Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Windows XP kérdések és válaszok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pruzsi #50898 üzenetére
Gondolom konfigtól is függhet.
Zen2- R3800X, Asus B450 GamingPro, 32GB DDR4, másodlagos XP/Win98 video : GeF7900GS
Zen+ - R1600AF, Asus B450-MA, 32GB DDR4, GTX770
Haswell - Xeon E5-2640v3, HUANANZHI X99 -TF, 32GB DDR4, másodlagos XP video : RHD6870Ezen gépeimen tökéletesen üzemel az általam részletezett telepítés. 32GB RAMot is látják, eszközkezelő system szekció is full.
-
válasz
Armagedown #50895 üzenetére
XP Integral edition, tartalmaz szerkesztőt is, előre szerkesztett verziót is. A szerkesztő indításával nem fontos az előre szerkesztett verziót feülírni, új filebe is teljes telepítőt generál. A telepítés automatikus, kivéve hogy közben megnyílik egy addon ablak, melyen manuálisan pipálgathatod a további feljesztéseket, amelyikre szükséged van. Szabványos XP útvonalakat használ, a kész ISO nLite- al is szerkeszthető.
Ebben a hsz- ban kb leírtam a kutatás közbeni lépcsőket. Saját szerkesztett ISO link is van felhőben, NVMe még nincs benne, Zen2- re ment, abban nincs M2 driveom, a mellékelt driverlistában viszont ott van az M2 driver is, Haswellre pld feltettem, műkszik. Vagy új telepítőt generálsz, melyben bepipálod az NVMe drivert.
A választott PAE verziótól függően, 64 vagy 128GB RAMot fog látni ez az XP.Ha mégis hiányzik valami az eszközkezelőből, a linkelt postban ott a nagy SDI driverpakk linkje, torrentbe kell behúzni,
magnet linkkel- most nézem, már megváltoztatták, sima torrent file. A telepítője automatikus, indulás után mutatja mely driverek hiányoznak, starttal telepíti őket. -
pruzsi
őstag
válasz
Armagedown #50895 üzenetére
Én nlite ot használok , kiírni pedig winsetupfrom érdemes.
-
Ok, de egy elavult verziót használt. Le kell tölteni pld az Integral verziót, modernre fejlesztve, fejlett vírusirtó, tűzfal setek, modernre fejlesztett böngésző. Utána kellett járnom, mert a retrózás miatt natívan használom modern gépen is, AHCI és egyéb modern driverek kellettek. Így sem megyek vele netre, csak ha gyorsban kell esetleg letölteni valamit. Az egy dolog hogy van benne modernizált víruskergető, ha a kiskaput kihasználó féreg már bejut, rejti magát, nem megtalálható.
Viszont a fő oprendszer, Win11 alól Avastal lepörgetve az XP SSD- t, nem talál semmit. Persze 100% védelem nem létezik, a vírusmentes gép is lehet hogy csak látszólag vírusmentes. -
pibácsi
senior tag
Nyilván nem jó helyen kérdezem, de nem találok hasonló témában oldalt. Valaki használ Bandicam 2.3.1.840-es screen rögzítő progit?
Ha igen, kérem keressen, szeretnék kérdezni. Üdv. Pibácsi -
pibácsi
senior tag
Hogyan lehet elérni, hogy az AVAST programból a streamok indulás előtt kitörlődjenek, nulláról indúljanak, vagy a program záródásakor törlődjenek és a beindulás után már ne legyenek ott a streamingek, mivel ha ezek felszaporodnak, akkor egyre nehezebben indúl a gép-betöltés, ezek lassítják a rendszer felállását.
Hátha már valamelyikőtök megoldotta ezt a problémát, vagy hasonlót.
Várom segítőkész válaszotokat. Üdv. Pibácsi. -
pibácsi
senior tag
válasz
ekkold #50883 üzenetére
Összehasonlítottam a MyPal-t és a Supremiumot egy kicsit. A MyPal 163 MB, a Supremium 273 MB helyet foglal. A feladatkezelőben a MyPal elindítva és 4 db.oldal megnyitásakor 5 sort nyit meg összesen kb. 500900 memória használattal, a Supremium 9 sort foglal kb. 1330200 m.használattal ugyanazon 4 oldal megnyitásával. Mivel nagyobb, így nehezebben is indúl és lassabban is mozdul. Amúgy működik, de nem mindent nyit meg, amit a MyPal megnyit.
Hát ennyi a tapasztalat.
Üdv. Pibácsi -
pibácsi
senior tag
válasz
phanfantom #46 üzenetére
Van egy mentőprogram, úgy hívják, hogy "Paragon Backup & Recovery™ Az enyém 2012-es változat. Ez biztonsági mentést (teljes mentés) készít az egyes meghajtókról, ebben az esetben a "C" meghajtóról, megőrízve mindent az adott időpontról. Ezt akkor kell elkészíteni, amikor úgy gondolom, hogy a rendszerem jól működik. Ezután, ha baj van, akkor vissza lehet állítni a rögzített időpontra (Recovery). Természetesen ez úgy jó, ha a "C" meghajtón semmi más nincs, csak a rendszer, adott esetben pl. az XP. Amúgy lehet a "C"-re is dolgozni, de viszaállítás előtt minden ott lévő más adatot , videót, képeket át kell tenni egy másik meghajtóra, mivel a viszaállításkor minden módosúl, adott esetben el is tűnik. Visszaállítás után ezeket visza lehet hozni a "C"-re, ha dolgozni akarunk tovább velük. Van lemezről bootoható kivitel, amikor "kék halállal" elmúlik a gép és úgy kell visszahozni, de van a "C"-re telepített változat.Ha korábbi változatot hozok vissza, pl. 2018-ast, akkor kiegészítem a mostani időpontra még hozzácsatolt progikkal stb. Ezután csinálhatok egy újabb mentést a mostani dátummal. Én évek óta használom főleg a telepített változatot és még nem csalódtam eddig benne. Persze, másik meghajtóra, esetleg pendrive-re kell menteni és nem a "C"-re. Előre ki szoktam jelölni egy "Bizt.mentések" gyüjtő mappát és azon belűl az adott időre nyitok egy másik mappát, abba mentek, amihez azután már nem szabad hozzányúlni, beletörölni, átnevezni stb. mivel akkor már nem tudja felismerni, ha vissza akarod állítni.
Hosszú voltam, de nagyon tudom ajánlani.Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
ekkold #50883 üzenetére
A MyPal-ból a 68.13.1b (32 bit) használom. Ez akadt a kezembe először és azóta sem cseréltem. Angol nyelvű. Alapba az exe fájl 68.12.0 .8579. A telepítéskor van lehetőséged portable és telepíthető változatot választanod. Szépen fel lehet "öltöztetni" a Firefox add-onsból.
Üdv. Pibácsi -
pibácsi
senior tag
válasz
pibácsi #50882 üzenetére
Hozzáfogtam a supremiumot "felöltöztetni". A chrom add ons-ból fel lehet tenni az ublock original-t, a letöltő oldalakat és még pár dolgot fogad. Lassan indúl, tölt be a RAM-ba, de azután megy. Pl. ami nem jön be sem a Firefoxon nálam, sem a MyPal-on pl. a facebook, az itt símán hozza az oldalakat videókat, képeket stb.
Nem tetszik, hogy sok helyet foglal. A feladatkezelőben. 9 sorral 1.326.300.-at ad, míg a MyPal 5 soron 983.200-at ad ugyanazon oldalak betöltésekor. Érdekes. Nem rossz ez a "supremium" sem, csak talán több türelem kell hozzá. Amúgy van, hogy az oldalakat lövi egyből. Most pl. azt alkalmazom.Üdv. Pibácsi.
-
pibácsi
senior tag
válasz
Armagedown #50884 üzenetére
Köszi, igazad van. Így is lehet mondani, ill. csak így lehet mondani.
-
pibácsi
senior tag
válasz
ekkold #50880 üzenetére
Van, az uBlock origin ésmást is elfogad, elég sok letöltő progi is jó hozzá. Nekem nem ment rendesen a firefox, több oldalt nem volt hajlandó normálisan kezelni, ezért kezdtem el keresni mást. Többet kipróbáltam és ez bejött. Telepítéskor lehet portable és telepítendő verziót is választani. Örülök, hogy rátaláltam.
-
pibácsi
senior tag
Én feltettem a Supermiumot és sikerúlt is. Sajnos nehezen indúl, sokat gondolkozik. Amúgy működik, ha lassan is.. Nehézkes. Nekem sajna ez a kereső nem jön be. Ezen kivűl a feladatklezelőben chrome exet megnyitja 10 sorban. Sokkal többet foglal, pl.mint a Firefox. Tudom ajánlani a MyPal programot. Az nagyon jó, ugrik, teszi a dolgát. Igaz, hogy alapban a DuckDuckGo-val keres, de be lehet állítni akár a Google-ra is, vagy másra. Szuper jó.
Üdv. Pibácsi. -
válasz
quailstorm #50876 üzenetére
Nekem kicsi Angol tudással sem probléma, oprendszerszinten sztem már mindenki tudja mit hol talál.
Az ilyen modernre moddolt verzióknál nálam a jelentősége nem is abban van hogy böngésző is fut rajta, hanem hogy egyátalán telepíthető modern gépre, ki lehet próbálni pld a régi bencheket, 3DM01 már Win7 alatt is fals/belassul. Game esetén pedig van néhány 98- as, ami nem fut XP- n. XP korabeli játékok általában futnak Win11 alatt is, de ott is van kivétel. Retró géppel nyilván megoldható, de van hogy modern gépen szeretném látni.
A böngésző meg amolyan +feeling. -
quailstorm
félisten
Ha valaki netezni szeretne XP-vel, akkor nem hogy az SP3 után kiadott frissítéseket, hanem még a POSReady dolgokat is érdemes feltenni, mert a TLS frissítés csak POSReady-re érkezett.
Valamint sajnos érkeztek API bővítések sima frissítésekben, egy WinRAR (nem emlékszem már hanyas) nem ment fel teljesen fel nem frissített XP-re.Amúgy az az olasz XP, az XP Integral edition nagyon jó. Kiváló GUI-s telepítő, ahol választhatsz pl. hogy kell-e .NET 4.0 vagy sem. Meg alapból netre felkészített legfrissebb XP-t kapsz. Nincs tele vérpistike szeméttel meg warezzal. Viszont fél óra alatt kapsz egy használható XP-t. Hátrány, hogy angol, szóval a magyar nyelvhez külön fel kell rakni a magyar nyelvet egy tutorial alapján. (de legalább a tutorial és a nyelvi fájlok szintén meg vannak osztva az olaszok oldalán)
-
válasz
ekkold #50874 üzenetére
Az nem úgy van
Virágzik a modern retró. Win98SE, XP is igen modern implementációk vannak. Ha mindkettő a retrókedvelő profi programozók modjaival lefrissítve, akkor semmi gond. A legmodernebb böngészők települnek, biztonságosan működnek. Mindegyikre RyZenen is futó univerzális imageket szerkesztettem, csak össze kell gyűjteni a modern moddokat. Persze itthon nem igen megy, és/vagy kevesen tudnak róla, nem érdekli a népet. Külföldön sokkal népszerűbb, lásd Vogons szálak, Zone94, Loew driverek, Olasz XP imagek, stb, ezeket kell egy csokorba ágyazni. Egy retró kedvelőnek a legmodernebb gépen is futnia kell a 98/XP- nek, alapkövetelmény ma már.
Persze ismétlem, hiába dokumentálom, töltöm a képmentéseket, valójában csak legyintenek rá, a többségnek gőze nincs a modernizált retróról. A naptárazott hardverre hivatkoznak kapásból, ami persze kell, de a hivatkozott szál problémáit az életben nem fogja megoldani. -
ekkold
őstag
válasz
Doky586 #50873 üzenetére
Az az érdekes, hogy maga a böngésző működik, csak a telepítője nem jó.
Amúgy igen, elképzelhető, hogy kimaradtak frissítések, csakhogy a megadott rendszerkövetelményeknél csak XP-SP3 szerepel, és nem az, hogy SP3 + az utána kiadott frissítések.
Az sem mellékes, hogy aki megpróbálja telepíteni azoknak a zöme bele fog futni ezekbe a hibaüzenetekbe. Ha valamely további konkrét frissítés kell hozzá, akkor illett volna kiírni a követelményeknél...Sőt a jövőbeni elképzeléseknél írják, hogy win2000-re is jó lesz! Ez utóbbi igen érdekes lenne, mert a win2k sokkal kisebb hardverigényű mint egy XP, és méretre is drasztikusan kisebb. Magyarán nagyon sokféle "őskövületen" lehetne használni.
Annak idején sokáig használtam, és a win9x-ek után ez végre egy stabil rendszer volt. Virtuális gépen most is telepítve van. -
ekkold
őstag
válasz
Armagedown #50871 üzenetére
Azt nem értem, hogy aki kiadta az ki sem próbálta, hogy valóban telepíthető-e XP-re.
Amúgy igazad van a telepítőből kibuherálva a lényeget, az már működik XP-n.
Aki nem akar vele szenvedni itt van egy sima zip fájlban,
csak ki kell bontani és lehet indítani. [link]
7zip önkibontóba tömörítve ugyanez, csak így sokkal kisebb a fájlméret: [link] -
ekkold
őstag
válasz
ekkold #50869 üzenetére
Supermium telepítő, WindowsXP SP3, kb. idáig jut el:
A telepítőt kicsomagolva, és úgy elindítva pedig eddig:
Sajnos ez így semmire sem jó.
Majd kipróbálom W7 alatt a 64 bites verziót.Esetleg a hibaüzenetben szereplő DLL megvan valakinek, hátha azzal már elindulna...?
Szerk:
Egy másik XP-s gépen meg ez jön:Szerk2: Win7-re a 64 bites verzió felment, és működik.
-
ekkold
őstag
válasz
Armagedown #50868 üzenetére
Supremium telepítő letöltése közvetlenül
(32 és 64 bites verziók): [link]
Ami még nagyon hasznos (sőt mondhatnám fontos), használható rajta a legnépszerűbb chrome kiegészítő, az : uBlock Origin
Otthon mindenképpen kipróbálom majd. -
Armagedown
őstag
Megjelent egy Windows XPn is futó, friss Chromiumon alapuló böngésző, a neve Supermium
Videó is készült róla. -
nihill
őstag
Sziasztok!
Adott egy régi laptop, XP+win7 van rajta 2 partíción. Épp csinálok róla biztonsági másolatot, de fontos hogy bootolható módon legyen meg. Ezért AOMEI-vel (külső pendriveról bootolós verzióval) leklónozom sector by sector, de a másolat vinyó bele rakva az eredeti vinyó helyére, nem bootol. Az adatok mindkét partíción látszanak, ha USBs házban külső vinyóként rakom be egy másik gépbe a másolatot. BIOSt stb semmit nem piszkáltam a másolás után, ugyan abban a környezetben nem indul a másolat, ahol indul az eredeti. Mi lehet a gond?
-
pibácsi
senior tag
válasz
ekkold #50861 üzenetére
Bocsánat, nem jártam most erre, köszi a választ.
4GB-os RAM van a gépben. Persze ezt nem mindet tudja használni. Azt hol tudom megnézni, hogy a virtuális memóriát esetleg nem növelte-e meg. Azóta csináltam megint egy visszaállítást és ugyanúgy kezdte 33.9 GB-al és szépen - pár nap alatt lement 33.3 GB-ra ezt most tartja, tehát valami állandóra beállt.Átnéztem megint mindent, ahol lehetséges a veszteség. Egyelőre így hagyom, nem idegelem magam.
Köszi mégegyszer.
Üdv. Pibácsi. -
pibácsi
senior tag
Mi lehet az oka? Van egy XP-m és szoktam Paragon-biztonsági mentést csinálni. Legutóbb a mult héten, amikor is a C meghajtón a szabad rész 33,9 GB-volt.Így lett elmentve. Viszont, amikor legközelebb beindítottam a gépet, akkor pillanatok alatt lement 33,6 GB-ra, majd kicsit később 33,3 GB-ra.A frissítéseim ki vannak kapcsolva, így a háttérben automatikusan ne tud frissűlni semmi.Keresem az esetleg feleslegesen letöltődött dolgokat, de semmit nem találok már két napja, amióta kutatom. Mi lehet még ami "titokban" megeszi a helyet. Most azóta tartja a 33,3 GB-ot. Hogyan lehetne megnézni, hogy mi töltődött le utóljára? Gondolok itt valami kóbor-kalóz programra, ami valami levéllel, vagy megnyitott oldallal bejött és símán a háttérben dolgozik. A futó progik között nem találok semmit.
A segítségeteket előre is köszönöm. Mondjuk nem azt, hogy cseréljem le az XP-t, mert az nagyon jó eszköz egyébként, ha nem engedem rá az internetet. Szépen lehet vele dolgozni.
Üdv. Pibácsi -
quailstorm
félisten
GMA950 a minimum a Win7-hez, sajna a 900 sehogy nem fog menni.
-
Doky586
félisten
válasz
Armagedown #50856 üzenetére
Akkor tegyetek bele bármilyen régi dedikált vga kártyát (amihez tuti akad w7 driver) és problem megoldva.
-
brabbitz
aktív tag
-
Armagedown
őstag
válasz
Doky586 #50855 üzenetére
Nincs olyan, ami működik is.
-
Doky586
félisten
válasz
Armagedown #50854 üzenetére
GMA 900 windows 7 driver re rákeresve azonnal van találat. Nem értem miért mondod hogy nincs.
-
Doky586
félisten
válasz
Armagedown #50852 üzenetére
-
-
válasz
ekkold #50848 üzenetére
Nekem a kedvenc retro oprendszerem, elfogult is vagyok persze. A 775- ös gépen fent van sok mai javítás, új moddolt driverek. Korabeli gépen ha volt valami gond, mindíg kiderült hogy van valami rossz set. Azóta sokat fejlődött is, jópár hozzáértő programozó van, akik retro kedvelők, megírták a frissítéseket, mondjuk ezek nélkül fel sem menne a hozzá képest késői gépre.
Valamint a közvetlen DOS támogatás is számít egy retrozónak. Az NT alapú rendszer már egy más világ, a 2000- et anno kihagytam, a korai XP csontra fagyott a gépemen, az SP2/3 már teljesen jó, azokat is kedvelem nyilván, és mostanában hasonló módon az overkill retrora használom. Moddolt XP a RyZen- en pld, vagy X99- en. -
ekkold
őstag
válasz
DarthSun #50847 üzenetére
Számomra nem hiedelem, mert használtam annak idején, és nemegyszer fordult elő váratlanul kék-halál, és azt is cáfolnám, hogy a vas miatt, mert ugyanazon a vason, a Win2000 gyakorlatilag atom stabil volt.
A W98 legnagyobb problémája az volt, hogy semmilyen védelmet nem valósítottak meg (ami egyébként már a sokkal régebbi vasakon is hardveresen támogatott), így bármelyik program kedvére turkálhatott a memóriában, más programok memóriaterületén, és a hardverhez való közvetlen hozzáférést sem felügyelte a rendszer, bármelyik program közvetlenül rányúlhatott a portokra, még olyan vírusokat is írtak rá anno, ami képes volt hardverhibát okozni, pl. a HDD közvetlen elérésével. Úgyhogy a W98 inkább volt játékprogram, mint valódi multitaskingos oprendszer... -
ekkold
őstag
válasz
brabbitz #50845 üzenetére
Igazából egy ilyen régebbi PC XP-vel sokmindenre jó lehet még szerintem is. Csak a példa kedvéért: zenelejátszónak, filmlejátszónak, régi játékokhoz, internet-rádiónak, de akár spec feladatokra is (pl. wireshark-hoz, ha a LAN kompatibilis vele, vagy pl. winbox-ot futtatni, ill. egyéb cél-programokat, amik még mennek XP-n). Attól, hogy netezni nem feltétlenül ezzel kell, még használható lehet sok egyéb feladatra.
Én már csak virtuális PC-n használok XP-t, ha nagy ritkán még kell valamire, mert gyors, és az aktuálishoz hardverekhez viszonyítva kicsi a hardverigénye.Hasonló célból van Win2000-em is telepítve virtualbox-ra, ami egyébként tök stabil, és nevetségesen kis hardverigénnyel is jól megy, csak már alig van olyan szoftver ami működik rajta. Tehát igazából csak játék, kísérletezés.
Win98 szintén volt, de az tényleg nem jó semmire, és nem is egy stabil rendszer. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Doky586 #50844 üzenetére
Felesleges DOS-t javasolnod,. Nem mennék semmire vele.
LAN drivert felismerte magától, ez nem is lényeg mert WiFin lenne használva állandóan. Na, WiFi, int.gpu driver nem ment fel, nem probálkoztam tovább, nem éri meg amiatt hogy legyen egy másik, már ugyanugy nem támogatott rendszerem.
Linuxon gondolkoztam, de amellett is megvagyok fogva mert már nem mind támogat 32bites procikat.. Egyébként ott meg szintén a WiFi driverrel volt probléma, ami megoldható lenne de nekem már nincs energiám hozzá. De ez a régebbi laptopoknál jellemző is egyébként, nem hibáztatok érte senkit.
Maradok az XP-vel, amire használom, illetve Rowon használná/-ta volna, arra tökéletesen megfelel még a mai napig is. -
Doky586
félisten
válasz
brabbitz #50843 üzenetére
Hát te tudod. Hogy egy gyors de használhatatlan gép kell, vagy egy lassabb de használható. Ha a DOS-t javasolnám ami az XP-nél is gyorsabb, az ok?
Egyébként csak LAN driver kell, a többit a win letölti vagy te magad levadászod netről.
Amíg a win7 le nem tölti a frissítéseket és ki nem kapcsolod utána a frissítéskeresést addig persze hogy lassú. [kép] -
brabbitz
aktív tag
válasz
Doky586 #50842 üzenetére
Megpróbáltam, jóval lassabb volt mint az XP, és sok driver nem passzolt hozzá, hiába néztem kb mindet. (Vistáról kevesebb driver ment mint a 7-esen
)
Ami rendben is van ilyen szempontból, mert hát XP-ig van támogatva a laptop, egy magos prociról egyszerűen nem jó ötlet 7-et használni, főleg 2GB rammal, amivel éppen hogy elvan. 40gigás HDD-n sok minden nem fér el a 7 mellett az XP-hez képest.
(Családban van egy D520-as laptop, ugyanonnan hoztam hasonló árért, egy Duo T2400 van, valamiért ez is csak Vistáig (x64) van támogatva, de Windows 7-el tökéletesen elszuperál driver-visszkompatibilitás miatt, egy SSD-vel nagyon jól járt az a laptop.) -
brabbitz
aktív tag
Szia!
Dell Latitude D610-m van, ami gyakorlatban egy DDR2-es, elég massziv laptop. Semmi pénzért jutottam hozzá kb, de sajnos csak Windows XP-ig van támogatása driver ügyileg.
Ebben egy 1.6Ghzes Pentium M lapul, 2GB DDRII Ram mellett, integrált kártyával (sajnos X300-as verziót nem találtam ott.)
Windows XP SP3 legacy update-el felfrissitve, +POSReady patchek.
Ahhoz képest hogy a gép papiron alkalmatlan böngészésre, hát meg kell cáfolnom. AV nélkül rendkivül gyors, de én azért raktam fel egy Malwarebytest a legfrissebb adatbazissal a biztonság kedvéért, de egyébként a mai virusok többsége ironikuson modon x32es XP-n el se fut, meg nem is igazán target ez a rendszer, mert alig használják, főleg netre dugva, és ha használják is mint én, egyszerűen nem bankolok rajta, nincs semmi fontos adat. Wi-Fi-d legyen jól letitkositva a biztonság kedvéért. De a legjobb virusirto a saját eszed. Ha nem jársz olyan oldalakra, csökkented a valószinűségét annak hogy bekapsz valamit. Az XP használható, főleg modern Firefox alapú böngészőkkel mint pl a Mypal 68. (vagy 29, de ezt csak akkor ajánlom ha tényleg rendkivül régi számitógéped van, vagy régi oldalakat látogatsz, mivel ez kevésbé erőforrás igényes, de alig- vagy nem is tölt be mindent.)
A legtöbb programnak megvan a maga XP-s verziója régebbről, amelyiknek nincs sajnos azt el kell felejteni, vagy alternativa után nézelődni. Vagy a Vista felé, ugyanis egy kernel moddal a legtöbb Windows 7 cucc futni fog Vista-n is ami hatalmas előny.Meg van a vibeja ennek a dolognak, én boldogan használom ezt a gépet forumozásra, böngészére, ha valami komolyabb, fontosabb kell, akkor ott van a többi gép.
Ha bármi kérdés van, és ha tudok segiteni, vagy tapasztalataidat ird meg nyugodtan ide vagy privátban.
-
havenday
tag
Köszönöm a válaszokat!
-
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #50836 üzenetére
Ja, már a POSReady támogatás is 4 éve lejárt rá. Teljesen abandonware, nem lehet venni a MS-tól, nem támogatott semmilyen szinten, senkit nem érdekel már, hogy jogtiszta-e. A net már tele van működő, fekete listára nem tett kulccsal, amivel lehet aktiválni, fekete listára meg már nem tesznek semmit XP ügyileg.
Max retrózásra, legacy programok futtatására még jó lehet.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Armagedown #50837 üzenetére
Autódiagnosztika, CNC meg egyéb más gépvezérlés terén még mindig sok fut.
-
Armagedown
őstag
válasz
Doky586 #50836 üzenetére
Örményországban még elég szép piaci részesedése van
Kockáknak retrózni még mindig kíváló. -
ekkold
őstag
válasz
havenday #50833 üzenetére
Persze. Pl. tedd fel virtuális gépre, és van egy további PC-d XP-vel. Pár dologra én is használok néha XP-t, bár manapság elég ritkán kell. Sokszor nagyon hasznos amúgy, mert rel. kicsi a hardverigénye, gyorsan feltepíthető, és ki lehet rajta próbálni olyan dolgokat, amit nem akarunk más gépen futtatni. Azt pl. sajnálom, hogy a wireguard már nem érhető el XP-re, mert teszteléshez jó lett volna.
-
havenday
tag
Sziasztok, van egy régi XP-m, jogtiszta, tudom valamire használni?
-
válasz
Armagedown #50830 üzenetére
Ennek megmaradnak a beállításai? Az O&O Shutupnál minden frissítés után újra kellett (volna) futtatni, mert a újra bekapcsolódott a telemetria.
-
válasz
Armagedown #50828 üzenetére
Köszönöm!
Áh, nagyon max szörfözni meg fórumozni szeretnék rajta. Retro feeling, másra már nem jó.
Alternatívaként láttam Windows 10-hez Classic (Open) Shellt még lehet, hogy azt is megpróbálom, bár a Windows 10 beépített szemetétől a hideg kiráz.
-
Armagedown
őstag
Szerintem a retró rajongók még használják, a korabeli, maximum directx 9et használó játékokhoz tökéletes.
Az Avast régebbei verziói még futnak rajta, az Avast 9 még kap definíciófrissítést, a komponensek kiválasztásakor elég a minimális védelem, a többi csak sallang.
Itt találsz hetente frissített, XPre portolt Basilisk és Pale Moon böngészőt.
Nem hinném, hogy annyira sok biztonsági gond lenne vele, az alacsony részesedés miatt nem célpontja a támadásoknak.
A netbankolás és az online vásárlás viszont már nem ajánlott rajta. -
Sziasztok,
Mennyire lehetséges még 2023-ban az XP-n való böngészés? Vannak még XP-re készített és ma is frissített böngészők (MyPal) ezért érdekelne. Szerettem ezt a rendszert, viszont biztonsági gondok vannak vele bőven.Valaki használja még?
-
válasz
Frawly #50825 üzenetére
Sokat kell reszelni
, hát nem egyszerű, de nem is túl bonyolult, főleg ha már az ember túl van rajta, és tudja mit-hogyan. Itt összefoglaltam a lényeget, de ez csak egy vázlat, a közben felmerülő problémákhoz kell egy megszerzett gyakorlat, ami lényegében nem nehéz, csak sok idő, mire kialakul.
Jók az indokaid, a Haswell/Ryzen- es overkillek csak játékok-hobbik, elég a 775 is. Most az van a próbaállomáson, ahhoz elég egy FreeDom XP is, nem kell egyéb reszelés, simán felmegy, műkszik. Viszont nálam itt meg belép a másik overkill, egy ilyen gépre Win98- at tenni, persze úgy hogy minden működjön, PCIe- s lapra nem egyszerű ez sem.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #50820 üzenetére
Igen, olvastam anno a blogodban, de azt nem tudom, hogy mennyit kell reszelni ahhoz, hogy így menjen minden. Azért említettem a kollégának a korábbi platformokat, mert azok komolyabb patkolás nélkül is támogatottak hivatalosan.
Egyébként túl gyors hardver felesleges XP alá. Egyszerűen az XP-re írt programok nem használják ki, mert csak régi utasításkészleteket, 1-2 prociszálat, 2 giga per user process memóriát, DX9c-t/OpenGL 2.1-et használnak ki maximum (gigabites net, újabb Wi-Fi/BT szabványok használata is felejtős, ahogy USB3-4, NVMe, stb. is). Igazából így egy 4 giga RAM-os C2D/C2Q/Phenom/II, valami ősrégi, 1 giga VRAM-os (de nem DDR-res, hanem GDDR-es és min. 128 bites) dedikált GPU-val, és egy régi, kisebb SATA2-SATA3 SSD-vel is elég jó alá, onnantól gyorsabb nem lesz az egész.
Az overkill hardver maximum ilyen szintetikus rekorddöntögetésre jó, meg hogy egyes régi játékok 1000+ fps-sel fussanak, aminek megint nem sok értelme van, mert általában 30-100 fps fölött bugok jöhetnek elő. Plusz sok régi játék még a széles felbontásokat, FullHD-t se támogatja.
-
Doky586
félisten
válasz
DarthSun #50822 üzenetére
Ha te csak programokhoz használod akkor ott nem is. Én driverekre gondoltam. Ami speciális digitalizálótáblát, cnc esztergát, videodigitalizálót, tunert, nyomtatót, scannert stb kezel. Ha ez a cél nincs értelme leszedni mert azzal a gép értelme vész el és vehet új (régi) gépet az esztergájához. Persze ha ekkoris megelégszik a 3,5-el a 8 ból akkor ok. Csak az nem teljesíti a "teljeskörűen" feltételt, ahhoz gyengébb gép kell.
-
válasz
Doky586 #50821 üzenetére
Még nem vettem észre anomáliákat. Bár XP alatt nem is futtatok gigantikus programokat. Ha gond lenne le is lehet szedni, ill van olyan telepítő ami külön bootbejegyzést készít PAE- re, mellette pedig meghagyja az eredetit.
XP alatt inkább olyan feeling féle a sok RAM, a futtatható cuccoknak elég a 3.x GB memória is.Hasonlóan mint Win98 alatt 512MB fölé menni, bár itt van olyan game, ami 512- nél többet zabál, ha felkínálják neki, pld az SSam vagy az UT2004...stb.
-
válasz
Frawly #50818 üzenetére
Szerkesztettem hozzá telepítőt. Állítólag felmegy a legújabb Intelre is, próbálták. Videokártya max : GTX9xx, a 10xx- hez már nincs XP driver, vagy legalábbis én nem tudok visszaportoltról sem.
(#50819) Doky586 : 64GB- ig kezeli a RAMot is, PAE driverrel, asszem max 2GB- os szegmensekkel, vagy 4GB
...eltérőek a vélemények.
Itt pld látszik a Haswell Xeonos gépemen, hogy az XP System ablaka is jelzi a 32GB memóriát(PAE fent van) : -
d.janos
csendes tag
-
totron
addikt
válasz
Armagedown #50815 üzenetére
Legyen, és persze, ha használatkészen ott vannak. Rémlik, hogy USB-ztem XP-t, de mai fejjel már a gondolatának csíráját is elvetném az akkora mértékű mókolásnak, az ide vágó live-ok meg direkt így/erre készültek, ezért bátorkodtam javallani.
-
King Unique
titán
válasz
janos1988 #50812 üzenetére
• Elvileg megoldható, vagy legalábbis találni a neten pl. ilyen és ilyen leírásokat a témában. Aztán hogy a gyakorlatban mennyire működik, az már más dolog.
• A Windowsok USB-s meghajtóra történő telepítése alapesetben nem támogatott, max. pl. Windows To Go megoldással, vagy utólagos átkonvertálással. Ahol a Windows to Go hivatalosan Windows 8-tól támogatott, bár pl. WinToUSB és társai 3d party programokkal a Windows 7-nél még úgy-ahogy megoldható, de pl. az XP-t azon program sem támogatja.
• Másik opcióként a régi HBCD-ben elvileg van mini XP mód.
• Az új HBCD PE modern WinPE 10 alapon működik, legacy (CSM) és UEFI bootolási módban egyaránt, míg a régi HBCD csak a legacy mód szerinti bootolást támogatja.
• Következő lehetőség valamilyen Linux live rendszer futtatása pendrive-ról, ha nem létszükséglet a Windows illetve WinPE alapú megoldás.
• Egy következő lehetőség virtuális gépen futtatni a Windows XP-t Windows 10 alatt, lásd pl. VirtualBox megoldással. -
janos1988
addikt
Az megoldható, hogy egy külső pendrivera/ssdre/hddre telepítsek egy XP-t, úgy hogy be is tudjon róla bootolni? Jelenleg a laptopban egy ssdn Windows 10 van.
-
huberpe
aktív tag
sziasztok!
félig off, egy win xp stílusú iskolai tablót készítünk és szükségem lenne egy önként jelentkezőre aki küldene nekem pár jó minőségű screenshot-ot.
ha valaki érez rá ingerenciát, kérem írjon privátot.
köszi! -
Szirtimorc
senior tag
válasz
batyuska100 #50808 üzenetére
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/driver-power-state-failure-bsod-on-shutdown-win-xp/9149fac2-9521-4f9b-bd1b-b21d802160e7
-
batyuska100
senior tag
Üdv.
Ahányszor kikapcsolom a gépet DRIVE_POWER_STATE_FAILURE üzenettel kékhalált kap, majd újraindul. Ez milyen hibára utal? Kezd nagyon idegesíteni mert nem lehet kikapcsolni a laptopot. Xubuntu alatt minden rendben működik, valszeg az XP-n belül lesz a hiba.
-
batyuska100
senior tag
Azóta már meg tudtam oldani, A Macrium Reflect 5.0-t felraktam és azzal működik.
-
Armagedown
őstag
válasz
batyuska100 #50805 üzenetére
Próbáld ki a Minitool Partition Wizard Migrate os opcióját.
-
batyuska100
senior tag
Hali!
Milyen programmal tudnék egy XP-vel telepített nagyobb kapacitású vinyót átklónozni egy másik kisebbre? Amire fel van most rakva az egy 320-as Seagate aminek minden indításnál esik 1-2%-ot a kondiciója, itthon most üres csak egy 250-es Hitachi van. Eddig Macrium Reflectet használtam, de ez valamiért XP-vel nem megy, az új vinyóval nem tölt be a rendszer.
Ötlet?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
XP sp3-nak blogok szerint van ip6 támogatása. Használja / használta itt valaki az xp-t ip6 környezetben, hogy saját tapasztalatból tudná azt megerősíteni?
A felvilágosítást köszönöm.
-
válasz
janos1988 #50800 üzenetére
Nekem régen ilyen, ASRock 870iCafe deszkám volt, még vannak ebben a kategóriában is XP-s driver-ek a deszkához.
AMD vonalon AM3/AM3+ ill. FM2/FM2+ vonalon keresgélhetsz, pl. ASRock FM2A68M-DG3+ (meg régebbi DDR2 vonalon is körbenézhetsz)Intel vonalon szintén zenész, DDR3-as alaplapokat keress(persze DDR2-es deszkákat is kutathatsz), pl. H61-es chipset-eseket, pl. ASRock H61M-DG3/USB3
Bocs a sok ASRock-ért, de kedvelem a lapjaikat...
Arra ügyelj, hogy tudj szerezni CPU-t is, ami az adott deszkába belemegy...
UI: Azért nehogy valami AGP-s VGA-t varázsolj elő a cilinderből, mert ha igen, akkor az bukta ezen alaplapok esetén, mert ezeken PCIe 2.0/3.0 van...
Új hozzászólás Aktív témák
• Tilos a warez
• Tilos az OFF!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen videókártyát?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Még egy One UI 8 béta a végleges előtt
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia