- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tagadják a szervergyártók, hogy túlmelegedne a GB200-as szerverdizájn
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajszer
tag
Üdv! Frissen összerakott gépbe raktam ilyen [link] RAM-ot. Az alaplap Asrock B450M Pro4. A BIOS-ban merhetem beállítani neki a XMP 2.0 profile DDR4-3200 1.35V-t?
-
Nyiscsák
aktív tag
válasz Dauerstage #6896 üzenetére
Nagyon furcsa, de úgy néz ki, hogy a hátsó venti lehúzása az alaplapról megoldotta a problémát. Nincs fagyás.
-
mrzed
senior tag
válasz MaddeNNNN #6892 üzenetére
A samsung nvme driver is fent van?
Samsung_NVM_Express_Driver_3.2.exe -
MaddeNNNN
őstag
válasz Nyiscsák #6891 üzenetére
Próbáld meg kihúzott usbkkel. Nálam csinált olyat hogy ha be volt dugva az előlapi USB be valami nem indult el a gép. Esetleg teljesen friss Windows, driver frissítés nélkül majd driverek egyesével frissítés és probalgatas.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
-
-
Nyiscsák
aktív tag
Sziasztok!
Összeraktam egy új konfigot, de egy furcsa hiba jött elő.
Konfig:
Proci: AMD Ryzen 5 3600 BOX
Alaplap: Asrock B450M Pro4-F
Memória: HyperX 16GB Fury DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16FB3K2/16
SSD: SAMSUNG 500GB 970 EVO Plus M.2 PCIe
Videókártya: AMD 7790Probléma: Feltelepítettem a Windows 10-et az m2 ssd-re probléma nélkül, de amint feláll a rendszer kb. 5 - 10 percet tudom használni és lefagy. Nincs kék halál semmi csak lefagy és nem is indul újra. Visszakötöttem a régi sata ssd-t és arról probléma nélkül működik minden. Valaki találkozott már ilyen problémával esetleg valami ötlet?
Üdv:
Nyiscsák -
MaddeNNNN
őstag
válasz xEon1337 #6877 üzenetére
Taiphoon Burner-t szedd le és azzal nézd meg a chp típusát. De szerintem a tiéd is nagy eséllyel B-die.
Nekem ugyan ez van csak 2x8GB Steel Legendben és semmiért sem akar 3200mhz-en menni csak 3133-on az XMP-s időzítésekkel. Bár nálam egy 1600x van mellette, úgyhogy én annak az IMCjére gyanakszom.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Lukitomi
aktív tag
válasz xEon1337 #6877 üzenetére
Úgy gondolom nem b-die, így kicsit nehezebb téma, de!
Visszamennék egyel ezelötti bios-ra (2.85), mert Nekem az X470 taichi-n is gondok vannak memóriakezelés terén a legújabb bios-okkal.
Jelenleg 3.75-ön vagyok , ez kb. akkor jött ki, amikor Neked a 2.85, ezzel még stabil minden.
Második lépésként adnék a memónak 1.38V-ot, szerintem megoldja a problémádat. -
-
nagyúr
válasz xEon1337 #6871 üzenetére
Hali
Az xmp-n vegyél vissza, vagy adj neki egy kis fszültséget neki.
Szerintem nem bírja a tuningiot, amin most van."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
őstag
Sziasztok!
Első körben ebben a topikban teszem fel a kérdést.
Adott egy ASRock B450M Steel Legend, legújabb v2.90 BIOS, Ryzen 7 3800X, XMP-n kívül teljesen alap beállítások.
Hiba: Hetente 1-2 alkalommal indításnál alaplapi RGB világít, memória RGB világít, ház ventilátorok felpörögnek, de a CPU hűtő nem forog és képet sem ad a monitorra. ~10 másodperc után újraindul magától, ekkor már betölt (igaz kicsit lassabban a normálisnál), viszont ilyenkor a BIOS teljesen alap beállításokra áll vissza és a Windows óra is teljesen más időt mutat, mint a valóság.
Hol kellene keresnem a hibát? Alaplapra gyanakodok elsősorban.
Köszönöm előre is a tanácsokat!
"Less but better" - Dieter Rams
-
M3lakH
tag
válasz Locutus #6866 üzenetére
Ez a jelenlegi ASUS a PWM es proci hűtőt is, és a 3 pines ház hűtőket is maxon küldi 3-4 mp-ig. Még szerintem a 775-ös szintén asus lapom indult régen ugyanígy, azóta van/volt 2db közepes 1151v1 es gigabyte amik nem csinálták, és egy full low budget "v2"-es MSI, ami szintén csendben indult.
Csak mivel most már kritériummá vált dolog, gondoltam megkérdezem hogy asrocknál mi a helyzet, gondoltam inkább gyártója válogathatja, de akkor lehet ez is megdőlt.. -
Locutus
veterán
-
Locutus
veterán
Ha logikusan végiggondolod, a venti megkapja a feszültséget mielőtt még a bios betöltődne, és elkezdené vezérelni azt egyéb adatok alapján. Akár PWM, akár feszültség szabályzásról beszélünk. Bár azt el tudom képzelni, hogy feszültség vezérlés esetén (PWM ventit is lehet feszültség vezérelni, nem csak a 3pineseket) lehet már az indító feszültség is alacsonyabb, ezért nem minden régebbi lap pörgeti őket maxon. Manapság viszont már szinte minden venti PWM-es.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
-
-
M3lakH
tag
Sziasztok! Még nem volt asrock lapom, eddig gigabyte illetve Asus párti voltam de eljött a váltás ideje..
A lényeges kérdésem az lenne, hogy a mostani Asrock lapok mennyire kezelik szépen a ventilátorokat? A jelenlegi Asus Z390-H val az egyik legnagyobb bajom, hogy minden bekapcsolásnál az összes ventilátor max fordulaton pörög, nagyjából a windows betöltésénél kezdődik csak szabályzás. A másik pedig összesen 2db szabályozható házventit vezérel, ami véleményem szerint egy ilyen árkategóriás lapnál botrány..Most 2 Asrock lapot néztem, ezekkel kapcsolatban örülnék tapasztalatnak:
-B365 Phantom Gaming 4
-Fatal1ty B360 Gaming K4
Ezeken jóval több vezérelhető ventilátor kimenet van, plusz nem csak analóg RGB-t tud, hanem ARGB-t is (az Asusom kínálata e téren is siralmas: 1db analóg rgb és csá..). Húzni nem igazán szándékozom a procikat, viszont nem elképzelhetetlen h később akár i7, vagy esetleg i9 is belepottyanna. Utóbbi mennyire viselhetik jól vajon?
A válaszokat előre is köszönöm!! -
kory1987
tag
sziasztok, a frissítés tökéletesen ment. Még azt szeretném megkérdezni, hogy kikapcsolt állapotban, hogyan tudom elérni, hogy ne világítson.. Nem találom sehol sem.. B450M Steel Legend
-
-
nagyúr
válasz kory1987 #6852 üzenetére
Csak akkor ha Picasso vagy Matisse cpu van a lapbodban.
Nem ilyen cpu van a gépedben akkor felejtsd el. Nem ajánlja az Asrock."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
kory1987
tag
sziasztok,
adott egy B450M Steel Legend
2.70 biost látok, érdemes frissíteni 2.90-re?
[link]
köszönettel, Kory -
belashx
senior tag
Szia!
Igaz, AMD, de nekem nincs ilyen problémám. Kicsit elszórakoztam a ventik beállításával, de rendben, csendben teszi a dolgát.
Itt vannak a görbék, hátha segítenek a megoldásban. (BIOSban állítottam)
Pillanatnyi terheléskor is kuss van, ami szerencsés, mert a gép nappaliban van, és felgyújtanám, ha hallom a hangját netezés, videózás közben.
Az alső venti picit nagyobb fordulaton megy terhelés alatt(VGA miatt), de ugyanúgy a CPU hőfok vezérli."Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
-
obalze
tag
Köszönöm mindenkinek, kipróbálom a leírtak szerintieket! Beszerzek próbatápot, stb.
-
Milka 78
nagyúr
Nekem is csinálta egy Z170 Fatal1ty k4-es ugyan ezt. Bármilyen furcsa de házat kellett cserélnem, viszont ez összefüggésben lehetett a táppal is. A ház egy frissen szerzett Cougar Panzer volt ami széltében elég szűk ház, baromi hülye belső kialakítással és sanszosan vagy a táp beépítő keret vagy akármi áthúzott, zárlatolt... A vicc, hogy az új házban a mostani lapommmal a táp gond nélkül működik lassan 1½ éve, és mind a régi lapom/procim/memóriám/házam máshol gond nélkül működik, de egyben az istenért sem akarta az igazat.
Ha nagyon nem megy akkor szedd ki az egész motyót a házból és rakd össze kint az asztalon, de előtte egy kölcsön tápot is megpróbálhatsz hátha abbahagyja. Nekem pl nem segített, viszont az asztallapon rendbejött.
2 hónapig szórakoztam ezzel, baromi flusztráló volt.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nekem egy LC power 700-as meg egy FSP tápom is így csinált.
Az hogy új, nem jelenti azt, hogy nem rossz.
Bár CM tápot sem vennék."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
Ott a tápodat kell kidobni, azért indul újra. Elhalálozik.
Semmi köze nincs a procihoz, ramhoz.
Ha a proci lenne a ludas el sem indulna. Ha a ram, dobná a kékhalálokat.
A régi tápom csinált ilyet annó, már kétszer belefutottam, szóval azt kell cserélned."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
obalze
tag
Sziasztok, [erre] esetleg lenne valakinek valamilyen ötlete? Próbáltam más memóriát (2400MHz), 2-vel régebbi BIOS-t, csatlakozókat lehúztam, W10 reinstall, stb. A hiba ugyanaz: a W10 leállításakor a gép mindig újraindul. Előfordulhat, hogy a procit nem szereti?Egyébként minden más patentül működik.
[ Szerkesztve ]
-
awe2
csendes tag
Hali mindenkinek.
Akinek volt találkozása olyan Asrock z390-es lappal aminek a chipset hűtőbordája egyben van a 1es M.2 bordájával (pl. Phantom Gaming 7), meg tudná mondani van e korlátozás az M.2 terén sima vagy lehet e rajta saját borítás, illetve ennek esetleges cseréje csak úgy kivitelezhető ha a lap kikerül a gépből? Úgy látom a chipset hűtőt 2 csavar tartja hátulról is. Ugyanitt, valós hogy ASRock Z390 Extreme4-et azért nem nagyon kapni mert már nem gyártják? -
atiska007
senior tag
Más kérdés a lappal kapcsolatban
Az előző lapom bios-ában (b150m pro 4) volt egy olyan menüpont, hogy le tudtam tiltani a ház elején lévő HDD és power led-et, hogy ne világítsanak (soha). Valami night mode volt a neve, vagy valami hasonló.Most az új lap (b450m pro4) biosában ugyan ezt kerestem, de sehol nem találtam meg.
Eben a lapban van lehetőség szoftveresen kikapcsolni , vagy marad a szigszalaggal való leragasztás/alaplapról csati lehúzás?Mittudomain!
-
atiska007
senior tag
válasz Gyuri27 #6840 üzenetére
Sajnos valóban a win10 telepítőjével volt gond, mivel egy custom iso-t használtam :(
Az official ms media creation toollal elkészített telepítővel már nem volt gond
Valószínűleg a custom isoban el volt kefélve valami driver.
Lessons learned...
Soha többé custom isoMittudomain!
-
atiska007
senior tag
Teljesen tanácstalan vagyok.
B450M pro4 lappal +r5 2600-al szívok második napja.
Megjött a lap 3.6 bios-szal, de azóta downgradeltem 3.5-re, de azzal is szívok.Szóval ha felrakom az rx 480hoz a vga drivert, akkor win10 indulás után nincs kép.
Csökkentett mód, driver leszed, akkor jó.
Ha újra telepítem a vga drivert, akkor is elmegy a kép telepítés közben, de távoli eléréssel meg látom az.asztalt.
A kör bezárult, kezdhetem elölről, csökkentett mód, driver leszed.
Próbáltam már whql, nem whql és alaplaphoz linkelt allinone drivert. Egyik sem megy.
Mit tudok tenni még?Mittudomain!
-
ritkaság
aktív tag
Sziasztok!
Valaki tud segíteni ebben: [link]
Előre is köszönöm! -
nagyúr
válasz Milka 78 #6833 üzenetére
Most van belőve egy ventigörbe, de így meg az a baj, hogy sokszor indokolatlanul is fel fel pörögnek a ház ventik netezés alatt is akár.
A probléma gyökere ott kezdődik, hogy sok játékban a proci malmozik, de csak ahhoz lehet igazából lőni a ventiket, mert biosba csak cpu, és mb van úgy rémlik.
Mb kilőve mert alig van pár fokos változás, cpu meg így hogy malmozik hűvös, sokszor csak 35-40 fok között van, így a 4db állítható lépcsőt nagyon "feszíteni" kell.
Így viszont magával hozza azt, hogy netezéskor is egy egy pillanatra amikor tölti az oldalt felhangosodik azonnal.
Van késleltetés ugyan de 12sec amit ha bekapcsolok megint csak rosszabbul járok, mint ha inkább 0 sec-et állítok, azaz azonnal reagáljon.
Ezért lett volna jó egy olyan alkalmazás amihez tudok profilokat rögzítnei, és mondjuk beállítanám, hogy játékon kívül mondjuk 600RPM mert az is bőven elég, játékok alatt meg mehet 800-on, és azt bezárva visszaálljon.
De igen úgy van ahogy mondtad, Asrock ezen a téren nem domborít.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Milka 78
nagyúr
Az viszont cinkes. És ha felülvezérled AB-vel a fan zero-t és lősz neki egy egydi venti profilt? Nálam pl egy minimális fordulat be van lőve amolyan néma üzemmód, netezéshez amit nem lehet hallani még a nyitott kuckómból sem. Mondjuk az AB meg nem nagyon szerette az amd karikat, de talán erre jó a Sapphire Trixx is.
-
Milka 78
nagyúr
-
Lukitomi
aktív tag
válasz apollo12 #6828 üzenetére
Az alsó M.2 slotba csak pci-os jó, ez pedig satás!
Amit linkeltél, az jó bele, de igazából bármilyen pci-os jó, csak a felső m.2 slotban megy sata-s, vagy, ha nem számít, akkor rakd át a felső m.2-es ssd-t, feltéve, hogy az nem sata-s, alúlra és ezt pedig fentre![ Szerkesztve ]
-
apollo12
veterán
hali lenne egy AsRock x370 Taichi lapom, van benne egy m.2 ssd az ultra m.2 slott ba van, de lenne még egy "1 x M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen2 x4 (20 Gb/s)* " ide milyen fajtát lehet bele tenni, mert amim most van azt nem fogadta el.
Mostani m.2ssd [link]szerk: ez jó lehet bele : [link]
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy Z390 Phantom Gaming 7 lap.
Valamint adott 3db ventilátor (fanhubra kötve) amit szeretnék vezérelni olyan módon, hogy amikor elindítom az adott alkalmazást, vagy játékot akkor automatikusan aktiválódik az általam beállított venti profil, majd játék végeztével visszaáll az eredetire.
Sokat szórakoztam a biosban a beállításokkal, próbáltam a cpu hőmérséklet függvényében beállítani a ventigörbét, de ez sajna nem opció, nem működik úgy, hogy számomra jó legyen.
Milyen szoftveres megoldások léteznek erre?Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
nofi
addikt
Sziasztok!
Adott egy Asrock B450M Pro4-F alaplap amit az imént tettem bele a házba.
1. A BIOS látja a két házventit, viszont ahogy látszik csak az egyiket tudom állítani.
2. Előlapi csatikat is bekötöttem, USB-A megy, de van egy USB-C foglalat ami nem...
Hallottatok már ilyesmi problémáról?
Xbox GT: nozsolt
-
apollo12
veterán
Hali van egy AsRock x370 Taichi lapom, most reggel gondolt egyet a lap és mindent defaultra rakott a biosba, ez normális dolog ?
-
jovás
aktív tag
Sziasztok!
Azokat keresem, akiknek X470 Taichi lapjuk van.
A probléma a következő: egy Kingston SA1000M8/240G NVMe-t raktam rendszermeghajtónak Win 10 Pro-val, és a biosból való kilépés után nem akar bebootolni, megáll a postnál, a reset gombra is ezt csinálja, csak ha hosszan nyomom a bekapcsoló gombot, akkor ál le, utána rendesen elindul, és szerencsére megtartja a bios beállításokat is. Na most próbából (mivel újra kellett húzni a winfost) egy satás SSD-re raktam a rendszert, és most rendesen lép ki a biosból.
Másnál is előfordult ez a hiba (esetleg feature ), valamit esetleg át kell állítani a biosban miatta?
Köszi hogy elolvastad. -
rumkola
nagyúr
válasz Trailblazer #6815 üzenetére
nyilván nem, mert akkor mindenkinél előjönne
-
*H*
aktív tag
Nyugodtan lehet használni. Ha nem így lenne, akkor az újonnan vásárolt és már az újabb BIOS-t tartalmazó lapokat nem lehetne használni a régebbi CPU-kal. Nem lesz az új gyártásoknál többféle BIOS a lapokon, amit majd megkülönböztetve árulnak. Más lapoknál is szerepel sokszor hasonló szöveg pl. microcode vagy új CPU támogatás hozzáadásakor, attól még nem okoz gondot. Sőt, valamikor egyszerűen azt írják, ha minden jól működik ne frissítsd. Ha gondot okozna, akkor nem a "nem ajánlott", hanem a "tilos..." figyelmeztetés lenne. A CPU támogatásnál is az van, hogy "All", nem az, hogy pl. 1.00-1.90-ig.
[ Szerkesztve ]
Minden ember jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának. :)
-
csongi
veterán
válasz Trailblazer #6812 üzenetére
Nekem is .6 al jott.
Mar a win telepitese sem volt jo.
Energia gazdalkodas megint csak hibas volt.
Az orajel generator meg heptikus.
Lehet a ti lapotokon nem jelentkezik.
En ugy vagyok vele, ha nem ajanlott, akkor nem eroltetem. :)
Verzio szam fetisem mar regen elmult. :) -
Trailblazer
veterán
Nézd, nekem az ő lapjának a kisebb verziója van (MATX), ugyanígy alakult a verziószám is (3.6->3.9), viszont itt minden nagyon rendben van R5 2600-zal (holott a 3.6-tal kapcsolatban is figyelmeztetnek az oldalon, hogy lényegében a Matisse-on kívül semmi máshoz nem ajánlják, nekem viszont 3.6-tal jött a lap), tehát nem látom indokoltnak, hogy rizikózzak. Ő megtette, és bevált.
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
csongi
veterán
válasz Trailblazer #6810 üzenetére
Tolem azt hasznal amit akar.
De a gyarto azt mondja ne hasznald ezt , a felsorolasban ott az r5 2600. Mukodes es mukodes kozott van elteres.
Mindenkinek ahogy tetszik. -
Theeba
újonc
Nem. 3.6 helyett 3.9
-
Theeba
újonc
Kedves Mindenki!
Sikerült megtalálni a megoldást. Igaz, hogy az 5 beep az a processzor hiba az ASRock-nal, csak figyelmetlen voltam. 5 rövid beep a proci, nálam 3 rövid és 2 hosszú volt, ami VGA. Szóval a b450 PRO4, 3.6 BIOS verzióval nem szereti az MSI Radeon Rx570-et. Megoldás: "régi" PCI express VGA be, van kép, BIOS frissítés, Radeon vissza és lőn világosság. Mindenkinek köszönöm az építő jellegű ötleteket. Gyerek Boldog, apa pihen. -
Dauerstage
tag
B450 Pro4-en van másik pcie? Próbáltad a vga-t másik slotban is? Memóriamodulok milyen típusúak? Illetve a 4+4pint biztos nem keverted össze?
[ Szerkesztve ]
"Sok hiba becsúszott, mindent haragból. Herótom van minden népszerű alaktól. A karmátok halandó, arogáns lélek. Elegánsan haltok, de gyarlóként éltek." Steve Antal
-
Theeba
újonc
Ezt az egyet hidd el, minden a helyén van
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Tanuljunk angolul!
- BMW topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- További aktív témák...