Hirdetés
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
Ebbol pont az latszik, hogy nem is erted mirol beszelunk.
Az, hogy az ips-re szarabb minosegu szurot raktak egy egyeni dolog, nem is ez volt a tema, hanem az, hogy ha nagy a kornyezeti feny es tukrozodik a cucc, akkor azt csak fenyerovel lehet vegul kompenzalni, valamint ha kozvetlen tukrozodes van, akkor matt(nem glossy vagy semi glossy bevonattal). -
Kornel
veterán
Nem akarlak megbántani, de nem látod amit linkeltem? Amennyiben nem, akkor leírom: az idei Samsung csúcs OLED sokkal kevésbé tükröződik, mint a csúcs IPS QLED, úgy, hogy fényerőben kb. egy szinten vannak, de az OLED-nek természetesen végtelen a kontrasztja, míg a csúcs IPS nem éri el a natív 1:1000 kontrasztot sem.
Hiába mondasz el sokszor valamit, attól még nem lesz igaz.
-
Reggie0
félisten
Nincs itt vita, a fizikaja annyi, amennyit leirtam, akar erted, akar nem. Rtgins-nel legalabb ertik.
olednek sincs vegtelen kontrasztja a gyakorlatban, mert a kornyezo terbol vetul ra feny, amit valamilyen mertekben visszaver. Ezert latod, hogy hol van a kijelzo, akar kikapcsolt allapotban is es nem egy felismerhetetlen fekete teruletet, mint pl. vantablack festesnel latnal.
-
Kornel
veterán
A további vita elkerülése érdekében kérlek tanulmányozd az alábbi RTINGS összehasonlítást az idei Samsung csúcs OLED és csúcs IPS mini LED QLED között, kifejezetten a tükröződést tekintve:
Kontrasztról ne beszéljünk, mert amennyiben úgy gondolod,, hogy bármilyen egyeb jelenleg kapható technológia még csak meg is tudja közelíteni az OLED végtelen kontrasztját, akkor az alapokkal van gond.
-
Kornel
veterán
Látom nálad beakadt a lemez.
Előbb linkeltem neked hitelesített, mért adatokat:
LG középkategóriában idén tud 800 nit maximális fényerőt, csúcskategóriában már 1000 nit felett van. A Samsung felé QD-OLED pedig 1200 nit.
Melyik nem mini LED IPS/VA tud ennél többet? Mi a típusa annak, amit etalonként fényképeztél? Valóban tud akár csak 650 nit fényerősséget, amit a te E6-od tud? Szerintem kizárt, mert az már egy jobb FALD értéke lenne, vagy egy rosszabb mini LED-é.Mégegyszer: hol köztudottan alacsonyabb egy OLED fényereje, mint egy IPS-é?
-
Reggie0
félisten
Olyan fenyero, amit ki tud adni magabol a keszulek. Nem figyelsz mirol beszelunk? A nem tudsz jobbat dolog nem jelenti azt, hogy nincs tobbre szukseg.
"Amit meg te hozol példának, ott a képen semmilyen sötét részlet nem marad meg"
Az nem igaz, hogy nem marad meg, hanem csokken. A kivulrol jovo feny visszaverodve es a kijelzoben eloallitott kijovo feny OSSZEADODik. Ez fog a szemedbe eljutni. Azaz a sotet reszek fenyereje megno, amihez kepest a vilagos reszek fenyereje kevesbe no. Elmagyarazva kontraszt=(Pvilagos+Preflektalodo)/(Psotet+Preflekatodo) Ha nincs reflektalodo feny es oledrol beszelunk, akkor a Psotet=nulla igy jon ki a kb. vegtelen kontrasztarany. Ha van reflekatlodo feny es elvarsz egy adott elvarhato kontrasztraranyt, akkor a fenti kepletbol levezetve Pvilagos'=kontraszt*(Psotet+Preflektalodo)-Preflektalodo mertekure kell novelni es igy a kontrasztarany nem valtozik meg. Egyszeru matek es fizika.
Szamszersitve ertsd: ha van egy fekete pixeled amibol 1uW jon minimum, egy vilagos, amibol 100uW jon, tehat 100 a kontrasztaranyod, majd erre a pixelre ravetol 5uW visszaverodo teljesitmenyu feny, akkor a fekete pixeledbol 6uW, tehat ahhoz, hogy 100-szor fenyesebbnek lasd a max ferehet mar 600uW kell, azaz 500uW-al novelni kell a fenyerot.Az oledrol pedig kozdutott mar, hogy a mindenfele energiahatekonysagi hulyesegeknek koszonhetoen alacsonyabb az atlagos fenyereje pl. az ips-hez viszonyitva.
-
Kornel
veterán
Milyen fényerő kellene még? Leírtam a jelenleg elérhető értékeket, melyik nem mini LED tud ezeknél jobbat? Elárulom egyik sem.
Amit meg te hozol példának, ott a képen semmilyen sötét részlet nem marad meg, a világosak pedig szürkék, fátyolosak lesznek, és a fényerejük sem nagyobb ahogy azt tévesen gondolod.
-
omfgk
veterán
Itt van az RTINGS összesítője. Te a nagy téglalapot szeretnéd valahogy eltüntetni. Ami nem fog menni.
Van kicsit lejjebb egy matt VA. Ott a fekete semmisül meg. Meg kb minden más részlet is. Nem viccből maradt az ágazat a glossy-nál. Matt az irodába való maximum.
-
Reggie0
félisten
De segitene, ahogy a szem is segit rajta, ha matt lenne. Ha matt lenne kevesbe tukrozodne, amelle mar nagyobb fenyero kompenzalna. Abszolut fekete nem letezik, a szem pedig relativ meri ezeket. Azaz azt latod feketenek, ahonnan az atlaghoz kepest nagyon keves feny erkezik be a szembe.
Nezd meg rtings kontrolalt reflexios tesztjeit, ott ossze tudod hasonlitani. Pl:
vs -
omfgk
veterán
De ugye az megvan ,hogy sötét jelenetnél az se segítene ha egyébként 10-szer ekkora fényerőt tudna a TV? Ott függöny kell.
Tehát esetedben továbbra is nem az OLED a fő gond, hanem az ablak.
Ha az ablakok nem lennenek vilagosak, akkor ajtonak vagy falnak hivnank, esetleg festmenynek.
Filmet nézünk, függöny behúz. Filmnézés vége, függöny vissza. Híradóhoz meg teljesen mindegy.Itt ülök az asztalomnál. Balra ablak. De mivel szemből nézem a TV-t és nem jobbról így nem gond az ablak.
Jobbra a gép. RGB mindenfelé. De mivel nem balról nézem a TV-t, ez szintén nem gond.
Mögöttem fehér fal. Hiába világítja meg az ablakból érkező fény nappal, vagy az RGB éjjel, egyik se gond, mert nem direkt fény. Erre van a coating ,hogy a pofámat vagy a mögöttem lévő falat ne lássam viszont a képernyőn. És ez pipa.Nem tudom többféleképpen leírni.
Ez user error. Nincs olyan nem matt kijelző ami ne szenvedne ebben a nappaliban.
A matt kijelző pedig azzal jár ,hogy a kép is gyatrább lesz.Tessék megnézni a 27 colos LG OLED-et. Olyan az egész mintha egy takonyréteg lett volna szétkenve rajta.
-
Reggie0
félisten
Nyilvan kvantitativ osszehasonlitasra nem alkalmas, de kvalitativra igen.
Majd, ha lesz matt oled akkor lehet, hogy soteties nelkul is hasznalhato lesz, bar a fenyero azert igy is vissza van fogva egy barmilyen ips-hez kepest.
#87omfgk: Ha az ablakok nem lennenek vilagosak, akkor ajtonak vagy falnak hivnank, esetleg festmenynek.
"Úgy kell elhelyezni a TV-t és úgy kell ülni ,hogy ne tükröződjön ablak."
Ez nem minden lakasban adott. Nyilvan panel elonyben, ahol szobankent max egy ablak van. -
Kornel
veterán
Nem lenne releváns két máshogy elhelyezkedő TV-t összehasonlítani, mint mondtam, az enyém csak oldalról kapja a fényt, de még csak hasonlóval sem találkoztam.
Ami biztos, hogy a C3 már tükröződést tekintve is jobb az E6-nál:
Ahogy felettem is írják, a szemből érkező direkt fény ellen nem a magasabb fényerő a megoldás, bár az E6 fényerőben is jó 25 százalékkal kevesebbet tud egy idei C3-nál is, egy QD-OLED meg közel duplája lenne fényerőben, és az is OLED.
Mod:
Azért nézd már meg azt a képminőséget, ami szerinted rendben van. Nem tükröződik, de semmilyen részlet nem kivehető rajta.A fényerőt pedig fentebb írtam, nem hiszem hogy a képen lévő LED paneles csoda akár csak 800 nitet is tudna mini LED nélkül.
-
Reggie0
félisten
Es meg nem is kapja telibe, mert nem arra iranyul kozvetlenul, csak benne van a kepben. A jelenet se sotet igazan. Mutatok igazan sotet jelenetet egy matt feluletu samun, ami kozvetlen az ablaktol 20 centire van:
A nagy TN-n a tronok harca utolso evad legsotetebb jelenetet latod(fel vilag panaszkodott a sotetsegere es hogy nezhetetlen), balra mellette egy 42" filleres ocskasagot kikapcsolva.Sajnos az OLED-bol nincs matt es a fenyero is keves. Ezert vilagos nappaliba nem jo.
-
omfgk
veterán
Nincs az a fényerő ami a ilyenkor segíthetne. És ha lenne is ilyen, sötét jeleneteknél baszhatod ugyanúgy.
Az LG féle glossy coating arra van ,hogy a szoba többi részét ne lásd viszont a képernyőn.
Direkt vs indirekt fény.Be kell húzni a függönyt.
Ha akkor is problémás a dolog, na az lehet ,hogy plusz fényerő mellett megoldódna. De az ,hogy telibe kapja az ablakot, az nem az oled baja.És én monitorként használok egy OLED-et. Ablak mellett. Tehát nem mögöttem van az ablak hanem mellettem.
Vagy van a matt coating. Na az segítene ilyenkor valamennyit. És agyon is csapná a képminőséget.
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #76 üzenetére
Nem veszem egynek, de egy kategória az én értelmezésemben. De már nekem sincs kedvem ezt tovább folytatni, annak ellenére, hogy értjük egymást, nem ugyanúgy vélekedünk ezekről a fogalmakról, hogy hogyan is kéne használni őket.
-
Dragon3000
nagyúr
A legkedvezőbb és legolcsóbb esetében ugyanúgy áll, amit írtál, így semmivel sem különb a kettő.
Ha én egy random termék esetén olcsó dolgot keresek, akkor nem a 600k-s kategóriában nézelődök, mert az minden, csak nem olcsó.
Sehol sincs írva, hogy olcsó, hanem, hogy a legolcsóbb ebben a kategóriában. Ha te a trabantok közt keresgélsz, akkor a legolcsóbb bmw is drága lesz a számodra, attól még igaz lesz, hogy az a legolcsóbb bmw. Az a gond, hogy az olcsó és legolcsóbb szavakat egynek veszed. -
Kansas
addikt
válasz
#53058560 #72 üzenetére
A QD-OLED-re gondolsz esetleg? A sima QLED az LCD, és mint olyan, valamivel természetszerűleg gyengébb az OLED-nél, legfőképprn HDR tekintetében, különösen sötét szobában.
Én QLED-ről váltottam LG WOLED-re, és hát nem volt akkora a wow faktor, mintha pl. IPS-ről történt volna a váltás.
QD-OLED és WOLED összevetésében a QD-OLED nyer több szempontból, pl. fényerő és színpontosság kapcsán, cserébe állítólag a WOLED-hez képest könnyebben beég.
Ezzel együtt az OLED messze nem tekinthető elavultnak, pláne, hogy alapvetően a QD-OLED is az...és hát a WOLED is fejlesztődik közben MLA-ra... -
iMaverick
addikt
válasz
#53058560 #72 üzenetére
Szerintem rosszul hallottad... A QLED a "sima" LED-es megoldás továbbgondolása, az OLED meg teljesen új utakon jár.
Ha nézel árakat, akkor ez szerintem elég jól látható is... (OLED még most is k. drága, QLED-es megoldásokat találsz elérhetőbb árakon.)
Saját példám: idén kitaláltam, hogy kellene egy vérfrissítés a 12 éves 40"-os Samsung-omon. Mivel az OLED "jobb", ezért ezen a vonalon próbáltam elindulni (2023. május), de elég gyorsan beleszaladtam az első pofonokba: a legolcsóbb OLED akkor egy 48"-os Pana volt valami 450.000Ft-rt... Hagyjuk.
Elkezdtem nézegetni QLED-et... Végül erre esett a választásom: Sharp 55EQ4EA
55", 230.000Ft. Igazából az Android TV-t leszámítva nincs vele bajom. (Az kimaradt, hogy ez már mind 4k-s).
-
törölt tag
az oled mar elavult ugy halottam a qled (samsung) a jo
ez igaz? -
niof
veterán
Nem tudom, én az OLED-eket nem láttam, csak boltban, polcon, de az fix, hogy mezei LCD esetén is ez a helyzet. 2 hónapomba (nem vicc) került, mire úgy be tudtam állítani a színeket, kontrasztot stb., hogy azt a 11 éves Samsungot csak megközelítse, amit váltott az LG NANO. Hiába néztem az RTINGS és egyéb tesztoldalak javaslatait az adott modellre, meg sem közelítette az eredmény az elvárt szintet. Az volt a legszebb, mikor nagyjából első körben sikerült belőni, hogy jött egy sw update, és úgy ahogy volt, hazavágta az összes beállítást, kezdhettem előröl. Akkor meg is fogadtam, ha még egy ilyen lesz, megy az apróra, és vagy visszatérek a Samuhoz, vagy kipróbálok egy TCL-t.
#51 peti85
Nem kell velem egyetérteni, csak nem értünk egyet, és én úgy gondolom, ahogy leírtam. Ha én egy random termék esetén olcsó dolgot keresek, akkor nem a 600k-s kategóriában nézelődök, mert az minden, csak nem olcsó.#52 Dragon3000
Ez max. részben igaz. Inkább az állhat mögötte, hogy ha mégsem a hirdetésben szereplő áruda adja a portékáját a legalacsonyabb áron, abból esetleg egy vérmesebb vevő ügyet is csinálhat, mert simán a vásárlók megtévesztése. -
ricsip
addikt
-
msp014
friss újonc
T. Prohardver, T. Hozzászólók! Szeretném megosztani személyes tapasztalatunkat az LG 55B3 tv-vel kapcsolatban: 6-7éve használtunk otthon LG OLED55B6J tv-t. Nyaralónkba tv vásárlást terveztünk és úgy gondoltuk, hogy a régi oled tv-t elvisszük oda és otthonra veszünk egy új oledet. Két héttel ezelőtt 400.000 Ft-os akcióban az Euronicsban vettünk 55B3-at. 3 napon keresztül próbáltuk eltalálni a képbeállításokat, már interneten olvastunk, néztünk ajánlásokat, hogy mit is lehetne kihozni a képből sdr, hdr beállításokban, hogy egyáltalán megközelítse a régi oled képminőségét. Nem sikerült. Visszalépés volt a tv nézés élménye filmeknél is, sportműsoroknál pedig egyenesen botrányos a 6-7 éves tv-hez képest. A helyi Euronicsban volt készleten OLED55C3-as. Visszavittük a B3-at 3nap után, a boltban segítőkészen oldották meg problémánkat és ráfizetéssel elhoztuk egy C3-ast. A képminőség összehasonlíthatatlan a B3 és a C3 között. A C3 olyan, amilyennek lennie kell egy olednek 2023-ban: nagyon jó. Drágább lett a tv vásárlásunk a tervezettnél, de újabb 6-7 éven át csak bosszantó lett volna a tv-zés a B3-mal. 400.000 Ft-ért nem szabad piacra vinni olyan oled tv-t mint a B3. Sőt semennyiért, de ez már az én személyes véleményem.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Neurotoxin #65 üzenetére
Én nem veszem észre a B2 és a C2 között a difit. Filmmaker módban ugyanazon beállítások mellett nagyooon hasonló a kép. Amúgy egyiksem szól.valami jól. A régebbi Samu Q80T-m jobban szólt. Viszont nekem Volt 48C1-em. Túl nagy volt gamingre/monitornak és ezért cseréltem 42-re. Namost az viszont igaz hogy sokkal fluidabb a menü a C2-n.
-
Neurotoxin
őstag
válasz
Quadgame94 #60 üzenetére
Azért az a minimális eltérés nagyobb fényerőt és jobb képfeldolgozó processzort (A7 vs A9) jelent a C sorozat javára, persze nem biztos, hogy ez valóban észrevehető, elképzelhető, hogy mindennapi használatkor észrevenném a C1-el összehasonlítva, de az már egy 2 éves model. Mindenesetre szuper, hogy a B3 is tud 120Hz-et. C2/C3-nál nem vagyok biztos, de C1-nél van mélynyomó is, igaz, lehet csak 55”-től felfelé..
-
Kornel
veterán
válasz
Dragon3000 #63 üzenetére
Szerintem neked nem megy okostojás, olvasd el mégegyszer, és próbáld meg értelmezni.
-
Kornel
veterán
Így felértékelődik a 340k-s 65-ös OLED TV-m ár érték arányban
Ez elég drága lett így legolcsóbb LG OLED-ként.
-
Quadgame94
őstag
Akkor 55", mivel 48 utan 55" van. B2 390 ezer. A2 felejtsd el. Philips 707/12 nem rossz 380 körül megy. Nekem.B2 van és imádjuk. C2 is van (42") és minimális az eltérés. Van egy bolt ahol 350 ezer a C2 55" (4k shop) nem tom mennyire megbízható. A többi 55" modell már 430 felett van.
-
KD6-3.7
őstag
válasz
Dragon3000 #58 üzenetére
Kifutó, friss modell az nem számít, ne legyen használt!
Minimum 50” méretben.Ezzel már mehetek a TV-s topicba szerintem…
-
KD6-3.7
őstag
Melyik a legolcsóbb OLED? Tudja valaki? Márkától függetlenül.
-
A 600- as ár azért annyira nem olcsó.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Neurotoxin #35 üzenetére
Jó a kapcsolatunk
De mivel bekapcsol a screen saver nem zavar. Attól sohasem ég be, hiszen nem statikus.
-
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000 #52 üzenetére
Játék a szavakkal. A konkrét abszolutértékek az egyetlen igazság. A számok nem hazudnak, szokták mondani. Az emberek azok akik hazudnak. Minden ilyen szubjektiv értelmezés gyönyörű táptalaja az átveréseknek.
Ezért borzasztó, h. minden újabb generáció egyre hülyébb a reál tudományokhoz (számok). A mindenkori hatalomnak is az a célja, hogy az összefüggéseket nem látó, nem értő, buta tömegeket neveljenek ki. Ennek egyik legjobb módja, ha a számokkal való gondolkodás helyett mindenféle kamu bölcsészkedős baromsagokat kezdenek tanítaninaz iskolákban.
A marketing "tudománya" meg a legjobb példa rá, hogyan lehet a számokat megerőszakolni, és teljesen fals hazugságokat kiferdíteni belőlük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Kipróbáltuk, megméregettük a 4K HDR panellel és a saját okostévé-rendszerrel felszerelt, 65 hüvelykes televíziót.
- Mikrotik routerek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Jogász topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- Oppo A54s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest