- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- HP notebook topic
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5602 üzenetére
Én is azt néztem a táblázatban, hogy azokban a számokban, amiknek sokan az M1 magas IPC-jét tulajdonítják, a zen3 alacsony értékekkel rendelkezik. Persze nem mindenben.
De az a ROB pl alacsony a Sunny/Willow Cove magokhoz képest.
Ez szerintem azért jó, mert van még hová növekedni.
Persze nyilván minden egyes duplázás megtérülése IPC-ben csökkenő mértékű és külön-külön minden elhanyagolható mértékű.
Mindenesetre én is arra számítok, hogy a jövőben ezeknek az értékeknek a növekedését fogjuk látni.
Ja igen, azt elfelejtettem mondani - a másik threadben - hogy az intel IPC növekedése nagyjából a sandy bridge-től a skylake-ig azért volt szerény - összehasonlítva azzal, hogy most néhány év leforgása alatt duplázást terveznek - mert akkoriban az intel - konkurencia hiányában - a lapkaméret csökkentésére is koncentrált. (=> gyártási volumen ^^ és profit ^^)
Ami a Gracemontot illeti...
Szintén a táblázatban azt írják, hogy 2.5-ös az IPC szintje, ami kb annyi, mint a skylake és igazából csak 20%-kal (~1 generáció) van lemaradva a zen3 mögött. Nyilván nem volna jó, ha csak ebből állna egy cpu, de azért kis prüntyögőnek sem mondható.Ilyen magokból lesz 4db egy nagy mag helyén. A maximális frekvencia pedig kb 1Ghz-cel lesz lemaradva. Én arra számítok, hogy 2 Gracemont mag teljesítmény nagyjából 1 Cove mag 2 szálas teljesítményével fog felérni, viszont 4 Gracemont mag fogy annyit fogyasztani, mint 1 cove mag.
Most sokan morognak amiatt, hogy az AVX512 támogatás kikerült az Alder Lake-ből.
Fenti ábrából számomra nem derül ki, hogy a Gracemont hány és milyen méretű FPU porttal, vagy pipe-pal rendelkezik. (Egy helyet találtam, ahol azt írták, hogy a gracemont fpu port size 256b) Ha jól tudom a Zen eredetileg 4x128b volt, amivel tudott AVX2-es utasításokat végrehajtani úgy, hogy két portot összeolvasztott. Aztán ez a zen2-ben bővült 4x256b-re.
Korábban pedig beszéltünk arról, hogy az Arm SVE esetén is megoldható az, hogy egy hosszabb vektorutasítást rövidebb feldolgozóval több órajelciklus alatt hajtson végre.Remélem, hogy a raptor lake-ben megoldják, hogy AVX512 visszajöjjön
1) vagy úgy, hogy összeolvasztással, vagy több órajelciklus alatt történő végrehajtással.
De szimpatikus lenne egy olyan megközelítés, mint a zené, hogy 4x128bit a feldolgozó képessége, amivel lightweight taskokat gyorsan tud kiszolgálni, de kompatibilis tudna maradni akár AVX512 utasításokkal egy órajelciklus alatt is.2) Nem tudom, emlékszel, hogy az új Low-power Arm magoknál a "Compex" kifejezésre
[link]
Lényegében az amd bulldozer köszönt vissza: megosztott, összeolvasztható FPU
Na ez még elég ütős lenne
Új hozzászólás Aktív témák
- Konteó topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVD I 15,6" HD+ I Garancia!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest