- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
ooloo
őstag
Azt neked kell(ene) tudnod.
Viszont ...
Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és halainkat ha...
Fagyasztott (állati) és granulált ill. lemezes tápokkal eteted a halakat . Az élő eleség kerülendő .
A növények vegyszeres kezelése az akváriumba való telepítésük előtt .
Az új halak pár napos karanténba helyezése ( lehetőség szerint )Ezek a lépések nagyban hozzájárulnak , hogy minimálisra csökkentsd a fertőzések és a nemkívánatos algák behurcolását az akváriumba .
-
Blabcsi
senior tag
Úgy látom ecsetalgád van. Ő majd megoldja.
Neme kb. 2 hét alatt rendbe vágta a kis akksiban az algatenyészetem. -
-
_seth_
veterán
-
Szia!
Hááát. Nekem ez a halösszeállítás nem feltétlen tűnik a legjobbnak.
2 panda harcsa: csapathal, minimum 5 darab illene belőlük. Egyedül nem érzik jól magukat.
5 ékfoltos razbóra: ez rendben.
2 kék ramirezi: ha tippelnem kéne, ők fognak következőnek elhullani. Borzasztó kényesek a stresszre, és ez a társaság nem kedvez nekik. Az akvárium is kicsi, és búvóhely, növény sincs túl sok. Sajnos nálam is kihaltak, pedig nagyon igyekeztem, mert gyönyörűek.
3 petitella: csapathal, legalább 6 db, és nagyobb akvárium, sok növényt szeretik, mert elég stresszesek.
1 törpe tarisznyarák: na, ő felejtős. Külön akváriumban rendben, de halakkal ekkora akváriumba nem jó társítás, akkor inkább a béka. Az eladó meg mond, amit akar.
Anciból mehet még egy, látom van vasfa, azt szeretik nyalogatni, jó, hogy ezt tettél bele.A 30 cm-s vízmagasság a Vallisneriának kevés lesz, nálam most kb. 50 cm magas, és még növésben van.
A fehér aljzat sügeres medencében nagyon jól mutat, és rendben is van, itt azonban nem tudom mennyire jó választás. Stresszeli a halakat, ezek a fajták inkább a sötétebb aljzatot kedvelik, főleg a remirezi.
Arra figyelj, hogy a CaCO3 jellegű cuccok (bármi mész) erősen megdobhatják a vízkeménységet, amit se a növények, se a halak nem díjaznak, főleg, ha eleve kemény a csapvíz felétek. Javaslok egy Neptun keménység tesztet. Kemény 300 Ft cirka, de nagyon hasznos. GH 20 Felett problémáid lesznek.
A Sera csöved 4900K-s, ami inkább növényes jellegű cső (ha nem tetszik az összhatás, vegyél bele egy sima 865-ös csövet egy ezresért, és próbáld meg azzal. Elvileg, megfelelő tápozás, és szén mellett az is teljesen jó, és elég.
Ehhez a mérethez csinálnék egy "semi" Mattent. Az AquaEl Fan 1, vagy 2 teljesen jó, de betenném a sarokba, és körbevenném félkör alakban TM-30-as szivaccsal. A kifolyót vezetném csak a szivacson kívülre. Ezzel lenne elegendő mechanikai, és biológiai szűrés is. Ha nem tetszik a kék szivacs, akkor egy kis külső szűrőakvárimot építenék az akvárium mögé, az AquaEl megtámogatására. Akkor az akvárium lenne a biológiai, az AquaEl meg a mechanikai szűrő.
Hosszú lett, de remélem, hasznos.
_seth_: nem tudom, ezzel a méret tartománnyal nincs tapasztalatom, viszont, a fényerő nem minden. Erősen szubjektív, hogy kinek mi tetszik, és mi az, amivel szerinte az akvárium a legjobban néz ki. Én a Sera BlueSky csövet megvettem, kipróbáltam, majd azóta is a dobozában áll. Nem jött össze az akváriummal, és a kitűzött összképpel.
Sajnos itthon olyan elég ritkán van, hogy leakasztják a polcról a kért csövet. Rendelésre 1-2 héten belül megvan, érdemes kivárni. Mondjuk, egy csővel játszani nem sokat lehet, tapasztalat, hogy a kettő az már új lehetőségeket nyit meg. Mondjuk, egy növényes, és egy Daylight, vagy valami nagyobb K-s. Nekem ez a növényes + 6500K-s párosítás nagyon bejött, ez adja a legtermészetesebb összhatást, de ez persze ízlés kérdése is. -
_seth_
veterán
Kb 23 centi. Az akvárium 30 centi de ugye nincs tele töltve + kavics az alján így ez pont határeset de elfér
Az akvárium hátsó falára irányítottam így ugyan keveri a vizet de nem annyira mintha az akvárium közepére lenne fordítva mint az eheim 2008-as volt.
Ui: A napi csökkentett világos órák száma + az injekciós tűvel kimért kerek 2 ml happy carbo + napi kb 2 ml sera florena hatására a hosszú fonál algák bezöldültek és kézzel könnyedén le lehet húzni a levelekről + le is hullik magától. A sérült, algás leveleket eltávolítottam, csak 1-2 maradt amit addig meghagyok amíg a kicsik meg nem nőnek nagyra de máris sok apró levél jelent meg az összes növényen.
-
_seth_
veterán
Eddig bevált
A 2008-as eheimhez képest nagyobb a hangja, lehet hallani a motorját de még a buborékok is hangosabban pukkannak szét így kb lényegtelen. A tetején lehet szabályozni 220-500 l/h között a teljesítményét, nekem most 220-as értéken áll, ha kihúzom teljesre akkor cunami van az akváriumban ellenben így teljesen jó, mivel igazából nagyobb akváriumba való így a szivacsa egészen nagy ami miatt remélhetőleg nem kell túl sűrűn takarítani (ha csak hetente kell már jó lesz
).
Aqua-el szűrőim is voltak, azért az Eheim klasszisokkal komolyabb, a tisztítása is ennek egyszerűbb csak ki kell húzni a szivacsot tartó tartájt felfelé a vezeték és maga a motor és keret ott marad az akváriumban, aquaelnél az egészet mindig szét kell szedni a takarításhoz.
(7e volt 3 év garanciával, bolti árakat nézve átlagos)Vaterán 5e forintról indul + posta, az akkor kb 6e postával, így azt az ezrest már nem bántam és ha gariztatni kell nincs vele gond
A 2008-asba kerül egy új szivacs és párom 24 literesében teljesít majd szolgálatot, abba elég leszMérete akkora , hogy nekem a 30 centi magas akváriumban a kb 5-6 centi vastagságú kavicsból el kellett pakolnom a szűrő alól mert nem került víz alá a kifolyó csöve tehát éppen belefér még ugyanakkor jobban is mutat mert a réginél a piros felirat és a szürke beszívó része még látszott, sokkal rövidebb volt most viszont az már egészen lentre kerül és csak zöld tartáj látható a növények mögött valamint a teteje.
A befújt levegő mennyisége állítható szintén de ahogy egyre jobban eltömődik a szivacs úgy csökken, ezért a gyári 5 centis szívó csövét kicseréltem egy kb 25 centisre és annak a végén van a szabályzó ami felkerült az akvárium tetejére így kintről állítható a levegő mennyisége anélkül, hogy le kellene szedni az akvárium tetejét. -
kp78
addikt
Bakker, az összes idióta bekerült az aksimba?
Az ancim beúszott a szűrőbe, ahol fúj, és porlasztja a levegőt.
Ennek az lett az eredménye, hogy a szűrő nem tudott nyomni a rendes útján, nyomott azon a csövön amin a levegőt szívja a porlasztáshoz. Ez pedig nyilván aksin kívül van. Szóval lett némi víz az aksi mellett, mire észrevettem.
Remélem holnap nem arra jövök haza, hogy úszik a lakás -
kymco
veterán
Van a JBL-nek olyan talaja, amit a manado alá ajánl, de ha ezt nem használod, hanem folyékony tápot adagolsz a növényeidnek, az is jó. Ezeknek a talajoknak van egy olyan képessége, hogy meg tuják kötni a tápot a porózus szerkezetük révén, és fokozatosan adagolják vissza a növényeknek.
-
Kidus
őstag
Mindent fozz ki, aljzatot, koveket, vasfat meg jo forro vizben sikald at koromkefevel es szaritsd ki ( par napot hagyd mondjuk napozni ), aztan meg egy sika, utana mehet vissza, en tobbet nem nyuztam.
Elvileg nem is baj, ha marad rajta, normalis vizminoseggel es fenybeallitasokkal nem szabadna hogy elszaporodjon ujra.
Aksit ki lehet vegyszerrel is mosni ha ragaszkodsz hozza, lehet kapni akvaristanal olyat, ami ( elvileg ) nem karos, vagy csak sima koromkefevel nyomd le.
En anno szikevel nyomattam a vizkovet meg az algasabb reszeket, de nekem kb evente egyszer volt ilyen nagytakaritasom. -
tbs
addikt
Absz. amatőrként és kutyaütőként: nálam a kezdeti algavirágzasok után csak szórványos ecset (tényleg itt-ott, észrevehetetlen) és pillanatnyilag problémás erősszálú fonálalga maradt fenn. Növények tápozva vannak, hozzáférhető tesztek alapján nincs NOx és PO4 a vízben, ezen kell változtatnom....
-
rien
senior tag
Húú baszki
részvétem. Kajájuk esetleg nem romolhatott meg?
RedWing: nekem a hatalmas mollymat legalább is a neonokhoz mérten secc-perc alatt eltüntették az ancik (kettő van). Be is írtam a topikba amikor történt, pedig kifejlett molly volt kitett 5-6 neont méretre, előtte nemsokkal három kisebb tűnt el nyomtalanul.
hoby36: Köszi! Hozok akkor még egy adagot belőle és megpróbálom így, mert nagyon tetszik a növényke és sajnálom nagyon, hogy oda van.
-
RedWing
aktív tag
Nálam nem lehetett a szűrő... Még azok sem férnek át a rácson, ráadásul átnéztem annó mindent, teljesen kipakoltam az akit+aljzat porszívózás+szűrőtisztítás/szétszedés és semmi! Egy pici, apró tetem darabot sem találtam...
Már eszembe jutott, hogy esetleg az Anci megette a tetemeket, de 1 hét alatt annyit???
Saját testsúlyának többszörösét???
Nem raktál be mostanában új halat/növényt? Hátha azzal került be valami...
Vízminőséget nézted? -
kp78
addikt
Na még egyszer a képek, mert a képfeltöltő úgy tűnik tartósan bemondta az unalmast
Barna pamacs, zöld , és az aksi. -
sasa311
veterán
-
Bordoi
őstag
Szerintem semmi különlegeset nem kell tenned. A halakat a legkíméletesebb módon hálózd ki egy másik akváriumba, vagy valamibe. Természetesen az akváriumból leszívott vízbe.
Én úgy csinálom, hogy nagy takarítás után, minimum a 20%-át a régi víznek visszarakom.
A túlzott algásodás lehet a napfénytől és a sok világítástól is például. -
rien
senior tag
az jó
Jövök haza, na mondod nekiesek kitakarítom a kis akváriumot.
Ránézek mintha árnyak lennének az aljzaton, nézem jobban hát tele van kis guppyval
Szóval a kicsik kicsijeivel, hát nagyon-nagyon mini halacskákszabad szemmel alig láthatók.... jó ez így túlzás, de nagyok kicsik
így nem merek takarítani, tuti leszívnám őket.
Hány hónapos korukig kell elvileg szűzen tartani a lányokat? Úgy kb. 5 hónaposak most. -
Bordoi
őstag
A páncélos semiképpen nem tehette.
Kidus ötlete határozottan jó és könnyen meg is csinálhatod a kis elkülönítőt, illetve lehet is kapni úgynevezett szűlő medencét, amit a nagy akváriumba tehetsz.
Viszont ha e megoldás mellett döntöl, akkor nem javaslom a gyógyszeres kezelést, mert a többi halat is kiteszed neki, teljesen feleslegesen.
Bár olvass utánna mit javasol a gyártó, illetve milyen hatásai lehetnek. -
Kidus
őstag
Fogsz egy muanyag edenyt, kiszurkalod olloval vagy kes hegyevel, hogy ataramoljon a viz rajta, teto ra, es igy beteszed az aksiba a danioval. Ha nem piszkaljak, meg rendbe johet.
Xifo egyebkent siman lehetett, tobbi nem hiszem.
mod: baktopur jo, de nem attol fog visszanoni, csak nem fertozodik el csunyan. -
rien
senior tag
Feltúrtam a lakást, nem találtam a Sera füzetet, abban olvastam, hogy visszatud nőni a farok. De megtaláltam
Konkrétan az uszonyrothadásra írja ezt, szóról-szóra bemásolom:
Az uszonyok a perem felől kezdenek foszlani és súlyos esetben az uszonytőig is elrothadhatnak. A kezelést nem szabad elhanyagolni. A sera baktopur legyőzi a baktériumokat és gyorsan visszanöveszti a sérült uszonyokat.
Ha van otthon baktopur próbáld meg hátha visszatudja növeszteni neki
szerk: és szerintem is vedd ki szegénykét
-
Bordoi
őstag
Időnként történnek furcsa dolgok az akváriumban. Nekem a múlt héten tűnt el 2 zebra dánió szőrén-szálán.
Mindenképpen kivenném, mert a többiek úgyis észre veszik, hogy le van gyengülve és kikezdik.
Én semmilyen módszert nem javaslok a megoldásra, de szerintem bármi humánusabb, mint szenvedni hagyni farok úszó élkül.Viszont hátha jön valaki és valami okosabb megoldást talál.
-
poffsoft
veterán
lehet az algák ott a legszaporábbak az akksiban?
Én megint zavarososdok, gyanús, hogy algásodik a víz. Ilyenkor mi a teendő???
[ OFF ]kicsit off a kérdés: egy 80 l-es akku, belső szűrővel, légpumpával, 4 db műnövénnyel, pár cseréppel, berendezve , házi barkács neonnal,teővel, végülis kompletten használtan mennyit érhet baráti áron?[ /OFF ]
-
poffsoft
veterán
igen, szoktak, nézz körül bátran. Nekem 1 db van valahonnan a sok vörös kerek között, uh. nem szaporodik
. Ha nincs túletetve az aksid, akkor annyira nem szaporodik a csiga sem (pedig én szeretném,de nem
).
Amúgy a csigák valóban a leggyorsabb dögevők.
És én is jártam úgy, hogy a páncélosom szőrén-szálán elveszett, és csak hetekkel később találtam meg a fényesre pucolt, átlátszó koponyáját a fenéken....hoby36: mikorra várható szaporulat? Mór annyira nincs is messze....
-
-
rien
senior tag
úgy bizony
Más: kis halaknál mikor lehet bevezetni a heti egy koplaló napot?
Lassan négy hónaposak leszenek a kis mollik, náluk már lehet?
amúgy nagyon szépen beállt a kis aki (kopp-kopp-kopp) tisztább a víz benne mint a nagybanpedig az előző vízkövesedés után (amit írtam is) nagyon féltem, de semmi baj vele, kishalak is jól vannak
még növényt kellene szerezni, de elég gyér a választék errefelé (esetleg tippnek nagyon örülnék milyet érdemes 25 literesbe
)
-
zfarkas
senior tag
Hali!
Nemrég építettünk mi is akváriumot, két molly és egy hím betta került bele.
Azt vettem észre, hogy a betta néha-néha csipkedi a molly-kat, ami nem olyan jó, mert félnek szegények tőle, szinte mindig elbújnak (az egyik pl etetéskor se nagyon akar előbújni).
Mivel tudom rávenni, hogy ne nagyon molesztálja őket?
Köszi,Zoli
-
rien
senior tag
Áhá.
Hát én nem vizeztem.... lehet akkor ez volt a bajnekem senki nem mondta
használati útmutatás meg nem volt hozzá
Én nem tudok sajna mit mondani aljzat cseréreén az enyémbe feketét akarok majd tenni a meglévőhöz, de azt csak simán rá fogom szórni, meg összekavarni. Az így gondolom nem gáz
max. kicsit felkavarodik majd az aki, de majd leül
-
rien
senior tag
Előnyére változott az aki, jó lett így
De azt áruld már el nekem, hogy a manóba látszik neked a poszter?
Én is poszterrel kezdtem de nekem csak ilyen képfoszlányok voltak láthatóak, konkrét növényt ami a poszteren volt nem lehetett kivenni belőleMeg is untam, vettem festéket, ilyen spray kiszerelésben és lefújtam a posztert királykékre
de e mögé is befolyik a víz (az eredeti poszternél is ez rontott sokat a helyzeten) nem tudom, hogy csak nálam van-e ilyen gond, én csinálok valamit rosszul, de így nem mutat túl jól
Sajnálom a törpeharcsádat -
rien
senior tag
Hát az én 25 literesem
hátfalát elkészíteni - száradási időt nem számítva - nem hiszem, hogy 1,5 óránál több idő lenne. Csak arra várok, hogy üres legyen az aki, de nem tudom mikor lesz az.
A dánió meg a két kolibri ott figyel benne. Két kolibrin nem látok semmi elváltozást, de a dániónak megint gömbölyűbb a hasa a kelleténél egy pár napja. De jól van eszik, tiszta erőből úszik, nem pipál erősebben a kelleténél. Nem tudom mit kéne tennemLegalább a kolibrikat visszatehetem szerintetek? Teljesen tanácstalan vagyok.
A nagy akiban mindenki jól van egy gondom van, hogy az 1 fős neon veszteséggel a neonjaim így már nem állnak rajbaHogy hozzak ilyen remek időben halat, takaróba csavarjam őket vagy, hogy kell?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Új, csomagolássérült Catler KM 8020 konyhai robotgép - 2 év bolti garival! -
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Baby design smart sportbabakocsi
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged