-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winnie The P
őstag
Hali!
A win10 saját lemezkarbantartóját elindíthatom attól, hogy a rendszer ssd-n van?
-
Mexildos
aktív tag
Sziasztok!
Windows 10 alatt, hogyan lehet egy programot szolgáltatásként futtatni?
Most nem a feladatütemezős megoldásra gondolok.
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Toth_Jani
őstag
válasz
Jack Oneill #99846 üzenetére
Igen, de ha a régi gépen is használod akkor kitilthatják.
-
Jack Oneill
veterán
Sziasztok. Win 10et telepitenek egy vadiuj gepre. Van eredeti lemez, de meg regebbi verzio, talan 1609 nem tudom,ez ment a regi gepen. Uj gep lett veve. Meggyorsitva a frissites folyamatat, leszedtem a legfrisebb verziot, lemezre kiirtam, ezt telepitenem es a serialt beirnam a regirol. Ilyet lehet csinalni ugye?
-
joe999
tag
Megpróbálom, kap még egy lehetőséget.
Egyébként a múltkor kidobtam egy szintén 1156-os Foxconn lapot, ami szintén Windows 10-el azt csinálta, hogy lekapcsolás után a legközelebbi bekapcsoláskor a belső USB csatlakozóra dugott eszközök nem működtek, mindamellett, hogy POST közben és Boot menükor még látszódtak. Windows 10 eszközkezelőben, ha az USB HUB-ra nyomtam egy tiltást, majd engedélyezést, akkor minden rendbe jött. Erre sem találtam korrekt megoldást. Természetesen kikapcsolt gyors rendszerindítás mellett itt is minden rendbe jött. Másik példa Intel 82579V Gigabit LAN vezérlő Windows ki-bekapcsolás után 82579LM-nek látszik és természetesen nem működik. Kikapcsolt gyors rendszerindítás mellett ez is megjavul. Szerencsére erre van normális végleges megoldás is. -
joe999
tag
51 évesen DOS-on nőttem fel, de igaz, hogy a GUI-k mellett egy kicsit elkényelmesedtem.
Mivel elég maximalista vagyok képes vagyok emiatt kukázni egy lapot. Amúgy az összes létező BIOS-t végigpróbáltam. MEI frisssítve lett, BIOS-ban mindent megpróbáltam ki-be kapcsolgatni (annyira sok lehetőség azért nincs), de ez egyszerűen ilyen. Kerestem moddolt BIOS-t, de nem találtam. Valójában csak az zavar, hogy nem tudom eldönteni, hogy ez hardveres hiba, esetleg egyszerűen túl öreg a Windows 10-hez, vagy csak sz@r a BIOS.
High dpc latency-be már én is belefutottam néhány lapnál, konkrétan recsegett ropogott a hang és nekem is az EIST-t kikapcsolása oldotta meg a problémát. -
Geth
veterán
válasz
joe999 #99841 üzenetére
Szorri, nem tudtam hogy gui-n kattintgatós vagy inkább
A jövőben azért egy próbát megér, hátha attól nem akadt volna ki. A "bármilyen progi" ezek szerint nem volt teljesen igaz.Az Intel lapnak csak a gyorsindítással gyűlik meg a baja és emiatt kukáznád? Érdekes hozzáállás, inkább passzold le valakinek aki tudná használni.
Egyébként nem tudjuk mivel próbálkoztál, driverek, firmware verziók, microcode, stb.
Esetleg próbáltad-e moddolni, sokszor nem a legutolsó modul/orom verziók maradnak benne az utolsó kiadott firmware-ben sem.
Lehet MEI probléma is, az is frissíthető.Nem olyan rég beszéltünk itt egy 771mod-os kollégával aki szintén belefutott high dpc latency-be, ott az EIST-t kellett tiltani és megoldódott minden gond. Én ott konkrétan egyesével kapcsolgattam a biosban a dolgokat visszafele hogy kizárjak minden mást, akár ilyesmi is lehet, az 1156 nem sokkal újabb annál, a Win10 meg azért eléggé
-
joe999
tag
Olvastam én is a Lenovo-s fórum hozzászólásokat. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy számítástechnikában vannak megmagyarázhatatlan dolgok, amiket nyilván szoftveres, vagy hardveres bugok okoznak , de ennek ellenére léteznek. Aztán az ember vagy talál rájuk megoldást, vagy nem. Itt van a korábban említett 1156-os Intel DH55HC lapom, ami Windows 10 alatt nem jól működik. Ha a Windows 10 állítja le, akkor legközelebbi bekapcsoláskor nem képes bootolni. Ha kikapcsolom a "gyors rendszer indítást" , akkor a legközelebbi bekapcsoláskor minden rendben lesz. Nem találok rá jó megoldást, valószínű, hogy a lap megy elektronikai hulladékba.
"26 évbe azért egy diskpart (talán ~17 éves ezen a néven) belefért volna."
Miért gondolod, hogy nem ismerem, egyszerűen számomra nem kényelmes a használata. -
Geth
veterán
válasz
joe999 #99837 üzenetére
Lenovo-s problémára ha rákeresel bőven van találat a support fórumon (az említett és más Lenovo modellen is).
A magyarázat pofonegyszerű: a Lenovo nem tudott/nem akart rendes firmware-t összerakni ezekre a gépekre(marad a legacy mód...)
Van ilyen, én is találkoztam hasonlóval, hála istennek ott csak egy kis kényelmetlenség volt az UEFI GOP-pal, de teljesen jól működik a gép
26 évbe azért egy diskpart (talán ~17 éves ezen a néven) belefért volna.
(#99835) liszi70: természetesen az "észrevettem" ott most azt jelenti hogy tudtam előre hogy ott lesz az opció
-
King Unique
titán
válasz
joe999 #99837 üzenetére
Ha nem ment volna át, akkor az előző válaszban pont le volt írva, hogy használd azt, a te dolgod. De attól még nyilván meg lehet említeni, hogy más mit használ, mit tart a célra megfelelőnek. Ha grafikus felületen esetleg nem tudja a Windows telepítője törölni a partíciókat, akkor még mindig ott van a parancssor (DiskPart). De normál esetben nyilván az előbbinél is működni kellene, meg eddig nem nagyon volt olyan, hogy valamelyikkel ne tudtam volna megoldani. Ha annyira nem megy, akkor ott jó eséllyel egyéb probléma lehet. A hivatkozott hozzászólásban szereplő kérdésre pedig kapott a fórumtag több érdemi választ is.
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Nem biztos hogy Win10 problémám van, inkább Office2106-Excel, de ki tudja. Az biztos, itt hamarabb kaphatok eligazítást.
A fene tudja milyen (Win, vagy Office, vagy Eset) frissítés óta, az otthoni asztali PC-n megnyitva egy olyan Excel fájlt amiben van egy http:// hivatkozás, arra kattintva az Excel bezárja magát, vagy kiakad (másolatot készít magáról), stb.
Itt van egy minta, amivel eddig a DIGI internet sebességeket mértem.
Ugyanezen Excel fájl otthon laptopon megnyitva kiválóan működik, munkahelyen lévő gépemen is, tehát nem a példaként hozott "Sebesség_2019.04.03-tól.xlsx" fájl a hibás, hanem valami ördög költözött a PC-be.
Mi lehet a baj, illetve, fájdalom mentesen (akár win, akár Office) újratelepítés nélkül, hogyan tudnám javítani? -
joe999
tag
válasz
King Unique #99836 üzenetére
Szóval akkor még egyszer és már tényleg utoljára. A HBCD egy megoldás én azt használom, vannak az általad felsoroltak is, ha neked az szimpatikusabb, akkor használd azokat. Tudom hogyan lehet törölni a telepítővel partíciókat, nem először csinálom, de azzal nem tudok mit kezdeni, ha a telepítő azt írja ki, hogy nem tudja törölni az adott partíciót. Azt meg, hogy a Sky beltéris HDD miért csinálta, hogy lemezkezelőben jobb klikk a partícióra és úgy belassul a gép, hogy a feladatkezelő kb.5 perc alatt jön be szintén nem tudom, esetleg adhatsz tanácsot. Amikor meg adott időre meg kellene csinálni a gépet, akkor nagyon nincs idő nyomozni, meg logokat nézegetni, hogy mi okozhatja a problémát. 26 év alatt azért találkoztam már érdekes és megmagyarázhatatlan dolgokkal. Hogy ne legyünk annyira OFF, akkor legyen szíves mondja meg valaki, hogy pl. egy Lenovo M81P miért csinálja azt, hogy UEFI boot -> GPT partícióra telepítve a Windows 10 -et, leállításkor nem tudja szabályosan lekapcsolni a gépet. Windows megáll, táp, CPU venti pörögnek tovább. Ugyanez miért működik teljesen rendben, ha a Windows 10 MBR partícióra van telepítve. Nem tudom megmagyarázni, de vannak ilyen dolgok. Esetleg Sujít 99784 -es hozzászólásához is lehetne valami ötlet én már mondtam egy tippet. Részemről ennyi, lezártam a témát.
-
King Unique
titán
válasz
joe999 #99834 üzenetére
Használd ezt a programot, ha nálad annyira bevált és így praktikusabb, ez oké. A kifogásolás részemről mindössze arra vonatkozott, hogy én lemezek egyszerű törléséhez, formázásához nem mondanám okvetlenül létszükségletnek. Arra rendszerint megfelelnek a Windows beépített eszközei is, valamint a telepítésnél is lehet a telepítővel grafikus felületen törölni a célmeghajtót, meg Shift + F10-zel nyitni egy parancssort és a DiskPart parancssori eszközt használni. A "nem ér" pedig arra vonatkozott, hogy ezt a HDDLLFTOOL programot nem a telepített Windows alól próbáltad akkor, hanem a külön bebootolt HBCD-ről. Amire mentek a példák, hogy ennyi erővel ott van hasonló alapon a Windows 10 telepítője, spéci WinPE stb. Na meg azok legalább teljes körűen használhatók UEFI-s bootolásnál is, ellenben a HBCD elég régi és nem nagyon szokta támogatni azt.
-
"van valami különösebb oka, hogy ragaszkodsz a Win letöltések mappájához?"
Érzelmi szálak nem fűznek hozzá.
Csak sok program alapból abba tölt le, így mindnél be kell állítani az általad is említett másik mappát. Meg ha már ott van gyárilag, akkor miért ne azt használja az ember.
(#99808) Geth "Amikor először észrevettem az új opciót build upgrade után, már előre elképzeltem hányan fogják keresni a Letöltésekben tárolt pótolhatatlan/mentés nélküli cuccaikat"
-
joe999
tag
válasz
King Unique #99833 üzenetére
Nem mondtam egy szóval sem, hogy egyedül ez az üdvözítő megoldás, nyilván több tucat program van, amivel helyre lehet tenni vagy törölni lehet egy elbarmolt fájlrendszert vagy partíciót, nem is értem miért lovagoltok ezen. A vinyót nem a saját gépbe raktam, mindig van az asztalom mellet néhány javítandó masina. A HDD és kábelek teljesen jók voltak. Az meg, hogy a Hirens bott CD miért nem ér, nem értem, szerintem egy rohadt hasznos dolog. Tényleg nem akarok különösképpen a HDDLLFTOOL mellett kardoskodni, mert semmi értelme én ezt használom ls kész. Egyébként csak egy felvetés volt egy hozzászólásra, ami arról szólt, hogy miért nem látja a HDD-t semmi, miközben a BIOS-ban és az eszközkezelőben ott. Erre írtam, hogy egy próbát megér, bár úgy látom erre vonatkozóan nem sok hozzászólás született. A beltéris példa csak egy volt, olyan esetem is volt amikor egy gépre Windows 10-et kellet volna telepíteni és telepítő egyszerűen nem tudta létrehozni a partíciókat. Ebben az esetben az említett módon pillanatok alatt jó lett minden.
-
King Unique
titán
válasz
joe999 #99829 üzenetére
Ez a HDD LLF Tool quick wipe és full format (erase) opciókat tartalmaz, vagyis max. csak az előbbi lesz gyors. De ennyi erővel hasonló, tudja ezt a Windowsban a DiskPart clean / clean all, valamint a gyors / lassú formázás is.
A smart tv, set-top box, médialejátszó és társai készülékeken rendszerint valamilyen Linux-alapú / Unix-szerű OS szokott futni, ami ha valamilyen spéci fájlrendszerre formázta a HDD-t, akkor max. nem kezeli, nem csatolja fel a Windows a rajta lévő partíciót, viszont attól törölni még tudja. Ha esetedben kiakadt tőle, meg egyéb külső programok is, akkor ott más gond lehetett. Vagy a nálad telepített Windowsnál nem stimmelt valami, vagy csatlakozási probléma, esetleg a HDD hibája miatt. A HBCD-n lévő mini W7 alól indított HDD LLF Tool meg nem ér, mert az már egy másik környezet és nem az előbbi, nem a telepített Windows alóli futtatás. Valamint az eleve egy live rendszer és ennyi erővel hasonló alapon ott van a pendrive-ról bootolt Windows-telepítő, vagy egy spéci WinPE rendszer, amelyekben szintén elérhető a DiskPart, de az utóbbinál akár még a lemezkezelő és particionáló programok is.
-
joe999
tag
válasz
King Unique #99828 üzenetére
Igen de néha nem kell zero fill, elég ha törli a partíciót meg az MBR-t. A lassú formázás elég sokáig el tud tartani.
Nemrégen hozzám került egy Sky beltériből származó Seagate 500 GB Pipeline HDD Windows 10 alatt bármilyen progi hozzányúlt, úgy megállt a gép, mint a szög. Hirens Boot CD, mini Windows 7 , HDDLLFTOOL, kb 2 másodperc alatt legyalulta és utána Windows 10 alatt is jó volt, de ez csak egy példa. -
King Unique
titán
-
Redneck
nagyúr
válasz
Redneck #99762 üzenetére
Közben beugrott egy hír ezzel kapcsolatban, lehet ezért szippantott el összesen 4GB-ot.
Más:
Nem tudjátok hogy lemezkarbantartóban melyik sor érinti az Xbox appot és a DirectX dolgait? Forza beállításaimat törli a karbantartó, és örülnék ha nem kéne karbantartás után, újra beállítani.
DX árnyékolómodul-gyorsítótár? Elég ez elől kivenni a pipát, vagy van más is? -
joe999
tag
válasz
joe999 #99825 üzenetére
A korábbi hozzászólásomban említett kék halálozó 1156-os gépre feltettem az új 1903-as buildet. Eddig kop-kop, jól működik. Tetszik az új világosabb alap háttérkép és szerintem a start menü is jobb lett. Rögtön töltött frissítéseket és nem volt kék halál. Jelenleg 18362.113 -nál tart. Egyelőre próbálgatom, de nem tűnik rossznak, mintha egy picit pattogósabb lenne az előző verzióhoz képest, lehet, hogy beképzelem, de kevesebbet darál a HDD.
-
joe999
tag
válasz
#54072192 #99822 üzenetére
Ne haragudj, de egy szóval sem írtam, hogy a 30 évvel ezelőtti HDD alacsony szintű formázásról van szó, mindvégig a HDD Low Level Format Tool nevű progiról volt szó, bár lehet, hogy az első hozzászólásomban lemaradt a "tool". Tudom, hogy hogyan működik és mit csinál a progi és bizony nekem sokszor szükségem van rá. Valóban SD kártyákat és Pendrájvokat is lehet fele "formázni". Azt hogy a fejlesztője miért így hívja, azt nem tudom, meg kell kérdezni tőle.
-
törölt tag
válasz
joe999 #99817 üzenetére
Attól, hogy így hívja a készítője, annek még semmi köze hozzá. Különösen érdekes, hogy még SD kártyát is tud így formázni. Biztos az SD-vezérlőkártyáknak kell.
Még a régebbi vinyókat el lehetett így rontani, de elég hamar megoldották, hogy ilyenkor vagy ne csináljon semmit, vagy nullázza le az egészet. Utóbbi szokott történni.
(#99819) Ott valószínűleg a diskpart is pont elég lett volna.
-
joe999
tag
válasz
King Unique #99818 üzenetére
Igazad van, ha nincs szükség rá akkor nem kell, viszont van olyan helyzet, amikor szükség van rá és hasznos. Ha eddig nem találkoztál ilyennel, akkor szerencséd van.
-
joe999
tag
válasz
joe999 #99817 üzenetére
Számtalan esetben találkoztam törölhetetlen partíciókkal pl.beltéri egységekből származó HDD esetén. A quick wipe meg nem csinál mást mint törli a partíciókat meg az MBRt. Volt olyan vinyóm amire nem lehetett addig Windows-t telepíteni amíg az LLFTOOL rá nem lett engedve.
-
King Unique
titán
válasz
liszi70 #99806 üzenetére
Igen, valóban megvan ez a veszélye is. De a lemezkarbantartó teljes körű használatához emelt szintű jogosultság szükséges, legalábbis a rendszerfájlok törlésénél. A letöltések mappa akár enélkül is megjelenik a listában, valamint a gépházban is, viszont alapból nincsen bejelölve az abból való törlés. Tehát azt már a felhasználónak kell külön megtennie, meg a törlési művelet megkezdése előtt általában megerősíteni azt. Plusz minden egyes elemnél van egy rövid leírás és egyben egy figyelmeztető szöveg, hogy milyen fájlok törlésére vonatkozik és mivel járhat. Vagyis ha már elolvassa, majd bejelöli a törlésnél az adott opciót és meg is erősíti azt, akkor csak tudja mit csinál.
-
Geth
veterán
válasz
#73959936 #99810 üzenetére
Mint sok esetben, segít a doksi random találgatás helyett
KB4494441Some customers report that KB4494441 installed twice on their device.
In certain situations, installing an update requires multiple download and restart steps. If two intermediate steps of the installation complete successfully, the View your Update history page will report that installation completed successfully twice.
(#99811) bobalazs: meg is válaszoltad
Amíg nem tud mindent az új, nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni a régit -
Azt tudják e a nagyokosok hogy minek még most is két féle rendszer?
No meg miért nem lehet windows featuret kikapcsolni a apps alól? -
válasz
King Unique #99805 üzenetére
"Szóval alap, hogy legyen róluk több offline és / vagy online mentés."
Óóóó, ne is mondd, én csak tudom, volt 12-13 éve véletlen adatvesztésem, még a Kürt sem tudott vele mit kezdeni. Utána jó ideig paranoiásan 4-5 példányban mentettem mindent.
Mostanra már beálltam egy normális 2-3 mentéses szintre.
Oké, egy idő után persze mentek mindent ami fontos a Letöltések-ből, de nem azonnal.
"a sok okos jellemzően a C-re, meg a letöltések mappába pakolt minden, a rendszer működése szempontjából haszontalan másodlagos multimédia tartalmat..."
Pont ezért nem kellene ilyen könnyen törölhetővé tenni, hiszen ezek között lehet olyan is, ami fontos. És ha a "sok okos" nem figyel eléggé, már lőttek is a tartalmaknak.
Legelőször nekem se sokon múlt, hogy benne hagyjam a pipát. Nem számítottam rá win7 után, hogy ez is ott van, és gyanútlanul pipáltam be az összeset, ahogy eddig. Persze már tudom, így figyelek rá. De az ördög és Murphy nem alszik.... -
King Unique
titán
válasz
liszi70 #99802 üzenetére
De az meg a másik, hogy ha már fontos és pótolhatatlan adatok, ellenben csak a C letöltések mappában vannak tárolva biztonsági másolatok nélkül, akkor az kb. olyan, mintha nem is léteznének...
Szóval ez esetben alap, hogy legyen róluk több offline és / vagy online mentés, másolat.
Egyébként meg a Windows 10 1809-es verziójánál jelent meg ez a + törlési opció a lemezkarbantartóban, előtte nem volt. De valószínűleg annak megelőzése érdekében, hogy a rendszerpartíción lévő szabad hely ne csökkenjen kritikus értékre, mivel a sok okos jellemzően a C-re, meg a letöltések mappába pakolt minden, a rendszer működése szempontjából haszontalan multimédia tartalmat... Valamint a 1903-as verziónál a reserved storage szintén emiatt, mármint hogy ne fordulhasson elő az, hogy nincs a C-n elegendő szabad terület a frissítésekhez, illetve a rendszer megfelelő működéséhez.
-
válasz
MaxxDamage #99801 üzenetére
Én ezt értem, és tudatosan nyilván nem hagyom benne a pipát, de mi van, ha véletlenül igen?
És ha részegen kezdek el takarítani?
Komolyra fordítva, nem értem, mit keres egy ilyen, akár fontos, már pótolhatatlan adatokat is tartalmazható mappa, a takarítandók között?Ez win10-től van, előtte nem volt. (Belerakhatnák a Képek, Zene és Videók mappát is, hátha azokat is a karbantartóval akarná valaki kiüríteni.
)
-
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest