Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

Azon töprengek, hogy elvben melyik filerendszer lenne ideális a következő két esetben:

Alacsony teljesítményű ARM SoC-on (WDR4300 router OpenWRT-vel) USB2-vel lógó 5400RPM <=500Gb HDD-re rögzítünk 24/7 egy max 8 Mbit/s (hogy mennyi lesz a variable bitrate mód átlaga, vagy hogy milyen fix bitrate-et választok majd, azt még ki kell tesztelnem, de a specifikáció szerint a 8Mbit/s a plafon és olyan 4-re tippelek, mint ideális fix/átlag, ahonnan már csak pazarlás fentebb menni).

Egy erősebb AMR SoC-on (valamilyen low/mid-range consumer NAS) vagy mini PC-n (inkább erre hajlok, hogy egy Intel Atom D2x00 gépecske, ez esetben egy Gentoo-t húznék rá) szükség szerint akár 7200RPM >=2Tb SATA HDD-re ugyan ilyen adatfolyam, csak párhuzamosan 4-8 szálat (első körben 4 kamera lesz, de már 8 portos PoE switch-el készülök a bővíthetőségre).

A második esetben szerintem tudok majd futtatni opensource programot, amivel talán lehet egyéni beállítások szerint is cache-eltetni / ütemeztetni a stream-ek lemezre írását (használjon bőségesen akár 1-2Gb RAM-ot és írjon szinte szekvenciálisan), de ez akkor derül ki, ha megérkeztek a kamerák és le tudom tesztelni. A kisebb gépen szerintem csak az jön szóba (és a tartalék terv a nagyobbhoz is), hogy a kamera rögzít egy SMB, NFS vagy FTP tárhelyre (még nem tudom, hogy melyiket, de elvileg legalább egyet támogat ezek közül a kis Linux-os firmware-ük), de talán sikerül az OpenWRT-t is rávenni, hogy az olvassa a stream-et és ütemezze a lemezre írást hálózati megosztás vagy FPTserverhost-olás nélkül.

Az elsőnél tehát lényegében szekvenciális írás lenne kis CPU-val (relatívan sok RAM-al, általában ~90Mb is szabad), a másiknál viszont ügyesen kéne kezelni azt, hogy egyszerre több párhuzamos adatfolyamunk van, de CPU erővel, RAM-al sokkal kegyesebben lehet bánni (akár két x86 mag és 2-4Gb RAM).

Jól gondolom, hogy a kis gépre talán egy VFAT, a nagyra esetleg a BRTFS lehet a nyerő? Előbbi, mert kő egyszerű, utóbbi, mert próbál nagy "csomagokban" írni a lemezre olyankor is, ha több file-ba dolgozik (bár ezt csak "SSD barát" funkcióként olvastam, nem tudom, hogy HDD-nél is így jár-e el)?

Új hozzászólás Aktív témák