- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
Egy ilyen rendelkezésre áll. A Pi is meg van, illetve ez is, csak ennek az Inteles megoldásnak más feladatot szántam. De maximum veszek egy másikat is. Hosszú évekig ez volt a szerverem, de valamiért nem indul, szerintem RAM hiba, de majd a végére járok.
Itt is USB-n fog csatlakozni 2 lemez, mert csak USB-s interfészük van (amiket innen-onnan kaptam, de igazából sosem használtam), a másik kettő sztenderd Sata lemez 2,5" és 3,5" méretben. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Beállítanék egy 1.0-s Raspberry Pi B-t biztonsági mentéses szervernek (rsync), amire letükrözném a home szerververem fontosabb tartalmait. Mivel rendes házi kiszolgálón RAID 5-ben vannak az adatok, és a fontos adatokról készül offline másolat is, ezért megengednék egy kis lazaságot a Pi szempontjából. A Pi fizikailag igen eltérő helyen lenne, elsősorban természeti kár okozta adatvesztése elkerülésére használnám.
Nagy mennyiségű adatról van szó, viszont csak több relatíve kisebb meghajtó áll rendelkezésre, ezért arra gondoltam, hogy egy LVM kötetet használnék. Ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem:
Megbízható-e, ha 4 db USB-s lemezen lenne ez a kötet?
Mi történik, ha kiesik egy lemez?
Cserélhető-e az egyik egy nagyobb kapacitásúra?Ha neadjisten meghalna a Pi, illetve a operációs rendszert tartalmazó kártya, akkor mondjuk egy PC-hez csatlakoztatva az LVM diszkjeit, vissza lehet állítani a kötetet? Azért kérdezem, mert a mentés sebessége nem kritikus, szóval nem gond, ha hosszabb időbe kerül a történet, mert egyszerre nem keletkezik arányaiban sok adat. De egy esetleges visszaállítás során nem biztos, hogy szeretném "élvezni" a Pi hátrányait.
Gondolom szimplán hozzáadni egy extra lemezt, nem nagy procedúra.
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Asrock Q1900B-ITX alaplap, amire szeretnék telepíteni egy Debian alapú rendszert (OpenMediaVault) pendrájvról.
A kezdő képernyőn kiválasztom az Install-t, akkor fekete képernyő fogad, és nincs tovább.
Próbálkoztam a következő kapcsolókkal: nomodeset nolapic, így ez fogad: probing edd (edd=off to disable)... ok
Még az indításhoz hozzáadtam, hogy edd=off. Ezután elmúlt az üzenet, csak a kurzor villog.Van ötletetek? Ubuntunál is ez van.
-
Primary92
senior tag
válasz
Primary92 #22612 üzenetére
Tárgytalan.
Ismer valaki egy OpenVPN-es leírást, ami részletesen bemutatja, hogy mit hogyan kell beállítani, ha azt szeretném, hogy távolról be tudjak lépni a helyi hálóra, elérjem az eszközöket, illetve a hozzáférjek a távoli hálózat internet hozzáféréshez?
Nyers Ubuntu Server van.
-
Primary92
senior tag
Van ötletetek arra, hogy miért nem lehet elindítani az x szervert? VNC-vel tök jól működik, de a gép előtt ülve ezt kapom:
Loading extension GLX
xinit: connection to X server lostwaiting for X server to shut down (EE) Server terminated succesfully (0). Closing log file.
Ubuntu Server 14.04.2 LTS, xfce4 -
Primary92
senior tag
A következő problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket:
Van egy Ubuntu Server (14.04) alapú fájlszerverem otthon, router mögött, aminek a fő célja házon belüli média megosztás és biztonsági mentés.
Ezt szeretném némileg kibővíteni. Ugyan a biztonsági mentést el lehet intézni FTP-n keresztül, de a szimpla fájlok elérése már körülményes. Elsősorban médiáról van szó (nem kizárólag), amit el szeretnék érni bárhonnan kényelmesen. 1-3 Windows-os gép szeretné ezeket elérni. Tudtok ajánlani valami fájdalommentes módszert, amivel kényelmesen meg tudom oldani a problémát, anélkül, hogy mindenféle segédprogramokkal kellene mókolni minden csatlakozáskor?
A másik probléma az az lenne, hogy hogyan léphetnék be a belső LAN hálóra, mintha otthon lennék. Ennek hiányával tudok élni, de alkalmanként jól jönne, ha tudnék az otthoni kapcsolaton keresztül netezni.Van valami jól követhető iromány a témáról, ahol leírja lépésről lépésre, és még azt is melléteszi, hogy mit miért csinált?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Viccrovat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Anime filmek és sorozatok
- The Crew sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Forrmell.enn
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest