- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
ne cseréld le l298-ra. Nagyon régi IC, elég sokat droppol és amiatt nagy a vesztesége is. Mindenképp valami modernebb MOS drivert keress. Nekem is van itthon sárga fogaskerékházas DC motorom, azokhoz tb6612fng-t használok.
Tud vki olcsón infrakapus sebességmérőt?
Encodertárcsa + optocsatoló
-
Gergosz2
veterán
ez jó cucc, ezzel csináltam egy szenzorhálózatot. Piszok olcsó, és jól használható cucc. Mondjuk a 30m azért itt is erősen kérdéses, mert ha van közte pár fal akkor ezzel sem fog menni, hanem a nagyobb antennával ellátott verziójával. Ja és ugye arra sem árt figyelni, hogy ezek 3V3-on mennek.
Alternatívaként még ott vannak a 433 MHz-es adó-vevő párok azzal valszeg nem lesz gond.
-
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3637 üzenetére
úgy tudom a 3 vezetékesek sem PWM jelet fogadnak. A 3 vezetékből kettő a táp+föld, a harmadikat pedig fordulatszám visszacsatolásra használják. De ezek tuti jobban tolerálják a PWM-et.
-
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3633 üzenetére
A méretek felett elsiklott a tekintetem. Sorry.
-
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3630 üzenetére
Úgy tudom ezek nem igazán szeretik, ha PWM-zik őket. Pl sok tápba láttam hogy ilyet tettek, de ott fix fordulatszámon pörögtek végig.
Egyszerűbb ha keresel egy olyat, ami 4 pines, ott az egyik direkt a PWM jelet fogadja. Most hirtelen körbenézve pl a CPU hűtőmön ilyen van.
-
Gergosz2
veterán
válasz
MasterMark #3592 üzenetére
A random számok azért jönnek, mert az ADC mindenféle összeszedett zajt mér meg. Ha a gombelemhez érinted akkor földpotenciált mér. Bár nem tudom, hogy mit is csináltál pontosan, hogy most két kábelt tettél rá egy pinre
Ami nem szokott ártani, hogy a nem használt lábakat földre teszed. Ha ez nem megoldható, akkor legalább azokat a lábakat amik az ADC-re mennek. Pl. Texas DSP-k némelyike néha meghülyül, ha nem nem így teszel.
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #3487 üzenetére
Simán jó lehet a komparátoros megoldás is.
Az ADC kikapcsolva és SLEEP_MODE_PWR_DOWN-ot használva már bőven uA-es tartományban alszik az Arduinod, csak arra kell figyelni, hogy LOW interruptra tudod csak felébreszteni (Due-t ,Zerot mással is lehet ebben.)
Gyakorlatilag ennyi az egész:
#include <avr/sleep.h>
void sleepNow() // here we put the arduino to sleep
{
byte adcsra = ADCSRA;
wait(100);
ADCSRA = 0;
set_sleep_mode(SLEEP_MODE_PWR_DOWN);
sleep_enable();
attachInterrupt(0, wake_up_pin, LOW);
sleep_mode();
sleep_disable();
ADCSRA = adcsra;
detachInterrupt(0);
}Loop-ban meg meghívod a sleepNow()-t. Ha felébredt akkor onnan folytatja ahol elaludt. Pl.
Serial.println(" Megyek aludni..");
sleepNow() ; // elmegy aludni, majd felkelted
Serial.println(" Most keltem fel."); // majd innen folytatja -
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3330 üzenetére
"Mikrovezérlővel igen"
Az Arduino nem mikrovezérlő? (Atmel, ARM, ESP, Microchip PIC, stb. ezeken fut az Arduino kód.)Te néha visszaolvasod amiket írsz?
Az arduino egy framework az, hogy mit támogat a hivatalos fejlesztőitől és Arduino esetén nem kis mértékben a közösségtől is függ. Az arduino maga nagyon jó dolog, mert kezdésnek nagyon jó, de ha valaki valami komolyabb projectet akar végigvinni az hamar észreveszi a hiányosságit és tér át egy másik Frameworkre MCU-val együtt.
-
Gergosz2
veterán
Nem értem miért tartja itt sok ember "száraznak" villamosságtan/elektronika könyveket. Legjobb tárgyaim közé sorolom a mai napig őket.
De én is azt ajánlom, hogy csak akkor nyúljon bármihez is ha kellő alapismeretekkel rendelkezik, mert ilyenkor szokott az lenni, hogy egy program minden sorára rákérdez, vagy az , hogy gondol egyet és csinál egy áramkört amivel magára gyújtja a házat.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3290 üzenetére
Ezt most abszolút nem tudom hova tenni.
A ESP csak HTML kódokat küld a kliens felé, ott a böngészője értelmezi azt. Mellesleg a NodeMCU-t is elég felesleges csak erre tartani, mert jól megcsinálták a kivezetéseit. Pont ezekkel szívok, mert állandóan wdt resetet kapok, ha az SPI-ra fűzött NRF24L-t működésre akarom bírni.
Pap és papné esete.
Nem , ez nem az. Egyszerűen értsd meg, hogy low power-ben még mindig az RF a nyerő, a wifi most kezd feljönni hozzá. Amíg egy ESP 500mA-et bezabál 3v3-on addig nincs miről beszélni.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3287 üzenetére
ha szétszedsz otthon egy 2.4 Ghz-es egér/billentyűzet mellé szánt USB dongle szinte biztos, hogy egy nrf24l lesz benne.
Wifis megoldás is vezérlő függő mert van belőlük millió fajta kint amiket milliófajta képpen lehet programozni. Jó dolog, hogy van ez az arduino core ESp modulokra de ez közel sem jelenti azt, hogy mindegyiket így kell programozni.
-
Gergosz2
veterán
válasz
FireKeeper #3285 üzenetére
igen, csak rossz helyre írom állandóan azt az f-et
-
Gergosz2
veterán
Személy szerint én nem így állnék hozzá. Alapból ezek a wifis cuccok elég sokat fogyasztanak, szóval vagy fixen viszel oda egy tápkábelt, vagy elég sűrűn cserélgetsz elemet. Pl NodeMCU alapjáraton 500mA-peres tápot kér(Van ilyenen itthon, de még nem igazán sikerült a DUE-ra írt progimat portolnom rá.)
Az ajtóra tennék egy pro minit+nr24lf kombót. Az előbbit 1,2$ körül kapod meg, az utóbbit is. De ami jó, hogy alvóba elküldve egy elemről egy évet simán üzemel, de egy kis HW módosítás kell hozzá. Emellett meg lenne egy master modulod, amin lenne egy Wifi/ethernet shielded és már neten is vannak az infók.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3190 üzenetére
nincs véletlen kettő loop-od meg setup-od? Akkor szokott ilyen hibákat dobni, ha egy már meglévő változót/függvény nevét használod egy új névnek.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3146 üzenetére
Megint csak azt tudom mondani, hogy nem olvastad el a doksiját.
Ott írja, hogy az ILI9341-et csak Serial módban támogatja.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3144 üzenetére
szerintem az lesz a baj, hogy nem a hozzá való driverrel használod. ILI9341-gyel is mennie kéne.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3135 üzenetére
na igen.
Én direkt olyat vettem, amiben nem ili9341 driver van, mert egyszerűen nem találtam olyan library-t amivel rendesen működésre lehetne bírni. Vagy csak a kijelzőt tudtam működésre bírni, vagy csak touch részét, de azt sem tökéletesen.
Bár fene tudja, úgy rémlik ezt is támogatja az UTFT.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3130 üzenetére
UTFT myGLCD(TFT22SHLD,3,4,7,5,6); ----> UTFT myGLCD(SSD1289,38,39,40,41);
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3130 üzenetére
na jó , kezd elszállni a dolog.
Mondtam, hogy olvasd el a kódot és hozzá a doksit is. Amúgy a példa progi 31. sorában kell átírni a drivert. És nem, nem választja ki automatikusan.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3128 üzenetére
itt : UTFT myGLCD(SSD1289,38,39,40,41);
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3126 üzenetére
Nézd meg, hogy az adapter mit hova rak. Olvasd el a doksiját is, nézd meg a kódot is, hogy azért értsed is meg, hogy mit csinál, ne csak az legyen, hogy valamit leszedsz netről feltöltöd és kész. A pdf-ben minden le van írva, ami jó, mert sok arduinos library nulla szinten van dokumentálva.
Szerk:
Írd a konstruktorban az LCD driver SSD1289-re.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3123 üzenetére
C meghajtón menj a felhasználókba. Windows 8 alatt ha van ékezetes karakter a windows felhasználó nevedben akkor két mappát látsz ott, egy aminek ugyan az a neve, egy másikat ami az ékezetes karaktereket kicserélte másra. Az utóbbiban lesz benne.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3120 üzenetére
a legújabb nálam nem volt az igazi, mert rengeteg error-t dobott a library-kre. Én nálam 1.6.5 van fent.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3118 üzenetére
Wow!
Az nem kevés warning. Melyik verzió van fent az arduino fordítóból?
Szerk:
Meg úgy nézem, hogy a arduino telepítési mappájába tetted be. Nem tudom, hogy ott is működik-e rendesen de úgy tudom, hogy, és én is így szoktam csinálni, hogy a
C:\Users\<Felhasználó>\Documents\Arduino\libraries
mappába kell rakn i ezeket, és ő is oda rakja Manage librariest használva.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3116 üzenetére
??
csomagold ki és az egészet másod a libraries mappába.
Olvasd el a dokumentációját, mert ott látni fogod, hova kell írni. Hint: UTFT.pf 3. (számozott!) oldal legeleje.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3114 üzenetére
tipikus hibák:
1, rosszul kötötted be
2, nem a megfelelő LCD drivert választottad ki a kódban. Ezekben SSD1289 van. -
Gergosz2
veterán
válasz
Daszkalosz19 #3112 üzenetére
Igen, használtam ilyet.
UTFT-vel próbáld azzal működik. Ott van hozzá a UTOUCH a érintő funkciókhoz és persze mindegyik zip-ben egy pdf, amiben leírja, mit hova kell dugni.
De előre szólok, hogyha direktbe rádugod akkor nem fog menni. Ha shield alatt pedig arra gondolsz ami ezen a képen a bal felső sarokban van, akkor meg arra figyelj, hogy melyik lábnak melyik felel meg. Van egy ilyenem is itthon, azt hiszem egy az egyben az kiosztása mint ami az UTFT constructor-ában van.
Mondjuk ezt a shiledet is kicsit módosítottam, mert ha a tápra teszel egy tranzisztort, akkor teljesen ki lehet kapcsolni a kijelzőt ami azért nem rossz. De pl olyat simán meglehet csinálni vele, hogy érintésre meg felkeljen, és a kijelző "szerencsére" nem az típus, hogy egy fuvallatra is érzékeljen, de azért teszi a dolgát.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3109 üzenetére
Elég biztonságos az Ali,
Az. Én már többet rendeltem, főleg IC-ket, onnan mint ebayről. Sokkal.
(#3107) fpeter84
de azt aki csak a nevedre kínából megrendeli az a vicc kategória
Teljesen egyetértek. Aért pofátlanság van benne rendesen, mert még a képet a hirdetésből lopják le, és paint-tel kitakarják a eladó nevét. Aki nem hajlandó PayPal-t csinálni az mondjuk meg is érdemli, hogy így lehúzzák.
-
Gergosz2
veterán
válasz
norbert1998 #3073 üzenetére
Szerintem igen.
-
Gergosz2
veterán
válasz
norbert1998 #3070 üzenetére
működő codegány tápot
Ezek nagyon jó megoldások szoktak lenni, mert a régebbi de jó minőségű, most nem codagenre gondolok, tápokat 1-2k-ért megkapja az ember. Én is ilyeneket szoktam használni, felesleges kivezetéseket meg leszoktam vágni és szépen lekötni.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Teasüti #3052 üzenetére
itt a fő irányvonal nem az editor kérdése, hanem az, hogy ezek +100$-be kerülnek, amit linkeltem az pedig ~15$-be.
Esetleg az megoldható, hogy egy közönséges processzor nélküli lcd-hez magam rakom össze a kontrollert tárhellyel?
Ezeken van SD foglalat, külön MCU-t tenni rá meg felesleges. De az animációt meg app kinézetet elég necces lesz megcsinálnod, mert egy pl egy Mega sem villám sebességgel frissíti a képernyőt, de ha csak nyomógombok, bar plotok vannak akkor bőven elég a sebesség. Itt egy sebesség teszt: [link]
-
Gergosz2
veterán
válasz
Teasüti #3049 üzenetére
Én inkább hardweresre szoktam bekötni, mert annak biztosabb a timingja.
LCD-ben igazad van, UNO-val nem igen lehet kezelni őket, de egy home projectnél, ha nem valami nagyszabású a dolog, egy HMI, mint pl: ez , azért eléggé megdobja az árakat. De van olcsóbb megoldás is, pl ha egy ilyen lcd-t veszel, és UTFT és UTOUCH könyvtárakat használsz hozzá. Ez kombó működik, én ezekkel csináltam ventilátor vezérlőt meg stb. Sok szar fajta LCD kijelzőt kapni, amit egyszerűen nem lehet rendesen működésre bírni, de ez a kettő tényleg jól megy együtt.
De egy Mega kell hozzá.
Más:
beneveztem egy ilyenre: [link]. Kíváncsian várom, de szimpatikusnak tűnik, mert a matlab supportja is nagyon jó.
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #2868 üzenetére
<avr/sleep.h>-nak érdemes utána olvasni, ott benne van minden. És igen tényleg elérhető elég kis fogyasztás, de érdemes ezt elolvasnod: [link].
Én személy szerint nem mentem el végletekig, az interfaceket lőttem le a timereket meg a ADC-t. Ez már levitte az áramfelvételt 30uA környékére ami 3,3V-on már elég kellemes volt. Én ezt egy Atmega168-cal csináltam.
Maga a az altatást végző függvény ez:
void sleepNow()
{
byte adcsra = ADCSRA;
delay(100);
//Mirf.powerDown();
ADCSRA = 0; //ADC kikapcsolása
set_sleep_mode(SLEEP_MODE_PWR_DOWN);
sleep_enable();
attachInterrupt(0, wakeup_nrfl, LOW);
sleep_mode();
sleep_disable();
ADCSRA = adcsra;
detachInterrupt(0);
}Ezt loopban rögtöm meghívom. A lényeg az, hogyha jön egy megszakítás, a program rögtön a sleep_disable(); parancsot hajtja végre, szóval ha elaltatod, akkor onnan folytatja. Azért is kell rögtön kikapcsolni, meg a megszakítást is addig kivenni. Utána megy tovább a loop-ban, amit még oda beraksz azt megcsinálja. Utána meg megint elalszik.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2834 üzenetére
De. Nem tudom pontosan hogy hogy , lehet, hogy az egyik példaprogiban van teszt, hogy milyen gyors. Nem sokkal marad el a hw-től, majdnem, hogy egyenlő a kettő.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2832 üzenetére
de:
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2752 üzenetére
Én úgy csináltam. Ha jött egy megszakítás, akkor növeltem egy változót , loopban pedig X ms elteltével fordulatszámot számoltam belőle.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2748 üzenetére
Ilyet csináltam, de 600 pulse/rotation-os disk-el. Azt hiszem az 50-es volt, de négy motort kezelt egyszerre egy UNO. (PinChangInterrupttal lehet mókolni még, hogy ne csak két külső megszakítást kezeljen.)
Ez attól függ, hogy mit számoltatsz vele közben. Hajtásoknál gyakran szoktuk azt csinálni, hogy külön alapjelképzőt teszünk be, de ha csak egyszerűen fordulatszámot akarsz tartani vele akkor szerintem nem lesz gond.
-
Gergosz2
veterán
ha nagyon nem akarsz szaggatni talán járható út lenne még, hogy elmész tescoba és veszel egy álló ventit.
Azokban is egyfázisú aszinkron motor van, de a fokozatváltás úgy történik bennük, hogy az állórész tekercselés különböző megcsapolásait kapcsolják. Maga a venti sem drága, én nyáron 3k-ért vettem.
Annyi lenne kb a dolgod, hogy minden megcsapolásra dobsz egy FET-et azokat valami meghajtóval kapcsolgatod és már meg is van a fordulatszám állítható ventid.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2572 üzenetére
Mit értesz azon, hogy nagyobb?
Mérnöki gyakorlatban nem nagyon mondjuk ezt, vagy ha igen akkor azt is hozzá mondod , hogy mihez képest.
-
Gergosz2
veterán
Azért ezt tényleg nem nehéz kivitelezni. Ha nem értesz az arduinohoz, meg abszolút nem programoztál még akkor szerencsésebb ha nekiállsz tanulni. Rengeteg tutorial van a neten.
Saját meglátásom szerint ez a topik arra szolgál, hogy arduinos kalandjainkat megdiskuráljunk, illetve, ha valaki elakad, akkor segítünk továbblépni, persze ha tudunk. Nem sértésnek akarom mondani, de egy-az-egyben ugyanilyen kéréssel állított be talán fél éve egy fórumtárs, aki egy akváriumhoz szeretett volan relés kapcsolgatást megvalósítani. Alapvető prog tudás hiányzott és még az arduinot sem ismerte. Készségesen segítettem neki, de egy ponton fogtam és hagytam az egészet, mert a legalapvetőbb dolgokat sem értette, nekem meg egyszerűen már nem volt kedvem hozzá.
-
Gergosz2
veterán
telítésbe viszed->olyan mintha egy kapcsolóként viselkedne.
Ha PWM-ezni akarsz ez kell, semmiképpen sem, a lineáris tartomány. Erre szokták mondani, hogy a BC és a BE "dióda" is kinyit, az áramokat a külső áramkör határozza meg. CE szaturációs feszt leszámítva minden a motorra esne, ha a táp és kollektor közé kötöd a motort.
Szerk: De, neked pont ez kell.
-
Gergosz2
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Le Mans Ultimate
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest