- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- TCL LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gercsa
senior tag
Ma este szeretném első alkalommal kipróbálni a star adventurert, legalább pólusra tudjam állítani.
Egyből fel is merült egy kérdésem, megnéztem Peter Zelinka tutorial videóját youtubeon, és ő említést sem tesz a dátum/idő gyűrűkről a pólustávcső körül, az angol manual pedig ezzel kezdi a pólusra állítást.
Ki lehet hagyni ezt a lépést?
-
kovisoft
őstag
válasz
daninet #5150 üzenetére
Ekvatoriális mechanika nélkül csak nagyon rövid expozíciókat tudsz alkalmazni, hosszabb expozícióknál már körívet fognak húzni a csillagok. Ezért mélyég fotózáshoz mindenképpen ekvatoriális mechanika kell. Nem véletlenül tanácsolják a többiek, hogy egy jó mechanikába fektess be, ha valami komolyabb méretű távcsövet akarsz majd rátenni. Mivel ezek nem olcsók, ezért érdemes lehet szétnézni a használtpiacon (pl. makszutov.hu vagy tavcso.hu apróhirdetések hözött). Alternatív megoldás lehet a teleobjektívvel történő fotózás, ekkor elég lehet egy kis ekvatoriális mechanika is (pl. Star Adventurer), de ez nem fog elbírni egy komolyabb tubust.
-
ati3x
Topikgazda
jaa.. És ez csak szigoruan a "hardver" oldala.. Hiába vannak meg ezek a cuccok, onnan még nagyon sokat kell tanulni. Elsősorban összehangoln, beálítani a felszerelést: állvány holtjáték beállítás, távcső kollimáció, a megfelelő szoftverek, driverek összehangolása, beállítása: Guiding(na ez nem is olyan egyszerű), plate solving, kamera kezelő progik elsajátítása. Dark, flat képek készítése.. És bizony a képfeldolgozás DSS, PS, nebulosity, pixi...(kinek mi a favorit, de 1 szoft nem elég).. No és a legfontosabb, és a legnehezebb ügy megfelelő, derült idő! ÉS mindez ha megvan akkor minél sötétebb helyről. Vagy szűrözéssel. Ráadásul ezek a szűrök nem olcsóak, mármint a jobbak (baader, Idas). Esetleg "keskenysávú" szűrőzés.. De ez már az a kategóri ahol még én sem "jártam"!
-
ati3x
Topikgazda
válasz
daninet #5150 üzenetére
Szóval.. Ajánlom, hogy olvass vissza a fórumba egy kicsit. Nem is kell sokat visszamenni. Robi212 felhasználó pontosan ugynezt a kérdést tette fel amit te. Szóval első körben olvass vissza kb 30-40 hsz-t. Röviden azért, a kérdésed a következő volt:
"A célpont mondjuk nem a világűr legsötétebb sarka, de nem is a hold. Világosabb nebulák, távoli bolygók.
jó lenne ha goto lenne benne."A céljaid azaz a mélyég és bolygó fotózás teljesen két különálló terület. gyökeresen más eszközigénnyel. Esetleg azt lehet mondani, hogy egy 150/750-es newton használható mindkét célra, túl sok kompromisszum nélkül. Bolygozáshoz fókusznyujtással, Mélyégre is. (korrektor kelleni fog, de megúszható, ha kisebb égterületet kroppolva fotózol.) Ajánlom figyelmedbe ennek a srácnak a gelériáját. Ő egy 150/750-es csővel fotóz. Ahogy látod egy elég spec kamerával, egy mono ZWO asi 174mm kamerával.Ez a kamera mind bolygóra mind pedig mélyégre jó. Viszont a látomezeje kicsi, aminek az előnye nem kell korrektor, hátránya, hogy pont a nagyobb kiterjedésű objektumok nem férnek bele. Viszont erre a csőre gond nélkül rá tudod applikálni a Canon/nikon kamerákat is.
DE AZ ÁLLVÁNY KRITIKUS!!! Minimum egy HEQ5!!. Hacsaknem akarod ugyanazt az utat bejárni amit én: EQ5->EQ5 egytengelyes vezérlés->EQ5 -gotositás->EQ5 negyobb távcső (kb 8kb terheléssel) amit már akárhogy tuningoltam, nem volt stabil. Annak ellenére, hogy annyi pénzt beleöltem, hogy annyiért bőven egy HEQ5 állványt kaptam volna bolti áron. Aztán vettem egy használt HEQ5 állványt szerncsére itt elég nyomott áron mennek a használtpiacon, azaz a bolti ár feléért, átszámolva kb 150 ezer forint.
Szóval, nem, nem fér bele 200 ezerbe egy asztrofotós felszerelés. Vagyis ami belefér, ott elég hamar kiderül, hogy csak kidobott pénz! Szerintem ennek a dupláját kell rászánnod! Persze lehet step, by step haladni. Pl egy használt HEQ5 ás arra felpattintani a jelenlegi cuccaid (DSLR és nagylátószögü/vagy tele objektivek). Ezzel már el tudsz indulni, és ki fog derülni, hogy "megertőz" e a dolog.
Az állványok terhelhetősége
álam az EQ5 elég jól elvitte a 80/600-as SW ED-t. Ami mindennel együtt az állvány "névleges" teherbírásának kb a fele. Szerintem az EQ5 állvány 10kg-os terhelhetősége igencsak optimista becslés. A HEQ5 teherbírása "gyárilag" 14 kg. Ami szintén optimista érték. Számolj mondjuk 10kg-al. Itt volt egy kis vita, hogy 200/800-as newtont visz e avagy nem. Szerintem igen, de akkor pl már szél nem nagyon fújhat..
Akkor próbálok egy "minimum" listát összeírni árral, asztrófotózáshoz:
Állvány: SW HEQ5 Goto: 349 000 Ft
Távcső: SW 150/750 Newton 79 000Ft
Fényképező: Canon 4-5-6-7x(x)D (elég egy használtpiaci 450D is, azt akár házilag is egyszerű átalakítani) ebay kb 35000Ft-tól
Vezető kamera: ASI 120MM mini 56 000Ft
Valami egyszerű laptop a vezérléshez: 80-100 000 Ft.
Kábelek egyéb kiegészítők, adapterek, blabla: 10 -15 ezer forint.Késöbb:
Korrektor: 41000 forint
Szűrők: Fúúúúúúúúú, határ a csillagos égSzóval mindent összegezve: Tokkal vonóval olyan 650 ezer. Ha laptop és fényképezőt leszámítjuk, akkor 500 ezer a minimum..
-
törölt tag
Mi a véleményetek a Sony milcekről asztró terén? Elsődlegesen asztrotájkép lenne, és egyelőre csak nagytelével lenne némi mély. (600mm)
A mechanika még bármi lehet, csak mostanában tervezem annak is a megvételét. Mechanikából szeretnék elsősorban jobbat, és később az optikára. A gépet nem cserélném, mert az az elsődleges, és egyetlen gépem.
Télre állna össze ez a projekt. -
4580693
senior tag
válasz
daninet #5150 üzenetére
Hosszú expónál (~5 perc) már látszik. Másrészt, ha autoguindingolni szeretnéd, azt nem biztos, hogy az autoguider elboldogul vele. Harmadrészt, a kómakorrektort is számold bele a tömegbe. Meg azt, hogy rendesen ki tudod-e egyensúlyozni azt a mechanikát.
Ha komolyan akarsz asztrofotózással foglalkozni, akkor ne érd be félmegoldással. Ahogy írtam, eq5 az alap és az a könyv, amit ajánlottam.
És még egy fontos dolog, ha canon kamerával akarsz fotózni mélyeget fotózni (pl. az Orion-köd), akkor a gyári szűrőjét le kellene cserélni olyanra, ami átengedi a ha 550 nm feletti tartományát is, ahol a csillagközi hidrogén "fénylik". Ezzel a kamera hatásfoka nagyjából meghétszereződik. -
daninet
veterán
válasz
4580693 #5146 üzenetére
Ezt az ekvatoriális mechanikát kifejtenéd légyszíves? Miért gond a látómező elfordulása ha stacking esetén egyébként is összeforgatásra kerülnek a képek?
a termékleírás szerint 6 kg a teherbírása amiből a teleszkóp mindössze 3.5kg. Az 1kg-os vázammal is a 3/4-nél lenne ahogy említetted. -
4580693
senior tag
válasz
4580693 #5146 üzenetére
Illetve most nyelvtannáci leszek. Ezért akit ez bosszant, ugorja át. A nebula helyett a magyar köd kifejezés teljesen jó és elfogadott.
Tehát: nebula = köd, open cluster = nyílthalmaz, globular cluster = gömbhalmaz.
Értem én, hogy a nebula stb. is teljesen jó, de hát ha vanegfelelő magyar kifejezés, használjuk azt.Bocs, ha valakit ezzel bosszantottam.
-
4580693
senior tag
válasz
daninet #5145 üzenetére
Még mindig azt a könyvet vedd meg elsőnek, ami linkeltem, hogy ne világtalanul ugorj bele. Olvasd át, majd benned is kialakul egy kép, hogy mit is érdemes venni.
Az a star discoveryteg felejtsd el. A mechanikája nem ekvatoriális, ergo, a látómező elfordul.
Minimum eq5-től fölfelé gondolkodj, ha komolyan asztrofotózmi szeretnél, ugyanis a mechanikának nem csak a távcső súlyát kell elbírnia, hanem a kamera, vezetőtávcső, esetleg autoguidert is. A mechanika max. terhelhetőségét meg ne érje el a felszerelés. Ott is érdemes maximum a 3/4-énél megállni. Mondjuk, amikor fotóztam, a mechanikát csupán a teherbírásának feléig terheltem. Vagy még addig sem a Fornax51 esetében. -
daninet
veterán
válasz
radi8tor #5144 üzenetére
Van egy 10x42 skyhawk távcsövem,de arra nem tudok később fényképezőt szerelni egyébként sem. Holdat nézegetni jó a távcső, Jupiter holdjai is haloványan látszanak vele még szennyezett égbolton is. Szeretném a felesleges pénzköltős köröket elkerülni és felépíteni a szettet. Nem akarok nagyon drágát de egy erős belépő jó lenne.
Illetve a fenti válaszra, hogy állványt vegyek csak, pont az optikát akarom fentebb léptetni. Van távcsövem, vannak jó minőségű L objektívjeim, full frame gép, masszív tripod, de ami pont nincs az nagy zoom. Nem érzem az óramű hiányát akkora bajnak ha van időd összeilleszteni nagyon sok fotót. A legnagyobb telém is 300mm. Az orion nebulát fotóztam vele teljes sötétben és egy óra anyag stackingelve is csak egy apró köd volt.Most elég sokat keresgéltem milyen kezdő teleszkóp lehetne jó, egyelőre amit budgetben látok az a skywatcher 150/750 newton ami stardiscovery mechanikán van. Láttam, hogy ezt használják szabadszemes kukkolásra és asztrofotósok is meggyőző képeket lőttek vele viszonylag olcsó kamerákkal.
Teljesen értelek titeket, hogy első körben lebeszélni akartok. Én is ezt tenném
Drága hobbi, sokaknak nem jön be, de szerintem én már átléptem azt a határt mikor bizonyítottam magamnak, ez igenis érdekel. Most van egy kis pénzem erre, úgyogy ha tudtok adjatok iránymutatást.
Köszi
-
daninet
veterán
válasz
4580693 #5141 üzenetére
Ok. Értem. Legutóbb a kávégépes topikban jártam így, ahol azt monták 100e alatt nem jön ki kávé semmiből
Tehát legyen apránként akkor. Első körben akkor egy távcsövet vennék szabadszemes nézelődéshez amire rá tudom majd szerelni később a fényképezőm a szükséges korrektorokkal és filterekkel.
A célpont mondjuk nem a világűr legsötétebb sarka, de nem is a hold. Világosabb nebulák, távoli bolygók.
jó lenne ha goto lenne benne.Teljesen laikusan ráböktem egyre. Erről mit gondolsz? [link]
-
4580693
senior tag
válasz
daninet #5140 üzenetére
Hát, ez elég nehéz feladat. Távcsövet és mechanikág is szeretnél, ami legalább az rekta tengelyen hajtás is van. Nézelődni is szeretnél vele.
Szóval, áttól függ, hogy mit szeretnél megörökíteni. Nem mindegy, hogy csak a Holdat vagy esetleg mélyeget. Utóbbihoz fövid fókusztávolság, legalább goto-s mechanika, hogy tudd autoguidongolni. Vagy ha goto nélkülit akarsz, de mindkét tengely motorokkal ellátott kell legyen, hogy vezetőtávcsővel meg tudd vezetni.
Szerintem, abba a 200 kiloba nem nagyon fog beleférni az, amit szeretnél. Talán használtan. De ha tükrös távcsövet veszel, ahhoz kellene egy kómakorrektor, ha lencsés, akkor meg flattener kellene. Szóval nem egyszerű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Háztartási gépek
- Ukrajnai háború
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AM 5 lapok
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest