Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Archttila #7855 üzenetére

Bölcsen tetted. A 775 és 777 a kétes biztonságon kívül azért sem jó, mert az összes fájlt futtathatónak jelöli, ezért pár fájlkezelőben, mikor meg akarod nyitni az alapértelmezett alkalmazással (pl. egy szöveges dokumentumot, képet, filmet, zenét), akkor helyette megpróbálja binárisként vagy scriptként futtatni, és kiírja, hogy hibás. Ez nekem sok bosszúságot okozott, régi NTFS-es mentéseim még nekem is chmod 775-tel lettek Linuxra átmentve (mikor Windowsról tértem át 7+ éve), és egy darabig megszivatott (Double Commander, mc, Vifm is), mire átállítottam a a legtöbb adatfájlnál szokásos 644-re (simán olvasható fájlok, tulajdonosnak írható is, de nem futtatható).

Ezért mindenkinek szoktam javasolni, hogy ilyen háromjegyű numerikus formára ne adja ki a chmod parancsot. Elsősorban chown-nal kell helyettesíteni, ha mégis a tulajdonos/csoport körén belül jogosultságot kell változtatni, pl. utólag futtathatónak kell jelölni, mert valami bináris vagy script, akkor a chmod +x formában kell kiadni (esetleg a plusz jel elé ugoa betűk valamelyikét írni), és nem 775, meg 777, stb..

Ez a három számjegyes gányolás még régi könyvek, meg régi, kezdőknek szánt netes leírások alapján terjedt el, és elég sok emberbe berögzült sajnos, eleinte belém is. Hála istennek, ezt ma már egyik oldalon sem ajánlják, de régi anyagokban sajnos benne maradt, és a kereső felhozhatja. Olyan régi anyagokról van szó, amik főleg még systemd előttiek, meg xfree86-os korszakból valók, magyarán tényleg dinoszaurusz korabeliek, ilyen Ubuntu 14.04 és előtte való időkből. Ugyanezen anyagok szokták írni az apt-get használatát, meg a gksu, és hasonlók bemutatását. De SSD-knél is van ilyen, az SSD-k őskorában, 2008-10 között sok cikk született, hogy mindenféle kímélő beállítást és cselpraktikát kell alkalmazni, hogy csökkentsük az írások számát, és utóbb kiderült, hogy ez teljesen felesleges átlag felhasználásnál, de az SSD-s topikba is mai napig esnek be emberek, akik régi cikkben olvasták még ezeket a baromságokat. Állandóan le kell nekik írni, hogy ez elavult infó, de mivel a kereső felhozza a mai napig, dátumot meg nem nézik az emberek, így a mai napig tévhitek keringenek miatta.

Új hozzászólás Aktív témák