Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DraXoN

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz S_x96x_S #2341 üzenetére

    Ez még nem is a csúcs cpu (laptopba jön Ryzen 9 APU is.. bár lehet utóbbi "kimerül" a +2 feldolgozóban)... jó látni, hogy szivárognak az eredmények, valószínű computex-en lesz bemutató akkor (az órajelek már eléggé "magasak", és termék név is van a cpu kódjában (lehet már nem ES példány).

    Amit nem tudok, hogy a felépítés milyen lesz ... minden féle pletyka terjed, hogy már chiplet, de olyan is, hogy nem chiplet... ezen kívül pletykák, hogy továbbra is 12nm-en készül de a zen2 cpu vissza lett portolva rá... De ha még is chipletes akkor a grafikus chip is egy chiplet, vagy az inkább IO dieba került "beépítésre" ...

    nagyon kíváncsi leszek. talán a gpu is chiplet, "kvázi azonos" IO die és egy zen2 chiplet tűnne elsőre a legésszerűbbnek... de voltak pletykák, ami arról szólt, hogy nem éri meg a GPU-t az IF-re rakni mert túl sávszélesség igényes... Mondjuk valóban maximum valami 64bites gddr5 ramos kártya tempóját tudja hozni.. de kérdés megéri-e ennyire telíteni az IF sávszélességét (kb a memória sávszélességgel egyezik meg a saját sávszélessége.. kérdés, vajon DDR5nél majd osztót használnak, vagy duplázódik utóbbi is.. ha igen, akkor az már elég lehet valamire).. a másik út, hogy HBM memória kellene, a VEGA kártyákban levő "memória tartalom átlapolás" pont kapóra jöhetne a technikának.

    Petykemano:
    Ez a moduláris dolog érdekes, csak a mostani PC is moduláris ... csak folyamatosan "visszafejlesztik" az alaplapra forrasztva mindent (CPU-t, ramot, SSD-t).
    a különbség csak annyi, hogy a cpu és körete itt nem az alaplapra kerülne, hanem külön kártyába... de ez se új, az első számítógépeknél az alaplap tényleg csak egy "sínrendszer" volt, és a cpu és memória is egy-egy külön kártyán foglaltak helyet... csak visszajön ez a koncepció ... talán.. mert megvoltak ennek a maga korlátjai... és ez pont az, hogy a cpu és annak a memória elérési igénye nem egyenlő a többi holmival sávszélesség igényben, ezért került át az alaplapra a külön vezérlőkártyából.
    Utóbbi gondot most se látom, hogy lehetne megoldani hacsak nem, hogy alapból sokkal szélesebb a cpu portja mint a többi.
    Az az intel "demo" gép, bár nem említi de valószínű 16 sávos PCIE portal rendelkezik kifelé, de a VGA már csak 8x-et kaphat, mert van még egy m.2 és egy 4x PCIE port is az alaplapon.. így miután kimegy a cpuból a 16 sáv (csak fordítva van a csatlakozó) szétosztják többfelé.

    Innovatív holminak tűnik, de csak tűnik.. semmi extrém nincs benne és a koncepció mint említettem egyáltalán nem új (igazából egy fejlesztési zsákutca korlátozott lehetőségekkel).

    [ Szerkesztve ]

    The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

Új hozzászólás Aktív témák