Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Cathulhu #2483 üzenetére

    Én nem hiszem, hogy az intel és gyárai különválás mindkét üzletágnak előnyös lenne.
    Láttuk, hogy a GF esetén nem volt az. Egyrészt a GF fő partnere megmaradt az AMD. Még az IBM gyártórészlegének beolvasztása után (még az IBM fizetett az átvételért!) sem sikerült az AMD és az IBM mellett más lényeges megrendelőket szerezni. Feltehetőleg a GF még most is abból él, hogy az AMD onnan rendeli a zen1/+ és IO lapkákat.

    Mi a helyzet az intellel? Iszonyatos gyártókapacitásuk van 14nm-ből. Ez annyira nem rossz, de az intel épp azért fontolgathatja a leválasztást, mert nem elég jó. a 10nm és a 7nm pedig vagy elég jó és akkor nem kell leválasztani, vagy bukás és senki másnak sem lesz elég jó.
    A nem cutting edge, azaz nem elég jó node-okból szerintem elég nagy a kínálat, a GF, a Samsung, a TSMC, de az UMC és talán az SMIC is kínál már ilyet. Biztosan sokan átálltak már arra az üzletpolitikára, hogy ezt minél olcsóbban. De még a GF SOI irányának eredményei sem láthatóak. Olcsón nem szupergyors node kell, márpedig az intel 14nm-es gyártástechnológiája az. mármint az intelen kívül kinek kéne még 5Ghz egy amúgy nem elég jó gyártástechnológián?

    Tehát szerintem az történne, hogy amíg az intel használja ezeket a gyártósorokat, addig életképesnek tűnne, persze a 7 és 10nm-es fejlesztések finanszírozása nyilván megcsappanna, lelassulna. És ahogy az intel kiszáll a 14nm-ből, vagy fölös kapacitások alakulnak ki, amire már az intel is alkudna, hogy legyen olcsóbb, a gyártó cég összeomlana.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák