Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
Haveromnak nvidia 8600GTS kártyát cseréltünk egy ATi 6770-re amit egy Intel E4500-as proci szolgál ki. Azt hittem hogy majd alig lesz előrelépés de szerencsére hasít minden új játék.
ui.: lehet érdemes lenne mérlegelni egy Athlon II proci beszerzését ha a lap támogatja, vagy inkább egy X4 6xx-as szériát. Nagyon olcsó de jó procik.
-
Joshi
titán
Erre varrjatok gombot. Na ez mitől lehet? Ha esetleg a képből nem derülne ki, minden alapon van a memória még sem megy 800Mhz-en.
-
Joshi
titán
Sziasztok, van egy X2 5000BE(Brisbane) procim amit alul feszeltem, jelenleg 1V-on megy 1Ghz-en. Kérdésem az lenne hogy mennyire mehetek le a feszültséggel hogy még működjön a holmi? Igazából elég lenne olyan 800Mhz is mert egy HTPC-be van a proci.
-
Joshi
titán
Üdv. Egy X2 5000BE (Brisbane) procit mennyire lehet alulfeszelni? A proci egy HTPC-be lenne és ugye felesleges teljesítménye van mivel az nvidia GT210 végezné a számítás oroszlánrészét. Mielőtt kipróbálom jó lenne tudni a min feszt amivel még megy a proci mert értelem szerűen ennyin kezdeném a próbát. THX!
ui.: ha valaki esetleg 1:1-be elcserélne egy e jelzésű Brisbane esetleg egy újabb legalapabb procit az nyugodtan keressen meg.
-
Joshi
titán
Időközben megnéztem az alaplapod(Asus M3N78-SE) CPU Support listáját és sajnos nincs benne az Athlon X2 240 viszont az X4 620 benne van. Ez érdekes, mivel a 620-as később debütált mint a 240 de szvsz nem érdemes kísérletezni mert lehetnek fennakadások. Az X2 550-et se látom a listába ami azt jelenti hogy eléggé beszűkült a paletta.
ui.: ja és az ACC-t sem tudja ami azt jelenti hogy az esetleges +2 mag bekapcsolásáról is le kell mondanod.
-
Joshi
titán
válasz
Sixty21 #23754 üzenetére
Ha 2 magos procit akarsz akkor mindenképpen X2 240 a maga 13k árcédulájával, ennél olcsóbb olyan procit ami elég akár egy 58xx-as ATI-hoz is nem találsz. Ezek a procik simán mennek 3.5-3.7Ghz-en ami bőven elég egy közepes felbontású grafikához.
Ha esetleg több pénzed van, akkor célszerű 4 magosban gondolkodni, de semmilyen esetre sem 50-60k árkategóriában, mert mire a legtöbb játék profitálni fog a 4 magból addigra úgy is sz@rt se fog érni.Na pont erre találták ki az X4 6xx-as szériát, olcsó de még is csak 4 magos.
Nem titok hogy nekem egy X2 550-em van, de én direkt úgy vettem hogy működik benne mind a 4 mag tehát gyakorlatilag 27k-ért van egy X4 955-ös procim. Ha ilyen megoldás érdekel és tudsz áldozni 25-30k-t egy teljes értékű (L3 cach) Phenom II-es procira akkor keresd fel HERR Z-t. Arra figyelj hogy az alaplapod tudja az ACC-t.
A lényeg hogy nézegess sok tesztet és csak azután dönts, ha beírod a Google-ba az adott proci nevét és utána írod a teszt/test szót rengeteg találatot kapsz.
Hajrá! -
Joshi
titán
Azért nem olyan rossz az a 620.
Olyan 3.2Ghz-en simán mennek és még is csak 4 magos ~24k-ért.
-
Joshi
titán
válasz
AMD X2 #23745 üzenetére
De még csak nem is ez a röhej, hanem most miért nem lehet a polcon tartani legalább 1-2db komolyabb hűtőt vagy más tuning alkatrészt?
Győr nem nevezhető kis városnak legalább is magyarországi viszonylatban, de szinte nincs is olyan üzlet ahol normális cuccot le tudnának venni a polcról, mindent úgy kell az interneten megrendelni.
-
Joshi
titán
Üdv. Hogy létezhet az hogy egy Giga MA69G-S3H lapban egy X2 5000 Brisbane proci C&Q úgy működik hogy az órajel lemegy 3Ghz-ről olyan 1Ghz környékére, de a feszültség marad ~1.34V?
Így nem sok értelme van a C&Q-nek mivel a feszültség határozza meg a fogyasztást.
ui.: lehet hogy haldoklik az alaplap? Procimelegedési probléma már volt korábban is, de mióta kupaktalanítottam a procit és egy gyári hőcsöves hűtőt használok Orthossal se megy fel 43 C° fölé a hőmérséklet 3Ghz-en 25 C°-os szobában.
-
Joshi
titán
Csoda hogy egyáltalán működik.
-
Joshi
titán
Újra összeraktam a Gigabyte MA69G-S3H lappal a kupaktalanított X2 5000BE procit egy gyári hűtővel és láss csodát működik. Ezzel nem feszül a lap és így nincs melegedési probléma még enyhe tuningnál sem.
-
Joshi
titán
Végül is nem tudom hogy mekkora Upgradet akarsz, és az alaplapodhoz már nem Brisbane magos proci illene és azt sem mondtad hogy mennyit szeretnél rákölteni. Így elég nehéz választ adni a kérdésedre. Az biztos hogy ha két magnál akarsz maradni, akkor a legolcsóbb megoldás egy Athlon II X2 240 vétele lenne.
A tuningról inkább itt érdeklődj. -
Joshi
titán
Most már nem érdemes 65nm-es procikat venni még használtan se igaz épp most néztem egy X2 5000+ 7k-ért ami vicc hiszen 3Ghz-en még bőven kihajt egy középkategos kártyát.
Ha tovább szeretnéd használni akkor mindenképpen egy Athlon II X2 240-es a te processzorod mert ezek simán mennek 3.5Ghz-en is. -
Joshi
titán
válasz
bakosgabor57 #23394 üzenetére
Nem akarok kötözködni, de a K9-es lapoknál 1Ghz a HT órajel ha jó alaplap típust néztem az MSI oldalán.
-
Joshi
titán
A kupaktalanított X2 5000BE hőmérséklete gyári hűtővel se jó. Ezt nagyon beszívtam és nagyon bánom a kupaktalanítást mert most így csak a gyári hűtővel tudom használni a procit, ha visszaragasztanám a kupakot akkor esetleg de mivel? Még annyit kipróbálok hogy az X2 4000 hogy muzsikál az én lapomba mert ha ott jó akkor az alaplapok mennek a kukába. Gyakorlatilag a procit felesleges volt kupaktalanítani mert nem az volt a baja.
-
Joshi
titán
válasz
#65675776 #23377 üzenetére
Igen időközben és is rájöttem hogy a keret olcsóbb ráadásul van belőle 4db itthon.
A két hosszanti pálca közé pont beférnek a hűtők úgy hogy ahoz nem is kell hozzányúlni csak a két lefogató oldalnál kell 10mm szélességben kb 2mm-el mélyen lemarni. Azért nem vágom le teljesen, mert egyáltalán nem billeghet a hűtő a procin, ugyan is a mag és a kondik között alig van 1mm és nem szeretném rövidre zárni.
Egyébként az MSI lapomat ilyenért már gariztattam, mert a chipset hűtő ugyan így néz ki mint a csupaszított proci csak minden 50%-al kisebb rajta. Na én a vizesblokkal rövidre zártam vagy 5x, 6.-ra már nem indult el a lap.De kicserélték.
elfelejtette: nem tudom hogy te milyen gyári hűtőket láttál, de én csak ilyeneket:
-
Joshi
titán
válasz
AMD X2 #23375 üzenetére
Én azért nem hittem abban hogy a kupak alatt a paszta lenne rossz, mert olyan nincs hogy mindkét procinál ez lenne a gond. Végül is úgyse tehettem mást mert nem jó, az már tökmind1 hogy a procik vagy az alaplapok a rosszak.
Ha nem lenne a mostani gépem vízhűtéses beletettem volna a procikat, de így nem kínlódom vele. A gyári hűtőből lemaratok annyit hogy leérjen a csupaszított magig aztán majd meglátom.
-
Joshi
titán
Legvégső esetre hagytam a kupaktalanítást ami szerencsére sikerült de persze itt is technikai problémába ütköztem.
Először a kupaktalanított X2 5000BE (Brisbane) prociról pár kép. A kupak alatt a paszta elég kemény volt, de még most se hiszem hogy ez lehetett a probléma.A gyári hűtőt persze nem tudom feltenni, mert a kupak külső teteje és a mag felülete között 2.5mm van tehát lejjebb esik a keret szintjéhez képest, a gyári hűtő alja meg teljesen sík.
Hát egyenlőre itt megrekedt a project, mindenesetre visszaraktam a kupakot MX-2 pasztával és ráraktam a gyári hűtőt. A proci működik de a hőfokok ugyan olyan szarok mint voltak.
-
Joshi
titán
Na kipróbáltam a Thermalright Ultra-120 eXtreme hűtővel a melegedő alaplapokat és processzorokat. Ha esetleg valaki nem emlékezne a cuccokra a következők:
MSI K9N SLI
Gigabyte GA-MA69G-S3H
AMD X2 4000+ Brisbane
AMD X2 5000+BE Brisbane
A Giga lappal nem lett jó, de az MSI-vel igen íme egy Orthos teszt.
Hogy bonyolítsam a helyzetet, gondoltam beépítem a házba hogy ott mit mutat és sajnálatos módon még a Win se töltött be már le is állt a gép. Abban a pillanatban hogy a házat elfektettem és nem lógott a hűtő már megint jó volt. Ebből egyértelműen arra következtetek hogy az alaplap feszül és azért nem működik rendesen, de egyszerűen nem értem hogy lehetséges ez egyszerre két alaplappal. Hozzáteszem a Giga lap még az asztalon felépítve se volt jó.
Egy kép az "új" hűtő felfogatásáról:
Hát egyenlőre ennyi, majd holnap folytatom. -
Joshi
titán
válasz
HERR Z #23332 üzenetére
Ez azt jelenti hogy a Freezer Xtreme nem szorul rá annyira mint a 64 Pro? Már csak azért kérdezem, mert AM2-es lefogatás minden ilyen hűtőnél ugyan azzal a két pöcökkel történik.
Próbaképpen felpasztáztam a procit és egyből levettem hogy hol ér hozzá a hűtő a kupakhoz, de úgy láttam hogy minden rendben van. Ezután újra felpasztáztam és összeraktam majd elindítottam a gépet, de a biosba bementem és ott a hőmérséklet olyan gyorsan emelkedett hogy 48 C°-nál inkább kikapcsoltam.
Érdekes ugye?
-
Joshi
titán
válasz
#65675776 #23326 üzenetére
A táp az tényleg gagyi, de kipróbáltam az enyémmel is ami szintén gagyi de hibátlanul viszi az adataimnál látható konfigot és azzal is ugyan ez a szitu. Léghűtéssel már régóta nem foglalkozom, de hogy ne tudjak feltenni egy hűtőt azért az érdekes lenne már pedig ez a helyzet. Most vegyek egy AC Freezer Xtreme hűtőt? Egyáltalán elromolhat úgy egy alaplap vagy proci hogy csak terhelésnél melegszik túl? Már lassan ott tartok hogy beviszem egy PC boltba aztán megmondom hogy rakják össze hogy működjön ami azért elég égő lenne rám nézve.
-
Joshi
titán
Teljesen tanácstalan vagyok.
Szét szoptam a fejem amikor a tesómék Giga GA-MA69G-S3H lapjában állandóan túlmelegedett a processzor akár hogy is raktam fel a hűtőt/hűtőket. Aztán nagy nehezen sikerült összehozni, de nem is mertünk hozzányúlni. Végre lecseréltem a saját konfigomat és nagy mellénnyel mondtam nekik hogy majd az én régi MSI K9N SLI lapommal nem lesz semmi gond. Na persze tévedtem mert ugyan úgy melegszik ebben is az X2 4000+ és X2 5000+ is.
Mi a sz@rt csinálok rosszul? Létezik hogy ilyen formában menjen tönkre két alaplap és két processzor? A táp elég gagyi(Deer 400W), a hűtő pedig egy AC Freezer 64 Pro igaz még a régi nem PWM-es de akkor is jónak kellene lennie ráadásul pár napig szépen tette a dolgát egy X4 B50-en. Már annyiszor pasztáztam újra a cuccot hogy már kezdem feladni végképp, nekem olyan mintha megfeszülnének a lapok és azért melegszik, mert egy gyári 5Ft-os hűtővel is jobb hőfokaim vannak. -
Joshi
titán
válasz
AXisBOLD #23226 üzenetére
És miből gondolod hogy a ~40-45 C° volt a jó hőmérséklet? Lehet hogy pont az volt a fals érték a mostani a jó. Egyébként az X4 9x0... topikban is ilyen jelenséggel oboázik egy srác proci csere után. Nála is pár másodperc után Prime95 alatt már 67 C°-os a maghőfok de simán megy neki 10-15 percig is.
Mondom hogy anomália. -
Joshi
titán
Annyira dicsértük a procidat hogy tessék ez lett az eredménye.
Lehet hogy a proci pillanatnyi fellángolása csak egy anomália volt? -
Joshi
titán
válasz
AXisBOLD #23200 üzenetére
Ahogy sejtettem a biosban magasabb értéket mutat mint a winfosban, de még így is van +0.1V plusszod úgy hogy hajrá had szóljon.
Mondjuk elég furcsa mert a Winbe általában magasabb értékek szoktak lenni a bioshoz képest, nálad úgy látszik fordítva van.
Köszi, de éppen most cseréltem konfigot(részben) és a tripla radit kiegészítettem 2db single radival és egy-két módosítást is végeztem a házzal. Majd dobok fel új képeket, ha érdekel nézd meg 1-2 hét múlva.
-
Joshi
titán
válasz
AXisBOLD #23187 üzenetére
A HT szorzót vedd vissza 4*-re hogy 1000Mhz környékén maradjon.
Mindenesetre a feszültség elég gyanús lehet hogy hülyeséget ír Windowsba, azt javasolnám hogy nézd meg Bios-ba is mert az a mérvadó, ha ott is 1.2V körüli értéket mutat akkor van egy Extra tuningos procid. -
Joshi
titán
válasz
Sixty21 #23092 üzenetére
A memória max teljesítményét úgy tudod megnézni hogy HT 4-es szorzón, emeled az FSB-t de közbe visszaveszed a proci szorzóját hogy az ne menjen túl magas frekin így csak a memória fog magas órajelen menni. Az időzítést nyugodtan rakd 5-5-5-15 2T-re mert nincs túl sok jelentősége viszont stabilabban fog menni 1.95V-on is.
Ehez a videókártyához bőven elég ez a proci ~3Ghz-en.szepsy: az hogy az Everestben melyik érték mire vonatkozik az lapfüggő. Ezt inkább kérdezd az alaplap topikjában.
-
Joshi
titán
válasz
Sixty21 #23089 üzenetére
Gyári hűtővel nem érdemes komolyabb tuningot kezdeményezni igaz nem tudom hogy milyen a szóban forgó hűtő.
A memória jó példány de érdemes megkeresni annak is a végét hogy ne szaladj bele egy esetleges memória limitbe mert ahogy néztem már közel 950Mhz körül jártál vele.
belsodavid: nekem vízhűtésem van ami nem feltétlenül jobb mint a legjobb léghűtések, de halkabb.
-
Joshi
titán
válasz
Sixty21 #23083 üzenetére
Szinte ugyan ez a konfigom mint neked azzal a különbséggel hogy nekem X2 5000 BE procim van aminek a szorzója felfele is állítható. Ami rögtön feltűnt az a proci feszültsége amit nyugodtan emelhetsz 1.4V-ig is ha jó a hűtőd mert ez kb 100-200Mhz többletet is adhat.
A vga nekem 702/1900/1620-ig bírta de ennyit te ne próbálj meg mert ezt vízhűtéssel értem el télen nyitott erkélyajtónál.Itt van a 3DMark06 eredményem, ebből vonj le pár Mhz-et és Voltot aztán hajrá.
ui.: A HT frekit tartsd 1000Mhz környékén ami a te esetedben 4-es szorzó, mert ha több az inkább instabilítást okoz mint sebességnövekedést. Valószínű hogy ezért nem tudsz jobban tuningolni.
A memóriákra is figyelj, mert lehet hogy azok is korlátoznak, inkább oszd vissza azokat is hogy lásd mennyit bír a proci FSB emeléssel.
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
válasz
kisza25 #22925 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy olyan 3Ghz-ig van értelme váltani akármilyen procija van az embernek. 3Ghz fölött már nehéz észrevenni a különbséget két db X2 között. Mondjuk ez nagyon sokban függ hogy milyen videókártya szolgál a proci alatt. Én is csak a 4mag miatt váltottam X2 5000BE--ről X4 B50-re habár a Phenom II azért már gyorsabb proci mint a "régi" Brisbane.
-
Joshi
titán
Egy kis érdekesség igaz csak részben tartozik ide a téma.
Az X2 5000+ BE procim amióta meg van fals hőmérsékletet mutatott minden progival. Most úgy néz ki hogy valamit megvariáltak az Everestben, mert közvetlenül egymás után kipróbáltam két külön verziót és meglepve tapasztaltam hogy jó maghőmérsékleteket mutat az új verzió.Teszteltem Orthossal is és szerintem már jó értéket mutat az Everest.
-
Joshi
titán
Szerintetek mennyi az a minimális feszültség egy X2 4000+-os Brisbane procinak amennyin még elmenne? HTPC-be szeretném használni minimális hőtermeléssel, de fontos hogy a HD filmekkel is elboldoguljon. Videókártya nem lenne hanem egy Gigabyte GA-MA69G-S3H alaplapon az integrált videókártya lenne használva. Válaszokat előre is köszi.
-
Joshi
titán
válasz
NovaBlue #22587 üzenetére
Azt írtad hogy megrángattad a procit gondolom fsb emeléssel, a HT szorzót és a memóriát visszavetted? Ha igen akkor adj egy kicsit több feszt a cpu-nak. Ha így is csinálja akkor finoman vedd vissza tuningot addig amíg nincs újraindításnál ilyen probléma. A lényeg hogy zárj ki minden más tényezőt a tuningból hogy kiderüljön mi okozza ezt.
-
Joshi
titán
válasz
TomBoy1986 #22578 üzenetére
Nem szidtam csak akkor még nem tartottam megfelelő alternatívának a Phenomot, pontosabban fogalmazva az első szériás Phenom valahogy nem zárta be magát a szívembe.
Azért 27k-ért egy 4 magos ~ 3,5Ghz-en nem olyan rossz ugye? -
-
Joshi
titán
válasz
TomBoy1986 #22451 üzenetére
Egy picit soknak találom, de gondolom később olcsóbb lesz. Még1x THX!
kisza25: ha Herr Z-től veszed akkor nagy eséllyel egy hibátlan 4 magost kapsz.
-
Joshi
titán
válasz
TomBoy1986 #22449 üzenetére
THX!
A 250-es valós két magos, de én inkább egy 550-en gondolkodom aminek megy mind a négy magja hiszen ez egy négymagosból lebutított verzió.Mennyit kóstál egy 250-es? Az 550-es úgy tudom olyan ~28k környékén lesz/van. A két proci közötti árkülönbség sokat számít, hiszen ettől lesznek kelendőek.
-
Joshi
titán
válasz
Blaze71 #21846 üzenetére
daa-raa-nak már leírtam hogy mi volt az a dolog amit félreértettem az írásodban és most neked is leírom még1x. Én azt próbáltam elmagyarázni hogy csak a szorzó emelésével mind1 hogy mi változik(osztó), de a memória órajel érdemben nem fog, hiszen ez lenne csak a szorzó emelésének a lényege. A CnQ-et csak azért hoztam fel példának, mert AtiGef nem tudta hogy mit takar a Black Edition (#21816). Azt nem értem hogy te miért kezdted el magyarázni a CnQ működését amikor nem is ez volt az eredeti téma, úgy látszik te meg ezt értetted félre
.
Egyébként én ezt a táblázatot használom ha ki akarom számolni a memória órajelét:ui.: részemről lezárva a téma.
-
Joshi
titán
válasz
#65675776 #21841 üzenetére
Értem én, de Blaze71 mondatából inkább az jött le az embernek hogy tök mind1 hogy mit csinálsz a memória órajele érezhetően emelkedni fog, pedig nem. Az emelkedés és a változás között óriási különbség van, nem hinném hogy 4Mhz-re bármilyen memória kényes lenne.
Azért kösz a felvilágosítást, mindenképpen hasznos volt. -
Joshi
titán
válasz
#65675776 #21839 üzenetére
Nem szeretném megcáfolni a technikai hátteret
, igazából Blaze71 válasza volt egy kicsit félrevezető mert az ő válaszából az következik hogy tök mind1 hogy mit állítunk úgy is emelkedni fog a memória órajele. Na én ezt szerettem volna megcáfolni ami szerintem sikerült is, csak egy picit elvesztünk a részletekben.
Még1x idézem Blaze71-t:
"Tök mindegy, hogy az EC-t, vagy a szorzót állítod, mert mindkét esetben megy a memória freki felfelé." -
Joshi
titán
válasz
mArZsi #21834 üzenetére
Időközbe megnéztem az alaplapod CPU support listáját és bizony ebbe nem szerepel az X2 7750-es proci. Ez nem feltétlenül jelenti azt hogy nem működik a szorzó dolog, de mindenképpen célszerű lenne kipróbálni egy olyan lapba amelyik biztosan kezeli ezt a procit, persze csak ha fenn áll még a probléma.
-
Joshi
titán
válasz
mArZsi #21834 üzenetére
Nekem a CPU-Z is és az Everest is kiírja hogy Black Edition:
A CPU-Z-t alább láthatod, ha mégsem írja egyik progi sem, még ettől függetlenül is lehet BE a procid. A progik verziószámára figyelj, mert a 7750 elég új.
A szorzó állítása a bios-ban talán a SoftMenü Setup alatt a Multiplier Factor alatt lehetséges(nem biztos). Ha sehogy nem tudsz megbizonyosodni arról hogy valóban BE procit kaptál, akkor inkább vidd vissza géppel együtt és mutassák meg ott ahol vásároltad.
Komplett összerakott konfigot vettél, vagy alkatrészenként dobozos procival? -
Joshi
titán
válasz
#65675776 #21831 üzenetére
Az elmélet az elég kusza, de azt tudom hogy mi a gyakorlat.
Alap órajelek, a memória Auto-n:Tuning órajel csak a szorzó állításával, memória még mindig Auto-n:
Én úgy látom hogy még mindig az a tény áll a legközelebb a valósághoz, hogy a szorzó állításával(felfele) csak a proci órajele változik érdemben hiszen ez lenne a lényege. Ha nektek számottevő változás a 4Mhz hát akkor nincs miről beszélni.
-
Joshi
titán
válasz
Blaze71 #21825 üzenetére
"Tök mindegy, hogy az EC-t, vagy a szorzót állítod, mert mindkét esetben megy a memória freki felfelé."
Ez így ebben a formában nem igaz és rögtön itt van egy példa:
tuning csak a szorzó állításávaltuning csak az FSB emelésével:
A te elméleted szerint mind2 esetben egyeznie kellene a memória órajelnek, de nem egyezik, a memória pedig mind2 esetben auto-n van. Most akkor hogy is van ez?
-
Joshi
titán
A Box változatok azért kerülnek kicsit többe mint a BE, mert jár hozzá egy gyári alap hűtő a BE-hez viszont nem.
Különben is a szorzó állítási lehetőség nem akkora kuriózum hogy ne lehetne alap opció, már csak azért se mert annak idején az Athlon XP prociknál már elérhető volt.Nekem is BE procim van mégse használom, inkább az FSB-t állítottam magasabbra.
-
Joshi
titán
válasz
AtiGef #21816 üzenetére
A Black Edition azt jelenti hogy állítható a szorzó felfele, lefele minden AMD procinak állítható a szorzója különben nem működhetne a CnQ-et.
A 6400-nak az alap szorzója 16 mert 200Mhz*16=3200Mhz, az én 5000+-os BE procimnak pedig 200Mhz*13=2600Mhz amit tudok állítani felfele is ezzel alapon hagyva az FSB-t. Én azt mondom hogy nincs túl sok jelentősége a BE prociknak hacsak nem azért mert talán egy kicsit tuning barátabbak. Én pl az FSB-t állítottam mert azzal a memória órajele is emelkedett, általában aki tuningol az olyan memóriát tesz a gépébe ami bírni fogja a tuningot. Végülis egy plussz opció amit ki lehet használni kicsit több pénzért.suti_88: nyugodtan letöltheted sokat nem zavar be a játékokba(XP). Nem rég telepítettem újra az XP-t és most nincs fenn semmilyen driver meg optimizer, de előzőleg fent volt és nem venni észre semmilyen különbséget.
Ha Vistát használsz akkor felesleges telepítened.
-
Joshi
titán
válasz
TROG AIR #21804 üzenetére
Itt látok két 4850E procis eredményt: Link1, Link2, írj privit a tulajoknak és kérdezd meg hogy náluk mennyin megy stabilan természetesen a hűtéstől függően.
Ha 3DMark-nál 3,1Ghz-en hajtották a procit, akkor gyanítom hogy stabilan olyan 2,8-3Ghz-en fog üzemelni(nem biztos).Dark KillerX: Ha Vistát használsz akkor nem kell semmilyen driver és program, csak az XP-hez ajánlott(alább linkeltem).
-
Joshi
titán
válasz
AtiGef #21803 üzenetére
Ha Windsor magos akkor elég jó az a 3,3Ghz, kevesen tudják stabilan tartani 3,5Ghz-en az ilyen procijukat. Amúgy se kapnál észrevehető teljesítménytöbbletet viszont a procit nagyon kihajszolnád. A 6000 és 6400-as procikba kb 150-300Mhz tuning van(Windsor), több nem igen.
-
Joshi
titán
válasz
AtiGef #21800 üzenetére
A Freezer nem rossz hűtő de nem is a legjobb, de ettől függetlenül lehet hogy vízhűtéssel se tudnál magasabb órajelet elérni stabilan. Azért az a 3,3Ghz nem olyan rossz, igaz hogy azt nem tudom hogy Windsor v. Brisbane magos a procid. Talán ha Brisbane akkor még mehetne feljebb is, de mint mondtam semmi garancia arra hogy jól tuningolható az adott proci. Általában pedig egy terméksorozaton belül mindig az alacsonyabb órajelű példányok a tuningolhatóbbak(vannak kivételek).
-
Joshi
titán
A biosba állítsd Enabled-re a CnQ-et, a Winbe pedig állítsd be az energiagazdálkodást Minimális energiagazdálkodásra
(Vezérlőpult=>Energiagazdálkodási lehetőségek=>Energiagazdálkodási sémák).Ezután töltsd le ezt a két drivert és telepítsd:
AMD Processor Driver Version 1.3.2.0053 for Windows XP and Windows Server 2003 (x86 and x64)
AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4Ha meg van akkor már csak egy újraindítás kell hogy életbe lépjen a CnQ-et.
-
Joshi
titán
válasz
Visormail #21598 üzenetére
Nyugodtan vehetsz bele olyan procit ami a CPU Support Listán megtalálsz. Menni fog az gond nélkül, mérhető teljesítmény különbség csak Benchmark programoknál van de a gyakorlatban nincs olyan óriási különbség. A későbbiekben célszerű kicserélni egy kimondottan HT3.0-ás lapra, de ideiglenesen megfelel a jelenlegi alaplapod is.
A nagyobbik probléma a 2 mag, mert a mostani játékok már bőven kihasználják a 4 magot is. Én a helyedben inkább egy 4 magos procit vennék az X2 helyett. -
Joshi
titán
válasz
fkenny #21536 üzenetére
Az Athlon X2 4000+ (Brisbane) proci alapórajele 2100Mhz és nem 1900Mhz, mivel tesóméknak is ilyen procijuk van amit alap gyári gagyi hűtővel
is felhúztam nekik 3000Mhz-re. Nyugodtan nyomasd még tovább a tuningot, stabilan mennie kell 2,7-2,8Ghz-en persze fesz emeléssel és jó memóriákkal. Ha átlagos memóriáid vannak akkor vedd vissza a memókat 667-re a HT szorzót pedig 4x-re.
belsodavid: örülünk hogy megoldódott a probléma
, itt többen mondtuk hogy teljesítmény csökkenés hőmérséklet emelkedésnél nem szokványos dolog.
-
Joshi
titán
válasz
belsodavid #21526 üzenetére
Most már nem igazán értem, tehát volt egy MSI K9A2 Ultra F lapod amibe ez az X2 6000+ ezzel a Cooler Master alap hűtővel gond nélkül működött zárt ház mellett?
Valamitől tönkrement az MSI lapod és lett ez az Asus, de miért nem ugyan olyan MSI lapod lett?A lap nem szabályoz ilyeneket, legalább is nem valószínű. A csere tulajdonképpen hogy történt? Gariba? Nem igazán értem a cserét, mivel az MSI az ATI chipsetes az Asus pedig nVidia.
Tiszta káosz.
-
Joshi
titán
válasz
belsodavid #21524 üzenetére
Az X2 6000+-hoz elvileg járt egy gyári hőcsöves hűtő amit sokan dicsértek, vagy a te procid nem dobozos volt? A linkelt Cooler Master hűtő nem hőcsöves így nincs mi elromoljon benne úgyhogy itt valami más lesz a probléma. A teljesítménycsökkenés biztosan nem megszokott dolog, ez valami egyedi hiba lesz. Miért cserélted le erre az Asus lapra ha az MSI lappal nem volt semmi bajod?
-
Joshi
titán
válasz
belsodavid #21519 üzenetére
Esetleg még a memória lehet a hunyó, próbálj meg egy ventit a memókra irányítani zárt ház mellett. Az viszont biztos hogy a ház szellőzése nem megfelelő.
-
Joshi
titán
válasz
belsodavid #21516 üzenetére
Hát első körben azt javasolnám, hogy monitorozd a hőmérsékleteket játék közben, de még inkább Orthos és GPU Caps Viewer-el terhelve valahogy így:
Rendszer terhelés
Everest Monitorozás:
Hőmérséklet MonitorozásEzekből ki kell derülnie hogy melyik összetevő melegszik túl, ha ez meg van akkor tovább lehet lépni.
-
Joshi
titán
válasz
belsodavid #21499 üzenetére
Az adataidat töltsd ki pontosabban és jó lenne tudni hogy tuningolsz-e valamit vagy sem, valamint melyik játéknál/játékoknál tapasztalod ezt a problémát.
-
Joshi
titán
Az alábbi példa DDR2 800Mhz-es memóriákra érvényes. A lapod tudja az 1066-os memóriák kezelését, ha esetleg ilyen ramod van akkor passz.
Mivel szorzózáras a procid így csak FSB emeléssel tudod húzni, de ez kihatással lenne a memóriákra is. Ha nem bírják a memók a tuningot akkor még mindig visszaoszthatók hogy alacsonyabb frekin menjenek.
Itt egy táblázat amiből a memória órajele kiszámolható:Meg kell nézned hogy a 4800-nak mennyi a szorzója és a táblázatból ki kell keresni. Ha Brisbane magos akkor 12,5-ös a szorzója tehát ha a ramokat a biosban DDR2-800-ra teszed akkor így fog kinézni a dolog:
FSB 236-on ami 12,5*236=2950Mhz(CPU órajele), a memóriák pedig 2950/7=421 azaz a memók 842Mhz-en fognak üzemelni amit még egy átlagos 800Mhz-es memória is elbír.Mivel megemelted az FSB-t, a HT szorzót is 5-ről 4-re vissza kell venni(1000-ről 800-ra nálam így van). 236*4=944Mhz, elvileg vannak lapok amik gond nélkül bírják az 1000Mhz fölötti órajeleket, de szerintem nincs túl sok értelme túl magas órajelen hajtani.
A procinak csak akkor emeld a feszültségét ha már nem stabil az adott órajelen de 1,45V-nál ne adj többet neki azt se hosszútávon.
A 4800 vége kb 3Ghz lesz kis szerencsével talán több is. Sok sikert a tuninghoz.
-
Joshi
titán
válasz
feco88 #20290 üzenetére
Az X2 7750-re való cserével nem lennél sokkal előbbre, ráadásul a lapod hivatalosan nem is támogatja ezt a procit.
Az 5200-as procik vége kb annyi amennyit nálad megy, többet csak komoly hűtéssel lehetne elérni de azt is csak egy teszt erejéig.Saját véleményem, az alaplapod is már idejétmúlt platform, ha valós teljesítménynövekedést akarsz akkor inkább komplett konfigot cserélj egy négy magossal de semmilyen esetre se most(árfolyam, válság stb).
-
Joshi
titán
válasz
Borokafa #20127 üzenetére
Igen, végülis arra voltam kíváncsi hogy érdemes-e váltani. Nem szívesen mondom ki de szerintem még a Phenom II se üti meg a mércét hacsak nem az árát nézzük. Egyenlőre várok aztán majd meglátjuk mit hoz a jövő.
kts88: nem fikázni akartam a tesztedet sőt, kösz hogy elkészítetted. Az órajel tényleg ok, ha lesz rá lehetőséged akkor még kiegészíthetnéd több játékteszttel a cikkedet(FEAR2, COD5 stb). Ja és ha lehet akkor 800x600-ba tesztelj mert a CPU teszt csak kis felbontásban ad hiteles eredményt. THX!
-
Joshi
titán
válasz
Sandormaster #20117 üzenetére
Elolvastam a tesztet, de a "nagyon jó teszt" jelző az szerintem egy kicsit túlzás.
Gyakorlatilag játék teszt alig van benne és azoknál sincs feltüntetve a felbontás, ráadásul inkább illett volna egy X2 5000+ tesztalany a 7750-hez. Na mind1 azért adott némi helyzetképet a teszt. Köszi.
-
Joshi
titán
A gyakorlatban azonos órajelen egy Kuma és egy Brisbane között van érdemi teljesítmény különbség?
-
Joshi
titán
válasz
Oliverda #15994 üzenetére
Öszintén szólva csak azért, mert még nem szántam rá magam egy komplett konfig cserére. Mindíg alkatrészenként araszoltam előre, de ennek vége.
Ha minden jól megy akkor tavasszal váltok, sajnos eddig az Intelnek áll a zászló.
daa-raa #16000: Ha ez valóban így lenne, akkor még elég lenne egy Duron is, csak éppen túl erős lenne hozzá a 8800GTS 320-as kártya.
-
Joshi
titán
TomBoy1986, Oliverda: na jó nem rontom tovább a levegőt titeket úgysem lehet meggyőzni(nem is állt szándékomban), mindenesetre megnyugtató hogy vannak/lesznek olyanok akik még életben tartják az AMD-t.
-
Joshi
titán
válasz
#65675776 #15971 üzenetére
A nagy átlagban valóban nem kell a 3Ghz a Phenomnak az X2-vel szemben.
Az Athlonhoz képest a Phenom teljesítményfölénye egyáltalán nem meggyőző, ennél azért többre számított mindenki habár ez már lerágott csont.
Ugyanakkor ez a teszt és még sok más teszt is megmutatja hogy bizony még sokáig nem lesz kihasználva a 4 mag, de ez nekem nem is volt kérdés. Ha gondolod ezt beszéld meg Oliverdával.
Ahol vga limit van ott nincs miről beszélni, akár lehet 16 magos a proci és 8Ghz is nem fog érni semmit.Viszont ahol proci limit volt ott bizony fölényes győzelmet arat még egy 2,33Ghz-en járó Intel is az AMD fölött és csak ez számít. Ezek után már csak meg kell nézni az árcédulákat és dönteni megéri vagy sem. Mellesleg a felhasználók 70-80%-a 1280x1024 vagy még kisebb felbontáson játszik ahol ugye még inkább proci limit van, ezt jó szem előtt tartani vásárlás előtt.
-
Joshi
titán
tibi34: ahogy daa-raa úgy te sem tudsz szöveget értelmezni.
A 3DMark-ot nem a teljesítmény miatt hoztam fel hanem a CPU-k lehetséges tuningpotenciálja miatt. PIII volt az utolsó Intel konfigom és nem szívesen váltanék Intelre de ha egyszer jobb akkor azt elfogadom. Procit én nem szándékozom lecserélni évente ezért én úgy gondolom hogy jobb befektetés egy jobb fajta Intel mint egy AMD, de mint említettem a 45nm-es változatot még megvárom.
Oliverda:sajnos a teljesítmény összeegyezhetetlen a kis fogyasztással legalábbis egyenlőre. De azt azért nem gondolod, hogy egy papíron 45W-os alap 2,3Ghz-es cpu szétfeszelve 3,2Ghz-re húzva 45W-ot fog fogyasztani. -
-
Joshi
titán
válasz
Oliverda #15958 üzenetére
Az órajelhez már nem szándékozom többet hozzáfűzni majd meglátjuk, de legyen igazad.
Az MSI lapomat nem mostanság vettem sőt réges-régen a 939-es konfigomat cseréltem le erre, igaz akkor még egy Vindsor X2 3800+-al.
A tuninghoz csak annyit, hogy aki eleve tuningolni akar az nem vesz ratyi alaplapot és 667-es memóriát. Egyébként a HT + memória visszaosztható de gondolom ezt te is tudod. Ja és a teljesítménynek nem árt egy kis plussz memória órajel sem.
Ha gond nélkül megy a procid 3,5Ghz-en akkor miért nem annyin használod?Talán nem stabil?
ui.: majdnem elfelejtettem erre válaszolni:
"Mellesleg úgy mondod ezt a "hihetelen" jelzőt mintha nem láttál/hallottál volna már 50 vagy akár 100%os tuningról is."
Sajnos csak hallottam, de én még mindíg az átlagfelhasználásról beszélek mondjuk 2-3 óra Crysisozás után 30 fokos szobában. -
Joshi
titán
válasz
Oliverda #15956 üzenetére
Olvasd el amit nekem írtál, aztán ugorjunk neki még1x.
Te azt írtad hogy egy Phenom X2 6500-as 2,1Ghz-es proci simán vinni fogja a 3-3,5Ghz-et. Igazából ez a hihetetlen. Én nem állítottam hogy milyen prociból mennyi fogy, csak azt hogy elég nevetséges órajellel adja ki az AMD az "új" processzorait.(sajnos csórók mindíg lesznek)Még az X2 5000 BE procimmal is voltak fennakadásaim játék közben pedig ha a konfigomat megnézed nincs egy überkirály videókártyám amit ki kelllene hajtani. Egyébként a procim használhatatlan 3,3Ghz-en még vízhűtéssel is, igaz nekem nem működik a szorzóállítás.
A szorzóállítás használatával nem kell feszt emelni? Mert ha kell akkor mitől menne jobban mint az FSB emelésével?ui.: azért a procid nem egy belépőszintű darab és csak 3Ghz-ig jutottál?
-
Joshi
titán
válasz
Aprósólyom #15952 üzenetére
"Bár lehet valamilyen előzményről lemaradtam?!"
Lehet, ugyanis az új Phenom X2-es procik lehetséges 3Ghz fölötti órajeléről tárgyalunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest