Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen digitális videókamerát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gaben92
őstag
Van a Valoi honlapján lista ajánlott obikról. A Nikkor 60 AF a modernek közül az egyik ami nem vészes árban, vintage cuccokból pedig a Nikkor 55 f2.8 asszem. Szvsz az AF felesleges hozzá, én is filóztam, hogy mi legyen mert filmes Nikonjaink vannak és van Nikon F -> Sony FE adapter otthon szóval adta volna magát éppen de végül épp nem találtam patika állapotút, így maradt a Sigma 70.
Épp Párizsban vagyok de ha van kedved bohóckodni, valahol drive-on van egy teszt képem amit át tudok küldeni később. Labor scan + Befotózott negatív. Aztán kísérletezhetsz, hogy tudod-e reprodukálni.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Gaben92
őstag
Van egy-két apró flaw de semmi extra. Enyhe reverse vignetting lehet de a flat field correction helyrehozza pár kattintással de ha mondjuk egy 61MP-es szenzorod van akkor APS-C mód + FF makro obi az ultimate megoldás.
Viszont egyszerű és irgalmatlan gyors megoldás, és még helytakarékos is. Nem kell hozzá állvány, meg semmi macera, gyakorlatilag ha elmész külföldre is csak bedobod a táskába, helyben előhívatod a filmet és este be tudod hotelben fényképezni pár perc alatt.
Nekem se volt makró obim, Valoihoz vettem direkt egy Sigma 70 DG HSM-et használtan pikk-pakk állapotban. Az egész cucc valami 4-500€ között állt meg.
Hátránya annyi, hogy ez csak 35mm-t tud de most csinálják a medium format verziót. Egy hete voltam bent náluk a boltban (Kamerastore Tampere) felkapni egy Nikon 135 f2.8 AI-t, de nem láttam még kiállítva sem, szóval nem tudom hogy áll.
Árban lehet faragni ha a Kamerastore hírlevére feliratkozol. Alapból van valami 5-10% kedvezmény csak a feliratkozás miatt de mint írtam múlt hétvégén minden valoi cuccra 20% volt.
-
Stauffenberg
nagyúr
Budapesten azért van bőven még lehetőség, csak hát így is drága a film + hívás, nem hiányzik még a szkennelés költsége is. Most a Café Analogban jártam párszor, mert eleve útba is esik a városban járva, az ő áraikat idéztem.
Ha beválik ez a színes Kino 250D film, az mondjuk nem rossz, hogy 4990 Ft és ebben már benne van a hívás ára is, ezzel vetekszik a monokróm filmek költségével. De még látni akarom saját szemmel.
Van még egy (Ilford) Kentmere Pan 400 monokróm tekercsem, neten fellelhető minták alapján ennek megelőlegezem, hogy tetszeni fog, pedig nem vagyok nagyon BW rajongó, néha a digitális Fujimon szoktam Acros filmszimet tolni, ahhoz hasonlít kicsit. Ezt majd elsütöm streetre a napokban.
-
Stauffenberg
nagyúr
Azt nézem, hogy ami a 26 megapixeles gépemmel felbontásban felveheti a versenyt, az a szkennelés laborban a 6+ ezer forintos kategória tekercsenként. Persze kisfilmen ennek nem biztos, hogy van értelme, de egy közepes 2400 dpi is a gyakorlatban 8 megapixel alatt van és 3400 Ft tekercsenként és ugyanúgy a laborosra vagyok bízva, hogy ő milyenre gyurmázza a végeredményt.
Én elhiszem, hogy pepecs munka és ez ennyibe kerül, de havi 1-2 tekercs esetén elpepecselek vele inkább magamnak. Inkább az a kérdés, hogyan tudom feldolgozni az anyagot úgy, hogy az a legközelebb álljon az adott film eredeti tónus világához.
#2526 kovaax: Köszi a tippet! Azért a Pro verzió elég húzós árban van, de tök jó kezdeményezés. Megnéztem a használatáról egy-két videót, ha jól vettem ki ez sem olyan megoldás, hogy betallózom milyen filmet szkennelek és akkor szépen behúzza a végeredményt a helyére, csak ad egy valamivel jobb eredményt, mint a gyári szkenner szoftver.
-
Gaben92
őstag
Nem ismerem a teljes történetet de talán még futottál is bele Tomioka obikba, csak az volt rájuk írva, hogy Yashica, vagy Chinon. Nagyon röviden annyi, hogy jó kapcsolatot ápoltak a Zeissel, mocsok jó obikat gyártottak Zeiss license alapján, sokszor a Zeiss cuccaival.
Nagyon sok Yashica obi náluk készült, de terveztek/gyártottak más gyártóknak is. Szóval van Tomioka made Chinon, Cosinon, Mamiya, Rikenon, Takumar, meg ki tudja még mi.
Elég nagy ide-oda gyártás ment akkoriban Japánban. Erre a legjobb példa a Vivitar ahol 2 ugyanolyan obiból az egyik lehetett vacak, a másik meg fenomenális mert máshol gyártották őket. (Vivitar amennyire tudom, nem is gyártott maga hanem 8-10 gyártó gyártotta a cuccait.) Gyakorlatilag előfordulhatott, hogy vettél egy Vivitart ami amúgy egy Cosina volt amit a Tomioka gyártott/tervezett.
Rapid136: Meglesz.If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Rapid136
őstag
A Tomioka egy háttérgyártó volt, az ismert márkáknak gyártott objektívet Chinontól a Vivitarig. Tudomásom szerint nincs ilyen néven gyártott objektív.
Ez mindenesetre érdekes cikk a japánokról...Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
MrChris
nagyúr
Van erre manuális obi fórum.
-
MasterMark
titán
Ha digitálisra kell, akkor nem biztos, hogy olyan jók a régi analóg obik rá. Egy Pentax K-nál is van hogy jobb egy 1.4 vagy 1.7-es mint az 1.2-es, mivel ott mást áldoztak fel annak az árán, hogy fényerősebb legyen.
Ha meg amúgy is átalakítós, akkor Pentax M 1.4 50 mm-est lehet találni nem olyan drágán. Ez Pentax K bajonett.
Switch Tax
-
Gaben92
őstag
Ha kész vagy elkölteni a TTartisian áràt 2x-3x akkor Tomioka 50/55 f1.2/f1.4, ha nem akkor a radiokatív Takumar.
Rapid136: Ki lehet éppen kalapálni de a front lencsén lévő karcáradaton és a törésen nem fog segíteni. Nem éri meg vele foglalkozni egyszerűen.
Nem, élőben is baromi jól néz ki. Kevés por van benne (miben nincs 40 év után?) de majd egyszer ha lesz kedvem szétkapom megpucolni. Az X-700 megkapta tegnap az új mirror dumpert is szóval elvileg kész van mindenre. Vasárnap repülök Krakkóba üzleti útra, viszem is magammal. Páromnak úgy megtetszett, hogy hazafelé Espooban lehet felkapok egy ezüst X-500-at 2 MD obival ha le tudom beszélni a talit a komával.
-
Stauffenberg
nagyúr
Csak nagyon régi középformátumú vasaim vannak, mint egy 1948-as Zeiss Ikon Nettar, azon nem igazán jön ki a középformátum előnye már csak az objektív minősége miatt sem, meg egy dolog, hogy átnézeti keresős és találomra állítasz fókuszt, de a távolság is feetben van megadva méter helyett (angol piacos példány). Majd ha beszerzek valami modernebbet, akkor persze jöhetnek 120-as rollfilmek is.
Inkább a 80-as évekre lövök most kisfilmes gépekkel, abból van többféle is, meg akkor már készültek ma filléresnek számító fényerős fixek, amik kis rekeszelésre rajzolni is tudnak. Valahonnan kaptam bő 10 éve egy Minolta Maxxum 7000-est, sosem használtam, de kíváncsi vagyok mit tud ha kap akkut. Csak érdekel milyen egy ennyire régi AF-es váz. -
csiga997
őstag
Azért kéne még némi plusz ahhoz, hogy valóban jól használható legyen. Pl., hogy egyszerűen lehessen kezelni. Lehessen cserélgetni menet közben, pl be tudja olvasni memóriakártyáról, ne kelljen hozzá az a szutyok camera control. (Még vennék is hozzá egy ezresért egy 16 megás cf-et, aztán azon tartanám az összes beállítás.) Aztán, ha lenne valami neve a menüpontban, pl. a betöltött fájl nevét mutatná a roppant semmitmondó ''User-defined custom curve'' helyett, vagy valami. Azért aki mondjuk 1 hónap múlva emlékszik, hogy melyik file is lett betöltve utoljára, pláne aki a görbéből puszta ránézésre megmondja hogy az melyik file annak csak gratulálni lehet. Persze, ez az egész igazából csak jpeg shooter-eknek jelent bármi könnyedséget, raw-ra úgyis olyan görbét passzint a júzer amilyet csak akar.
A canonos picture style sokkal jobban meg van oldva akkor már. Igaz, egyszerű, mint a faék, de működik. És a marketing is mögé van rakva rendesen. -
attilav
tag
Amilyen elérhető áron van, 4-500 ft körül. Tesco farbbilder és volt nemrég még leértékelt agfa, ez jön be a legjobban, de már nemnagyon kapni. Kodak meg fuji van 1000 ft fölött, de azokat drágának találom noha biztosan jobb a minőségük, tanulni jó az olcsóbb is. Van egy külcsön nikonom alapobjektívvel, F60, teljesen elektronikus, pont annyit fényképez el amennyi a filmre van írva. Gondolkodtam h beszerzek hozzá egy adaptert, de a lencsés mókát inkább nem kockáztatom, (külön nagylátóhoz teléhez), nem ér annyit az egész. A saját obijával legalább tudok fényt mérni, a leolvasott értékeket meg beállítom a zeniten. Az is jó hogy a nikkor rekesztartománya majdnem megfelel a zenitarnak, előbbi
F22-F4 utóbbi F22-F2.8, így szinte mindig olyan adatokat kapok amit be birok állítani a másik obin is. Bár ez a módszer gondolom a nikon dslrnél is működik, csak ott a gyakori obi cserénél koszolódik a ccd. Vannak olyan helyek pl beltér, árnyékos helyek, erdő, ahol nem jön be a saccos módszer, ha nem rendelkezem sok tapasztalattal. Márpedig nem rendelkezem, mert csak pár hónapja kezdtem slr-rel. -
attilav
tag
főleg hogy a régebbi vázakkal egy tekercsre legalább 37, de esetleg 38 kockát is meg lehet csinálni.
Ezt aláírom! 41 képet csináltam egy 36-osra de ehhez sötétben kellett befűzni.
Csak a zenitnél a kockaszámláló nem igazán működik. Hiába állítod nullára, mert ha befűzöd a filmet akkor utána kicsit vissza is kell tekerni, hogy feszüljön síkban legyen, ekkor mivel az orsót húzod visszafele ezért a számlűló elmászik, mivel az orsó közvetlenül a felhúzókarnak van alárendelve, a számláló meg ennek az egésznek a tetején van.
Fejben kell tartani hányat lőttél már el, vagy írni. A számláló 36-ig van, de a befűzés módjától és a film típusától függően még többet is ellehet lőni, szal ezért sem lehet a számlálóra hagyatkozni. Ez valszeg nem csak zenitnél de más manuálisoknál is hasonlóan lehet. Nagyon észnél kell lenni ha a film vége előtt cserélünk. -
adik
őstag
Ha nem akarsz annyit rászánni, de egy ugyanolyan minőségi gépet akarsz távmérősben, akkor próbáld ki a Voigtlander Bessa R3-at
hát az már tök mindegy, hogy 1300, vagy 1000 €
Amúgy marha jól néz ki a szürke kiadás, kár, hogy annak a színnek 50€ felára van.Kettő, csipkebokor vessző!
-
adik
őstag
Ebből a szempontból nem annyira vészes, hogy mi megy a filmre. Legrosszabb esetben mi történik? Van egy adott dolog amit diára ''kellene'' fényképezni, és megcsinálom fekete-fehérre, na bumm, láttam/tanultam valami újat.
Igen, de nekem van 1 db filmes gépem, amibe ha befűzök nappal egy Velvia 50-et, akkor meg vagyok lőve este. Ezért szeretnék még egy filmes gépet, hogy abba meg stillszerűen egy Leicába iso400-iso800 ff filmet rakjak. (Álmodik a nyomor...)Kettő, csipkebokor vessző!
-
adik
őstag
Leica M6? Vigyázz mert kétféle van, az egyik az M6 TTL, abban a fénymérő. Persze van M7 is, nem tudom azt miért nem szeretik.
Szeretném én azt is , köszi a tippet, emgnézem Voigtlandert is, meg még ami tetszik, a Zeiss Ikon. Aztán lehet, hogy egy Zenit, vagy egy Canon AE1 lesz a másodhegedűs, ezek ugyanis jóval olcsóbbak, és az obik még annyira sem drágák, persze nem is olyan jók. Digitvázat még nem tervezek, majd esetleg egy elfogadhatóbb szkenner gondolkoztat még. (Najó, ez részemről könnyelmű kijelentés volt, lehet, hogy egy év múlva már bőven digitálisra nyomom, sose lehet tudni, de nem hinném.)
[Szerkesztve]Kettő, csipkebokor vessző!
-
attilav
tag
Igen, én is saccra nyomom a zenittel + Sunny16 alapján. Elkövettem egy hibát hogy megpróbáltam megjavítani a rossz(annyira nem rossz csak lejött az iso tárcsa és elveszett a golyó) fénymérőt, de nem sikerült pontosan kalibrálni, és 3 tekercs agfa
bánta
hogy a fénymérőre hallgattam, ''szép'' világos képeket kaptam. Ellenben előtte saccra lőttem 2 tekercset, gyönyörű telített színek mint a diánál. Nagyon jó az agfa csak már nemnagyon kapni
Azért megéri egy jó fénymérőt vadászni, igaz hogy tájékoztató jellegű amit mutat, de sokat segít. Vaterán van sokfajta, de igazából 1-2 jobb állapotút láttam, előre utalni kell meg licitálni, macerás. De ha komolyabban akarok fotózni akkor muszály lesz egy ilyen cuccot beszerezni. Nemtudom hogy a leningrádot csak goszt vagy asa szerint is lehet állítani de ha az utóbbi szerint is lehet, akkor szvsz digitálishoz is jónak kell lennie.
Már van egy m42 halszem zenitarom+zenit alap, úgyhogy nagyon valószínű pentax lesz, az mér fényt jelez élességet. Bár nikonra is lehet kapni régi manual nikkorokat elgondolkodtató, de ahhoz megint ki kellene adni kb 30-at hogy legyen egy nagylátóm, igaz cserébe nem kell adapterekkel szórakozni. Igaz ha bele akarnék vágni így külső mérővel a nikonba akkor előtte nem ártana ellőni pár tekercs diát, h menni fog e ez nekem, + még egy mérőt is venni kell+ hívás + szkennelés, vagy diavítetítő beszerzése. Pénz Pénz Pénz -
adik
őstag
Igen, azt hiszem Zsiga667 fórumtárs említette, hogy a fotós diára fényképezve maszturbál. Van benne valami.
Én pl most kezdtem azon tűnődni, hogy milyen legyen a másod gépem. Az álmom egy Leica M6, de az igencsak drága móka. Azért kell még valami a - szigorúan! - filmes EOS mellé. Nem szeretem újra befűzni a filmeket. (mármint kivenni félig visszatekerve, és egy másikat a helyére tenni, majd az előbbit visszatenni, pl különböző érzékenységük miatt) És igen, digittel kezdtem én is, de a dia film lett a végzetem... Hjaaj!
[Szerkesztve]Kettő, csipkebokor vessző!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Netfone
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Honor Magic V2 - origami
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen digitális videókamerát?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest