ben mentés is telepakolja veszett sok szeméttel, amitől nagy anyagnál elviselhetetlenül lassan halad utána Calibre-ben a konvertálás, míg RTF-ből gyorsan megvan -
snowdog
veterán
Még bonyolultabb a helyzet. Megnéztem jó pár könyvet, és van aminél átvette a közös beállítás értékét (0), és van aminél meg nem (maradt a 0,5). Ettől kezdve nem értem mitől függ. Minden esetre ezután minden egyes konvertálásnál külön-külön megnézem a beállított értéket.
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #11 üzenetére
Meg van a hiba oka.
Végül is a képed vezetett rá. Ismét átnéztem a beállításokat, és feltűnt, hogy a képeden nem pont ugyan azok az ikonok láthatók a bal oldalon, mint az én beállításomban. Én a "Közös/Megjelenés" fülön állítottam be a nullás behúzást, a képeden pedig a "Konvertálás/Megjelenés" látható.
Azért nem értem hogyan fordulhat az elő, hogy a kettő nem ugyan az, hiszen a közös beállításnak pont az lenne az értelme, hogy azt minden alpont megörökölje. Ezek szerint még sincs így!
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #13 üzenetére
Köszi, privi ment.
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #8 üzenetére
Kipróbáltam szűrt html-lel, és nekem nem vált be. Az eredmény ugyan az.
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #8 üzenetére
Kösz, kipróbálom.
Azért szoktam rtf-ben szerkeszteni, mert azt konvertálás nélkül is elfogadja a Calibre (bár azt észrevettem, hogy beolvasáskor a Calibre html-be konvertálta). Arra nem gondoltam, hogy az rtf miatt jelentkezik a hiba.
Egyébként mi a különbség a normál és a szűrt html között?
-
snowdog
veterán
válasz
hampidampi #6 üzenetére
A Calibre saját olvasójában néztem. Legalább abban jól kellene megjelennie. Aztán jöhetne hogyan néz ki egy gépen. De amíg a saját olvasóban így jelenik meg, addig nem is próbálkoztam a Kindle 3-on.
Így néz ki az eredeti rtf fájlban:
És így néz ki epub-ba konvertálás után (behúzás 0):
-
snowdog
veterán
Közös beállításoknál a "Behúzás nagysága:" értékét nullára állítom, ennek ellenére konvertálás után minden szakasz elején behúzás látható.
Hol és mit kell ahhoz beállítani, hogy konvertálás után ne legyen behúzás?
-
Spy89
aktív tag
Most ott tartok, hogy a készülékre küldős verziót, ha kimozgatom a létrehozott könyvtárából szintén elveszti azt a bizonyos képet, még ha a fileban magában benne is van. Ha epub-á alakítom és belenézek ott van benne.
Egyenlőre szét teszem a kezem, és kutatok tovább.
Viszont legalább a tartalomjegyzékes problémát sikerült megoldani.
-
snowdog
veterán
Akkor létrehoz az olvasón a xyz.mobi mellett egy könyvtárat amiben lesz egy xyz.anpx kiterjesztésű fájl.
Nem apnx-et akartál írni? Mert ha igen, akkor azt a Calibre minden gépre másoláskor automatikusan létrehozza, és az oldalszámozást tartalmazza.
APNX is a new file format for Amazon Kindle 3 and is used to store the page numbers as related to a paper version of the book. This can allow referencing page numbers in an academic document.
Overview
APNX provides a method to achieve an exact match between the eBook pages and a specific edition of the paper book. It is also possible to generate approximate matches automatically in some cases using a program. Once the APNX file is generated there is no way to know if it is an exact match or just an approximate one. -
Spy89
aktív tag
Akkor itt folytatva az általános Kindle fórumi eszmecserét:
Arra jutottam, hogy ha az ekönyv konvertálásánál ezt az utat követem: jobb klikk a könyvre--küldés eszközre---meghatározott formátum küldése és itt kiválasztom a mobi-t. Akkor létrehoz az olvasón a xyz.mobi mellett egy könyvtárat amiben lesz egy xyz.anpx kiterjesztésű fájl. Ebben az esetben látszik az az agyonemlegetett borítókép a könyv "leírásánál" (remélem érted , hogy mire gondoltam).
Ha csak simán a létrehozott mobit másolom át a HDD-ről abban az esetben nem látszik.
Az az érdekes , hogy a MPC-vel létrehozott prc-nél a 2. variációt követem és ott látszik minden további nélkül.
Most ennyi. Holnap majd még tovább kísérletezgetek ezzel a témával. -
snowdog
veterán
Az elektronikus könyvek terjedésével egyre nagyobb igény jelentkezik olyan programok iránt, melyek segítségével házilag is jó minőségű könyveket lehet készíteni, szerkeszteni, kezelni.
Erre a feladatra kiválóan alkalmas a Calibre. [link]
A Calibre egy ingyenes, nyílt forráskódú e-book könyvtár kezelésére kifejlesztett alkalmazás, melyet e-könyvek felhasználói fejlesztettek e-könyvek használóinak.
A funkciók bőséges választéka található a következő fő kategóriákban:
- Könyvtár Management
- E-book átalakítás
- E-könyv olvasó eszközök szinkronizálása
- Hírek letöltése az internetről, és e-könyv formába konvertálása
- Fejlett e-book nézegető
- Tartalomszerver online hozzáférést biztosít saját könyvgyűjteményhezEzt a topikot azért hoztam létre, hogy ne az e-book eszközökkel foglakozó topikokat írjuk tele a programmal kapcsolatos véleményekkel, ötletekkel, tanácsokkal. Egyébként is úgy gondolom, hogy ez a kiváló program megér egy saját fejezetet.
Nagyon sok hasznos tanács, segédprogram található a következő fórumon. [link]
Úgy gondolom minden olyan fórumozónak, akit részletesebben érdekel a program működése, barátságosabbá tétele, annak megéri oda is regisztrálni.A program használatához sok sikert kívánok minden olvasni szerető fórumtársunknak!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Linux kezdőknek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Gumi és felni topik
- Ford topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung QMRT 55 & Intel NUC Skull Canyon kioszk
- ELGATO Facecam MK.2 Webkamera
- Újszerű Asus Rog Ally Z1 Extreme 512Gb SSD+Ajándék tok!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest