Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

Csak monológként jegyzem meg, hogy állandóan szívok azzal, hogy az ifconfig helyett minden disztró az ip parancsot vezette be. Tudom, hogy fel lehet tenni net-toolst, és lesz ifconfig, de elavultnak van minősítve, alapból elég kevés disztró tartalmazza, ezért próbálok átszokni ip-re, de csak a szívás van vele. Korábban az ember csak lefuttatta az ifconfigot, és látott mindent szépen, eszköznév, státusz, IP, DHCP, Gateway, DNS. Míg az ip parancsot meg kell hívni többször is, többféle paraméterrel (ip link, ip a, ip routre, stb.), hogy össze lehessen szedni ugyanazokat az infókat. Teljesen felesleges kavarás.

De ha már hozzászóltam, lenne egy kérdésem is. Mostanában egyre többször eldobja a gép (Arch Linuxot használok) a DNS-t Wi-Fi-n. Azaz böngészgetek, minden jó, de egyszer csak elkezdenek nem bejönni a weboldalak (pedig ha más nem, DNS cache-ből működnie kéne már meglátogatott oldalaknál, de mégse működik). Onnan tudom, hogy DNS, hogy a neveket nem tudja ilyenkor feloldani, de ha IP alapján pingelek, akkor meg jó a ping. Közben meg a net jó, ha okostelefonnal csatlakozok a router Wi-FI-jéhez, akkor az tud netezni továbbra is. Az sem segít, ha újracsatlakozok a Wi-Fi-hoz. Így mostanában azt csinálom, hogy az /etc/resolv.conf-ban a DNS-t átnyomom a router címéről a Google 8.8.8.8-as szerverére. Ilyenkor újra jó mindenféle újraindítás és újracsatlakozás nélkül, de ezután is van, hogy egyszer csak elkezd szarakodni. Ezt mi okozhatja? Gyanakszok arra, hogy a laptopban a Wi-Fi kártya kezd dögledezni, vagy hogy IPv4 és IPv6 is használatban van (szolgáltató, router támogatja mindkettőt, működnek rendben az IPv4-es és 6-os címek is, plusz korábban is így volt, és nem volt vele gondom). A legközelebbi esetnél megpróbálom IPv6-os címmel tesztelni.

Plusz újraindítás utána az /etc/resolv.conf-ot a NetworkManager visszaállítja alapállapotba (router IP-je a DNS újból). Ezt hogy lehetne állandóvá tenni?

Új hozzászólás Aktív témák