Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz solfilo #2134 üzenetére

    (#2134) solfilo

    A "milking"-et nem egyszerű és nem is triviális tetten érni. Mármint persze objektíven nem is lehet, mert nem tudjuk az adatokat. Akkor beszélhetünk milkingről, szerintem, ha az ember azt érzi, hogy a cég tudna jobbat, és/vagy olcsóbban is.

    Milkingről szerintem nem csak akkor lehet szó, ha azt csakis egy cég csinálja. Vagyis attól, hogy az intel eddig bődületesen drágán tartotta (megfejte) a legnagyobb teljesítményszinteket attól még az nem válik nem azzá, ha cégek elkezdenek nem versenyezni egymással, hanem kiegyeznek. egy bizonyos - relatív magas - margin szintben ami alá nem mennek - akár megegyezés nélkül, akár úgy is, hogy az a margó csak a részvényesek felé tett vállalás.

    Valamiért a tőzsde úgy működik, hogy a magas margóval dolgozó cégeket tartják sikeresnek, azoknak az árfolyama megy föl. Szerintem ennek nem is feltétlenül kell összefüggésben lennie a piaci részesedéssel.

    A milking mögé persze mindig bele lehet tenni kapitalista, céges érdekeket. Például, hogy a legmagasabb teljesítményszinteken jogos a felfelé hajló árgörbe, mert az prémium, vagy pont az, hogy hát a részvényesek érdekei, vagy akár pusztán az is, hogy kell a mani az AMD-nek, hogy tovább tudjon versenyezni. Ezek a maguk perspektívájából nézve természetesen jogosak.

    Na mindegy, oda akarok kilyukadni, hogy attól ,hogy az intel bődületesen drágán adta eddig a 16-24-32 magos portékáját, attól az még vásárlói szemmel nézve unszimpi, ha ebbe a sorba az AMD is beáll. (Persze mindig elmondom, a részvényesek nyilván tapsolnak)

    Én abban egészen biztos vagyok, hogy az új 24 és 32 magos TR sokkal jobb eredményt fog produkálni, mint a korábbi 24 és 32 magos. Hiszen lényegében minden olyan esetben elszenvedett performance-regressiont javít, ami a memóriaelérés gyatraságára volt visszavezethető.
    Talán annak fényében tűnik mégis borsosnak az ár, hogy az intel bejelentette, hogy lényegében megfelezik a cascade lake X árait.

    A zen2 árai is magasabbak voltak picit a várakozásnál és most a TR is. Azt gyanítom, hogy az AdoredTV féle szivárgás afféle kutatás lehetett az AMD részéről, hogy mit szól a nép az árakhoz.
    Azt meg látjuk a mindfactory eladásokból, hogy így is viszik mint a cukrot. Üzleti értelemben jogosak az árak, nem valószínű, hogy tudnák növelni az eladást, ha alacsonyabb áron árulnák.

    Tartok tőle, hogy ebben a kérdésben az intel kezeiben vagyunk.

    Ami a több pénzt illeti, tökre jogos a megjegyzésed a Q3 eredményekkel kapcsolatos fanyalgással kapcsolatban. Én a mindfactory adatokból és az epyc sikertörténetekből kiugróbb eredményre számítottam. Ott van az intel által lefedett $80b-os piac, amit remek marginnal szolgál ki. Az AMD-t illető jóhírek hatását az intel meg se érezte. Ha pénz kell a részvényesek elégedettségéhez, akkor nemá azokról a piacokról próbálja azt beszedni, amik épp örülnek a fejlődésnek, versenynek, hanem furakodjon be azokra a piacokra, ahonnan az intel szerzi a sok pénzt.

    A remek DIY eredmények, Rome hírek ellenére nem lényegesen változó üzleti eredmény nekem arra utal, hogy az AMD a zen2-vel a remek eredmények ellenére sem tud betörni olyan piacokra (még) ahol az intel szokott aratni.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák