Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bossbob

tag

Sziasztok (Solfilo és Dhampir)!

Korábban volt egy AMD Carizzo-s HP laptopom, Pavilion 15z ab100 A10-8700p procival. Jelenleg Édesanyám használja. Azért aírok most ide, mivel lassan már két éve nem tudom feltelepíteni az aktuális (vagyis minden próbálkozás alkalmával a legfrissebb) Radeon illesztőprogramot.

Erről már topicot is nyitottam az AMD community oldalán:
    LNIK

Sajnos azóta sincs semmi és a windows-os driverrel fut a gép ami 2015-ből vali és baromira optimalizálatlan és a HP drivere ugyanezen a verzión alapszik.

Kérdésem:
    Ti tapasztaltatok bármi hasonlót? Lehet hogy csak azért van mert a HP nem enged custom driver-t telepíteni?

• bossbob

tag

válasz Dhampir #330 üzenetére

Most már nem éri meg bulldózer architektúrás laptopot venni!!! AKkor már inkább egy használt intel. Ha eddig kibírta valaki, akkor már inkább várja meg, amíg a Ryzenes APU-k megjelennek.

Szóval a radeon szoftverről peddig már írtam fentebb, hogy a win10 creators update vátozattal még mindíg nem működik!!!!!!

Most jön elvileg az új WIN10 frissítés és már előre félek mi nem fog működni.....

• bossbob

tag

válasz solfilo #327 üzenetére

Ha mindenképpen AMD-s laptopot akar akkor várja meg a zen bázisú APU-t!!!!
    Ilyen régi buldózer architektúrás és 28 nm-es gyártású csipeket már nem éri meg venni. Főleg azért nem mert tényleg kaksi a támogatása, teljesítmény terén még nem is lenne baj vele, csak hát ha nem futnak a dolgok megfelelően akkor azzal semmire nem megy az ember.

Asztali fronton rendben van az AMD, szerintem. Nekem egy FX8320+RX480-as asztalim van. Sosem volt még driver vagy bármilyen szoftveres problémám. A gyári windows-os driverek is elfogadhatóak voltak, a radeon settings pedig indig jól működött.

Ellenben a Carrizo HP laptopom folyton kínlódik valamivel. Nem tudom hogy ennek a Carrizo csip ritkasága (nem igazán elterjedett) és rossz támogatottsága vagy a HP Pavilion szar illesztői és Bios-ja az oka, de már lassan nem is érdekel. Másfél éve van meg és már inkább eladnám a gépet, de aki ilyet venne azzal ez kibaszás lenne. Akinek meg csak netezésre meg filmezésre kell laptop, ahhoz egy i3-as is bőven elég.

• bossbob

tag

válasz solfilo #325 üzenetére

Szia!

Akármennyire is bírom az AMD-t, de azt kell tanácsolnom, hogy ne vegyál AMD-s laptopot. Legalábbis ne a mostani APU-kkal szereltet...
    Nekem egy HP Pavilion 15-ösöm van A10-8700P+R7 M360-al.
    Jelenleg azzal kínlódom hogy a Windows creators update, az aktuális Radeon Software verzió és a HP BIOS nem igazán működnek, vagy az egyik a háromból vagy mindegyik.... Nem tudom pontosan.
    Itt találod a probléma leírást az AMD communitiyban

Itt pedig a Microsoft fórumon egy info

Nos elvileg a legfrissebb radoen software-t a HP Pavilion csak úgy lehet telepíteni, hogy ha a BIOS-ban a boot-ot legacy-re állítod (U)EFI-ről. Ezt még nem próbáltam szóval nem 100%.
    A "gyári" windows driver a radeon 15.12-es verzóján alapszik ami egy rakás k@k@ ha komolyabb játékokat akarsz elindíteni.

A Bristoll pedig a Carrizo DDR4-es javított változata, de alapvetően ugyanarról a csipről beszélhetünk. Sajnos nagyon rossz a Carizzo támogatottsága. Én többnyire csak szívok vele már másfél éve.

Ezért szerintem a haverod jobban jár egy intel bázisú géppel hosszú távon (meg röviden is)!

A többieknek milyen tapasztalaza van a Carrizo-val?

• bossbob

tag

válasz simo9555 #292 üzenetére

Szia!

Nekem egy ugyanilyen vassal felszerelt Pavilionom van. A 15.12-es driver nekem csomó játékkal szaggatott, amlyekkel nem kellett volna (CS:GO CS:Source, Painkiller).

MEGOLDÁS:
    Uninstallálj minden AMD Drivert aztán rakd fel a 16.2-es drivert. LINK HOZZÁ

Érdemes még felrakni a Chipset Drivert is, amit a 15.12-es driver letöltőoldalán az Optional Downloads fül alatt találsz.

Ezekkel a driverekkel nekem jól futnak az említett játékok és a gép is.

Ez a szórakozás pedig azért van mert találtak valami bug-ot az illesztőprogramban, amit az AMD cseszik kijavítani már több mint fél éve, helyette ejtették határozatlan időre a Carrizzo APU-k supportját. :W
    A Crimson Driver updater lehet, hogy felajánlja neked hogy frissítst az aktuális driverre de ne tedd. Azért akarja ezt tenni mert az aktuális driver jó a gépedben lévő R7 M360-ra de az APU-ra nem. Ezt pedig már nem sikerült az AMD-nek megírni, hogy egy ilyen konfiguráció esetén mint a te géped ne akarjon olyan drivert installálni az updater, ami nem kompatibilis valamely chip-re.

Szerintem következő driver csak a Bristol Ridge APU megjelenésével fog kijönni. :O

Én egy AMD fan vagyok. Asztali gépem is olyan bázisú, de nem vagyok eszetlen. Szerintem ez a Support hozzáállás nincs rendben.
    Ha még egyszer Laptopot veszek az nem AMD alapú lesz. :(

• bossbob

tag

válasz Dhampir #272 üzenetére

Nos lehet kiírja hogy elérhető a 16.15, de azt csak azért dobja fel mert valszeg van még a gépedben egy R7 360-as dedikált GPU és arra ajánlja ezt fel. Én megpróbáltam azt felrakni, de install közben kifagy mert nem kopmatibilis az APU-val. Szóval ennyit az AMD driverről........

Tehát kb. 5 hónapja nincs driver az APU-ra, de ha egy kiadó kifosik valami új játékot arra egyből jön ki a hotfix, a saját up to date mobil APUkban talált hibát meg cseszik javítani az AMD. Crimson driver ide vagy oda, én ehhez csak "gratulálni" tudok. :W

• bossbob

tag

Sziasztok!

Valakinek van bármiféle infója arról, hogy az AMD mikor tervezi a Carizzo chipek Crimson Driveres támogatását? Jelenleg ejtették az új driverekből a Carizzo chippek támogatását és a legutolsó hivatalos driver a 15.12, de a 16.2-el is még elmegy...

Elég béna, hogy lassan féléve nem adnak ki rá új drivert, holott ez az up to date AMD Mobil APU.

Biztosan találkoztatok már az AMD driver letöltő oldalon ezzel a kis lábjegyzettel:

AMD Community-ben is feltettem a kérdést már egy ideje, de nem válaszolták meg. Hátha ti többet tudtok!

• bossbob

tag

Sziasztok!

Végre megérkezett a Notebookom amiről írtam!!! Lement rajta egy-két Benchmark, mivel már kb. másfél hete használom. No nem is jártatom a szám inkább egy-két screenshot:

Nos mint láthatjátok kapott már egy 120-as samsung ssd-t meg 2x4 GB 2133-as memóriát. Később láthatjátok hogy sajnos csak 1600-on futnak és nem lehet konfigurálni.
    Anyaghasználatra teljesen átlagos a gép. Teljesen műanyagból készült, bár Noti belső felülete, amely szálcsiszolt fémes kinézetett kapott, nagyon megtévesztő. A fémes hatást nagyon jól utánozták!!!!

CpuZ és GPUZ:

Kijelző betekintési szögek:

Nagy pozitívum itt hogy FreeSync-es a monitor. Még nem tudtam kitapasztalni, hogy mennyit dob az aksi időn.
    A kijelző színbeállításai nekem egy kissé sárgásak voltak, de ezt hamar tudtam orvosolni. A családban van egy Acer Aspire v5-573g, amelynek elég jó IPS-es kijelzője van. Színminőségben szerintem egy szinten van a kettő, de sajnos a az Acer kijelzőjének azért érezhetően nagyobb a fényereje.

Akkor jöjjenek a Benchmarkok:

Passmark:

CPUZ:

Játékok:

Három játékot néztem meg: Tomb Raider. GTA V és War Thunder mindegyiket full hd-ben teszteltem Dual Graphics-al és anélkül.

Tomb Raider medium beállításokkal:

Dual Graphics on:

Dual Graphics off:

Ez a játék köztudottan jól meg lett írva AMD vasra és van Dual Graphics profilja így látható a különbség a teljesítményben!

GTA V Low beállításokal:

Dual Graphics on:

Dual Graphics off:

Amint látható itt nem sok javulás tapasztalható Dual Graphics-al. Pedig az asztali Kaverik jelentős javulással futtatják a játékot Dual Graphics-ban. Valószínűleg ehhez a játékhoz már kevés volt a processzor teljesítmény...

War Thunder Custom beállítással:

Dual Graphics on:

Dual Graphics off:

Nos amint láthatjátok vegyesek a az értékek a Dual Graphics-ot illetően. Magyarul inkább nem ugrik tőle a teljesítmény.Mivel inkább csak a modernebb játékok és főleg DX10-től kezdve van komolyabban támogatva ezért régebbi játékoknál valószínűleg nem várhatunk teljesítmény javulást. Itt mondjuk hozzá fűzném hogy én sok régebbi játékkal játszom (CS:S, HL2 alapú modok, DOD:S, Painkiller, régebbi FEAR-ek), melyeket kipróbáltam és full beállítások mellett gond nélkül mennek.

Komoly játékok alatt a cpu hőmérséklete bizony néha elérte a 80 fokot!!!, de a ventilátor nyílását kivéve sehol sem hevül a burkolat!!! Játszás mellett talán nem ártana egy hűtőpad...

Akkumulátor időt sajnos nem teszteltem ki mélyrehatóan. Teljes igénybevétel mellett kb 50-55 percet tudott menni. Miután egy kicsit átkalibráltam a windows energia sémáit böngészve energiatakarékos üzemmódban, valamivel több mint 4 órát tudtam használni. Eddig is tudtam hogy az AMD nem csillagharcos aksi idő terén, szóval nem megy a noti 6 órákat netezés közben, de akármire is használtam nem volt problémám a teljesítménnyel.

Összességében én nagyon elégedett vagyok a géppel!

• bossbob

tag

válasz solfilo #45 üzenetére

Na végre!

Ipon nem tesz rá utalást hogy milyen kijelző van benne, de a HP hivatalos honlapon az áll, hogy elvileg IPS. Remélem valóban, mert akkor ennyi pénzért ez kb. verhetetlen konfig.

• bossbob

tag

válasz solfilo #41 üzenetére

Köszi!
    November közepén jön haza az illető aki intézte nekem a vásárlást. Amint rátehet a kezeimet készítek egy-két benchmarkot mielőtt és miután kapott egy ssd-t!

Apropó szerintetek melyik játékokat/teszt programokat érdemes kipróbálni rajta?

Egyébként gondolkodom azon hogy belerakok két 2133 mhz-es memóriát, csak hogy jobban hasítson, de nem vagyok benne biztos van-e értelme. Azért mert a Kaverinél is a FX-7500 csak 1600 mhz-es memóriákat kezel és az ebben a Notiban lévő 15 wattra korlátolt A10-8700p lehet csak 1600 mhz-en tud memórákat kezelni. (igaz erre utaló infókat még sehol sem találtam csak egy fórumhozzászólásban olvastam hogy csak 35 watt-on megy a 2133 mhz.)

Olvastam is Notebookcheck-en (Performance bekezdés) hogy a HP így is egy valószínűleg BIOS bug-ból kifolyólag 1333 mhz-en futtatja a memóriát bizonyos carrizós gépekben.

• bossbob

tag

Igen mi valóban sokad rangú ország vagyunk.

Persze nem a legjobb összehasonlítási alap de az amerikai Hp Store-ban saját magadnak rakhatod össze hogy miket szeretnél a Paviliomodba.....

Még Full HD IPS Panel is van és miegymás.

Hatalmas szerencsém volt, hogy egy rokonom kint van látogatóban és a múlt héten leárazás volt a HP US-nél így sikerült ezt megvenni 650 dollárért (kb. 180 ezer HUF) AC-s wifivel meg Full HD IPS kijelzővel, WIN10-el, 8 giga memóriával...

Gyanítom itthon soha nem látunk majd ilyen notit, mivel kb. az alap model kerül ennyibe, pedig szerintem fogyna rendesen mert ár/érték arányban jó kis választás, még akár 220-ért is IPS kijelzővel!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés