-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
Nem tudom igazán, mivel hajlamos vagyok mindent parancssorból megoldani, úgyhogy gyakorlatilag tök mindegy milyen desktopom van. Akkor lennénk okosabbak szerintem*, ha egyszer csak minden eladott gépen linux lenne, és a vindózt kéne feltrükközni, akinek nem jó a linux, hogy akkor mi történne...
* szerk.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #27118 üzenetére
Buddha a középutat a mérsékletesség ösvényeként jellemzi, az érzéki élvezetek és az önsanyargatás között.
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #27112 üzenetére
Tapasztalat.
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #27110 üzenetére
"Nekem nagyon lassú a verziók kiadása."
Most akkor tényleg csak használni szeretnéd, vagy minél sűrűbben frissítgetni???
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #25954 üzenetére
Tudná, ha akarná. A unit file-ba berakott indító script ha lefut, akkor már él az oracle, ezt meg tudnia kéne, hogy mikor futott le. De mint a mérés mutatja, nem várja meg. Ennyit indul a script magában:
time /app/init.bin/start_ora.sh
The Oracle base remains unchanged with value /u01/app/oracle
real 0m6.845s
user 0m0.090s
sys 0m0.154s -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Systemd unit file-lal kéne segítség. Van egy oracle meg egy alkalmazás. És hiába adom meg az unit fileokban, hogy before, meg after, az alkalmazást elindítja még azelőtt, hogy az oracle fogadó képes lenne, és az alkalmazás lehal. Sőt, ha beírom, hogy systemctl start oracle.service, rögtön visszakapom a promptot, pedig még indulóban van az oracle...
Érdekes módon induláskor nem várja meg, míg elindul, leálláskor viszont igen:
time systemctl start oracle.service
real 0m0.016s
user 0m0.003s
sys 0m0.006s
time systemctl stop oracle.service
real 0m15.375s
user 0m0.009s
sys 0m0.007s -
kovaax
őstag
6 évig nem használtam windowst, ilyen a visszatérés (lehet szavazni linuxra)
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #25684 üzenetére
Én 19 éve. És mindig max fele annyiért (legutóbb 1/3-ért) bővítettem/cseréltem a gépem, mind a vindózeres-játékos unokatesóm. Mondjuk most van IO problémám, amióta WD Green vinyóról futtatom a Debiant, de ha kijön a Stretch, veszek egy ssd-t... Vindózos tapasztalatom nincs, a munkahelyen a deszktop száport izélgeti a gépem.
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #25682 üzenetére
Nnna, azért csak csínján az ilyen kijelentésekkel. Alapvetően linux alatt is érvényes az, hogy milyen a fizikai architectura alatta, mert ha mondjuk ide-s időben egy madzagon volt két eszköz, és az egyiket 100-on pörgettem, a másikról is nehézkes volt az olvasás.
Hibás lemez esetén már valamivel bonyolultabb a dolog, pc-s deszktopon szerencsére nincs tapasztalatom, de szerver környezetben sajnos igen, egy halódó lemez tud galibát okozni.
Szerk.: Pontosabban: szerver környezetben sincs linuxos tapasztalatom, csak bóti unixos.
-
kovaax
őstag
válasz
togvau #25661 üzenetére
Azért ez szerintem nem semmi:
[ 188.227862] EXT4-fs (dm-0): warning: mounting fs with errors, running e2fsck is recommended
[ 188.349386] EXT4-fs (dm-0): recovery complete
[ 188.373057] EXT4-fs (dm-0): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 489.457208] EXT4-fs (dm-0): error count since last fsck: 2
[ 489.457228] EXT4-fs (dm-0): initial error at time 1490204717: htree_dirblock_to_tree:990: inode 90704467: block 362816041
[ 489.457250] EXT4-fs (dm-0): last error at time 1494190147: ext4_iget:4463: inode 91751237Vannak ilyenek azóta is?
-
kovaax
őstag
Legalábbis a RAID 5-6 biztosan. De nem hülyék az openSUSE-sek, az ő KDE-jük a legjobb, amit használtam ( = nem használtam másét
), valószínűleg azért használható már a btrfs valamennyire. De mondom, én még mindig ext4-et használok. De ha egyszer újraformázom a 2 terrás adatvinyómat, lehet arra már xfs-t rakok.
-
kovaax
őstag
Az openSUSE btrfs-t szereti gyökérnek, pont azért, amiért itt az új kollégának kellene. Az már más kérdés, hogy mennyire gazdálkodik jól a hellyel, mennyire stabil, mennyire gyors, stb... Én még mindig ext4 párti vagyok, bár melóban áttértünk xfs-re (RHEL 7).
-
kovaax
őstag
válasz
Tóniszomszéd #24488 üzenetére
"azért egy haladó topikban feltételezem, hogy vannak olyanok, akik legalább advanced user szintjén ismerik a Windows világát is"
-
kovaax
őstag
Itt szeretett volna valaki Gnome 3.20-as disztrót a napokban? openSUSE Tumbleweed-en lesz hamarosan: https://news.opensuse.org/2016/03/30/gnome-3-20-coming-real-soon-to-tumbleweed/
-
kovaax
őstag
válasz
lionhearted #23778 üzenetére
Nem az lvm tükör lesz a legnagyobb poén benne.
-
kovaax
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #23775 üzenetére
Pár hete egy lvm tükrözéses blog bejegyzésen dolgozom, talán húsvétkor be tudom fejezni... Persze teljesen kísérleti a dolog, mert virtualboxban játszok vele...
-
kovaax
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #23770 üzenetére
És milyen raid1-et akarsz? Lvm, md, hw?
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
-
-
kovaax
őstag
válasz
lev258 #22413 üzenetére
Látod még ez is lehet. Mindenesetre ha fent is van, akkor is az /sbin alá rakja, ami tényleg nincs benne a normál júzer PATH-jában: https://packages.debian.org/jessie/amd64/net-tools/filelist
Szerk.: Live imidzsnél meg aztán pláne nem tudom, hogy milyen csomagok vannak fent. Így aztán nagy segítségetekre voltam, azt hiszem...
-
kovaax
őstag
Attól függ az egyszerűsítés, hogy mit akar tudni... Valid válasz az is, hogy bridging-nél két hálózatra csatlakozik a "bridge" (két hálózatot köt össze), míg bondingnál ugyanarra (sávszéleség növelés vagy redundancia miatt). És még lehet ragozni (pl. router - bridge különbség)...
Szerk.: Az a két hálókártya egymás után akkor is vad...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #22170 üzenetére
mkdir /mnt/cica
umount /home
mount /dev/sdb3 /mnt/cica
cp -rp /mnt/cica/Speedfire /homeÉs törölni kell a /home-ot az fstab-ból. Ha jó minden, /dev/sdb3 kikukázható. Feltéve, ha jól értem a porblémádat.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #22099 üzenetére
Sajnos az érdekes oldalak timeoutolnak nekem. Ez valami konfog szoftváre hozzá(?):
https://www-947.ibm.com/support/entry/portal/docdisplay?lndocid=TOOL-ASUItt meg dánlódok vannak:
http://www.ibm.com/support/Hátha van valami használható is. Azt persze nem tudom, hogy le lehet-e tölteni support nélkül.
-
kovaax
őstag
válasz
Dilikutya #22039 üzenetére
Mondom, hogy sokkal bonyolultabb! Scriptet kell írni a problémára, egy soros parancs nem fogja tudni megoldani a feladatot (jó, tudom, hogy a scriptet is be lehet zúzni egy sorba...).
A for -ral végig kell menni az ls listáján, és test-tel tesztelni a szükséges feltétel(eke)t. Szóval nem bonyolult a dolog, csak máshogy kell hozzáfogni.
De ugye nem fogsz utálni, ha most inkább elmegyek aludni?
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
pakriksz #18025 üzenetére
Sem mszl, sem te nem írtál olyat, hogy otthoni szerverről volna szó... Mindamellett, hogy ami leírást találtam a squeeze szerverhez, minimum 4 giga ramot ír...
-
kovaax
őstag
válasz
sanchomuzax #16886 üzenetére
swapon
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #16877 üzenetére
Na, itt most ne keverjük össze a szezont a f@xommal!
sh valami akkor kell, ha lusták vagyunk futtatási jogot adni a fájlra, vagy esetleg nem írható helyen van a valami script. Ha van futtatási jog, vagy tudunk rá adni, akkor jó a ./valami, vagy a /teljes/eleresi/ut/valami. Ha meg bele akarjuk rakni az elérési útba, akkor mehet a /usr/local/bin -be, az meg bele a PATH-ba, vérmérséklettől függően az elejére vagy a végére (én ez utóbbit preferálom). Ilyenkor futik egyszerűen a valami kiadásával. Extrém esetben bele lehet rakni a PATH-ba az aktuális könyvtárat is, de ez nagyon vindózeres megoldás (vagyis dos-os, de az már régen volt). Én speciel a saját cókmókjaimat a ~/.bin -be pakolászom, és ez van benne a PATH-ban.
Házi feladat: hogyan módosítja mindezt az exec/noexec mount opció?
-
kovaax
őstag
válasz
pschio #15873 üzenetére
Pedig nem ártana utánanézni a logoknak, mert lehet, hogy restart-tal is ugyanúgy lehal...
Ha van a /etc/init.d/openvpnas script elején valami hasonló:
#!/bin/sh -e
### BEGIN INIT INFO
# Provides: openvpnas
# Required-Start: networking
# Required-Stop: networking
# Default-Start: S
# Default-Stop: 0 6
# Short-Description: OpenVPNAS
### END INIT INFOAkkor parancssorban add ki a következő parancsot:
update-rc.d openvpnas defaultsHa nincs, akkor írd bele.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #15099 üzenetére
A brasero saját író könyvtárat használ:
dep: libbrasero-media0 (= 2.30.3-2)
CD/DVD burning library for GNOME - runtimeEzzel (meg a k3b-vel is) az a bajom, hogy nem szeretem, hogy felrak egy csomó gnome-os (vagy kde-s) cuccot, holott jóval kevesebbel is meg lehetne úszni...
Úgyhogy kb. megy a levesbe a k3b is a Debianról, és megtanulom a growisofs-t inkább.
Szerk.: growisofs nincs squeeze alatt, úgyhogy írom ezeket a dvd-ket Fedora alól...
-
kovaax
őstag
Fedora alatt a logjában ez van:
[System] K3b Version: 2.0.2
[System] KDE Version: 4.8.5 (4.8.5)
[System] QT Version: 4.8.2
[System] Kernel: 3.5.1-1.fc17.x86_64
[Devices] HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B 0009 (/dev/sr1, CD-ROM, DVD-ROM) [DVD-ROM, CD-ROM] [Egyik sem] [%7]
[Devices] ASUS DRW-1612BL 1.06 (/dev/sr0, CD-R, CD-RW, CD-ROM, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD-R DL, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL) [DVD-ROM, DVD-R (soros), DVD-R (kétrétegű, soros), DVD-R (kétrétegű ugrás), DVD-RAM, DVD-RW (korlátozott felülírás), DVD-RW (soros), DVD+RW, DVD+R, DVD+R (kétrétegű), CD-ROM, CD-R, CD-RW] [SAO, TAO, RAW, SAO/R96P, SAO/R96R, RAW/R16, RAW/R96P, RAW/R96R, Korlátozott felülírás, Rétegugrás] [%7]
[Used versions] growisofs: 7.1
[Burned media] DVD-R (soros)
[growisofs command:] /usr/bin/growisofs -Z /dev/sr0=/dev/fd/0 -use-the-force-luke=notray -use-the-force-luke=tty -use-the-force-luke=4gms -use-the-force-luke=tracksize:2098187 -use-the-force-luke=dao:2098187 -dvd-compat -speed=4 -use-the-force-luke=bufsize:32m
[growisofs] Executing 'builtin_dd if=/dev/fd/0 of=/dev/sr0 obs=32k seek=0'
[growisofs] /dev/sr0: engaging DVD-R DAO upon user request...
[growisofs] /dev/sr0: reserving 2098187 blocks
[growisofs] /dev/sr0: "Current Write Speed" is 4.1x1352KBps.
[growisofs] 458752/4297086976 ( 0.0%) @0.0x, remaining 936:35 RBU 100.0% UBU 6.9%
[growisofs] 458752/4297086976 ( 0.0%) @0.0x, remaining 1560:59 RBU 100.0% UBU 100.0%
[growisofs] 4255088640/4297086976 (99.0%) @4.0x, remaining 0:07 RBU 100.0% UBU 99.8%
[K3b::DataTrackReader] reading sectors 0 to 2098186 with sector size 2048. Length: 2098187 sectors, 4297086976 bytes.
[K3b::DataTrackReader] using buffer size of 128 blocks.
[K3b::DataTrackReader] Read a total of 2098187 sectors (4297086976 bytes)Mint látszik, nálam growisofs írja a dvd-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Eladó nem szép állapotban levő Apple iPhone 12 128GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest