Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #5602 üzenetére

Én is azt néztem a táblázatban, hogy azokban a számokban, amiknek sokan az M1 magas IPC-jét tulajdonítják, a zen3 alacsony értékekkel rendelkezik. Persze nem mindenben.

De az a ROB pl alacsony a Sunny/Willow Cove magokhoz képest.

Ez szerintem azért jó, mert van még hová növekedni.

Persze nyilván minden egyes duplázás megtérülése IPC-ben csökkenő mértékű és külön-külön minden elhanyagolható mértékű.

Mindenesetre én is arra számítok, hogy a jövőben ezeknek az értékeknek a növekedését fogjuk látni.

Ja igen, azt elfelejtettem mondani - a másik threadben - hogy az intel IPC növekedése nagyjából a sandy bridge-től a skylake-ig azért volt szerény - összehasonlítva azzal, hogy most néhány év leforgása alatt duplázást terveznek - mert akkoriban az intel - konkurencia hiányában - a lapkaméret csökkentésére is koncentrált. (=> gyártási volumen ^^ és profit ^^)

Ami a Gracemontot illeti...
    Szintén a táblázatban azt írják, hogy 2.5-ös az IPC szintje, ami kb annyi, mint a skylake és igazából csak 20%-kal (~1 generáció) van lemaradva a zen3 mögött. Nyilván nem volna jó, ha csak ebből állna egy cpu, de azért kis prüntyögőnek sem mondható.

Ilyen magokból lesz 4db egy nagy mag helyén. A maximális frekvencia pedig kb 1Ghz-cel lesz lemaradva. Én arra számítok, hogy 2 Gracemont mag teljesítmény nagyjából 1 Cove mag 2 szálas teljesítményével fog felérni, viszont 4 Gracemont mag fogy annyit fogyasztani, mint 1 cove mag.

Most sokan morognak amiatt, hogy az AVX512 támogatás kikerült az Alder Lake-ből.
    Fenti ábrából számomra nem derül ki, hogy a Gracemont hány és milyen méretű FPU porttal, vagy pipe-pal rendelkezik. (Egy helyet találtam, ahol azt írták, hogy a gracemont fpu port size 256b) Ha jól tudom a Zen eredetileg 4x128b volt, amivel tudott AVX2-es utasításokat végrehajtani úgy, hogy két portot összeolvasztott. Aztán ez a zen2-ben bővült 4x256b-re.
    Korábban pedig beszéltünk arról, hogy az Arm SVE esetén is megoldható az, hogy egy hosszabb vektorutasítást rövidebb feldolgozóval több órajelciklus alatt hajtson végre.

Remélem, hogy a raptor lake-ben megoldják, hogy AVX512 visszajöjjön
    1) vagy úgy, hogy összeolvasztással, vagy több órajelciklus alatt történő végrehajtással.
    De szimpatikus lenne egy olyan megközelítés, mint a zené, hogy 4x128bit a feldolgozó képessége, amivel lightweight taskokat gyorsan tud kiszolgálni, de kompatibilis tudna maradni akár AVX512 utasításokkal egy órajelciklus alatt is.

2) Nem tudom, emlékszel, hogy az új Low-power Arm magoknál a "Compex" kifejezésre
    [link]
    Lényegében az amd bulldozer köszönt vissza: megosztott, összeolvasztható FPU
    Na ez még elég ütős lenne

Új hozzászólás Aktív témák