Új hozzászólás Aktív témák
-
dobragab
addikt
válasz
jattila48 #3064 üzenetére
Az std::string filename RAII-ra átalakításánál úgy gondoltam, a kissé kreatívabban oldod meg. Pl. kap még egy paramétert a privát ctor, ami átveszi az erőforrást, és felszabadítja. Így effektíven a D-nek a read_from_file a konstruktora. A hármas szabállyal most nem tököltem.
class D : public B
{
std::string filename;
FILE * fp = nullptr;
D(FILE * fp,
std::string const& filename,
std::vector<std::string> const& param1,
std::map<int, int> const& param2) :
B{param1, param2},
filename{filename},
fp{fp}
{ }
public:
static D read_from_file(std::string const& filename)
{
fp = fopen(filename.c_str(), "r+b");
std::vector<std::string> myvec;
std::map<int, int> mymap;
// load data from file to my___
return D{fp, filename, myvec, mymap};
}
virtual void pure_virtual_func() override
{ }
virtual ~D()
{
fclose(fp);
}
};Tehát a fájl megnyitás, és a memória terület foglalás nem a D ctor-ában történik, viszont az erőforrás felszabadítást (legalábbis a fájl lezárást) a dtor-ban akarod megoldani.
Nem ott van, szándékosan. Ha jól értem, B leszármazottai abban különböznek egymástól, hogy más külső reprezentációja. B-nek az a dolga, hogy ezeken felülemelkedjen, nélkülük legyen teljes értékű. Épp ezért B-nek nem szabad függnie tőle, azt oldják meg a leszármazottak.
Tényleg jobb lenne D konstruktorába pakolni az allokációt, de ebben a formában nem lehet megoldani. Az ős-ctor hívása mindenképp előbb van, mint a ctor törzse, úgyhogy arra nincs esélyed normálisan megoldani.
Ez egy felemás RAII lenne, ami szerintem koncepcionálisan hibás.
std::shared_ptr és make_shared? Szerintem ez a megoldás pont arra hasonlít. Mindenesetre a kötelezően hívandó init() szerintem ennél sokkal büdösebb: el lehet felejteni a hívását, és B többet tud, mint a feladata. Alapesetben nem kéne, hogy egy osztálynak legyen ctor-ként működő init-je.
Kicsit más jellegű lenne az a megoldás, ha B kap tisztán virtuális read() és write() függvényeket, és azokat override-olja D. Viszont read()-et nem hívhatod ctorból, úgyhogy ez nem működik.
-
jattila48
aktív tag
válasz
jattila48 #3064 üzenetére
Arra minden esetre jó volt ez az eszmefuttatás, hogy legalább magamat sikerült meggyőzni (remélem titeket is. Vagy nem?) a megoldásom helyességéről. Vagyis ha egy osztályból csak származtatni lehet és őt magát nem lehet példányosítani, akkor nem koncepcionális hiba az osztály kétfázisú inicializálása protected init tfv.-nyel. Sőt úgy gondolom, hogy az ilyen osztályból származtatott osztály teljes értékű RAII kezelése (a ctor. foglalja le a példány "létezéséhez"/működéséhez szükséges erőforrásokat, a dtor szabadítja fel azokat) adott esetben (ha az ősosztálynak szüksége van az erőforrásokra) nem is valósítható meg másként. A free/static fv.-ek alkalmazása szükség szerűen megsérti a RAII koncepciót, hiszen már az objektum létrejötte előtt le kell foglalnia az erőforrásokat. Ezen az sem segít (sőt...), ha a felszabadítást már a dtor végzi.
Új hozzászólás Aktív témák
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Elektromos cigaretta 🔞
- HP notebook topic
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest