- Házimozi haladó szinten
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- LG LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen TV-t vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
Aktív témák
-
karib
addikt
Badge: a proci hőmérőjét nagyon könnyű megtalálni. Már úgyis próbálkoztál a venti lekapcsolásával... nos, amelyik a leggyorsabban reagál, az a proci hőmérője. Vagy csak terheld rendesen a procit (Prime95 vagy akármi), az lesz a legmelegebb.
Egyébként nyitva van a házad vagy bedobozolva?
Amúgy én is azért érdeklődöm, hogy mit mér a másik két szenzor, mert nálam most a proci hőmérséklet úgy 26-30 fokra esett idle üzemben, míg a másik kettő stabilan 25 és 35-37 fokot mutat - tehát a házban melegebb a levegő, mint a proci. Ez nem irreális, mert a procihűtő kintről kapja a levegőt, és a CPU nincs terhelve (hajtva 48 fokra megy fel). -
karib
addikt
A VIA 686B-ben 3 hőmérő van: egy a proci, a másik kettő vajon mi? Ez lett volna a kérdésem eredetileg... amire továbbra is várok választ.
Amúgy azóta beoperálódott a Papst venti a tápba... most már a KT7E chipsethűtője a leghangosabb alkatrész az egész gépben. Egyelőre... majd arra is kitalálok valami hatékonyat :) -
karib
addikt
Fejlemények: csatornázás egész pöpecül bevált. Papst venti átmenetileg kikerült, mert kap egy rendes csatlakozót a sima madzag helyett, addig beraktam egy noname 80-as ventit. Ez jóval hangosabb, igaz némileg gyorsabb is. Így semmittevés közben 26 fok (!) körül tanyázik az 1008/1,84V-os Duronom. Persze ha meghajtom, akkor visszakúszik 48-ra, de mihelyst lejön róla a teher, 1 percen belül már 35 alatt van. Mezei léghűtésre nem rossz.
Ki tudja megmondani nekem, hogy mit mér a másik két szenzor (Abit KT7E, tehát a VIA 686B szenzorairól van szó)? Azok elég stabilan állnak 25 és 33 fok környékén.
Ja, és a ház zárva van. -
karib
addikt
válasz
Észbontó #143 üzenetére
Jelenlegi állapotok: AMD Duron 750 @ 1008 MHz (6,5x155).
A proci hőmérséklete BIOS és MBM5 szerint: max 52 fok. A másik két mérő 25 és 35 fokot mutat.
Eredetileg 1,7 voltra levittem a feszültséget, 3DMark meg minden stabilan ment, de Prime95 hibázott. Emelgettem 1.8-ig (mért: 1,82), most betonstabil, Prime95 órák óta fut. 1,7-en max 46-ig kúszott, alapból 43 körül tanyázott. Most az idle hőmérséklet úgy 46 fok.
A gép további részei: Abit KT7E alaplap, 400W noname táp, Radeon LE, Realtek occsó LAN, ultraoccsó NCR PCI SCSI vez. Most egy 54x CD van benne, mingyá jön a 24/12/40x Mitsumi író felváltani.
A hűtésről egy Thermaltake 6CU borda gondoskodik: 80x60xkb.30 mm, középen tisztes rézmaggal. Ippeg ez vót kéznél. Eddig egy Papst 80 mm-es venti figyelt rajta, de most átkonfiguráltam. Ház hátulján van hely egy 80 mm-es házventinek, majdnem a proci fölött. Kis méricskélés után kartont, ollót és ragasztószalagot markolva eszkábáltam egy csatornát, ami a kinti lyukra szerelt, befelé fúvó Papstról a levegőt a bordára vezeti. Így mindig kintről szív hűvöset, nem csak kavarja bent a langyost. Áralmástechnikailag nem a legjobb valszeg, de fél óra alatt megvolt. Mivel a Papst nem egy izomgép, szerintem ez jó. Sajnos korábban nem méricskéltem. Hanghatást még nagyban rontja a tápban lévő irdatlan hangos venti, ami szintén rövidesen átadja helyét egy Papstnak. Utána már csak a KT7E chipset hűtőjét kell elcsendesíteni, felpiszkálni a Radeon feszültségszabályozóját, rárakni egy másik Papstot, és már kész is a kellemesen csendes, budget izomgép :) -
karib
addikt
Szerintem a szilikonpaszta elég. Minél kevesebb a réteg, annál jobb, plusz grafit nem hinném, hogy sokat ér. A lényeg, hogy ne legyen levegő a proci és a borda között (a pici egyenetlenségekben a levegő ül meg, és az pedig jól hőszigetel - és ez a baj).
Amúgy végre felraktam az MBM5-öt. AMD Duron 750@1000/1,87V, Abit KT7E, Thermaltake rézmagos borda + házonkívüli levegő csatornázva és Papst házventivel hajtva. 48 fok alapjáraton, még nem terheltem, amióta mérem, de fagyi még soha nem volt ezen a beállításon. Ja, és totál kuss - lesz mihelyst kicserélődik a tápban is a venti egy Papstra :D -
karib
addikt
Szorzózárral akkor érdemes játszani, ha a maxot ki akarod hajtani az egész rendszerből. Ilyen esetben először az alaplapot hajtod ki max FSB-re (procit addig vissza kell venni minimum szorzóra, hogy ne az legyen a gond), aztán a megfelelő szorzóval a procit is a max közelébe tornászod. Ehhez tényleg kell a szorzóállítás. Ez viszont már tán második fázisú tuningnak nevezhető, azaz nem kezdőknek való, ráadásul a többi hw-nek is nagyon spiccen kell lenni, hogy érjen valamit (RAM, stb.).
-
karib
addikt
150 MHz-ig szerintem békésen el lehet lépegetni, bár szerintem 1600 fölött már nem nagyon fog menni a proci. Magas FSB-kre leginkább a LAN és SCSI kártyák a háklisak, ezek hibázhatnak-meghalhatnak. Ha nincs túl sok kritikus cuccod, jó dolog a nagy FSB - Iwill KK266-unkat 170-en hajtottuk (KT133A), és ment vígan.
-
karib
addikt
Mindenképp érdemes a proci tápfeszével lefelé játszani, ha van rá lehetőség, mert ez hűt talán a legjobban. Viszont figyelni kell, hogy mikor lesz instabil a proci - nem véletlen hajtják annyin, amennyin fut. Az, hogy mennyire lehet lekúszni egy procin a tápfesszel, az az adott procitól és környezettől függ!
-
karib
addikt
Nem fagy ilyen hőmérsékleten? Lehet, hogy nincs semmi gond vele, határeset. 122-es jó hűtő, elégnek kell lennie (speckó szerint is az). Jól felfekszik, stb.? Nyitott házzal milyen a helyzet? Lehet, hogy csak befülled a doboz. Ha ez a gond, akkor:
1.) Kábeleket, stb. rendezd el minél jobban, hogy ne lógjanak összevissza,
2.) Hátul amit lehet, nyiss ki (kitörhető lapocskák a slotoknál, ilyesmik),
3.) Plusz hangkeltő (ventillátor) beiktatása. -
karib
addikt
Minél kisebb feszen és hőmérsékleten fut a proci, annál jobb, csak STABIL legyen :)
A hőmérők szerintem 5-10 fokot biztosan szórnak laponként, és még azt sem venném tutira, hogy egy típus egyedei hasonlóan mérnek... Ezt figyelembe véve 70 fok fölött mindenképp ideges lennék, az már sok, és a mérési hibán is túlmegy. Én is olyan 80-95 fok maxra emlékszem az AMD prociknál, de az már tényleg sok. 60 alatt nem paráznék, de jól rögzített borda és hatásos, nem utolsó sorban megbízható (!) venti kell.
Cooler tesztünk volt már egy, és lesz folytatás is... soon. Tán az ideális hőmérsékletről is belerakunk vmi eszmefuttatást. Mi is próbáltunk egyszer ezüstös pasztát, de nem tapasztaltunk semmi extrát, azon túl, hogy lehetetlen letörölni utána, mintha festékkel kented be. Mások viszont erre esküsznek, nemtom. Végülis a levegő kiszorítása a lényeg... -
karib
addikt
Javítsatok ki, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy az XP (illetve az összes Palomino- és Morgan-magos AMD) leginkább idle körülmények között hűvösebb a T-Birdnél... Ha rendesen meghajtod, ezek is melegszenek rendesen.
Szilikonpaszta annyi kell, hogy ippeg kitöltse a felületi egyenetlenségeket, azaz egy lehelletfinom hártya. Ha van otthon a sufniban elektronmikroszkópod, célszerű beizzítani a helyzet felmérésére és a helyes adag felapplikálasára :D Magyarán a legjobb lenne, ha a procimag és a hűtő atomjai totál egymásnak simulnának, de mivel ez nem lehet (a levegő viszont piszok jól hőszigetel), a hézagokat kell kitölteni valami hővezető anyaggal. Tehát csak annyi kell, amennyi hézag van, esetleg kicsit több, de túlzásokba felesleges esni.
Aktív témák
Hirdetés
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest