- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
őstag
válasz
bambano #32952 üzenetére
Biztos, hogy nem erről van szó, ha az eredeti hsz.-ben említett mappában:
root@myserver:~# ls -l /sftp/ftpkoffer/
összesen 12
drwxrws---+ 3 root users 4096 jan 29 14.40 cam
drwx------ 2 root root 4096 jan 29 14.40 dev
drwxrwsr-x+ 3 root users 4096 jan 20 10.35 oszt
létrehozok egy negyedik mappát, mondjuk test névvel, akkor ftp-n belépve azt is látom, holott a megosztásban csak a "cam" és az "oszt" mappa van beállítva, ahogy a proftpd.conf fájlban szerepel.
-
Tamy
őstag
válasz
bambano #32948 üzenetére
Átnyálaztam mindenféle manualt, kerestem példákat, vagy 100x átnéztem már a config fájlt, de nem látom hol, hogyan állíthatnám be, hogy csak a megosztott mappák jelenjenek meg. Próbaképp létrehoztam ugyanott egy másik mappát, ftp-n belépve az is ott van. Így viszont mi értelme a config fájlnak, ha minden látszik a beállítástól független?
-
-
Tamy
őstag
Proftpd megosztásban hogyan lehet eltüntetni egy mappát? Valamiért minden újraindításkor létrehoz egy 0 bájtos /dev/log fájlt, amit a proftpd.conf fájlban nem látok megosztva, mégis ott van. A jogosultságokat már elvettem tőle, de szeretném magát a "dev" mappát is kizárni a megosztásból, amit eleve nem értek, miért látok, a config alapján nem kellene.
A mappaszerkezet egyszerű:root@myserver:~# ls -l /sftp/ftpkoffer/
összesen 12
drwxrws---+ 3 root users 4096 jan 29 14.40 cam
drwx------ 2 root root 4096 jan 29 14.40 dev
drwxrwsr-x+ 3 root users 4096 jan 20 10.35 oszt
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
A Debian és a kezdő topicban is feltettem már a kérdésem, de mivel választ nem kaptam, így itt is próbát teszek, hátha...
Debian 9.4.0 szerveren Smartmontools segítségével szeretném figyelni a HDD-ket, amiről hiba esetén e-mail üzenetet is kellene kapnom. Felraktam hozzá a heirloom-mailx csomagot, Csináltam symlinkeket, így most már a mailx, és a mail paranccsal is megy a levélküldés, viszont úgy látom hiába minden, mert a Smartmontools az exim4-et használja. Ez alapján próbáltam beállítani, a Smartmontools újraindítása után a syslog szerint sikeresen elküldi a teszt e-mailt, viszont a
/var/log/exim4/mainlog
alatt ezt látom:2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3369: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND Frozen (delivery error message)
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gj-N9 ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3338: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.Ami persze igaz is, mert a küldő e-mail cím nem root@mail.com, hanem legyen a példa kedvéért serverem@mail.com, a root a felhasználó, amivel rugdosom szerencsétlent.
Ha az Exim4-et újraindítom, akkor ezt dobja:
Job for exim4.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status exim4.service" and "journalctl -xe" for details.A
systemctl status exim4.service
pedig ezt:exim4.service - LSB: exim Mail Transport Agent
Loaded: loaded (/etc/init.d/exim4; generated; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-05-15 08:46:33 CEST; 2min 51s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 12185 ExecStop=/etc/init.d/exim4 stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 12630 ExecStart=/etc/init.d/exim4 start (code=exited, status=1/FAILURE)Valakinek ötlete, hogy mit rontok el? Vagy nem lehetne rávenni a Smartmontoolsot, hogy a Heirloomot használja?
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Az Ubuntu topicban nem kaptam választ, így megpróbálom itt is:
Xubuntu 16.04 LTS x64 alatt se a Krusader-ben, se a "gyári" fájlkezelőben nem működik a lassú dupla kattintásos átnevezés, és nem is találok sehol ilyen beállítási lehetőséget. Így vagy jobb gomb-átnevezés, vagy a megfelelő funkcióbillentyűt vagyok kénytelen használni, ami elég kényelmetlen. Miként lehetne ezt visszaállítani? Főleg a Krusader lenne fontos, többnyire azt használom.
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Pfsense (FreeBSD) alatt akadt egy olyan problémám, hogy a létrehozott samba csoport újraindításkor törlődik. Van valami korrektebb megoldás, mint, hogy egy scriptet futtatok indításkor, és ezzel mindig újra létrehozom a csoportot, majd a felhasználókat hozzáadatom?
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
A kezdők topicban már feltettem a kérdésem, mivel inkább ahhoz érzem magam közelebb, de ott nem született válasz, így itt is rákérdezek:
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam:
setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/osztMilyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mass Effect
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Hobby rádiós topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Yettel topik
- Star Trek
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest