-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja. Windózon :
Jobb gomb a hálózati kapcsolat ikonon a tálcán - tulajdonságok - mittoménmelyik fül - támogatás - aztán ha kihúzod a kábelt, akkor vagy frissül, vagy nem...OK, mondjuk a userek nagy része nem tudja, mi az az IP, vagy csak homályosan, de mire elmagyarázod, hát inkább a parancssor. (Mondjuk telefonban hibaelhárítasz
)
-
-
hol a hiba ebben a Xorg.confban, hogy a #13388-ban leírt hibát okozza?
#Section "ServerFlags"
# Option "Xinerama" "true"
#EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Tri-Monitor"
Screen 0 "kep_bal" 0 0
Screen 1 "kep_kozep" RightOf "kep_bal"
Screen 2 "kep_jobb" RightOf "kep_kozep"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "LG_bal"
VendorName "LG"
ModelName "LG Electronics L1953S"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "LG_jobb"
VendorName "LG"
ModelName "LG Electronics L1953S"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "TV"
VendorName "Panasonic"
ModelName "TX-P42S30E"
Option "DPMS"
VertRefresh 24.0 - 60.0
EndSection
Section "Device"
Identifier "GeForce"
Driver "nouveau"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GTX 460"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Intel"
Driver "intel"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "Intel HD GMA 3000"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_bal"
Device "GeForce"
Monitor "LG_bal"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1280x1024_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_kozep"
Device "GeForce"
Monitor "LG_jobb"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1280x1024_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_jobb"
Device "Intel"
Monitor "TV"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1920x1080_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
lapa
veterán
-
bambano
titán
chroot biztosan nem kell, az más tészta.
ha élő rendszerről csinálod, akkor el kell döntened, hogy közben a szolgáltatásoknak mennie kell-e, vagy leállíthatod őket.
ha azokat a programokat, amik írnak a diszkre, leállítod, (syslog, apacs, adatbázis kezelő, cron, atd, stb.) akkor valamivel jobb lesz a backupod.
/dev-et, /sys-t, /proc-ot illik excludálni a tarból.illetve ha véletlenül van alatta lvm, akkor snapshottal jól lehet menteni.
-
-
sh4d0w
félisten
Pl. a /proc filesystem realtime kerül létrehozásra - ha jól emléxem, javítsatok ki, ha tévedek. A /tmp-ben lehetnek nyitva lévő állományok, a /swapban megváltozott, de még kiírásra nem került állományok stb. Ha már mindenáron ilyet akarsz, akkor gondolkodj el a dump parancson, vagy Kendek fórumtárs rendszerment nevű alkalmazásán - backupra ez utóbbi még tán jobb is.
-
Siriusb
veterán
Livecd célszerű, chroot-ot nem értem.
Azért jobb offline készíteni a mentést, mert az tényleg egy adott pillanat állapotát tükrözi. Ha online csinálod, amire végez a másolással, az elején másolt fájlok már változhattak addigra. Vagy ha zárolva vannak fájlok, valószínűleg azokat sem menti.
Pl. log fájlok elég gyorsan bővülhetnek menet közben.Én mindig offline mentek rsync-kel.
-
Sikerült tovább olvasni már akkor is
Nekem is ez volt a bajom először, hogy a böngészdék lassúak.Na most egy atom régi géptől (amit ő írt, az még nem is annyira gyengusz, mint amiket én használok), nem várod el a villámgyors sebességet, de azért valamilyen szinten legyen használható, ugyebár. Az XP azon a gépen meg sem mozdul, 2000 elavult.
Ubuntun nekem is rohadt lassú a Króm, meg az FF is 256Mb-al, de kb. ugyanannyira. A Slitaz Midori böngészője viszont sokkal gyorsabb ezeknél ugyanazon a gépen. Az xxxterm is (ez is grafikus, Flash támogatással). És az sem mindegy 256-512Mb RAM esetén, hogy mennyit zabál le az oprendszer, mennyi marad a böngészdének.
Egyéb programokból is vannak, amik gyenge gépekre valók, Gimp-et meg nyilván nem fogok egy 700MHz-es procira rakniNa most egy LXDE használhatósága egy XP-hez képest semmivel sem rosszabb. A Slitaz Openbox-os felülete sem rettenetes. Különben meg ha már egyszer eldöntötte, hogy akkor Linuxozik, akkor csak van annyi esze, hogy köt némi kompromisszumot, és vállalja be, hogy akkor ehhez kell majd egy kis megszokás, és tanulás.
"plusz továbbra is fenntartom, hogy semmi értelme szenvedni a Linux-szal, ha még soha nem használta, akkor ne más gépén próbálkozzon"
Ebben mondjuk igazad van. Persze az is működik, hogy addig nála hesszel az a gép, amíg össze nem kalapálja az oprendszert. -
Khm.
Azon a gépen egy Lubuntu sokkal gyorsabb, mint egy XP. Egy XP SP3 512Mb RAM-mal tetű., állandóan a winyót reszeli. Egy Lubuntu mondjuk egy Fluxbox ablakkezelővel, hasít annyi RAM-mal.Ha meg nagyon minimál cucc kell, akkor Slitaz, arra vannak friss SW-k, és 512Mb-ban eddig nekem mindent állva hagyott. De 256Mb-al is gyorsabb, nem kicsit, mint egy Lubuntu+LXDE.
-
-
-
-
bambano
titán
-
MacCaine
őstag
A manual szerint "smbstatus is a very simple program to list the current Samba connections." ez egy elég egyszeű program, nem tud ilyet...
-
-
Siriusb
veterán
Ott sajnos nincs benne a magyar nyelv. Megkérdezem őt, kösz a tippet.
Eleddig annyit tudtam kibogarászni, hogy SD kártyára téve fájlokat, indításkor arról képes frissíteni az eszköz, de mit, miért, hogyan, semmi normális leírást nem találok.Elég durva, vannak telepítve olyan alkalmazások, melyek kínaiul dumálnak. Egyszer került hozzám PC kínai nyelvű windows-zal, hááát, elég ilyesztő volt. Azt sem tudtam melyik gombra van írva az OK.
-
-
Esetleg még nézd meg a gadmin-samba-t hátha meglátsz benne vmi "furcsa" beállítást...
-
most jutott eszembe, a [global]-ba kellhetnek még ezek:
guest account = nobody smbguest
auth methods = guestmeg a [Unity]-hez szerintem kellene:
public = Yes
valid users = nobody smbguest
write list = nobody smbguestde a franc se tudja, az szerver meg nincs a közelbe, h meglessem
-
így állítottad be a megosztást?
create mode = 0777
directory mode = 0777
force create mode = 0777
force directory mode = 0777
force security mode = 0777az ucsó 3 nem fontos...
szerk.: jah, és mode helyt szokás mask-ot írni, de nemigen van különbség köztük (vagyis én nem tudom mi az...)
-
-
-
bambano
titán
nem ártana eltalálni, hogy 1.2 előtti vagy 1.2=< raid, mert az egyiknek az elején van a szuperblokkja, a másiknak meg a végén.
a kernel lehet, hogy kezeli mindkettőt, de az mdadm-nél kétségeim vannak.
kérdés: fixen ott akarod ezután működtetni, vagy egyszeri alkalomra kell? mert ez utóbbi esetben szerintem csak az egyik vinyót tedd át, az nem babrálja el a raidet. -
Fooler89
őstag
Igen Nvidia. Na mármost megtaláltam ezt én is viszont nem ezzel van a baj.
A baj, ott kezdődik, hogy jelenleg ha közös felbontásra hozom őket (1024x768) ami egy 16:9 képernyőn hát gyönyörűen olvasható betűket kapunk.
De viszont windowsban képes vagyok 1366x768-ban szinkronba hozni a két képernyőt (subnoti csak ennyit tud) szóval a hardver képes rá. Így már a betűk is olvashatóak. Ezt szeretném valahogy elérni de a monitornál nem ajánlja fel ezt a lehetőséget. A legjobb az lenne ha két asztalra lehetne bontani a két monitort és nem ezt a kiterjesztett ocsmányságot kellene használni. -
csodálatosan meg tudom oldani a problémáimat
a hosszú hsz.csak azért postolom ide, hogy ha esetleg valaki még gondolkozna rajta, akkor ne tegye
(#11889) Vladi nem U3 volt, valami más, de a lényeg, hogy már megoldódott ezzel a "kirántom a repair közben" módszerrel
egyébként nekik valami katalógusuk vagy ilyesmi volt rajta, meg a drive házára is az ő logójuk van festve, egyébként egy 8GB-s Transcend -
-
-
rt06
veterán
termeszetesen probaltam, a kartya hibatlan, s eddig a deszkaban is ment minden mas, amit beledugtam
szerk.: vegigprobaltam az osszes slot-ban, ugy is, hogy vagy csak egy vga, vagy csak egy halokartya volt mellette, nem segitett (a gepben jelenleg 3 db intel pro100 van a vga mellett, ez meg egyedul nem ment)
-
Rickazoid
addikt
Amíg nem találsz megoldást magadnak, próbáld ki a Wicd-t. Én is ezt használom, amióta a GNOME alatti NetworkManager ugyanezt a jelenséget produkálta (talán még mindig, nem néztem, nálam azóta tiltva van a network és a networkmanager daemon indulása is, helyettük a wicd indul).
-
Siriusb
veterán
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Akonadi
Szerintem nem kell -
Zotya984
senior tag
Na ez már korrek. legalább tudom mi miután jön kb.
Linuxhoz nem értek. Sajna elkényelmesedtem a "tovább, tovább, elfogadom, kész", végett.
Túl sok időm nincs megtanulni minden félét, de már most látom hogy több van a linuxban amint kedvelek mint windowsban. Nekem gyorsabb, és ugyanúgy kézre eső mint eddigi oprencerek amiket próbáltam. Itt ott gondjaim vannak sajna (pl: rar file-ok csomagolása lassabb, és a Kmess is rendszeresen összeomlik). Nekem nem számítanak hogy a legújabb verzió legyen fönnt egy szoftverből (pl win xp alatt msn live mesenger 8.5 portable ami használtam és NAGYON MEGVOLTAM ELGEDVE VELE) De ubi alatt nem tudom telepíteni pl a legújabb torrentklienst sem, vagy minden amit most írtam pirossal húza alá hogy csaka legutolsó probléámat említsem. (azthiszem ez viszont már ubuntos topikba kell írni) -
-
bambano
titán
időzónának cet van beállítva, ez oké.
de az a változó, ami azt mutatja, hogy milyen időzóna szerint tárolja a cmosban az időt, az is cet? a kettő nem ugyanaz. a helyi idő pontatlansága vagy pontossága itt nem számít, mert ha használod az ntp-t, akkor mindig pontos lesz az órakijelzés. -
Siriusb
veterán
Nézd meg ezt.
Szerk: Hunter2,
Igy látatlanban azt mondanám, hogy a menu.lst-ben hibádzik egy sor:
root (hd0,0)
Gondolom az első hdd-n van a linux, tehát a második számot próbáld variálni, +/- 1-gyel, ha pl. most 0, akkor legyen (hd0,1)
Könnyen kipróbálhatod, ha a gépet elindítva a grubban a megfelelő soron állva "e" billentyűt nyomsz, ezzel tudod szerkeszteni a kiválasztott bejegyzést. "b" indítja a boot-ot. -
Siriusb
veterán
jól van, na
Más:
Nvidia 7600GT videokártya. Alapból 40%-on tekeri a ventit és ez nem is változik terhelésre sem. Több driverrel kipróbáltam, uaz.
Nvclock-kal manuálisan tudom szabályozni, ha megadom az értéket, de auto-ra nem engedi állítani, mondván ez a kártya nem támogatott. Létezik ilyen? -
Jester01
veterán
10.5-ös catalystban valamit elbaltáztak ... FlightGear és Supertuxkart se megy rendesen.
Általános célra ATI jobb, mivel van open-source driver. Bizonyos kártyákkal már a 3D is egész elfogadhatóan megy vele.
Mind a bináris mind pedig az open-source driver megfelel 2D-ben.
MOD: 3dsmax lehet, hogy nincs, de van Blender
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Házimozi haladó szinten
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest