Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
faster
nagyúr
válasz
Viktor0610 #494 üzenetére
Asszem Lenin volt az.
-
parandroid
félisten
válasz
Most már csak azt kellene helyretenni, hogy ki mondta.
p -
válasz
Ezt én sem tudtam.
Jupíí programot neveztek el rólam. -
válasz
parandroid #490 üzenetére
Nem tudtad?
Minden Ph!-s tag benne van az első találatok közt...
''Tanulni?Tanulni?Tanulni?''Nem vagyok jó (semmilyen sem v.ok) oroszból...
-
_Warrior_
tag
válasz
parandroid #486 üzenetére
Betettem, mostmár tudok hejesen
írni. Persze, vakon... Írjál egy kézzel
Az nagyobb kihívás...
Ma már túl sokat írtam. Vagy 10hsz.-t. Ez egy 3 hónapnyi termésem lett volan -
parandroid
félisten
válasz
Viktor0610 #489 üzenetére
Hadd idézzek egy örök igazságot egy letűnt kor nagy emberétől, kolléga:
'Ucsítszjá, ucsítszjá, ucsítszjá!'
p -
válasz
parandroid #486 üzenetére
''Vakon kell gépelni.''
Mi van azzal aki nem tud? -
parandroid
félisten
válasz
_Warrior_ #484 üzenetére
Magyar billentyűzetkiosztást (karaktereket) bármilyen billentyűzeten lehet használni, ez független attól, hogy mi van a billentyűkre rajzolva. Amin most írok éppen, ez görög billentyűzet, kedvesemé cseh, cégnél amerikai angolt használok, az előző cégemnél brit angol volt, az előző notebookom pedig német volt. Vakon kell gépelni.
p -
Robaj
addikt
válasz
parandroid #483 üzenetére
Bunkó paraszt vagyok, úgyhogy ezt most nem értettem
Keresőbe beírtam, h. Rejtő, de ott nincs erről szó -
_Warrior_
tag
válasz
parandroid #481 üzenetére
Ultram3jor mondta hogy nyelvtanár vagy. Igy könnyü (megintcsak hiányzik a bill.) mod.: meg itt van 50 hsz.-al fölöttem...
Szerk2-re.: Különösebben nem érdekel, és nem is fogok vele szarakodni, mert holnap beteszem az új billentyüzetet, és akkor tudok majd normálisan irni(lusta voltam kikapcsolni a gépet
)
[Szerkesztve] -
Robaj
addikt
válasz
parandroid #481 üzenetére
Tényleg, nem tudod neduddki kollega csak poénból ír érthetetlenül, vagy direkt kuszálja a betűket?
-
parandroid
félisten
válasz
_Warrior_ #480 üzenetére
Nighter kollégát ismerjük, lelkes visszatérő...
Szerk: És ha midnenáron kötekedni akarnék (nem akarok, csak már másodszor látom, ezért gondolom, hogy nem elírás, hanem koncepciózus hiba): a 'néz' igetőhöz kapcsolódik a felszólító mód jeleként a 'd' toldalék, ezért a heyes alak: 'nézd'.
Szerk2: magyar billentyűzetet beállítani egyébként bármilyen gépen (legalábbis Windows alatt) pár pillanat műve, és akkor megvan minden ékezetes karaktered.
p -
_Warrior_
tag
-
_Warrior_
tag
5 ékezethiba volt benne (nincs meg minden bill.) És egy elírás.
Egy kicsit olvass vissza ebben a topikban, és nézdd meg azokat a példákat! És megköszönném ha nem kötögetnél belém, te is hibázol. Az vesse rám az elsö (nincs hosszú ''ö''-m) követ, aki még sohasem hibázott.
mod: peterkeT: Egyszerü figyelmetlenség. (nincs hosszú ''ü''-m...)
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Egyetlen egy szót írt el, ráadásul az is hangzóelírás. Az oly sokat (és többnyire alaptalanul) emlegetett dyslexia egyik tünete. Persze jelen esetben is valószínűleg egyszerű figyelmetlenség.
Na jó, van még egy vesszőhiba, hiányzik egy ékezet, és a stilisztikán is bőven lenne mit csiszolni, de ez sajnos még így is simán középmezőny. Mindenki vonja le a megfelelő következtetést.
p -
ladybug
őstag
Újabb helyesírásbajnok.[link]
Jóindulatú szegényem, de a helyesírása pocsék.
-
Sensei
aktív tag
Kezdek megőrülni ettől a szótól itt a ph-n: mien !
-
RAM
őstag
egyelőre - egyenlőre ?
-
.:Kristian:.
addikt
Nézzétek meg ezt a fórumot [link], tele van helyesírási hibákkal..
-
ponti_ak
addikt
válasz
bahama bug #467 üzenetére
Köszi!
RAM: Szerintem a kérdés ezzel meg is van válaszolva. -
ponti_ak
addikt
Meggyőztél! Ha valaha is le kell írnom ezt a szót (és mindenáron muszáj lesz helyesen papírra vetnem), akkor igérem, hogy így fogom írni: ''gőzmozdonyvezető-nő''!
MOD: ....ez meg egy véletlen, hogy pont a sor végére került a kötőjel, szóval nem emiatt választottam el...
RAM:
szvsz helyesen: USD-nál.
Ha jól emlékszem, akkor az írásban használt rövidítések esetében mindig az eredeti alakot kell figyelembe venni, és a szerint kell ragozni (jelen esetben: USA-dollár-nál).
Javítson ki valaki, ha nem így van..
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
ponti_ak #451 üzenetére
Ha már tagolás, akkor szerintem gőzmozdonyvezető-nő. Olyan nőnemű ember, aki gőzmozdonyt vezet. A lényeg a gőzmozdonyvezető, ebből kell nőt venni.
A gőzmozdony-vezetőnő az valami olyasmi lenne, aki nőnemű, vezető pozícióban, és valahogyan a gőzmozdonyhoz is köze van. Pl. hasonló az eladási menedzsernő, aki egy cég eladási osztályán menedzser. De gőzmozdonyból ilyen nincs.
Sipi -
RAM
őstag
USD-nál (dollárnál)
v.
USD-nél (Dénél)?
Melyik a helyes? -
sekli
addikt
[link] #14
[Szerkesztve] -
brownus
veterán
mindig vagy mindíg?
-
Szabesz
őstag
válasz
Ultram3jor #452 üzenetére
Valahogy így verték a fejünkbe
Csináljuk végig a ''kéz'' szóval, és már rögtön tudod
Kéz - Kezezés (ha ''é''-ből ''e'' lesz, akkor a hosszú mgh-ból rövid lesz)
Hír - Hirdetés
[Szerkesztve] -
ponti_ak
addikt
válasz
Ultram3jor #452 üzenetére
Pontosan! Ezt mondom én is:
hír --> hirdet --> hirdetés
Azért szvsz nem ilyen egyszerű a kérdés:
Miért nem lehet pl ''gőzmozdonyvezető-nő'', vagy éppen ''gőzmozdony-vezető-nő''?
Csak azért, mert a gőzmozdonyvezető még egybe írandó, ugyebár (6 szótag)...
Abban biztos vagyok, hogy a ''gőzmozdonyvezető nő'' nem jó, mert akkor nem jelentené azt a szó, hogy ez a foglalkozása a hölgynek...
Nahh, mind1, nem fontos ám, csak érdekes...lehet, hogy megírom Grétsy-mesternek egyszer..
-
ponti_ak
addikt
Igen, mondták mások is, hogy kicsit lehetnék rugalmasabb is, de nem tehetek róla, ilyen vagyok...
De azért nem kapok szív-infarktust emiatt ne aggódj..
Egyébként, ha már nyelvtanozunk:
szerintetek hogy kell leírni helyesen azt, hogy ''gőzmozdony-vezetőnő''?
(Oké, nem egy hétköznapi szó, csak eszembe jutott, mert a múltkor szókirakóst játszottunk, és eszembe jutott most..)
Jaj, közben eszembe jutott még egy:
hírdet(és)...
Szerk:
Kicsit kutattam, és találtam hasonló további nyelvtanos kincseket itt a PH!-n:
[link]
[link]
[Szerkesztve] -
ponti_ak
addikt
válasz
Ultram3jor #448 üzenetére
Ügyi vagy, de nekem azt írja ki, hogy ''Nincs jogosultsága a lap megtekintésére.'' Mind1, érthető már a lényeg az azóta belinkelt képfeltöltés.hu-s printscreen-ből...
mán:
[Szerkesztve] -
Ultram3jor
senior tag
válasz
Viktor0610 #446 üzenetére
Én be tudtam tenni azt a linket!
ponti_ak:Kell, mert a végére bekerül az hogy ''mán'''
[Szerkesztve] -
ponti_ak
addikt
Sziasztok.
Jó kis topik, kár hogy eddig nem tudtam, hogy van ilyen is.
Ami engem mostában egyre inkább zavar, az a hosszú í betű.
Eddig csak a mindig-gel volt bajom.(khm...ebben a topikban, a 22. hsz-ban is van egy, direkt rákerestem
)
Viszont amit ma láttam, az betette a kiskaput:
pedíg
eddíg
Ennyire másképp hangzik? Vagy félünk a rövid i-től?
Nem tudom, de szerintem leginkább ennek (is) a nyelvtani bizonytalanség lehet az oka, mondván: használjuk inkább a ''nem szokványosat'', abból nem lehet baj...
ui: az ''árú''-ról (úgy mint termék) már nem is beszélve.. tele van vele a város.. brrr.. a hideg is kiráz tőle..
Szerk:
Kicsit gonosz kérdés: biztos, hogy kell a topikcím elejére az ''Azért'' szó?
[Szerkesztve] -
válasz
Ultram3jor #444 üzenetére
Mit nem tudtok egy kép beillesztésén szórakozni...
[link]
A kép kilóg... -
Agostino
addikt
Bocs, hogy kicsit off leszek, de szerintem ez a kép nagyon illik ide : [link]. : )))
-
@Töki15
tag
válasz
Ultram3jor #441 üzenetére
Á most már én sem látom a képet!!De nálam a link sem jo!
Próbálok valamit tenni!
Nálad a link?
[Szerkesztve] -
@Töki15
tag
De azért sz@rb@n lennék, ha már ezt írná ki a word:
Így jobb?[link]
[Szerkesztve] -
-
Gambit
őstag
Ha fejleszteni szeretnéd, akkor gyakorolj otthon! Olvass fel szövegeket hangosan! Kezdj egyszerűbbekkel, és ha azok mennek, válassz bonyolultabbakat! Nem tudhatod, hogy később mikor lesz szükséged rá. Ezen kívül, ha most nem győzöd le ezeket a gátlásaidat, később nehezebb lesz. Mostanában egyre több helyen megkövetelik, hogy tudj rendes prezentációt tartani. Sok esetben angolul. Ha nem tudsz még hangosan olvasni sem, akkor esélytelen vagy.
Ultram3jor: ''hibálya'' (#431)? És ebben a topicban? Ez még viccnek is rossz!
RAM: neduddki Rejtő nyomán ír így. -
RAM
őstag
[link]
Az ilyet miért kell ?
Moderátotok: munka van! -
Ultram3jor
senior tag
hangosan olvasni, mert akkor nekem is sok a szóismétlés Nem a hangos olvasásra értettem a szóismétlést... (Az az író hibálya
) Ha hangosan olvasok, tökmindegy hogy hányszor olvastam el elötte, elbaszom. Pl ember tragédiájából elolvastuk az elsö színt, én voltam az úr. 2 db megszólalása van, és elöre vagy 100x elolvastam, és ugyis elcsesztem... lol
-
@Töki15
tag
válasz
Ultram3jor #428 üzenetére
Nem 15 vagyok!hanem 17
!mostmár én is elolvasom ami érdekel!
De 2-3 évvel ez elött nem szerettem olvasni föleg a kötelezőket!
Húú lassan itt az érettség,lesz mit olvasni! -
@Töki15
tag
válasz
Ultram3jor #419 üzenetére
Én is ugyan így vagyok!Nem szeretek hangosan olvasni, mert akkor nekem is sok a szóismétlés!(de csak ha megszakítanak)utánna meg már nem szeretek megint belekezdeni! Magamban sokkal jobban tudok olvasni,mert ha hiba van akkor észre veszem és egyből magamban kijavitom, amugy meg mások elött olyan rossz dolog,hibát véteni!(Ugy érzem egy kicsit ciki,vagyis nem ciki csak egy kicsit rosszul érzem magam hangos olvasás után!)
-
Ultram3jor
senior tag
A 15böl arra következtetek, hogy kb 15 éves vagy. Sztem a haverod is ennyi. Én 15 évesen annyira rüheltem olvasni, hogy az elmondhatatlan. Nem is tudtam helyesen irni. Mindig karót kaptam. Aztán jött egy háborús könyv, amiben trianonról olvastam. Elkezdett érdekelni a téma (merthogy ennyi és ennyi % milyen sok, stb), utána jöttek a háborus könyvek, és most bármit elolvasok, amiröl azt gondolom hogy lekötné a figyelmemet, érdekelne. Lehet a haverod is ilyen.
-
sasa311
veterán
válasz
Viktor0610 #425 üzenetére
níddmán, kopik a billentyűűűzett....
Természetesen nesztelenült
jóvanna, elégtelen, helyet foglalok -
-
@Töki15
tag
válasz
parandroid #414 üzenetére
Aki dyslexiás az általában nem szeret olvasni és nincs olyan könyv ami lekötné az érdeködését!(Bármilyen témában)
Mert van dyslexiás haverom, nagyon de nagyon szereti a háborús történeteket!
Vittem neki rengeteg könyvet melyek a háborúról szólnak, és 10oldal után azt mondja hogy unalmas!
Ez ellen mit lehet tenni? -
sasa311
veterán
válasz
Magyar-Román barátság - világ legrövidebb könyve
Ez most megviselt
Amúgy 1-2 átmulatott party után, mikor enyhén illuminált állapotban mesztelenül fürdőzik az osztály 70%-a a kerti medencében, nem fog gondot okozni a hangosan olvasás
Ram: Mit nem értesz? Tetszett a poén...
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
válasz
Ennek meg az olvasáshoz nincs sok köze, ez egyszerű pszichés gátlás, többet kellene szerepelned, csak először rossz, hamar meg lehet szokni.
p -
Ultram3jor
senior tag
válasz
Gratula hozzá.
Én nem tudok hangosan olvasni, zavar hogyha pl egy osztály előtt kell olvasnom, és gyakran hibázok még úgy is, ha elötte 2-szer elolvasom (szóismétlés, tudom, tudom...). De viszont nálam ugy megy a dolog hogy egy hét, egy könyv, és nem olyanok hogy ''magyar-román barátság'' meg hasonló igen hosszú könyvek társasága. Na, ezt minek nevezed? És helyesen tudok irni, pl magyarprobaérettségin 4/5-lett a hejesírásom (láccik mi)
-
tuskooo
addikt
Engem a jóccak, meg a jóccakát nagyon megvisel...mindig olyen fura érzésem van, ha nem tudnám, hogy milyen emberek, akik írják, akkor már párszor sztem mondta volna, hogy ez így elég bunkó...bár lehet csak nekem tűnik annak, csak amikor ezt valaki bevágja, aztán offline..hát
Mondjuk nyilván velem a baj, hogy elvárok valamilyen szintű kedvességet
-
sasa311
veterán
válasz
Mert ha valaki sötét sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy diszlexiás (mint ahogy a homokos is beteg szegény....
) mint elolvasni egy könyvet. Max a Herry Potterig jutnak el, az meg hát..
-
rebel56
tag
Az egyik legdurvább hiba, amivel eddig találkoztam: potrohálya
/ízeltlábú utóteste, potroha../ -
parandroid
félisten
válasz
Ultram3jor #404 üzenetére
Nem veszett el, az vagyok (lennék, ha csinálnám)...
c4-eXp: ez nem dyslexia. Nagyon felfújták a dylsexia témát az utóbbi időben, mondhatni divat lett ezzel jönni, ha valaki nem tud (akar) megtanulni írni/olvasni. Általában ezek a problémák egyszerű korrepetálás szintjén (gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás) megoldhatók, illetve a rendszeres olvasás rengeteget javít rajtuk. Érdekes, hogy 20 éve nem (ill. alig) volt dyslexiás gyerek (ai az volt, és tényleg semmit nem lehett kezdeni vele, az kisegítő iskolákba került), most meg lassan minden tizedik az (illetve azt mondják rá). Vajon miért?
És ne mondd azt, hogy nem így volt, 3 generációra visszamenő pedagóguscsaládban nőttem fel, megvannak a hosszútávú tapasztalatok.
p -
Frakk
tag
Nem csak te használod ezt. Amúgy mennyivel bonyolultabb mondjuk ez: joccakat, vagy joejt. de jo8... brrr
De mindegy, felőlem használhatod, en csak leírtam a véleményem a rövidítésekről. Ez magánügy, mintahogy az is, hogy azt írod e, hogy jo8 (áá feláll a szőr a hátamon). -
c4-eXp
aktív tag
''És akkor msnen késő éjjel, lefekvés előtt ezzel basszák fel az agyamat ''
Ne kezdj el velem éjszaka beszélgetni, és akkor nem fogom felbaszni az agyad.Egyébként meg így rövidebb, és találó is, úgyhogy nekem tetszik.
Gambit: Ha igénytelenségről van szó, akkor én is teljes mértékben elítélem, mert egyébként engem is nagyon irritálnak a helyesírási hibák. Viszont számomra nem derült ki egyértelműen, hogy nem betegségről van szó. Na mind1, szerintem itt zárjuk le. -
Frakk
tag
válasz
Ultram3jor #408 üzenetére
Mondjuk van egy-két rövidítés, ami valami oknál fogva iszonyatosan irritál. A többit pedig kifejezetten imádom. Szürkébb lenne számomra a világ nélkülük
.
De pl. a jó8 -től a falra mászom.
szerk: És akkor msnen késő éjjel, lefekvés előtt ezzel basszák fel az agyamat.
[Szerkesztve] -
Ultram3jor
senior tag
Elképzeltem, hogy hogy: ''Vöhol láttam hö vöki nagy rotöflöt mondott
''
Sztem mindenki döntse el maga, hogy mi az ami még nem zavaró és érthető mások számára is(?). Sztem/Szvsz nincs azzal semmi baj, ha vki vhol rövidítést használ. Nem a pussz 2 gomb lenyomása az ami fáradságot okoz, egyszerűen ezt látja másoktól, és ezért ő is ezt használja. De pl. msn-en soha nem fogom azt írni, hogy ''valahonnan'', mert mire leírom, a beszélgető fél már rég másról beszél, és szvsz senki se szeret kitörölni egy olyan mondatot amelyen sokat szenvedett... -
Frakk
tag
Hát igen érdekes lenne pl. magyar órán elereszteni egy ilyet: ''SZVSZ ez már annyira LOL, hogy ROTFL''. Asszem páran furcsán néznének.
Amúgy nekem semmi bajom a rövidítésekkel. Ha olyannal beszélek, akiről tudom hogy fórumozik, akkor még élőben is szoktam használni.
[Szerkesztve] -
sasa311
veterán
válasz
parandroid #396 üzenetére
Ne csinájja mán' kend! Ha nekije jobb a hejesírása, mint az'átlagnak akkor azt hiszemhogy hogyhogyhogy felkéne akasztani a magyartanárját nekije'....
Khm... khm...
Szóval érted mit akarok mondani? Szánalom, hogy mit kreálnak egyesek... Attól még, hogy egy internetes fórumra írnak, azt hiszik, hogy itt más szabályai vannak a magyar nyelvnek? És nem csak a nagyon fiatalok, hanem a felnőttek is úgy írnak, hogy rossz nézni -
Ultram3jor
senior tag
válasz
parandroid #396 üzenetére
Egy nyelvtantanár veszett el benned peterkeT
Én azt rühellem legjobban, ha valaki nem használja a vesszőt, és így félreérthető mondatokat kreál.
Hú, látva ezt a topikot, megpróbálok én is helyesni írni (bár nem tudok, de ez más tészta).
szerk.:Gambit: Hát így tényleg nem lesz érettségije
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ASUS Radeon RX 7600 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest