Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• jattila48

aktív tag

válasz mgoogyi #4142 üzenetére

"Pont nem érdekel, nem látom a gyakorlati jelentőségét"

Pl. az lehet a gyakorlati jelentősége, hogy innen már világos, hogy a C/C++ -ban miért nem lehet dinamikus méretű tömböt deklarálni (bár mint most megtudtam, újabb C szabvány szerint lehet):

int n=10;
    int a[n]; //hiba. tomb meret csak konstans lehet

Ezt kezdők általában nem szokták érteni.
    Ha az új C szabvány ezt mégis megengedi, akkor a tömb címe szükségképpen eltárolódik a memóriában (mintha változó lenne), de a fordító nem engedi meg a megváltoztatását és a címének képzését (gondolom így van, de nem ismerem a C-nek ezt a lehetőségét).
    Másik gyakorlatban fontos vonatkozása a dolognak, hogy a dinamikusan allokált memóriát fel kell szabadítanod (ha nem akarsz memory leaket), a tömböt pedig nem kell (sőt nem szabad!) felszabadítani (hiszen nem a heapen lett lefoglalva). Tekintsük a következő kódrészletet:

int tomb[10];
    int *dinamik_tomb=new int[10];
    int *pointer;
    pointer=tomb;
    delete[] pointer; //hiba! nem szabad felszabaditani a tomb-ot
    pointer=dinamik_tomb;
    delete[] pointer; //OK, fel kell szabaditani a dinamik_tombot

Amint látod, a pointer felszabadításánál észnél kell lenni, tudni kell, hogy tömb, vagy dinamikusan allokált memória terület címét tartalmazza-e. Ebből bizony sok hiba adódik (jó párat láttam már), és megy a fejvakarás, hogy miért száll el a program, hiszen a "tomb valójában pointer". Hát nem!

• jattila48

aktív tag

válasz mgoogyi #4142 üzenetére

Nevezheted tömbnek a dinamikusan allokált memória területet, de az nem tömb abban az értelemben (konstans mérettel deklarált tömb), ahogy írtam. A különbséget nem írom le még egyszer.
    "Pusztán ránézve a kódra én "a"-ra és "b"-re is változóként(előbbire pointer típusú változóként, utóbbira tömb típusúként) fogok hivatkozni."
    b nem változó, hiszen nem változhat az értéke, mint ahogy egy változónál (a nevében is benne van) ez megtörténhet. Ennyi erővel a 3-at is nevezheted változónak, holott az sincs sehol a memóriában eltárolva. A tömb esetében kicsit azért kevésbé nyilvánvaló, hogy nem változó, hanem konstans, mert nevet adsz neki. A 3 leírva konstans literál, ezért nyilvánvalóbb hogy ő nem változó. Azonban írhatsz olyat, hogy
    const int harom=3;
    enum akarmi={nulla,egy,ketto};

ahol a névvel illetett számok szintén konstansok, nem lehet sem megváltoztatni az értéküket, sem a címüket képezni. A tömb ugyanilyen értelemben konstans. Ennek a látszat ellenére igenis van gyakorlati jelentősége, és illik is tudni róla. Csak erre szerettem volna felhívni a figyelmet

Új hozzászólás Aktív témák