Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED monitor topic
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
igazabol lassan nem is az bosszant, hogy nem megy 3200on, hanem az, hogy egyszer miert ok, maskor meg miert nem... olyan mintha a lap vmi mas baallitast hasznalna hideg inditaskor, es meleg inditaskor. a kritikus timingok es feszultsegek mindig korrektek, igy vhol mashol lehet.
tuningban sem nagyon tudok elkepzelni olyan helyzetet, hogy a memkontroller egyszer jo, egyszer nem, elvileg ugyanolyan beallitasokkal.
-
arn
félisten
ugyanaz mint tegnap... este megy, reggel nem
megerte 3200es ramba invesztalni.
ha kijon a 10700k, en lehet atvaltok arra vmi asus lappal, hatha nyomott aron jonnek.
-
arn
félisten
a memtest86 is birt egy fel orat... majd vmikor raeresztem rendesen.
-
arn
félisten
De engem az agesa es a memoria kapcsolata erdekelne... nem nezte ezt vki? Altalaban az ujabb verzioknal mindig az ujabb procikra gyurnak. Nem torvenyszeru, hogy elkefelnek vmit a reginel, de nem ugyanolyan intenzitassal tesztelik oket.
Az msinel is procinkent van kompatibilitasi lista, de az agesa verzio nem derul ki, hogy mivel is teszteltek ezt a kitet. Az xmp kiolvasas mindegyik biosnal ok volt, egy betabiost kiveve (fesz, timing, etc).
Kicsit emlekeztet a ddr2-core2 korszakra, ott volt ennyi szopas a ramokkal, hogy megy e egyaltalan az adott ram az adott orajelen.
-
arn
félisten
válasz
Create. #18018 üzenetére
probaltam feszultseget emelni a memorianal, meg manualisan allitani a timingokat a patriottal sehogy sem sikerult par percnel tovabb stabilizalni @3200on, 2933 ok volt. a corsair furabb, hogy egyszer miert megy, utana meg miert szall el? most is megy az 1.0.0.6al 45 perce.
a 2933 is tuning, mert 1.2von kellene a ramoknak mennie a jedec szerint.
-
arn
félisten
2700xhez melyik az ajanlott agesa? msi x470 gaming plus a lap, proci tuningolatlan, csak xmpt allitok.
kezd az oruletbe kergetni a rambovites... anno meg 2x8g viper4 rammal vettem masfel eve, siman ment @3200, aztan amikor melyponton volt a ram, ugyanilyen viper4 ramra csereltem 2x16g verzioban. ez nem volt a lap kompatibilitasi listajan, nem is ment @3200on csak @2933on.
leveleztem a patriottal meg msivel, de igergettek mindent, hogy menni fog (meg hogy ok lekommunikaljak), aztan hogy lehet megsem, mert ok kozben lecsereltek a chipeket a kiten, arra nem is valaszoltak, hogy milyen chipek vannak a memoriaimon. ket honapnyi pocsoles, es egy csomo bios teszt utan visszakuldtem az egeszet.
ezutan 2x16m corsair lpxet valasztottam, ez rajta van az msi listajan @3200mhzel. tegnap bepattintottam, kb egy orat ment a p95 memtesztje, meg egy passot vartam a memtest86al. reggel elinditottam a memtest86ot, hogy vegigporgesse a 4 passot, par perc mulva hibat dob. p95 detto... nem igazan tudtam hova tenni a dolgot. hogy a rossebbe lehet, hogy este ment orakat, most meg ugyanugy csinal, mint a patriot?
most visszahegesztettem a regi biost, ami meg a 3000es szeria elott jelent meg, nem volt egyszeru, mert az idiota msi nem engedi alapbol (ertenem, hogy ez mire jo). ebben 1.0.0.6 agesa van, jobb ez? most megy a p95 egy 20 perce, de a tegnapi nap utan mar szkeptikus vagyok, hogy reggel is menni fog.
oszinten szolva kezd kicsit ryzen + msi undorom lenni.
-
arn
félisten
2700x + patriot viper4 2x8g @3200 CL16 OK
2700x + patriot viper4 2x16g @2933 CL16 OK
2700x + patriot viper4 2x16g @3200 CL16 nem OKnem tudom ezt a ramot ajanlani ryzenhez
a ram gyarto persze annyit irt, hogy az amd sara...
-
arn
félisten
válasz
wwenigma #16363 üzenetére
A memtesztben kimert kulonbseget mas benchekben nem nagyon fogod viszont latni, a pattogosabb rendszer meg placebo
legalabbis olyan elenyeszo az elteres, hogy szemmel az eletben nem veszed eszre.
Jatekokban merheto talan ki a legjobban, de ott is kijelentheto, hogy minden masra erdemesebb kolteni, mint gyorsabb memoriara, jo ar/ertek aranyu felett. Ami talan most a 3200 cl16, v a 3600 cl19.
-
arn
félisten
válasz
korcsi #16329 üzenetére
gondolkodtam a 3900x cseren, de igy nem fogom a 2700xet levaltani, hogy x szaz euro a valtas. szep alapgondolat ez az am4, es a tartossaga... de gyk semmivel sem olcsobb csereberelgetni, annyira a beka segge ala esnek az arak.
majd ha 2x nagyobb teljesitmenyt kapok 500 eur korul
-
arn
félisten
tapasztalt vki hasonlot, hogy 2700x mellett a 2x8g ramot 2x16g ramra cserelve hibazott a memtest86? mindket esetben patriot viper 4 3200 cl16 a kit xmp modban (3200 cl16 1.35v).
AMD Ryzen 7 2700X, 8x 3.70GHz, boxed (YD270XBGAFBOX)
be quiet! Dark Rock Pro 4 (BK022)
MSI X470 Gaming Plus (7B79-002R)
Patriot Viper 4 DIMM Kit 32GB, DDR4-3200, CL16-18-18-36 (PV432G320C6K)ill
Patriot Viper 4 Series DIMM Kit 16GB, DDR4-3200, CL16-18-18-36 (PV416G320C6K)
-
arn
félisten
válasz
S_x96x_S #858 üzenetére
Koszi!
Akkor tuti ez van a hatterben, de erdekes modon a bios changelogban nem latom. Ezt a sebessegvisszaesest vhogy sehol nem reklamoztak se amd, se msi oldalrol. Divat lett az intelt ekezni emiatt, pedig ugy latszik az amd is ugyanugy erintett es veszit a tempobol.
Ha visszarakom a regi biost, visszajon a regi sebesseg is.
Description
- Improved PCIe RAID card compatibility.
- Improved PCIe M.2 compatibility.
- Improved Intel Wifi compatibility when using Raven CPU. -
arn
félisten
válasz
SECTORnooB #854 üzenetére
ez zsir uj chipset es proci, az elejen azert eleg sok bugfix lehet. meg ugyis, hogy frissitett proci/chipset, amugy en sem nagyon szoktam vele foglalkozni. ha osszeall a konfig, nem fogom piszkalni - de most egy honapon belul 3 frissites jott.
-
arn
félisten
válasz
Beretvás #851 üzenetére
nincs, mert xszer raeresztettem sokfele tesztprogrammal. minden lassabb, 2-4% elteres van - persze, akit nem erdekel, az o dolga. de kb ennyi elteres van abbol, pl ha a ramot gyorsabbra csereled, meg sokan erre verik tuningnal.
engem zavar, mert azt jelenti, hogy a biosnal elcsesztek vmit, ahelyett, hogy javitottak volna. mindent defaulton mertem.
-
arn
félisten
ujabb msi x470 bios (a30), 2-3%al lassabb procitesztekben, mint az eggyel korabbi.
Cinebench R15 1791 > 1755
x265 HD BENCHMARK 0.1.4 30,24 > 29,62
Fire Strike Physics score 20960 > 20610
Time Spy CPU score 8904 > 8614 -
arn
félisten
válasz
#95462144 #516 üzenetére
a gepcseret be akartam allitani az aktivalas miatt, de mindig vmi errort dobott, nem tudtam azt az oldalt elerni. ujra aktivaltam, azota nem lattam ezt az uzenetet. aznap erolkodott a frissitessel, amikor lapot csereltem, mintha epp a gepcsere elott kezdte volna el, aztan gepcsere utan meg folytatta. mert amugy amds cuccokat kuldott.
most frissitette az aprilisi winre, majd megnezem ujra.
-
arn
félisten
ket fura dolgot vettem eszre, amiota ryzenem van... a win10et nem huztam ujra, mert varok az uj ssdre, de:
* boot utan, ha elinditok vmit, amig nem tolt be rendesen, szarra fagy az egesz... nem kepmerev, csak a win leakad, es konkretan nem csinal semmit, csak tolt. ha rendesen vegigvarom az egesz bootot, semmi gond.
* meg mindig beakad az expolrer.exe... 20%on porog, es erezhetoen akad a gephasznalat. jo ideig semmi, de egy ido utan elkezdi tekerni a procit. nem a win update, letiltottam, azutan is csinalta. virusok sincsenek, lefuttattam par programot.
remelem az ujrahuzas megoldja, mert ez igy akkor is fura, plane, hogy elotte, i7en sose tapasztaltam ezeket az anomaliakat. vegignezve az utolso frissiteseket, pl az intel met mi a szarnak frissitette, amikor fenn sincs, nem is kompatibilits a mostani hwekkel.
-
arn
félisten
válasz
CPT.Pirk #510 üzenetére
De itt nem arrol van szo, mi hasznalhato, hanem melyik a gyorsabb. Es az a teny, hogy egy 100 euros proci is lefedi a jatekos igenyek nagy reszet, arra vilagit ra ujfent, hogy a jatekok nem valoak normal esetben cpu benchelesere, es hogy jelenleg ezen a szinten allnak a mai jatekok a kihasznaltsagot illetoen. Efelett epp ugy felesleges a 8700k, mint akarmelyik ryzen, koltsd videokartyara a kulonbozetet.
Az, hogy az i3 mar keves, a ryzen epp jo, a 8700k meg felesleges, mert ugyse latod az elterest, ez csak onigazolas a vasarlasodra. Kartyalimit felett total mindegy mit teszel bele, epp olyan felesleges lesz mind. Epp ezert vettem en is ryzent, mert alkalmazasokban gyorsabb, a jatekoknal meg ugyis a videokartya lesz a limites... de hogy ez lenne jelenleg a leggyorsabb megoldas jatekokra? A fenet, a ketharmadaba kerulo i5 is orrbanyomja.
-
arn
félisten
válasz
CPT.Pirk #491 üzenetére
az i3 egy 100 euros proci... es jelenleg meg jobban teljesit jatekokban, mint a dragabb ryzen. hogy kesobb mi lesz, az mas kerdes. valszeg a 2700x is gyorsabb lesz egy nyolc magot tamogato jatekban, mint a 8700k, de jelenleg ez sem igaz, ha vki inkabb jatszik vele, az intel jobb vetel.
a kartyalimites dolgot felhozni ervnek egy procitesztnel meg sose ertettem... benchmarkolni mindig ugy kell, hogy az a szuk keresztmetszet, amit tesztelsz, amugy nem azt mered. ennyi erovel a hatmagos ryzen is lehet epp ugy felesleges - a teljes kephez hozza tartozik.
-
arn
félisten
Ha videokartya limit van, meg szep... amugy meg lassabb.
-
arn
félisten
a feszultsegmeressel az (is) a gond, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mennyi, mert ket diagnosztikai ertek kozott lehet 100x valtozik, csak eppen mi egy elcsipett pillanatnyi erteket latunk.
a sb tuningjanal is gond volt, hogy a csucserteken stabil proci lehet kisebb terhelesnel elhasalt a koztes orajelen.
-
arn
félisten
kivancsi voltam 3dmarknal mit latni a feszultseg es a fogyasztasi oldalrol. itt fix 1.35vot allitottam be. hiaba mutat a diagnosztika sokkal magasabb feszultseget, ettol a fogyasztas nem szall el, sot, ahol konstansabb a terheles, alacsonyabb is. xfrnel el kell felejteni a korabbi beidegzodeseket, nem igy mukodik.
-
arn
félisten
válasz
oravecz56 #451 üzenetére
A 960evot azert eleg jo arban adjak az amazonnal, van hozza kupon is, ahhoz kepest azert dragabb lesz az arcsokkentett 970evo is - persze a masik oldalon ott van, hogy 5ev gar es kb 20%al gyorsabb. De igazabol meg csak most jelent meg europaban tenylegesen a polcokon, eddig csak a listakban szerepelt.
-
arn
félisten
Az evoval az a gond, hogy a teras meretnel (ami a tesztekben szerepel) alig lassabb, mint a pro, viszont az 512es mar csak a ketharmadat tudja, a 250es meg kb a felet. Gyk annyival gyorsabb, amennyivel dragabb. A terasnal nem erne meg a pro a felarat.
Ez alapjan az arvagas alapjan a 970pro annyiba fog kerulni, mint most a 960pro kivezetesi ara, es 25% lesz csak a pro felara az evohoz kepest.
-
arn
félisten
válasz
SECTORnooB #436 üzenetére
Ha nagyon perf/wattrol beszelunk, az xfr2rol nem lehet a szelso ertekek ismereteben beszelni, annyira kifinomult, hogy wattorat kellene merni egy adott munkafolyamathoz. Nem neztem ugyan, de nem csodalkoznek, ha az xfr2 jonne belole gyoztesen. A diagnosztikak lemerni sem igazan tudjak a koztes allapotokat, mert egyket masodpercenkenti allapotot rogzitenek, es lehet ez alatt az xfr xszer valt modot.
Eleg beszedes, hogy az idle allapotokban mozog a legnagyobb intervallumban a feszultseg, terhelve beszukul ez a tartomany, es nem 1.45vra maxolja ki, hanem 1.2re, megis itt a legnagyobb a fogyasztas. Tehat az atlagos ertek, vhol ez alatt kell, hogy legyen, a processzor a reszponzivitas szempontjabol turaztatja feszultseget, es ismetlem, nem tudjuk ezt merni, mert nincs diagnoszikai program, amivel az osszes lepcsot monitorozni tudnad, csak egy szelet latjuk a valtasoknak.
En teljesen meglepodtem, es ledobbentett, hogy mennyire finomhangolja magatol a rendszer az adott korulmenyekhez. Amit szerintem nem vesz figyelembe, az az adott peldany szelsoertekeinek lehetosegei, hiszen a processzorok nem egyformak, de a leghatekonyabb tuningot xfrel lehetne elerni, de amennyire jelenleg en tudom, ha belepiszkalunk vmibe, a processzor lekapcsol jopar finomhangolast ezek kozul, es vhol nyersz, vhol vesztesz. Vhol meg az lenne zsenialis, ha az adott sziliciumlapkat erre is tesztelni tudnak. Lehet nincs messze ez sem.
Kellene egy egyoras munkafolyamat, amiben idle es terhelt allapotok valtjak egymast, mint valojaban, es megmerni, hogy melyik mennyit fogyasztott ebben intervallumban. Kb ez adna valos kepet a hatekonysagarol, a feszultsegek monitorozasa epp annyit arul el, mint a hutesnel a homerseklet merese, semmit, mert nem teljes a kep.
-
arn
félisten
2700xnel probalgattam, de elveszit az ember egy csomo finomsagot, minimalis sebessegkulonbsegert, es kitesztelni sem tul egyszeru. En kb a sandynel fejeztem be a tuningolast, ott sem lattam mar sok ertelmet. Erdekessegnek jo, de ha mar itt tartunk, a retro konfigjaim tuningja erdekesebb
-
arn
félisten
Ha pusztan ertek alapon neznem, nem vennek nvme meghajtot, de vmi 970evo/pro lesz. Esetleg 960pro, csak amig az evo ara teljesen beszakadt, a pro alig lett olcsobb. Amugy mivel nast hasznalok, eloszor lementem rola a cuccot, ha olyan, hogy odavissza dolgozik. Alapvetoen jatekok, fotofeldolgozas fog rola menni.
-
arn
félisten
válasz
SECTORnooB #363 üzenetére
az a lenyeg, mar nincs olyan kulonbseg, mint eddig.
-
arn
félisten
nyolc magig skalazodo jatekok gyorsabbak lesznek 2700xen, mint 8700kn.
-
arn
félisten
8+8 atx12v csatit eleve sok tapnal csak 700-800w felett tesznek, a kisebbeken egy 8as van.
-
arn
félisten
válasz
SECTORnooB #273 üzenetére
ha jon az intel valasz, majd fog.
-
arn
félisten
nah csinaltam egy hutoosszevetest... kicsit melyebbre asva az xfr vilagaban. ha tenyleg a peak hofokokat nezi az ember, nagyon felreviszi az egeszet. eleve ugy van megcsinalva, hogy max 85 fokig engedi a procit, utana csokkenti a felvett wattokat (orajelet es feszultseget). ez azt jelenti, hogy lehet, hogy csak par fok van ket huto kozott, de gyakorlatilag teljesen mas terhelessel fut mindket esetben, ha az egyik huto eleri a maximalis limitet.
p95 small fftvel teszteltem: 10 perc burn in, 10 perc idle, majd 10 perc teszt. ez utobbi kerult bele a grafikonokba. mindent alapra allitottam a lapnal, a hutovezerles is az msi altal megszabott volt.
tesztkonfig:
Thermalright True Spirit 140 Direct (100700565)
MSI R9 270X Gaming 2G, Radeon R9 270X, 2GB GDDR5, 2x DVI, HDMI, DisplayPort (V303-002R)
Creative Sound Blaster Z, retail, PCIe (70SB150000001)
Samsung SSD 840 EVO 250GB, SATA (MZ-7TE250BW)
ASUS DRW-2014L1T black, SATA, bulk (90-D4096B-UBNW)
Fractal Design Define R4 Black Pearl, noise-insulated (FD-CA-DEF-R4-BL)
be quiet! Silent Wings 2, 140mm (BL063) 2x
be quiet! Straight Power E9-CM 580W ATX 2.4 (E9-CM-580W/BN198)tisztazva a forulatokat, mert elegge mas a ket huto maximalis zajszintje: 1300 vs 3000 rpm.
az elejen nem volt kulonbseg a teljesitmenyfelvetelben, azonban, ahogy valtott a p95 masfele tesztre, a gyari hutoben nem volt tobb tartalek, igy a processzor visszavett a teljesitmenybol. a thermalright hutonel meg volt headroom, igy megnott a teljesitmenyfelvetel (orajel - fesz), es vele egyutt a homerseklet.
ami szamunkra erdekes, hogy ez orajelben hogy realizalodik. a teszt elso feleben 25-50mhz a nagyobb huto elonye, kesobb 100mhzre nyilik az ollo.
szoval mennyivel jobb a thermalright huto? a valasz, minusz 5-8 fok es +25-100mhz
-
arn
félisten
ember legyen a talpan, aki ryzennel hutest tesztel
ez az xfr tenyleg baromi intelligens. a homerseklet tunik az origonak, es mindent annak megfeleloen allit. gyk nincs is sok ertelme a homersekletekrol beszelni, az orajelekrol, feszultsegekrol annal inkabb. minel jobban hutod, az xfr annal nagyobb spektrumon skalazza a dolgokat.
ahogy melegszik a huto, a fogyasztast ugy csokkenti, hogy kiegyenlitse a hotermelest. p95 small fft.
a fogyasztas csokkenese ket dolognak koszonheto, a feszultsegnek...
es az orajelnek is.
erdekes, hogy idleben a feszultseget feltolja, mikozben az orajelet folyamatosan turaztatja. megemelem a kalapom az elott, aki kitalalta. szerintem ennel jobban manualisan sem lehetne tuningolni - de nyilvan olyan ertekekeket allitanak be, amit minden proci bir, igy a manualis tuning sokkal inkabb az adott peldany hatarainak megtalalasarol szol.
gyk total feleslegesen cserelgettem a pasztakat, meg ilyesmiket, mert egy homersekleti ertekkel nem lehet a ryzennel leirni, hogy mennyire jo a huto. grafikonokat kell csinalni, es ott nezni, hogy meddig megy el a homerseklet es amellett milyen terhelest ad a lap a processzornak. mindezt persze ido fuggvenyeben.
-
arn
félisten
válasz
Lukitomi #237 üzenetére
Megneztem, a gyari hutohoz kepest a noctuad 15 fokkal jobb. Viszont 0.2val kevesebbet kap a procid, esetenkent 200-300mhzel alacsonyabb orajelen is jaratja, a max proci fogyasztas is -20 watt. Igy teljesen realisnak tunik a homersekletkulonbseg.
Nem defaulton hasznalod?
-
arn
félisten
A legfaszabb es egy atlagos paszta kozott is egyket fok van, 10 fokot nem fogok nyerni rajta. Ez egy atlagos hasznalatnal semmi.
Gyari huto +3.5 fok es hangzavar
ez ilyen... nagy orom volt a beszerelt lapon merevitot szerelni es beakasztani a kampokat.
szvsz a ryzen master a procibol olvassa a hofokot, a bios meg hozzaad plusz tiz fokot. A ryzen mastert kell alapul venni. Probaltam hofokokat keresni, de sokat nem talaltam, computerbasen 4 szallal teszteltek primeot de nem derult ki, hogy milyen metodussal es mivel mertek homersekletet, gondolom tesztpadon tettek.
Ha negy szalon inditom small fftvel hasonlo hofokokat kapok, a thermalright meg vhol a noctua es a gyari huto koze esik. Olyan, mintha a proci a 85 fokot celozna be, es addig csokkenti a feszt es az orajelet, amig ebbe utkozik. Tehat vahy tdp limit van, vagy homerseklet, attol fugg mit ver le.
-
arn
félisten
Meg nem, de lehet kiprobalom. Azert vettem hutot, mert en nem hallgatom annak a 3000es fordulatat. Ez 1300at porog max, de idle is vagy 40-50 fok.
Hibakizarasnak jo, csak elakartam ujkent adni... igy draga proba lesz. Raadasul pasztam sincs mar tobb kiserletezni.
Az mx2 pasztaval, teljesen mashogy felkenve ugyanaz a hofok. 95 fok a limit, 82ig megy fel.
-
arn
félisten
vegulis arra jutottam, hogy a ryzen master homerseklete az alap, es ahhoz kepest az alaplapi homerseklet +10fok. ami elterot mutat, az nem jo
amugy igy eleg melegnek tunik (84 ill 94 fok p95tel), szetszedem az egeszet, mert vmi nem jo igy.
-
arn
félisten
altalaban 3466ig tamogatjak az x470es lapok a ramokat xmpvel.
-
arn
félisten
csinaltam is egy tablat az anandtech alapjan - ha a meretet es a sebesseget (nagyobb gyorsabb) is mellevesszuk, ar/ertek aranyban a legjobb vetelek:
Samsung 970 EVO 1T 20,31%
Samsung 960 EVO 1T 20,63%
WD Black 1T 23,55%
Samsung 960 EVO 500G 25,07%
Samsung 960 PRO 512G 25,21%
Samsung 970 EVO 500G 26,21%
Samsung 960 PRO 1T 26,27%
WD Black 500G 31,61%
Intel 760p 512G 32,30%erdekes pl, hogy az evonal sebessegben is ugras a 1tbos verzio, addig a pro verzioban nem, igy ar/ertekben gyk annyival gyorsabb a pro 500as kategoriaban, amennyivel dragabb. 1tbos kategoriaban mar nem eri meg a pro az ardifferenciat.
-
arn
félisten
jah igazad van, hogy a fixekkel elegge visszavetettek, de az uj procikkal lehet megint visszaall a dolog
es valoban nem szamit sokat, de az ember megis csak szeretne a legjobb alternativat.
epp ezert vagyok most meglove kicsit az ssd vasarlassal is, mert 970evobol az 500as felet tudja kb, mint a tesztekben szereplo 1tbos, viszont a wd black meg epp ebben a kis blokkos reszben lassabb, amugy eleg jol hasit... persze szinten 1tbos, ki tudja, hogy ott is hogy jon ki a 500as verzio a dologbol. kicsit unfair, hogy a nagyokat bekuldik tesztre, aztan lehet a negyedakkoranal a tempo is negyed akkora nehol. lehet a pro kene, de jozan paraszti esszel meg sose latod a kulonbseget a teszteken kivul.
-
arn
félisten
válasz
ScomComputer #206 üzenetére
az a gond, hogy max azokat az ertekeket erdemes nezni, ami tobb programbol is visszakoszonnek, a tobbi ki tudja mit mutat. a cpu tunik jo erteknek, a tobbi meg ezer fele...
-
arn
félisten
osszeeresztettem a ket konfigot (2013 vs 2018), az uj videokartya es ssd meg hianyzik
a nyers proci teljesitmeny mindenkepp nagy ugras, az ssd kis blokkoknal viszont joval lassabb (2-3x).
Intel Core i7-4770, 4x 3.40GHz
Zalman CNPS10X Performa
MSI H87M-G43
Crucial Ballistix Sports VLP DIMM kit 16GB, DDR3L-1600, CL9-9-9-24
MSI R9 270X Gaming 2G, Radeon R9 270X, 2GB GDDR5
Samsung SSD 840 EVO 250GB, SATAvs
AMD Ryzen 7 2700X, 8x 3.70GHz
Thermalright True Spirit 140 Direct
MSI X470 Gaming Plus
Patriot Viper 4 Series DIMM Kit 16GB, DDR4-3200, CL16-18-18-36
MSI R9 270X Gaming 2G, Radeon R9 270X, 2GB GDDR5
Samsung SSD 840 EVO 250GB, SATAintel
amd
-
arn
félisten
a huteshez... ez a konfig, rendesen osszerakva, a szobahomerseklet ca 27 fok. a hazventik fix 700as fordulaton mennek.
Thermalright True Spirit 140 Direct (100700565)
MSI R9 270X Gaming 2G, Radeon R9 270X, 2GB GDDR5, 2x DVI, HDMI, DisplayPort (V303-002R)
Creative Sound Blaster Z, retail, PCIe (70SB150000001)
Samsung SSD 840 EVO 250GB, SATA (MZ-7TE250BW)
ASUS DRW-2014L1T black, SATA, bulk (90-D4096B-UBNW)
Fractal Design Define R4 Black Pearl, noise-insulated (FD-CA-DEF-R4-BL)
be quiet! Silent Wings 2, 140mm (BL063) 2x
be quiet! Straight Power E9-CM 580W ATX 2.4 (E9-CM-580W/BN198) -
arn
félisten
nalam is ez van... 10 perc utan. ami rosszabb, hogy kb 20 perc utan hibat is dobott, pedig total alapon van minden, csak a ramok mennek 3200as xmpvel. a proci homerseklet teljesen normalisnak tunik, joval alacsonyabb, mint a gyari hutovel lenne (1300as fordulaton).
memtest86 4x pass megvolt, primeot nem futtattam hosszabb ideig.
a thermalright pasztajat hasznaltam, de majd lehet kiprobalom mx2vel, asszem az meg van itton, mar x eves, lehet mar beszaradt.
-
arn
félisten
Correct, the 1000 series was 20 degree offset and the 2000 series is 10.
a cpu dioda magas, a cpu nem... nalam is alapon van 90-100 kozott, terhelve nem mutatja mar, de 100+. eleg kazan a proci, prime95 small fftvel nekem 140 wattot ir alapon.
prime95 (csak rovid ideig neztem)
small fft 140w
large fft 128w
blend 117waida64 134w
cpu-z 124w
cinebench 142wvan nehany furcsasag nalam is, de egyelore meg gyujtom a tapasztalatokat
idle kb 15 wattal eszik tobbet, mint az i7 4770 + h87. -
arn
félisten
szerintem rosszul olvas ki vmit... en is lattam 105-120 fokokat vhol, terhelve 70 fok korul van.
ami viszont idegesitobb, hogy vmi beragad a windows intezoben, es 20%ra terheli a gepet folyamatosan. nem tudom mi valtja ki, de benchmarkolnek, es azt veszem eszre, hogy jo, most meg kb 20-30%al kevesebbet dob, mint kene. ha ujrainditom a win intezot, akkor eltunik a terheltseg. i7ttel sose talasztaltam ilyet, vmi drv bug? ujratelepitenem a win10et, de majd ssd vasarlaskor is kene, amit hamarosan meglepnek, nincs kedvem tobbszor ujrahuzni.
-
arn
félisten
válasz
ScomComputer #171 üzenetére
Gyerek mellett kell ido, mire kitapasztalom
mylemon, becs
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LEGO klub
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- Intel Core i5 14600KF - 14mag/20szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i7 3770 CPU + Asrock Z75 Pro3 alaplap + CPU hűtő eladó
- Intel Celeron Processzor G3900 2M Cache, 2.80 GHz, Intel HD Graphics 510, tesztelési célra kiváló
- Intel Core i3-6100 Processzor 3M Cache, 3.70 GHz
- Intel Core Ultra 5 235 BOX (3év Alza garancia)
- Intel Core i5-3470 Processzor 4 mag 4 szál 6M Cache, max 3.60 GHz
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Huawei Watch GT 4, 1 Év Garanciával
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest