Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
A Windows újratelepítés egyébként architektúra cserénél biztosan elkerülhetetlen, ha nem akarunk 10% fps csökkentést, így nem érdemes 4-5 éves telepítéseket görgetni magunkkal:
-
PuMbA
titán
válasz
Krugszvele #46 üzenetére
Ez is jó ötlet! Én nem használok Total Commander-t sem, csak a beépített Windows Fájlkezelőt
Ezért is örültem, hogy ellátták a Windows 11-ben több funkcióval.
Nekem a lehető legkevesebb letöltendő és telepítendő program a célom, hogy Windows újra telepítésnél ne 1 hét kelljen, míg a gépemet újra belakom. 1 nap alatt megvagyok jelenleg. Ebben nekem sokat segít a Windows 11.
-
válasz
Low Noise #34 üzenetére
Szintúgy.
A Windows 10-es rendszereim 5-5 évet futottak hibák és belassulás nélkül -- végül azért lett friss telepítés, mert az aktuálisan 13 éves Athlon II hardvereimet cseréltem le, és úgy gondoltam, mégiscsak így dukál.
A Windows programokhoz nem nyúlós helyrehozása meg amúgy meglepően jól műköid, úgyhogy jó okkal remélhetjük, hogy a jelen megoldással gyakorlatilag kifogástalan eljárást kapunk. Volt ugyanis egy súlyosan elcseszett W10 rendszer, százas nagyságrendű, egymás hegyén-hátán telepített programmal, szabálytalan törlésekkel -- szóval tipikusan a hozzá nem értő, de mindenbe magabiztosan beleugró kamasz gépe. Én sem hittem benne, de ráeresztettem egy rendszerjavítást, és a rendszer a végére megjavult. A telepített programok pedig maradtak és működtek. Már amelyik olyan állapotban volt. Mindenesetre innentől rendet lehetett tenni rövid úton.
Amúgy mindenkinek ajánlom, hogy sima uninstall helyett használjon valamilyen menedzselt uninstallert. (pl. IObit, Geek, stb.) Meglepően sok szemetet találnak a programok után a sztenderd letelepítési eljárás lefutását követően.
MaCS
-
knight42
csendes újonc
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Win10 eddig bármiről bármire ment így.
Olyannyira, hogy kb 3 éve egyszer sem telepítettem 10-est: van egy Image-m, amit 3 éve készítettem, fent van rajta az a kb 10 program ami alapból jól jön (Firefox, Chrome, Sumatra PDF, Greenshot, Faststone stb.) és kihúzom az új gépre, majd egy sysprep. i5 3 gentől felfele gen 11-ig, és AMD FX, Ryzen-en is megy. Laptop is, Desktop is.
Windowsupdate felteszi a drivereket, meg azt a kb fél évnyi frissítést ami azóta van.
Aktiválás szépen megy: ha van a gép bios-ába égetett licence, vagy volt előző aktiválás, akkor megtalálja.Ha nagyon lelkes vagyok, akkor az eszközkezelőben a régi hardvereket eltávolítgatom (show nonpresent devices kell neki) így egy picit gyorsabban indul.
-
Anno Windows XP-nél volt ez, hogy gyakran újratelepítettem (1 év már nagyon réginek számított), de igazából már azt is csak megszokásból, mert kb 20 éve vannak annyira stabilak a windowsok, hogy kb sosem kényszerülök újratelepítésre. Legtovább nálam a Windows 8.1 volt anno, legalább 5+ évig. Újratelepíteni akkor szoktam a rendszert, ha új windows verzió van, vagy változik a hardver, esetleg ha a windows mappa láttán csak azt tudom mondani, hogy ÚRISTEN VERY BIG.
-
PuMbA
titán
válasz
Low Noise #41 üzenetére
Semmi. Egyéni preferencia. Nekem itthon és a céges laptopomon is 11 van körülbelül mikor megjelent, azelőtt több évig 10-et használtam.
Szerintem jobb, mint a 10, mert jóval egyszerűbb
Például a tálcán a hangerő ikonra kattintva a felugró kis buborékban egyből tudod eszközönként és alkalmazásonként állítani a hangerőt, némítani mikrofont. Vagy a Fájlkezelő tud több fület kezelni, ismeri alapból a 7z tömörítést, nem kell felrakni külön 7Zip-et vagy más tömörítőt stb. Kényelem, kényelem hátán.
-
copass
veterán
válasz
Low Noise #34 üzenetére
O&O ShutUp10++
kiganéz nekem mindent! -
PuMbA
titán
válasz
Low Noise #34 üzenetére
"jó lenne egy "Windows Gamer" ami mentes a szükségtelen dolgoktól."
Felesleges hercehurca lenne a Microsoft részéről. Kiveszed azt a 2-3 dolgot automatikus indításból, letiltod a diagnosztika gyűjtést a Gépházban és voálá, ezt bármelyik gamer félkézzel meg tudja csinálni
Még annyi, hogy Start menüben ott van pár plusz ikon, de én kitűzök mindent magamnak, amit használok és így sose látom őket.
-
Low Noise
senior tag
Jó, hogy van ilyen, bár lehet nekem van szerencsém, de nekem már hosszú ideje csak akkor kellett telepítenem, ha olyan új hardver került be ami ezt igényelte.
Jobbak már ezek a mai Windowsok ilyen szempontból mint a windows 95 vagy a Millenium, ez utóbbi igen instabil volt nekem. A Windows 10-el annyi a gondom, hogy olyan a startmenü mintha kihányták volna oda. A másik, hogy tele van olyan dolgokkal programokkal amit én nem használok, jó lenne egy "Windows Gamer" ami mentes a szükségtelen dolgoktól. -
Indiant
addikt
Végre egy hasznos funkció.
-
JasL
őstag
válasz
Trailblazer #27 üzenetére
Mountolni azt pont nem, nem bármilyen fájlt kibonthatsz belőle utólag is a programban.
-
saril
senior tag
Én be is kapcsoltam, nem tudtam hogy van ilyen lehetőség.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Krugszvele #5 üzenetére
Formatálni a telepítő lemezről is tudsz.
-
JasL
őstag
Nemrég egy CHiP magazinban találtam rá a Hasleo Backup Suite Free-re, és azóta szerelem! NVMe-ket is kezeli, tud boot menüben Hasleo-t hozzáadni (nem kell pendrive sem a visszaállításhoz, hanem van saját boot rescue partíciója), tömöríti az image-t, természetesen van disk, partititon és file szintű visszaállításra lehetőség. Anno az Acronis True Image-t szerettem ennyire. Ráadásul folyamatosan fejlesztik, most jött ki nemrég a 4.0. VEssetek rá egy pillantást, szuper program, és ingyenes. Természetesen tud USB-s Emergency Disk-ről is bootolni, ha valakinek ez kellene (maga készíti el a bootolható image-t). Az UI kicsit puritán, de maga a szoftver irtó jó, arra amire kell.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem kell hozzá még a format sem, mert az USB telepítőről indított boot loader három kattintásra legyalulja.
Szeretem, mikor valaki az átvitt értelmű dolgokra szó szerint reagál.
---------------------------------------------------------------------------------
(#4) Toth_Jani:
Most 4 éves a legutolsó Win 10 telepítésem, ez alatt kétszer volt alaplap csere (tehát a jelenleg benne lévő a harmadik, végig AMD), a VGA épp a hatodik (AMD-NVIDIA vegyesen), fenn van 10+ egérdriver, meg egy rakás egyéb cucc, a kikapcsolva töltött órák száma, ha a szerelést nem számolom bele, szerintem összeadva nem éri el az egy napot, és teljesen patika.
Mindenesetre C partíción nem tárolok semmi olyat, aminek az esetleges elvesztése vonatsínre fekvést indukálna, a fontosabb dolgokról meg legalább két (fizikailag) különböző meghajtóra teszek mentést. Ha nem foglal sok tárhelyet, akár háromra is.
Új tárolónál meg elsőre mindig rendes mélyformázás a gyors helyett, akkor is, ha fél napig tart.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
AxBattler #23 üzenetére
Mondjuk ha van egy géped ami 1 éves, és pl win 10-et használsz, nem hinném, hogy változik annyit bármi, hogy ne működne amíg az OS kitart... Hacsak nem távlelövik, nem gondolnám, hogy annyira nagy biztonsági lyuk, és ha megvan a telepítője felrakható. Nem egy routerOS, hanem egy hdd klónozó... nem hinném, hogy pont ezt akarja most valaki betámadni.
-
dabadab
titán
válasz
Krugszvele #12 üzenetére
Ez igazából azért elég alap dolog, Linuxoknál kb. kezdettől működött, meg Windos NT vonalnál is, csak régebben költöztetés előtt a SATA drivert kellett vmi genericre rakni, mert azon tudott elhasalni a mutatvány, ha a déli híd nem pont ugyanaz a chip volt (márpedig miért lett volna).
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Azért abból a free-nek vége 4-én valamennyire!
-
King Unique
titán
Eddig az alaphelyzetbe állításnál csak a személyes fájlok voltak megtarthatók a helyi lemezt használva az éppen telepített visszaállításához vagy szintén a Windows Update-et a legújabb verzió letöltéséhez, a telepített alkalmazások és beállítások mentek a levesbe, ellenben most már az utóbbiak is megtarthatók. Ami egyébként annyira nem újdonság, mert a "Repair Install Windows 11 with an In-place Upgrade" módszerrel kb. ugyanezt lehetett csinálni eddig is, csak most automatizálva lett és berakva a gépházba a helyreállítási opciók közé. Ennyi!
Attól hogy van egy X éve telepített Windows 10/11 és vannak átmeneti vagy esetleg "maradék" fájlok korábbi programtelepítésből, az önmagában még nem hiba és attól még teljesen jól működhet a rendszer, meg nyilván nem kell emiatt újratelepíteni. Persze ha egyeseknek a kényszeres újratelepítés a mániájuk és / vagy nem is ismernek más módszert, meg annyira szeretnek mindent újra a 0-ról beállítani, annyira ráértnek ezzel bíbelődni, stb., akkor persze azt is lehet.
-
Semplar
őstag
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Vagy az ingyenes Magyarul is tudó Hasleo
-
kpityu2
őstag
Windows XP javító telepítés.
-
Krugszvele
senior tag
Lehet, hogy pár embernek újdonság, de hátha valakinek szerzek pár óra előnyt
Ha van egy bármilyen gépben legalább win 10 rendszered, akkor azt az adathordozót átrakhatod bármilyen másik gépbe, elindítod és kis szöszölés után működni fog ugyanúgy.
Kényes hardvereken (laptop) nem próbáltam, valamint egzotikus processzorokkal (amd) sem, de intelről intelre minden desktop esetben 100% hatékonysággal működött. -
-
anulu
félisten
megjelenés napjától a tavaly januári kb komplett gépcseréig nem volt újrahúzva. akkor igen, azóta megy (most volt CPU csere), simán megugrott egy nvme -> nvme migrálást is.
-
Dr. Akula
félisten
"letölti és telepíti az operációs rendszer éppen aktuális verzióját, méghozzá anélkül, hogy felhasználó fájljait, beállításait, illetve telepített alkalmazásait eltávolítaná"
Ilyen eddig is volt, csak a winupdate helyett a cédé lemezt kérte. A lényegen nem változtat, a sok szemét ottmarad a vinyón, pont amitől az újratelepítéssel meg kellene tisztítani a gépet.
-
Örülök, ha a Microsoftnál mindig mindenkinek vanilla Windows-a van, az Edge-ből használt online Office-szal.
Az igazi szívás nem a Windows újratelepítése, hanem utána az összes használt programé, plusz ezek beállítása. Komolyabb fejlesztői gépnél ez akár összesen egy heti munka is lehet.
Ezért itt a legfájdalommentesebb megoldás a gép belakása után egy full backup, majd szükség esetén ebből restore, és a frissítések végignyomkodása. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem tudom, szerintem egy újratelepítés format c:\-vel kezdődik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Microsoft az eddigi lehetőségeket bővítené egy jobbnak tűnő megoldással.
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest