-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rt06
veterán
válasz
bambano #16375 üzenetére
koszi, akkor megnyugodtam, hogy nem en csesztem el valamit
mert mikor valamit allitani kell, mindig parazok kicsit, hogy elrontok valamit, s most a nat atvarialasa miatt kellett megint piszkalni a config-ot (mondjuk azt, hogy mi az az ipv6 nat, nem is igazan ertem, de az ipv4 nat-ot is elpakoltak mas helyre) -
rt06
veterán
van itt olyan, aki 3.7-es kernelt hasznal? es osztaj a netet? es tapasztalt lassulast az interneteleres sebessegeben?
-
rt06
veterán
ha valakit esetleg erdekelne, sikerult megoldanom
ket fontosabb valtoztatas tortent (nem tudom, hogy melyik oldotta meg, es nem is igazan van most kedvem kiserletezni), ezek az alabbiak:
1: a vgchange parancs kapott egy --sysinit parametert
2: ezt kovetoen bekerult egy vgmknodes parancsa teljes init script itt talalhato, ez pedig a file-ok listaja, amik bekerulnek az initramfs-be
az initramfs elkeszitese az alabbi modon tortenik:mount /boot
mkdir -p /usr/src/initramfs
cd /usr/src/initramfs
wget -O init http://pastebin.com/raw.php?i=iWKxQDJ2
wget -O initramfs_list http://pastebin.com/raw.php?i=sZ75MQdY
cd /usr/src/linux
chmod +x usr/gen_init_cpio scripts/gen_initramfs_list.sh
scripts/gen_initramfs_list.sh -o /boot/initrd.cpio.gz /usr/src/initramfs/initramfs_list -
rt06
veterán
adott egy gep (egy ibm noti), van benne lspci szerint 4 usb kontroller
adott tovabba egy webcam, ami lsusb szerint pedig usb-n kapcsolodik a gephez
xen-nel at akarnam adni az egyik domU-nak a webcam-ot tartalmazo usb controller-t, ehhez viszont jo lenne tudni, hogy melyik controller-hez is kapcsolodik a webcamvan erre egyszeru megoldas? (egyszerubb, mint egyesevel atadni a controller-eket, es megnezni, hogy atment-e a webcam)
-
rt06
veterán
probalok osszerakni egy uj rendszert, ahol a root particio egy lvm koteten olenne, viszont az initramfs elkeszitesevel egy kellemetlen problemaba utkoztem
minden majdnem tokeletesen mukodik, leszamitva azt, hogy az init script nem hajlando letrehozni az lvm-hez tartozo node-okat, igy nem lehet mount-olni a koteteketaz initscript itt talalhato, kimenete a kovetkezo:
Reading all physical volumes. This may take a while...
Found volume group "xendomains" using metadata type lvm2
Activating vg: xendomains
2 logical volume(s) in volume group "xendomains" now active
Mounting rootfs
mount : mounting /dev/xendomains/host-disk on /mnt/root failed: No such file or directory
No root partition found
Something went wrong. Dropping you to shell.
/bin/sh: can't access tty; job control turned offjol lathato, hogy nem jon letre a /dev/xendomains/host-disk node, igy a mountolas sikertelen
viszont ha ezt kovetoen kezzellefuttatom a vgscan --mknodes parancsot, a node letrejon, amit aztan tudok mountolni, majd kezzel el tudom inditani a rendszert
/ # vgscan --mknodes
Reading all physical volumes. This may take a while...
Found volume group "xendomains" using metadata type lvm2
/ # mount -o ro /dev/xendomains/host-disk /mnt/root
/ # umount /proc
/ # umount /sys
/ # umount /dev
exec switch_root /mnt/root /sbin/init
ezt kovetoen elindul az init, es a rendszer folytatja a boot-ot, egesz addig, hogy keri a bejelentkezesi informaciokatvan valakinek barminemu otlete, hogy mi okozhatja a problemat?
tovabbi informaciok
a particios tablam igy nez ki:
vostok-1 ~ # fdisk -l
Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders, total 312581808 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xee7c817c
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 526335 262144 83 Linux
/dev/sda2 526336 312581807 156027736 8e Linux LVMlvm info:
vostok-1 ~ # pvs
PV VG Fmt Attr PSize PFree
/dev/sda2 xendomains lvm2 a-- 148.80g 136.80g
vostok-1 ~ # vgs
VG #PV #LV #SN Attr VSize VFree
xendomains 1 2 0 wz--n- 148.80g 136.80g
vostok-1 ~ # lvs
LV VG Attr LSize Origin Snap% Move Log Copy% Convert
host-disk xendomains -wi-ao 10.00g
host-swap xendomains -wi-ao 2.00gfstab, csatolasi pontok:
vostok-1 ~ # cat /etc/fstab
# <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass>
# Disk 0
/dev/disk/by-label/boot /boot ext2 defaults,noatime,noauto 1 2
# LVM
/dev/xendomains/host-swap none swap sw 0 0
/dev/xendomains/host-disk / ext4 defaults,noatime 0 1
# SELinux
none /selinux selinuxfs defaults 0 0 -
-
rt06
veterán
válasz
bence192 #16320 üzenetére
ez mindenre ad iras es olvasas jogot az adott konyvtaron belul:
chmod -R a+rw /media/bence/hosszúkarakterlánc/a belepni nem tudsz alatt mit ertesz? arra sincs jogod, vagy nem tudod helyesen begepelni?
ha elobbi, akkor az alabbi parancs segithet (ez ad iras, olvasas es tallozas jogot a konyvtarra)
chmod a+rwx /media/bence/hosszúkarakterlánc
ha pedig utobbi, akkor probald meg beirni az elejet, amig ninsc benne spec karakter, utana nyomj tab-ot, s ekkor a shell automatikusan ki kell, hogy egeszitse, pl.:
cd /media/bence/hoss<tab>[ Módosította: 7 ]
-
rt06
veterán
adott egy xen hipervisor, amin fut egy dom0 es tobb domU
nem igazan szeretnem, hogy barmi folosleges dolog legyen a dom0-an, csak ami nagyon kell, pl hw szenzorok olvasasa, domU-k vezerlese, syslog, cron es par aprobb util van csak rajta jelenlegszerintetek az megoldhato, hogy valamilyen framebuffer-t hasznalo vnc viewer-rel hasznalhato sebesseg mellett bele lehessen nezni a domU gepekbe (mas-mas tty-n akar tobb domU-ba is parhuzamosan), vagy ehhez mindenkepp szukseges valamilyen grafikus feluletet telepiteni?
amennyiben megoldhato, ugy tudnatok esetleg ajanlani ilyen vnc klienst?
-
rt06
veterán
válasz
PumpkinSeed #16294 üzenetére
a hibajelentes megfelelo modja:
milyen szoftverrol, szoftverkornyezetrol van szo?
3.4.5.6-os vanilla kernel a kernel.org-rol
buguntu 12.34-en
gcc 4.5.6.7-tel forditvamit csinaltal pontosan?
cd /usr/src
wget http://kernel.org/kernel-3.4.5.6.tar.bz2
tar xvjf kernel-3.4.5.6.tar.bz2
cd kernel-3.4.5.6
./configure (mondjuk ez itt pont nincs, de kernelnel van helyette egy megoszthato .config file)
makemi a vart eredmeny?
lefordul a kernel es lesz bzImage file az arch/x86/boot konyvtarbanmi a kapott eredmeny?
a ./configure hiba nelkul lefut
nem error: hanem a normal kimenet utolso sora(i)
error: szintaktikai hiba a 23456. sorban: nem kell oda az a veszzo
error: valami mas error
....
error: 2564. hibauzenet, mert bemasolom mindet, hogy aki akarna segiteni, az tudjon is, ahelyett, hogy engem nez hulyenek, mert csak annyit mondok, hogy "ez szar"mikent reprodukalhato a hiba?
bal labon allva, a miatyankot visszafele mondva a "ebsertesik"-nel kell entert nyomni a make parancsra, es ekkor 33%-os esellyel jelentkezik a hiba (a masik keharmadban verzo konnyeket ejt a monitor) -
rt06
veterán
válasz
bambano #16272 üzenetére
azert ne mondjuk mar, hogy a jo megoldas az, ha evekig leragadunk egy kernelnel
ertelmesen is meg lehet oldani azt, hogy folyamatosan ujuljon a kernel (pl gentoo-ban erre vannak unstable, meg stable csomagok)
pl.: egy 2 .6, ha jol emlekszem, patch-ek nelkul, meg pv_ops kernelkent sem mukodik rednesen, holott egy 3.x meg dom0 kernelnek is jo (es ez csak egy a rengeteg lehetseges szempont kozul, hogy miert jobb a frissebb kernel, nem beszelve mondjuk arrol, hogy az en webcam-em valahol 3.2 korul kapott driver-t)ketseg nelkul elhiszem, hogy neked, arra amire te hasznalod jo, de hagyjunk mar teret mas lehetosegeknek is
-
rt06
veterán
válasz
batagy #16176 üzenetére
1: nem (es ha nem fut az iptables, az elso parancs lehet nem is fog menni)
disztrotol fuggoen el kell az iptables service-et inditanod (pl.: /etc/init.d/iptables start), es megmondani, hogy az automatikusan is induljon a megfelelo runlevel-en (sles-hez nem ertek, hogy ott ezek pontosan hogyan mukodnek)
2: ez minden, tavoli udp 125-os portra (az ntp az nem 123?) meno kerest blokkolni fog, igy ha a te ntp szervered szinkronizalni probal, azt is meg fogja akadalyozni
vannak viszont speci szurok, amik a megfelelo kernellel (nem tudom, sles kernel tamogatja-e alapbol) tudsz pl a process-t futtato user alapjan is szurni, pl.:
/usr/sbin/iptables -A OUTPUT -p udp -m owner --uid-owner ntpduser --dport 125 -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -A OUTPUT -p udp -m owner --uid-owner masikuser --dport 125 -j DROP
ahol az ntpduser az ntpd-t futtato user, a masikuser pedig a problemas programot futtato user -
rt06
veterán
-
rt06
veterán
válasz
szemmelver #16085 üzenetére
hogy lep be? ssh-n, sftp-n?
ha igen, akkor megoldas lehet az ssh chroot, ahol a user nem fog tudni kilepni a szamara megadott kornyezetbol
google dob leirasokat a megvalositasara (en konkretumokkal nem tudok szolgalni, nem csinaltam meg ilyet) -
rt06
veterán
válasz
szemmelver #16083 üzenetére
ezzel gyakorlatilag megvaltoztatod a konyvtar nevet, igy termeszetes, hogy az uj utvonallal nem minden fog mukodni (a bin, mert nincs a path-ban, a boot, mert mashol keresi a kernel a bootmanager)
egyes dolgok javithatoak, viszont van, ahol ezek az utvonalak be vannak egetvemiert akarod egyebkent elrejteni ezeket? lehet maskent meg lehet oldani
-
rt06
veterán
válasz
dany27 #16038 üzenetére
create mask = 0644
directory mask = 0755
force group = nogroup
force user = nobody -
rt06
veterán
samba pelda config (a sajatom reszlete)
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = MIR Samba Server %v
log file = /var/log/samba/log.%m
bind interfaces only = yes
interfaces = lo br0
hosts allow = 127.0.0.1 192.168.0.0/24
hosts deny = 0.0.0.0/0
encrypt passwords = yes
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=131072 SO_SNDBUF=131072
security = share
guest account = albi
unix extensions = no
[cyla]
path = /home/cyla
follow symlinks = yes
wide links = yes
browseable = no
writable = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755
valid users = cyla
[public]
path = /home/albi
comment = Public Files
browseable = yes
writable = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755
guest ok = yes
guest only = yesmagyarazat:
az elso szekcio a globalis beallitasokat tartalmazza, mint a munkacsoport neve, a linux-os megosztasokat tartalmazo gep samba neve, a naplofile helye, a halozati beallitasok (melyik halokartyakon, hallgatozzon, mely halozatokrol fogadjon kapcsolatot)
ami itt erdekes, az az utolso 4 sor1: socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=131072 SO_SNDBUF=131072
ez az atviteli sebesseget nalam jelentosen megnovelte, elotte a 10MBps sem akart menni, utana 30-40MBps-re nott, ami inkabb a lemezek miatti korlat lehet
2: security = share
anonymous es/vagy eltero jogosultsagu hozzaferesek beallitasahoz szukseges, hogy ne user-level azonositas legyen
3: guest account = albi
anonymous megosztashoz kell rendelni egy felhasznalot a linux rendszerbol (ez lehet akar az alapbol letezo nobody user is, nalam mas okbol adodoan lett egyeb user
4: unix extensions = no
ha be van kapcsolva, a linux megosztasban levo symlink-ek nem mukodnek (hogy ez bug, vagy feature, arra most nem emlekszem)a masodik egy rejtett, jelszoval vedett megosztas
innen ami szamit, az a ket alabbi sor
1: browseable = no
ez elrejti a megosztast, igy az tallozaskor nem latszik, pontos utvonallal erheto csak el
2: valid users = cyla
ez pedig megmondja, hogy mely felhasznalok ferhetnek hozza (ezek jelszavat az smbpassdw programmal lehet beallitani)a harmadik szekcio pedig az anonymous megosztas, amibe mindenki irhat/olvashat
browsable = yes
a megosztas tallozaskor is latszik
guest ok = yes
guest only = yes
a megosztashoz vendegkent (es csak vendegkent), vagyis azonositas nelkul is hozza lehet ferni -
rt06
veterán
válasz
PumpkinSeed #16001 üzenetére
feldobsz egy samba-t, beallitasz egy konyvtarat, hogy irhato olvashato legyen (sambaban is), es mezei windoze megosztassal latod, valamint a mezei windoze megosztast is fel tudod mount-olni linux alatt (ehhez lehet nem is kell a teljes samba, csak a kliens resz, de nem tudom, mint alatt milyen csomagok vannak)
-
rt06
veterán
válasz
PumpkinSeed #15998 üzenetére
ha virtualis gep, akkor miert nem inkabb samba?
-
rt06
veterán
bedobom ide is, hatha tud valaki javasolni valamit
szoval van az a problemam, hogy elszall a rendszerem, mivel (ha jol ertem) ket eszkoz osszeveszik az irq-n
a pci eszkozok atrendezese (vagy az irqpoll boot parameter) nem segitett, milyen mas lehetosegem van meg? -
rt06
veterán
válasz
bambano #15915 üzenetére
koszonom a valaszokat
a virtualizaciot megprobalom beadagolni majd, bar mivel nem en fogom megcsinalni, lehet bukik az egesz- a device node-ok megvannak, pont ez zavart meg, de igy mar ertem, miert
- mivel zaros hataridon belul kell megoldani a dolgot (amikor epp zarva vannak) ezert a kiserletezes nem annyira johet szoba (itt valami hasonlora szamitottam, csak gondoltam rosszabb nem lesz, ha megkerdem)
- lilo-t mar lecsereltem (mokas volt 10 eves rpm-et vadaszni, ami eleg regi a fent levo libc-hez, de ujabb annal, minthogy nem letezio ncurses lib-eket keressen - a vege azt hiszem 0.92 lett)
- akkor ugye jol sejtem, hogy ha egy mai netinstall image-rol csinalok uj md kotetet, az ezzel a kernellel nem fog menni (legalabbis nem mdadm nelkul)? -
rt06
veterán
válasz
Jester01 #15912 üzenetére
koszonom
azonban, mint utobb kiderult, nem ez volt a gond, hanem hogy nem is letezett a particio
ennek ellenere a /dev-ben volt kb 30-30 hda, hdb, hdc, hdd node (ha igy hivjak)viszont ennek megoldasa utan elokerult egy masik, nehezebben megoldhato problema, miszerint a 2.4-es kernel nagyon nem akarja kezelni a halokartyat
a kerdesem az lenne, hogy ha ezt kicserelem egy ujabb, 2.6-os, vagy 3-as kernelre, az okozhat-e a rendszer es az azon futo szoftverek mukodeseben problematez egy szamlazoszoftvert (pxe boot-on keresztul tobbet is) futtato gep, amit le akarnak cserelni, es ha egy mod van ra, a kernelen kivul nem nyulnek mashoz (foleg, hogy igazabol en csak tavsegitek telefonon keresztul)
a kernelhez is csak azert, mert a 2.4-es kernel regebbi, mint a gepben levo hardverek javailletve meg a lilo-t csereltem le grub-ra, mert elobbinek problemaja volt azzal, hogy a livecd-n (amirol a rendszer masolasat vegeztem masik lemezre, mert az is cserelodik) sda a lemez, a 2.4-es kernellel viszont hda es a boot elszallt kernel panikkal, miszerint nem talal eszkozt a 08:03 cimen (ami elvileg az sdc-nek felelne meg, ahol a lemez livecd-rol boot-olaskor volt)
illetve megegy dolog: hogyan, mikent mukodhet szoftveres raid (/dev/md0 eszkoz), ha a gepen nincs mdadm telepitve?
-
rt06
veterán
mikent formazzak meg egy particiot ugy, hogy egy kb 2002-es, 2.4-es kernellel boldogitott opensuse fsck-ja kezelje azt rendesen?
perpill azt mondja, hogy:
fsck.ext2: Filesystem has unsupported feature(s) (/dev/hdc3)
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!szerk.: fsck verzio:
e2fsck 1.19, 13-Jul-2000 for EXT2 FS 0.5b, 95/08/09
Using EXT2FS Library version 1.19, 13-Jul-2000 -
rt06
veterán
válasz
bambano #15886 üzenetére
miert?
mint irtam, a cel az, hogy egy szerveren az lvm kotetekrol mentest keszitsek egy tavoli gepre, amikbol a szerver merevelemezenek esetleges elhalalozasa utan a mentesbol visszaallithato legyen a kotet tartalma
ha jol ertem, az rsync az elso alkalom utan csak a valtozasokat kuldi at es a --backup kapcsolo arra szolgal, hogy ezen valtozasok csak az erintett file-ok biztonsagi mentese utan keruljenek at a tavoli rendszerbe
ha a fentieket tenyleg jol ertem, miert van szuksegem erre a plusz biztonsagra?
ha nem, akkor mit neztem be? -
rt06
veterán
remote backup-nal (melynek celja a lemez esetleges meghibasodasakori helyreallithatosag) van-e ertelme rsync eseteben az inkrementalis mentessel szorakozni?
-
-
rt06
veterán
válasz
pschio #15873 üzenetére
crontab-bal meg lehet oldani, hogy felveszel egy uj job-ot es idopont helyett azt mondod neki, hogy @restart, s ekkor a cron daemon indulasakor fogja vegrehajtani, viszont ha ez az openvpnas inditasa elott tortenik meg, nem biztos, hogy elorebb vagy
a naplokat a /ver/log konyvtarban talalod, onnan vagy az openvpnas sajat naploja, vagy a syslog nevu file kell neked, abban kellene megnezni, hogy a vegefele (az ujraindulas utani reszen) ir-e valamit a problemas szolgaltatas
-
rt06
veterán
válasz
sh4d0w #15841 üzenetére
legszerenyebb velemenyem szerint marhasag mezei netezeshez igy megbonyolitani, de ez egyeni preferencia kerdese, illetve aze, hogy pontosan miert, mihez is kell
buktato lehet egyreszt a sebesseg (ki tudja-e az otthoni geped szolgalni ezt normalis sebesseg mellett), masreszt az ipcimbol adodoan futhatsz teruleti korlatozasba (ha kulfoldrol akarod hasznalni adott orszagban levo oldal megtekintesere, es megfogjak a szerver ip-jet, mert az meg magyar - erre mondjuk eleg kicsi az esely, de elofordulhat)
konfignal openvpn-rol tudok nyilatkozni
- ha bridge-et hasznalsz (nalam pl bridge-ben van a wlan es egy xen halokartya - ha mukodne a lan kartyara rendesen a pci passthrough, az is itt lenne), tun helyett tap device-t hasznalj
- push "redirect-gateway def1" beallitas kelleni fog, hogy minden (netes forgalom is) a vpn-en keresztul menjen
- push "dhcp-option DNS a.b.c.d" beallitas, hogy a nevfeloldas is mukodjon a kliensen (ezt tobb helyen lattam mar lehagyva - legalabbis sejtesem szerint, mert ugyan klienskent csatlakozva a vpn-en akart menni a netem, de nevfeloldas nem volt) -
rt06
veterán
ugyes: ./utserver: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
# ldd ./utserver
linux-gate.so.1 (0xb7707000)
libssl.so.0.9.8 => not found
libcrypto.so.0.9.8 => not found
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xb76e7000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb76c0000)
librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0xb76b7000)
libgcc_s.so.1 => /usr/lib/gcc/i686-pc-linux-gnu/4.5.4/libgcc_s.so.1 (0xb769d000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb751b000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7708000)raadasul ha jol latom, legutobb lucid-en volt 0.9.8-as libssl (ez ugye ket es fel eve volt), azota 1.0.0 kerult ubuntu-ra is
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #15819 üzenetére
bar nem probaltam ki, de en is hasonlokeppen ertelmezem (sot, csak terminalbol van ertelme futtatni, elerni webui-n keresztul lehet)
de mindjart adok neki egy probat, kivancsi vagyok arra a "small footprint"-re, amit meg windoze alatt be lehet kamuzni, mert maskent jelzi a memoriahasznalatot, de linux-on nem rendszermemorianak, hanem a process-hez tartozonak latszik az mmap altal hasznalt operativ tar
-
rt06
veterán
-
rt06
veterán
válasz
bambano #15587 üzenetére
mikent rakod ossze a ??SQL_HOME_FIELD-et?
alapertelmezeskent ez a ??SQL_HOME_FIELD/Maildir lesz, de ez termeszetesen megvaltoztathato (ahol hirtelen most courier-t talaltam, ott pl CONCAT( '/home/vmail', maildir ), ahol a maildir az adatbazis azon mezeje, amiben a domain/usernev ertek talalhato) -
rt06
veterán
-bash: cpupower: command not found
forditas, telepites utan kicsit jobb lesz, de csak kicsit
ha a cpufreq-et a xen kezeli:
analyzing CPU 0:
no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
boost state support:
Supported: yes
Active: yesha a cpufreq-et (elvileg) a dom0 kezeli:
analyzing CPU 0:
no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
boost state support:
Supported: yes
Active: yesemellett meg az is gyanus, hogy a CPU1-et meg sem nezi (2 magos procirol van szo)
-
rt06
veterán
válasz
Jester01 #15528 üzenetére
igen
sajnos a beepitett hovedelem csak arra jo, hogy 100 fokon kikapcsol, masra nem igazan jo
sot, alapjaraton 3200 korul forog a proci, mig 90 fok folott csak 2800 korul (kezzel meg nem allithato)windoze alatt is ugy oldotta meg a rendszer, hogy idonkent visszapakolta 1 GHz-re, en is igy szeretnem (csak lepcsonkent, hogy nem varom meg a 95 fokot es akkor 2 GHz-rol 1 GHz-re valtok, hanem mondjuk 85-nel 1.66 GHz, 90-nel 1.33 GHz, 90-nel pedig 1 GHz, ha meg hul, akkor novelem a sebesseget (mondjuk ket fokkal a fenti szinek alatt)
csunyan meg is tudnam csinalni, csak erdekelne, hogy ha script-bol szeretnem megoldani, akkor mikent illik az ilyesmit
-
rt06
veterán
tovabbra sem akarja az igazat
ha a xen hipervisor-ra van bizva a dolog, szepen mukodik, csak ahhoz meg nem nagyon talalni olyan daemon-t, ami homerseklet alapjan szabalyozza az orajelet
ha pedig megprobalom atadni a vezerlest a dom0-nak, akkor tovabbra sincs meg a fenti konyvtar
a kernel parameterek az alabbiak (az utolso harmat kiveve megvoltak eddig is)
kernel /boot/xen.gz dom0_mem=512M loglvl=all guest_loglvl=all cpufreq=dom0-kernel dom0_max_vcpus=2 dom0_vcpus_pin=truemi mas oka lehet meg a szoban forgo konyvtar hianyanak?
alternativ megoldaskent, hogyan erdemes nekiallni irni egy egyszeru script-et, ami a homerseklet fuggvenyeben szabalyozza az orajelet?
elsosorban az erdekel, mikent _illik_ figyelni a homersekletet
sensors progi is megmondja, illetve /sys/class/hwmon/hwmon0/tempX_input-bol es /proc/acpi/ibm/thermal-bol is ki tudom olvasni, az orajelet pedig tudom allitani a xenpm-mel (akar a governor kapcsolgatasaval powersave/performance kozott, akar a min-max frekvencia modositasaval) -
rt06
veterán
tudtam, hogy valamit kifelejtek
szoval egy ibm z61m, a cpu pedig egy t2500 (core duo 2ghz)a homeres mukodik (lm_sensors, es coretemp modul), le is all a gep, amikor eleri a kritikus homersekletet
cpuinfo (flag-eknel nem latszik minden, a xen ezt-azt elrejt)
szerk.: gondolom az nem jo jel, hogy a power management sor ures...kernel: hardened-sources-3.5.4
-
rt06
veterán
probalok cpu frekvenciat allitani linux alatt (a gep kepes ra, windoze alatt visszapakolja magat, ha nagyon melegszik), de valamit nem jol csinalok, mert nincs /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ konyvtaram, igyaztan se kezzel, se cpufreqd daemon-nal nem tudok sikerre jutni
vonatkozo kernel konfig:
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT_DETAILS=y
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_CONSERVATIVE=y
CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ=ymit kell meg ezeken kivul beallitani, vagy mi mast ronthatok el?
-
rt06
veterán
szeretnek a kepernyomon folyamatosan frissulo homersekletertekeket latni (dolgozni ssh-n dolgozok, a kepernyore mehet ez)
van az alabbinal szebb megoldasra valami program?while true; do clear; date; sensors; sleep 1; done
-
rt06
veterán
ha valaki hasznal openrc-vel reszelt rendszer, esetleg raero idejeben legyen szives nezzen be ide
-
rt06
veterán
válasz
attilav2 #15030 üzenetére
szerintem szinte mindegy, milyen disztort valasztasz, az usb felismerese elegge alap elvaras ahhoz, hogy mindenhol mukodjon
azt, hogy melyik a pendrive, az alabbi modokon tudod megnezni:
ls -la /sys/class/block/
itt abbol, hogy hova mutat az adott meghalyto linkje, megallapithato, melyik a pendrivea masik megoldas, hogy a dmesg-et atnyalazod es ott is szerepelnie kell
dmesg | grep hci (ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de ugy remlik, az ehci/ohci/uhci string-ek valamelyikere kell szurni)dd futtathato barhogyan, de ha wipe-olni akarsz, akkor inkabb csatolatlanul csinald es a particio torlese mellett esetleg a teljes eszkoz torlesevel is probalkozhatsz, ha az elobbi nem mukodne (/dev/hda3 helyett /dev/hda a masodik parameter)
ha csatolas alatt a mount-ot erted, akkor igen, csatolatlanul is latszania kell a particionalo programokban
dd eleg hatekony, hasznalhatod if-nek akar a /dev/random-ot is (vagy ha nem ersz ra napokig, akkor a /dev/urandom-ot), amik veletlenszeruen irjak tele, nem mezei nullakkal
erdemes tovabba a dd-nek megadni a blokkmeretet is, hogy ne 512 byte-onkent kaparja a lemezt, ezzel is gyorsithatomasik lehetoseged (es az emlitett io hibak miatt erdemes lehet kiprobalni), az a badblocks nevu program, ami a hibas szektorok felterkepezesere szolgal, s aminek 3 modja van: csak olvasas, adatvesztessel nem jaro iras/olvasas, adatvesztessel jaro iras olvasas
ez utobbinal ertelemszeruen szinten tortenik wipe (3 is egymas utan, ha jol emlekszem) -
rt06
veterán
megvan a hiba oka, kapok boot kozben egy ilyet:
[38023.220206] general protection fault: 0000 [#8] SMP
[38023.220490] Modules linked in:
[38023.220679]
[38023.220811] Pid: 18838, comm: hpasmd Tainted: G D 3.4.5-hardened #1 HP ProLiant DL380 G3
[38023.221215] EIP: 0061:[<c1009241>] EFLAGS: 00010002 CPU: 3
[38023.221355] EIP is at xen_iret+0x21/0x25
[38023.221484] EAX: dd1ae120 EBX: 00000102 ECX: 00000000 EDX: 00000cd4
[38023.221617] ESI: 080a418c EDI: 00000000 EBP: a0ed0e11 ESP: d7029fe0
[38023.221750] DS: 0073 ES: 007b FS: 0000 GS: 0033 SS: 0069
[38023.221885] CR0: 8005003b CR2: 0806b8f3 CR3: 15f5f000 CR4: 00000660
[38023.222022] DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
[38023.222179] DR6: ffff0ff0 DR7: 00000400
[38023.222318] Process hpasmd (pid: 18838, ti=d841a748 task=d841a3e0 task.ti=d841a748)
[38023.222521] Stack:
[38023.222646] 00000000 080a4251 00000073 00000282 bfde9588 0000007b 00000000 00000000
[38023.223369] Call Trace:
[38023.223514] Code: 74 26 00 8d bc 27 00 00 00 00 f7 44 24 08 00 00 02 80 75 2d 50 0f a0 b8 d8 00 00 00 8e e0 64 a1 00 01 00 00 0f a1 f6 44 24 0d 02 <0f> 94 40 01 66 83 38 01 75 04 c6 40 01 01 58 0f 84 0a 46 60 00
[38023.228385] EIP: [<c1009241>] xen_iret+0x21/0x25 SS:ESP 0069:d7029fe0
[38023.228692] ---[ end trace 5b358da749ad66cf ]---ennek kovetkezteben a dmesg szinje atallitodik a boot soran belott 1-esrol, es kiir mindent kepernyore, ha kell, ha nem
a kovetkezo kerdesem az lenne, hogy ha van a fenti hibam, merre induljak el annak kideriteseben, mikent lehet megszuntetni azt?
azt tudom, hogy melyik daemon okozza (hpasmd, mint irja is), tudom is reprodukalni (csak bizonyos beallitasok mellett teszi - viszont szuksegem lenne azon beallitasokra) -
-
rt06
veterán
olyasmi mitol jelentkezhet, hogy a linux kihanyja kepernyore azokat a dolgokat, amiket normalis esetben csak syslog-ban es/vagy dmesg-ben kellene latnom?
gondolok itt olyasmikre, mint pl a selinux audit logsorai, hianyzo hdd-re vonatkozo io hibak (azt teljesen normalis, hogy irni/olvasni akarja, az kevesbe, hogy latom a hibauzenetet)
-
rt06
veterán
ujabb bukkanoba utkoztem a xen-nel valo kuzdelmem soran
pci passthrough-val szeretnek az egyik vm-nek atadni par eszkozt, konkretan ket vezetekes es egy vezetek nelkuli halokartyat
az eszkozoket elrejtem a dom0 elol, ekkor latszanak is, mint domU-hoz rendelheto eszkozok
ha a hozzarendelest kezzel csinalom meg, mikor fut a vm, akkor minden szep es jo, azok megjelennek es mukodnek rendesen
viszont ha a domU konfigjaban allitom be, hogy hasznalja a kivant eszkozoket, csak az elso lesz elerheto a domU-ban (lspci-ben, /sys/class/net-ben sem latszik), viszont a dom0-ban egyik sem jelenik meg, mint csatolhato eszkoz (xl pci-list-assignable-devices), sot, kivulrol ugy latszanak, mintha csatolva lennenek (xl pci-list <vm neve>)a domU konfig vonatkozo sora az alabbi:
pci = [ '02:01.0', '02:02.0', '06:01.0' ]a domU dmesg-je nem mutat semmilyen hibat, a masodik es harmadik eszkoz semmiyen formaban nem kerul emlitesre (az elso igen, eloszor, hogy csatolasra kerul, aztan pedig, mikor betoltodik hozza a megfelelo driver)
van barkinek otlete, hogyan oldhatnam meg a dolgot?
-
rt06
veterán
igen, legegyszerubben talan ugy, ha az eth1,2,3,4-et osszefogod egy bridge-be (esetleg ehhez kesobb hostapd-vel hozzacsaphatod a wlan eszkozt is)
az interface-eknek nem kell beallitas egyenkent (Se ip, se semmi), csak a bridge-nek kell adni egy cimet (az lesz a router-ed belso ip-je)
-
rt06
veterán
válasz
Jester01 #14918 üzenetére
koszi, hdparm-ot majd megnezem (csak elobb forgatni kell egyet), de a masik nem mukodik
egesz pontosan innen probaltam az alabbit, de semmit nem reagalt ra
echo 1 > /sys/bus/cciss/devices/cciss0/rescan (a /sys/bus/cciss/devices/cciss0 egy link a /sys/devices/pci0000:01/0000:01:03.0/cciss0-ra) -
rt06
veterán
hogyan mondom meg a linux-nak (ujrainditas nelkul), hogy az a lemez, amit o lat, az igazabol nincs is ott (mert kivettem a gepbol, miutan leallt hiba miatt)
jelenleg a /dev-ben ott van minden particio, es a cciss driver szerint is a helyen van a lemez -
rt06
veterán
válasz
Jester01 #14904 üzenetére
igen, ezt lattam, csak nem tudtam, hogy a def_bool ezt jelenti
igy viszont nem ertem, mert amitol fugg, a CONFIG_PCI_XEN elvileg szinten nem kellene, de az is def_bool y, igy mindenkepp be lesz kapcsolva, ha xen-t akarok
ez meg elvileg pv_ops kernel, ami jo domU-ra is (mondjuk ettol fuggetlenul indul vele a domU)kosz az infot
-
rt06
veterán
hogyan tudok a kernel konfigjabol kiirtani egy beallitast?
konkretan a CONFIG_XEN_DOM0 beallitasrol lenne szo, mert eppen unprivileged guest-hez forgatnek kernelt, viszont a beallitast menuvonfig-ban nem talalom (az megvan, hogy elvileg holkellene lennie, de nincs ott), es ha a .config file-bol kiveszem (=n, is not set, mindegy), akkor visszateszi, pedig ha jol latom, nem fugg tole semmibele ugy kerult, hogy amint engedelyezem a xen guest tamogatast, valamiert ezt is melleteszi
meg tudom nezni valahogyan, hogy mi rantja ezt be?
vagy van valami mod a kikapcsolasara? -
rt06
veterán
hogyan tudom ravenni a rendszerem (gentoo, de elvileg nem kellene, hogy szamitson), hogy kovetkezo boot-nal csinaljon egy fsck-t -c, vagy -k kapcsoloval?
-
rt06
veterán
nalam benne van, bar en sem mindenhol talaltam meg (ami azert szivas, mert altalaban neten szoktam man-t nezni, mert ugy kenyelmesebb)
-newerXY reference
Compares the timestamp of the current file with reference. The reference argument is normally the name of a file (and one of its timestamps is used for the comparison) but it may also be a string
describing an absolute time. X and Y are placeholders for other letters, and these letters select which time belonging to how reference is used for the comparison.
a The access time of the file reference
B The birth time of the file reference
c The inode status change time of reference
m The modification time of the file reference
t reference is interpreted directly as a time
Some combinations are invalid; for example, it is invalid for X to be t. Some combinations are not implemented on all systems; for example B is not supported on all systems. If an invalid or unsup‐
ported combination of XY is specified, a fatal error results. Time specifications are interpreted as for the argument to the -d option of GNU date. If you try to use the birth time of a reference
file, and the birth time cannot be determined, a fatal error message results. If you specify a test which refers to the birth time of files being examined, this test will fail for any files where the
birth time is unknown. -
rt06
veterán
barmely ev adott honapja kell (tehat pl minden marcius), vagy egy konkret idointervallum? mert utobbira jo lehet a find -newermt/newerct/newerat kapcsoloja
find . -type f -newermt '2012-05-05 10:00:00' ! -newermt '2012-05-05 10:59:59'
ez pl a ma 10 es 11 ora kozott modositott file-okat listazza ki
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #14203 üzenetére
ha a teljes lemezt dd-zed, nem csak a particiokat, akkor a grub es a win betoltoje is atmegy (bar ehhez a cel lemeznek minimum ugyanakkoranak kell lennie, mint a masiknak)
masik lehetoseg, hogy a aprticiok atmasolasa utan betolsz egy windoze telepitot, majd csinalsz egy fixboot-ot es fixmbr-t, majd valami live linux-rol feldobsz egy grub-ot is
-
rt06
veterán
esetleg probalkozz meg egy szoftveres raid5-tel
igaz, hogy igy azonos meretu lemezekre van szukseged (legalabbis ajanlott), illetve egy lemeznyivel kevesebb helyed lesz, de ez a raid megoldas hibaturo, vagyis ha egy lemezed kiesik, attol meg egy byte adatod sem vesz elmas: tldp miert nem megy?
-
rt06
veterán
dd cache-bol olvas, ha tobbszor futtats rovid tesztet, irrealis ertekek jonnek ki
mir / # dd if=/dev/cciss/c0d1 of=/dev/null bs=1M count=10
10+0 records in
10+0 records out
10485760 bytes (10 MB) copied, 0.162363 s, 64.6 MB/s
mir / # dd if=/dev/cciss/c0d1 of=/dev/null bs=1M count=10
10+0 records in
10+0 records out
10485760 bytes (10 MB) copied, 0.0178784 s, 587 MB/sattol fuggoen, hogy ki mit akar tesztelni, erdemes lehet esetleg erre is vetni egy pillantast
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Bluetooth hangszórók
- Hobby elektronika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Eredeti játékok OFF topik
- Autós topik
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Nintendo Switch Pro Controller (19000 Ft / db)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest