Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aszpirin

támogató

válasz rjg #29544 üzenetére

Próbálom értelmezni, hogy mi az összefüggés a Fusion Drive, és “microSD kártyával nem próbálnám ki” között, így egy mondatban, talán félrérthetek valamit.
    Nagy tapasztalatom nincs a FusionDrive-val, de ugye van egy pár napja egy iMac-em, amiben egy 2TB-os FusionDrive van, ami valójában több, mint 2TB, még a terabájtok sajátos, kerek számokban való értelmezése mellett is, ugyanis a 2TB csak a HDD-részre vonatkozik és ehhez még hozzájön a 128GB SSD rész, aminek eredményeként a gép még “rendes terabájtokban” mérve is összességében többet “érzékel”, mint 2TB.
    Az én gépemen jelenleg a jó nagy sz.pás utáni sikeres migráció után kb 860 GB fogalalt a FusionDrive-on, beleértve a Mojavét és a recovery image-t is.

Nem tudom, mi a trükk, de az eddigi pár napban használat során nekem úgy viselkedett, mintha nem is nyúlna a HDD-hez, pedig mindent elindítottam rajta, amit csak eszembe jutott. Egy teljes újraindítás úgy viselkedik, mintha tiszta SSD lenne benne, vagyis másodpercek a több mint egy perc helyett. Szubjektíven összehasonlítva a munkában (informatikus vagyok) használt jelenlegi, 6. generációs Core i5-tel és 512GB SanDisk SSD-velt szerelt Dell laptopommal, érzésre egyértelműen az iMac-em nyert eddig.
    Ugyanakkor próbáltam utánanézni, hogy mi van a háttérben, elég sok elemzést megnéztem, olyant is, ahol darabjaira szedték a FusionDrive-ot, és az jött le, hogy egyrészt nagyon sok mindent kiderítettek róla, de bevallottan messze nem minden, és az Apple mélyen hallgat a technológiáról, másrészt ez egyértelműen nem egy “mezei” SSHD. A beható teszteken egy 1TB-os FusionDrive egyértelműen alulmarad egy 1TB-os gyors SSD-vel szemben, viszont én még keresem azt a mindennapos felhasználási esetet, amikor ez a hátrány az én konfigomban is szubjektíve érzékelhető lenne. Előbb-utóbb biztosan rátalálok. Úgy tűnik viszont, hogy elsődlegesen mindig az SSD-használja, és a háttérben pakolgatja ki a dolgokat a HDD-re, ami persze felveti bennem az aggodalmat, hogy ilyen használat mellett mekkora lesz az SSD-rész élettartama? Meglátjuk. Remélem, nem hagy cserben túl hamar.

A dologhoz hozzátartozik, hogy FusionDrive és FusionDrive között is jelentős különbségek vannak, évjárattól és mérettől függően: ha jól emlékszem, a 2014-es évjárattal bezáróan minden FusionDrive-ban 128 GB SSD és 5400 rpm-es HDD van, ezután viszont az 1TB-s FusionDrive-ban jelentősen lecsökkentették az SSD méretét (emlékeim szerint 24GB-ra), ami azért nem mindegy... A 2 és 3 TB-osakban vizsont maradt a 128GB SSD. Most emlékezetből írom ezeket, tehát kérlek javítsatok ki, ha valamire nem jól emlékeznék. Az én 2017-es 2TB-os modellemben már 7200rpm HDD van a 128GB SSD mellett, amit elsőkézből és egyértelműen alá tudok támasztani.

Ezek a különbségek azért jelentősen befolyásolhatják mind a beható objektív teszteket, mind pedig a szubjektív sebességérzetet.

“just my two pence”

Új hozzászólás Aktív témák