Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

érdekes olvasmány arról, hogy miért döntött az AMD interposer helyett az IFOP megoldás mellett

[link]

Talán azt is magyarázza kicsit, hogy miért nincs L4$ és az AMD miért inkább az L3$-t növelgeti. az IFOP késleltetése viszonylag magas és linkenként csak 55GB/s a sávszélessége. Azt gyanítom, hogy nagyon kevés hatása lett volna, ha erre az alapra építenek rá egy az IOD-ban található L4$-t. Nem lett volna elég alacsony a késleltetés és a sávszélesség is szűk lett volna.

Olvastam a hétvégén egy cikket az EMIB-ről is. Az tulajdonképpen egy embedded interposer, ami a chipek széleit köti össze, ellentétben a hagyományos interposerrel, amire az összes lapkát rá kell ültetni - és emiatt az EPYC-nél túlságosan nagy interposert kellett volna alkalmazni.

Én azt gondolom, hogy 1000mm2-es interposert ezután se fognak használni.
    Szerintem a következő lépcső a TSMC LSI nevezetű technológiájáa, ami megfelel az intel EMIB-nek.

Az IFOP megoldás késleltetése és energiafogyasztása magas. A megnövelt méretű L3$ célja éppenséggel lehet az, hogy minél kevesebb adatot kell mozgatni az IFOP-on (CCD<->IOD<->DDR) keresztül.

Az LSI használata csökkentené a késleltetést és lehetővé tenné a CCD és az IOD közötti szélessávú kapcsolatot. Nem tudom mennyit, de olyasfélét, mint amit egy HBM igényel. (Természetesen az LSI használata lehetővé tenné azt is, hogy a CCD-k egyenként HBM-et kapjanak)

Azt viszont nem tudom, hogy ilyen szélessávú hidak használata - azon kívül, hogy lehetővé tenne egy L4$ kialakítását az IOD táján - vajon mire adna lehetőséget, vajon mit lehetne kezdeni vele?

Az AVX-ről (AVX512-ről) mondják, hogy nagyon cache és memóriaintenzív. Ami nem meglepő, hiszen sok adaton elvégzett vektorművelet. Ez valószínűleg egy dimenzióval fokozódik, ha mátrixműveletekről is beszélünk.

Lehetséges volna, hogy a zen4-be kerüli AVX512 támogatás magával hozza a IFOP cseréjét LSI-re?

Új hozzászólás Aktív témák