- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ZIDOO médialejátszók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Adókedvezmény igényelhető állampapírba fektetett pénz után?
PMÁP 2021/K és 2023/J van. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
2018.10.21 -től fő állás mellett KATA -zok.
Egy dolgot elfelejtettem: iparűzési adóra történő bejelentkezést a helyi önkormányzatnál.
Kaptam most egy végzést, szerencsére bünti nélkül, hogy 15 napon belül tegyek eleget a bejelentkezési kötelezettségemnek (vmiért totál kiment a fejemből, hogy ezt nekem külön be kell jelenteni).A kérdésem az lenne, hogy ezek után hogyan fog alakulni az iparűzési adó ha megtörténik a bejelentkezés?
(Tavalyi évben nem érte el a katás bevételem a 600e Ft -ot, illetve a KATÁS regisztrációnál a tételes adót választottam.)Az világos, hogy március 15 -ig kell az első részletet és szeptember 15 -ig a második részletet befizetni.
Mi a helyzet a tavaly októberi, novemberi, decemberi hónappal a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt?
Kell-e vmilyen adóbevallást kitöltenem? -
Kobe
veterán
önellenőrzés miatt jópár évre visszamenőleg újra be kéne adni a bevallásom
2016-2017-re már eSZJA felületen volt, ott próbáltam módosítással beküldeni - feli is jön egy Popup hogy nekem az önellenőrzés maitt valamelyik mezőben § - Önellenőrzés opciót kell választanom, de nincs ilyen mező....of course.....van viszont egy olyan hogy Önellenőrzéssel érintett adóbevallás típusa - itt tudok 16SZJA és 17SZJA meg 16M29.et választani pl....de a 16SZJA választásakor valami egyéb "hard" error jön fel, hogy be kéne írnom még ezt meg azt (amúgy csak fogyatékosságból fakadóan visszaigényelhető adó mező változott, semmi más)
valaki tudja ez eSZJA felületen hogy működik ?
Illetve korábbi évekre nincs vaami opció, hogy lekérjem a korábban ÁNYK-n keresztül beadott doksikat ? és csak azt írjam át.....?
vagy legegyszerűbb személyes üszin elintézni ?
-
Sziasztok!
Gondoltam itt hátha a célközönségnek írok.
Van a topikban olyan, aki adótanácsadással foglalkozik internetes munkák kapcsán?
Ha van, kérem írjon egy privát üzit vagy akár itt kommentet, mert szükségem lenne egy hozzáértő segítségére.Köszönöm!
-
törölt tag
Nullás adóigazolást igényeltem, magánszemélyként, adóazonosító jellel. Megjött a tárhelyre, de EV-i adószámmal. Némi utánjárás után, kijött, hogy régen megszűnt őstermelői miatt lett adószámom. Mondjuk nem igazán tudtam róla, vagy elfelejtettem, mindegy is.
Viszont a támogatáshoz a bank kéri hogy az adóazonosító jel is szerepeljen az igazolásban. Hogyan?
Az IGAZOL nyomtatványba írjam bele megjegyzés rovatába? -
cuebler
senior tag
telepíted az ÁNYK-t, majd az IGAZOL nyomtatványt. A1:A. A2
A4:értelemszerűen B blokk egyértelmű, a C blokkot A-val kezdve töltsd ki. az ADO lapot kell kitöltened értelemszerűen. megjegyezném, hogy nem sok értelme van leigazoltatni azt, hogy 2015-ben nem volt adótartozásod, lehet akkor még Győzikének sem volt
általában nemlegeset szoktak kérni és elfogadják a kiadás napjára. persze lehet másképp valami speciális cél esetén...
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
0-ás igazolást szeretnék készíteni, 2014-től, minden évre. Van ügyfélkapum, leszedtem a programot is, de fogalmam sincs, mit kell beikszelgetni a nyomtatványon.
Valakinek ezt megcsinálták a NAVnál, engem hazaköldtek a házifeladatos nyomtatványokkal.
Nem boldogulok, vele, de nem hiszem hogy olyan nehéz lehet egy ilyet megcsiálni.
Hálás lennék, ha valaki tudna segíteni. -
MarioAna
senior tag
válasz
cuebler #1089 üzenetére
Értem, köszi az infót. Nem könyvelő készítette, hanem NAV-ot kértem meg, pont ezért fura (nyilván az ebev rendszerünkbe a hozzájáruló nyilatkozat nincs feltöltve). Mindegy végülis, ha nem valami kamu-korrupciós-kormányzati alapítványba lopják el (ezt is), akkor nincs vele gondom
.
-
cuebler
senior tag
válasz
Fooler89 #1087 üzenetére
(#1087) Fooler89: abszolúte nem javallott, tipikus bújtatott munkaviszony. viszont ha kint van a vállalkozói, a fix 25-öt így is úgy is befizetnéd, mérd fel az ismerősi-baráti kört, nincs-e valahol "számlahiány"
175x12 = 2.100. marad alsó hangon is 3-3,5 milla "szabad" kereted. az efféle ügyletek alkalmasak rá, hogy kivegyenek a bújtatott munkaviszonyos gyanú alól. minél több helyre, annál jobb
(#1088) MarioAna: olyan nincs, hogy automatikusan megkapja egy preferált alapítvány. én egyébként nem állnék bele, nem gondolom, hogy 10-20 eFt-nál nagyobb összegről van szó. eleve elég nehéz kideríteni, hogy ki rendelkezett helyetted, a rendelkező nyilatkozatot ugyanis nem kell(ett) aláírni. ha könyvelő csinálta, elképzelhető, hogy csak nem akarta veszni hagyni... az ecsémet rendre ugratom én is az adóbevallása beadása után, hogy a magyar "kivételezett" hitközségek szövetsége köszöni a felajánlását
-
MarioAna
senior tag
Sziasztok,
Mai nap kaptam ügyfélkapunk egy levelet, hogy az általam felajánlott 1%-ot átutalták a GYERMEKMENTŐ TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY alapítványnak. Én viszont nem rendelkeztem erről írásban.
Kérdésem az lenne, hogy az 1%-ot automatikusan egy általuk preferált alapítványhoz (fentihez) juttatják?
Természetesen nem sajnálom tőlük (sőt örülök is ennek), csak a megfogalmazás zavar a levélben ("az Ön által megjelölt", miközben én nem nyilatkoztam erről). -
Fooler89
őstag
Sziasztok!
Nekem van egy főállásom és most mellékállásban lenne távolról végezendő rendszeres rendszergazdai feladat.
Feljött a Kata ötlete.
Ugye próbáltam az információkat összeszedni a netről, de nem tűnik elsőre nekem olyan csábítónak.
Havi 175ezer forintról lenne szó viszont jelenleg csak egy munkahelynek végezném ezt a feladatot.
Ugye olvastam azt az 6. pontot a rejtett titkairól, amiben több pontnak is megfelelnék.Érdemes így belekezdeni vagy az, hogy a bevétel több mint 50%-a egy köznevelési intézménytől jönne már probléma?
-
cuebler
senior tag
válasz
Cilindrik #1078 üzenetére
nem nagyon. nettó 200.000 egyéni vállalkozóként és munkavállalóként kb 300.000 bruttóból keletkezik, plusz az utána fizetendő járulékok. "nagyfejszésen" 360.000 + ÁFA vállalkozói bevételből tudsz kivenni 200.000-t legálisan. a KATA-t kizárnám, mert ugye ott rögtön vélelmeződne a bújtatott "munkaviszony", amennyiben egyfelé számlázol végig. szoktak ugyan "okoskodni", hogy egy cégháló más-más tagjának számláztatnak, de az ilyenbe jobb nem belefolyni, főleg ha nem kényszer.
-
Cilindrik
aktív tag
válasz
BornToBePuli #1079 üzenetére
Fogalmam sincs ezért kérdeztem, ugye vállalkozónak kellene lennem (EVA KATA, tköm tudja mi) és nem tudom mennyire jön ki az adózás. Még sosem csináltam ilyet lehet most sem fogok.
-
Cilindrik
aktív tag
Sziasztok
Lehet hogy rossz helyre teszem fel a kérdést
Megtaláltak egy állásajánlattal, viszont számláznom kellene. Jelenlegi cégemnél munkavállalóként keresek 200.000 Ft nettót (ok kicsit szürkegazdaság de ennyit kapok készhez). Most ajánlottak 250.000 Ft+ÁFA-t
Szerintetek ez megéri van valakinek tapasztalata?köszi
-
cuebler
senior tag
válasz
konyi79 #1075 üzenetére
ÁFA törvény:
"188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen
nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felső értékhatárt.
(2) * Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár: 8 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeg."
"189. § Az adóalany belföldi nyilvántartásba vételével egyidejűleg is választhatja a tárgy naptári évre az alanyi adómentességet. Ilyen esetben elegendő a 188. § (1) bekezdésének b) pontjában említett feltételt időarányosan teljesíteni."
igazából ha nagy "disznó" vagy, 4 millióig elmehetsz adómentesen, kihasználva a két törvény (ÁFA, KATA) közötti 1 millió/fél év rést.(#1076) MasterMark: bajod éppenséggel nem lehet belőle. ha kellőképpen parás vagy, nyugodtan ragaszkodhatsz hozzá, hogy nem adod meg (kérd el a GDPR-os szabályzataikat, ahol ez szabályozva van
) az ÁFA-törvény szerint nem kötelesek magánszemély vásárló adóazonosítóját feltüntetni. mondjuk jellemzően azért szokták kérni, hogy kiszűrjék a céges- és magánvásárlókat, mert ugye a fogyasztóvédelmi törvény előbbieket nem védi úgy
-
MasterMark
titán
Üdv,
Kissé off topic: vásárolnék valamit, de az eladó név, cím és adószámot is kér. Az adószám minek kell? Magánszemélyként venném, de cégtől úgy tűnik. 1 db dolog, céges szinten eléggé kis érték (tizenezer).
Én úgy tudom magánszemélyként egyébként sem kell a számlára adószám. Lehet belőle valamilyen bajom, ha rákerül?
Köszi.
-
konyi79
addikt
Sziasztok,
Ha valaki év közben indít egyéni vállalkozást, Katát választva ugye egyszerű, a hónapok számax1M ami számlázható normál feltételekkel.
Na de az alanyi ÁFA mentességet ilyenkor hogyan kell számolni? Most 7. hónaptól számolva pont 1/2 év, azaz 6M a Kata, ez kiszámlázható ÁFA mentesen, avagy ennek is felét kell venni? -
dodopek
addikt
Sziasztok!
Kicsit off a kérdés, mert bár adózás, de nem SzJA. Nem tudjátok, ha az ember 10 év után felvette a Önk nyugdíj zsetont, akkor a EHO adót hogyan kell fizetni? Következő adóbevallásnál, vagy gyakorlatilag a zseton kézhez vétele után záros határidőn belül? Pontos infót melyik kormány hivatal tud adni? Nav, vagy Egészségbiztosítás?
Köszi! -
Directors
senior tag
válasz
BornToBePuli #1071 üzenetére
A tervezetem készen van. Meg is küldték, nullásra jött ki,így azt nem kell visszaküldenem csak az 1+1 százalékos papírt küldeném el a navnak.
Ügyfélkapum sajna nincs. :/
Megpròbálok valakitől kérni ilyen borítékot. Hátha.Köszi!
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Szeretném az adom 1+1 százalékát felajánlani, viszont nincs meg az adóhatóság által küldött boríték.
Így hogyan tudom elküldeni ?
Sima borítékot ha megcímzek az jó úgy ? Ha igen akkor hová kell pontosan küldeni ? Így már fizetnem kell majd a postán érte, ugye ? -
Gyick
őstag
Hali!
Tudja vki esetleg hogy lehet uninstallálni ezt a csodálatos Ányk nevű remekművet?
-
mmdms
addikt
Helóka!
Kaptam a munkáltatómtól egy igazolást adónyilatkozat benyújtásához. Evvel a papírral van valami dolgom, beadni a navnak, vagy ilyesmi, vagy csak várjak és ők megcsinálják a bevallást? Nem volt más jövedelmem, csak 7 évvel ezelőtt dolgoztam utoljára magyarországon, nem igazán vagyok evvel most képbe.
-
cuebler
senior tag
május 22 a bevallási és befizetési határidő. ha van ügyfélkapud, belépsz az ebev szolgáltatásokba, kérsz egy adófolyószámlát mondjuk május 31-ig és látszik, hogy annyi-e a fizetnivalód, amennyit gondoltál... ha meg benyújtod és feldolgozzák és nem tetszik nekik, fognak róla értesíteni, cseppet sem aggódj
-
Met
nagyúr
Most ez az adóbefizetés hogy van?
Megkaptam a NAV-tól a tervezetet, ha egyet értek (nincs fizetni valóm) nincs dolgom, ha nem akkor máj 22-ig kell rá reagálni.
Mivel tavaly volt bevételem lakáseladásból nem értek vele egyet, papírok kitöltve, holnap lesz feladva postán.
Erre majd reagálnak, hogy igen ennyit kell fizetned (vagy más összeget) erre a számlára vagy nem, de meddig kell befizetnem? És ha nem jó összeget utalok? Mert szerintük többet vagy kevesebbet kell. -
cuebler
senior tag
esetleg a 1,5mFt-ot még csökkenthetitek a fentebb felsorolt és természetesen számlával is igazolt tételekkel, megspórolva azon tételek 15%-át adófizetéskor. közben kicsit utána is olvastam, az örökösödési illeték és a közjegyzői díj arányos része is csökkentő tétel, szóval érdemes levonni.
-
golyós
addikt
válasz
cuebler #1058 üzenetére
Megvan a válasz, ma voltunk a közjegyzőnél aki így mondta. (kitalált számokkal írom, így egyszerübb)
A lakás felét amit most örököltünk felértékelték 9M-re. Ezt kell alapul venni, tehát a lakás most 18M.
Eladjuk 24ért, a különbözet 6M. Ezt felezzük mert ezt örököltük most, majd mégegyszer felezzük mert a másikfele 5évnél régebbi szerzés. Az így maradt 1,5M az adóalap , 15%-al adózva az 225ezer forint. -
cuebler
senior tag
elviekben mindkét info helyes. 1/4 után nem kell fizetni az öt éven túli "szerzés" miatt, a másik 1/4 után meg az eladási ár és az örökhagyó végzésben szereplő illetékalap különbözete, csökkentve a közjegyzői díjjal és az esetleges ügyvédi és közvetítői díjjal is, de talán még az örökösödési illeték arányos részével is (elvégre az is a szerzéssel kapcsolatban merült fel). ellenőrzésképpen azért csörgesd meg a 1819-et
-
golyós
addikt
válasz
cuebler #1055 üzenetére
Így néz ki :
Adott egy ingatlan amit nagymamám halála után (2017) idén öröklünk meg.
2 örökös van, én és a tesvérem, most az 1/4 - 1/4 részét örököljük, a másik 1/4 - 1/4 részét már apám halálakor (2010) megörököltük.
Még idén eladnánk a lakást és ennek az adózása után érdeklődnék.
Az 1. információ szerint az 5 évnél régebbi tulajdonrész után nem kell adózni, csak a most örökölt negyed után kell 15% szja-t fizetnem.a 2. info szerint idézem : " egyenes ági öröklés esetén nem kell adót és illetéket fizetni jelenleg Magyarországon, de értékesítéskor más lesz a helyzet, mivel SZJA fizetési kötelezettség adódik. Az adó alapja az eladási ár, valamint a hagyatéki leltárban rögzített öröklési érték különbözete lesz, de ezt módosíthatják még különböző tételek, például jelzáloghitel költsége vagy néhány felújítási tétel, de még a közvetítői jutalékról készült számla is."
Melyik a hiteles?
-
demtam76
csendes tag
Sziasztok, tavaly keletkezett némi jövedelmem Magyarországon (nyugdíjpénztári megtakarításom eladásából), ami után megfizettem az adót (levonták). Most az állam elkészítette nekem az adóbevallás tervezetét és még EHO-t is kellene fizetnem ami egészségügyi hozzájárulás. 2013-ban, amikor kijöttem angliába, kijelentkeztem a hazai tb-rendszerből, vajon így is meg kell fizetnem azt a hozzájárulást?
Illetve van egy gyermekem, aki 20 éves nappali tagozatos tanuló otthon, érvényesíthetnék családi adókedvezményt? -
golyós
addikt
Sziasztok!
Öröklés utáni lakáseladás adózásában tudtok segíteni vagy topicot ajánlani?
-
troland26
őstag
Srácok ügyfélkaput tudok itthon csinálni ? Vagy okmányirodát is utba kell ejtenem előtte ? ( kolleganőm szerint be kell menjek ,valami számot igényelni/kérni )
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! MacBook AIR 13" Early 2015 - i7 I 8GB I 500GB SSD I OS X Monterey I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest