Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- Ettől lesz más a tévézés? Teszten a OneTV SoundBox
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Mindennel egyetértek, amit írtál.
Én nem (sem) azt mondtam, hogy az AMDnek mihamarabb 5nm -re kell mennie, mert az csak előnnyel jár.
Csak azt mondtam, hogy a tranzisztorsűrűséget olcsón, azaz különösebb mérnöki fejvakarás,.vagy növekvő fogyasztás.nélkül biztosítja.
Nyilván emellett lehetnek.hátrányai is, például az,.hogy drága és talán limites a kapacitás.A 7nm-nek a következő 1-2 évben IP kompatibilis továbbfejlesztése az N6, tökre.érthető, hogy nem az 5nm-t célozzák.
Abban viszont kételkedem, hogy Lisa Su kijelentése több évre értelmeznető. Bem hiszem, hogy akkor jövőre még N7 és aztán további 2 évig még mondjuk N6-on lesznek. Vagy legalábbis én meglepődnék.
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Mondjuk ha az IO-chip méretnén faragnak, akkor elférhet az asztali AM4-en a 2chiplet,
de könnyen lehet az AM5 már fizikailag kicsit nagyobb mérettel rendelkezik.
De megint egy lehetőség ha beiktatnak egy interposer-t (és legalább 2.5D-re rakják ezáltal a CPU-t a 2D helyett), akkor megint kisebb tud lenni a tokozás (de ha kap HBM-et is akkor könnyen lehet akár 3D felépítés, hogy elférjen).Több lehetőség is adott, hogy elférjen egy kicsit nagyobb chip a tokozásban (akár mind egyszerre).
Bár szerintem IO-chip esetén maradnak a glofo-nál, náluk "érdekes módon" jön egy 12nm-es technika ami támogatja a HBM-et (és interposert), ha jól emlékszem 21-es sorozatgyártási dátumtól.
Új hozzászólás Aktív témák
- LED világítás a lakásban
- DJI topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vírusirtó topic
- Elon Musk billiomos lesz, ha kitör a gépek forradalma
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nintendo Switch 2
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó MacBook Air M1 (2020) - 16 GB RAM / 256 GB SSD, újszerű állapotban, extrákkal!
- Hp NVidia RTX 2070 Super 8Gb Videokártya - HP L84981-001
- Samsung Galaxy watch Ultra 2024 47mm Titán+zafir sim kártyás 2026.11.16 Media gari
- xiamomi a24i 23,8 100hz monitor
- Új aktivált Apple IPad Mini A17 pro wifi+cellular 0 akksi ciklus 2026.11.02-ig gari
- Önerő nélkül is elvihető! RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő