Hirdetés
-
PROHARDVER!
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
almi
senior tag
Köszi az infókat.
Van vCenter licenszünk is. Egyelőre csak egy host lesz a "clusterben". Tudom, hogy így nincs meg a HA, de dev+test+uat környezetek fognak rajta futni, prod nem.
Indulásnak ennek is örülünk, később pedig ha úgy alakul (reméljük, hogy úgy fog
) , hozzá lehet csapni + hostokat, esetleg storage-ot vagy vSAN-t, vásárolni SnS-t.
Egyelőre simán a host local disk-jei lesznek használva DS-oknak.
A diskek raid 10-ben hardveres raid vezérlővel és természetesen SSD-k.
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Licenszeléssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Hozzájutottunk egy egészen komoly, Vmware vSphere 6 with operations management enterprise plus acceleration kit for 6 processors licenszhez, viszont a 3 éves Support már sajnos lejárt.
Az világos, hogy konvertálni vmware 7-re aktív support nélkül nem fogom tudni (Ezt a verziót már egyébként sem lenne geyszerű, mert End of Avilibility, ha jól tudom), viszont a 6.7 U3 tetejéig tudom frissíteni további költségek nélkül?
Köszi!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
Szia!
Ez egy teszt rendszer és tervezésnél nem teljesen lettek jól belőve a különböző datastore-ok méretei.
Különböző típusú adatok különböző datastoreokon vannak tárolva, amik egyben gluster kötetek is és így vannak felcsatolva NFS-ként kubernetes-es node-ok alá.Meg szerettem volna úszni, hogy letöröljem a logikai raid volume-ot és 2 kisebbet hozzak belőle létre, hogy külön datastore-t tudjak rá tenni, de ahogy olvastam, máshogy nem igen sikerült volna, szóval megcsináltam.
Lehetett volna egyébként máshogy is megoldani?
-
almi
senior tag
Köszönöm szépen!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy egy logikai kötetre nem tudok több datastore-t létrehozni valahogy?
Azt tudom, hogy egy datastore lehet több köteten, de sajnos amikor létrehozok egy datastore-t a kötetre, akkor az már a következő datastore létrehozásánál sajnos eltűnik a listából.Mindenképpen létre kell hoznom külön logikai köteteket a külön datastore-hoz?
Köszönöm.
Üdv. -
almi
senior tag
Sziasztok!
Van kettő különálló datacenterem, külön-külön vCenterrel.
Hogy tudom a legegyszerűbben megoldani, hogy az egyikből klónozzak egy VM-et a másikra?
Sajnos mind a kettő külföldön van, és a OVF template letöltése és feltöltése nagyon lassú.Van erre esetleg valami megoldás? A hálózati láthatóságuk véglis megoldható belső hálón.
Köszi.
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
Ez egyébként egy valid konfiguráció, vagy csak akkor csináljam így, ha nagyon muszáj?
A fizikai hálózatom az annyi, hogy egy mikrotik router van a 2-es portján keresztül összekötve a szerver egyik portjával. Szóval csak egy uplink van használva.
Igazából csak felveszem a router interface-ére a VLAN-okat és kb. készen is vagyok, szerintem.
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Igaz, hogy kérdeztem már, de még egyszer feltenném a kérdést.
ESXi vs subnet/vlanSzeretnék az ESXi hostomon 3 különböző portgroup-ra 3 különböző subnetet tenni, hogy portgrouponként más-más tartományból osszon a DHCP IP-t a VM-eknek.
Egyelőre egy alap 10.120.10.0/24-es subnetből kap minden portgroupban lévő vm IP-t a routertől. Maga a host is.
(Ez a router egy távoli router, amit most nem is nagyon szeretnék emiatt megbolygatni.)Az mondjuk kivitelezhető-e, hogy a management portgroup marad simán ebben a subnetben VLAN nélkül, és ugyan erre az interface-re létrehozok 2 másik VLAN-t, külön külön subnetekkel a másik 2 portgroup részére?
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Egy Supermicro szerveren fut az ESXi-m és memória bővítés miatt leállítottam a szervert.
Visszakapcsolás után minden tökéletesen elindult, de volt pár templatem, ami kapott egy (inaccessible) tag-et.Illetve a datastore-on maradt egy 0,29 KB-os file a template helyett. Most még nem nagy probléma, mert csinálok másikat, de ez így nem tűnik valami jónak. Miért törlődött vajon ez a pár templatem?
Sőt, hogyan tudom kitörölni ezt a file-t? Mert teljesen más a pop-up menüje.
Köszi!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
-
almi
senior tag
Szia!
Köszi, viszont ehhez le kell állítanom a vm-et, amit nem szeretnék.
Egyébként a Template/Export OVF Template menüben találtam hasonló opciót, erre gondoltál?
Mert ezzel is csak a datastore-ra tudok ilyen templatet csinálni, amit utána még le is kell töltenem.
VMware vSphere® 6.5-öt használok web client-el, de sajnos nem találtam ilyen opciót- hogy export to OVA.
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Van arra valami egyszerű és nagyszerű megoldás, hogy egy remote esxi hostról tudjak klónozni egy VM-et a saját esxi hostomra? Site-to-site VPN-en keresztül szeretném mind ezt, szóval a láthatóság meg van oldva.
Létezik erre valami nagyszerű megoldás, vagy csak simán kezdjem el letölteni a datastoreról a letöltendő vm mappájából a fájlokat, majd másoljam fel a saját datastore-omra és vegyem fel az inventoryba?
Ha ez a megoldás, akkor a letöltést meg tudom csinálni úgy, hogy fut az adott vm, vagy először ott a remote hoston kell klónoznom a gépet és úgy letölteni a fájlokat? Ha jól tudom, klónozni lehet futás közben is.Köszönöm!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
Köszi! Igazából a cél az az lenne, hogy külön tartományból kapjanak IP-t a VPN-es userek.
Bele kell, hogy lássanak a másik subnetembe, csak ne abból kapjanak IP-t.Ha VLAN-ozok, akkor elegendő csak a 2. subnetet egy VLAN-ba tenni, vagy a LAN subnetemet is egy másikba kellene? Vagy az maradhat VLAN nélkül a többi 3 portgroup-on?
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Van egy esxi hostom egy uplinkkel, ami egy mikrotik routerre van kötve.
Van egy vSwitch-em az esxi-n 4 portgroup-al. Egyelőre minden portgroup-on lévő VM ugyan abban a subnetben van.A kérdésem az az, hogy ha csinálok a routeren egy 2. subnetet, akkor tehetek-e különböző portgroup-ra ebből a subnetből VM-eket csak úgy simán, vagy külön külön VLAN-okba kell megcsinálnom a subneteket és úgy beállítani a VLAN ID-ket az adott portgroup-oknak?
(Egy OpenVPN szerver lenne külön portgroupban static IP-vel a 2. subnetben.)
Köszi!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
Sziasztok!
Van egy hostingnál lévő esxi szerverem, amin van már egy vCenter is. Be tudok VPN-ezni a hálózatomba, viszont így vpn-en keresztül nem érem el a vCentert web clienten keresztül.
Az alábbi hibát kapom: You don't have permission to access /websso/SAML2/SSOSSL on this server.
Mi lehet az oka?
(Egyelőre egy Debianom van vm-en a szerveren, amiről el tudnám érni, csak a web client nem támogatja a dolgot, így onnan sem tudok belépni. Tudom, fel kellene tennem egy Windows vm-et és áthidalhatnám ezt a problémát, de előtte gondoltam megkérdezem, hogy háta tudtok erre valami megoldást.
Köszi!
Üdv.
almi -
almi
senior tag
Szuper, köszönöm szépen!!
Közben egyébként megoldódott a dolog. Tudnak biztosítani egy Privát IP-t külön VLAN-ban a management hálózatukon, szóval ugyan úgy el tudom majd érni a host management IP-jét VPN-en keresztül, mint ahogy az ipmi-t és mind ezt ingyen.

Így csinálhatok majd egy teljesen saját VPN szervert, amire tudunk csatlakozni az irodából. Azt viszont még nem tudom, hogy azt hogy fogom megoldani, hogy erről a VPN szerverről, egy másik VPN szerverre is kapcsolódjunk (egy másik, külföldi szerverhez való kapcsolódás miatt) és akkor így egyben érnénk el mindent, az irodából, de ez már talán inkább hálózatos téma.

-
almi
senior tag
Szia!
Igen-igen. IP KVM konzol van egyébként, tehát az ESXi-t elérem bármikor már most is, szóval ha bármi gond lenne, akkor ki lehet tenni publikus IP-re arra az időre és be tudnék lépni.

(De VPN mindenképpen kelleni fog egyébként is és az irodában mindenképpen FIX IP lesz.)Nagyjából szerintem átlátom, amit rajzolni szerettél volna.
Tegyük fel, hogy lenne még egy pár olyan szerver, aminek teljesen fölösleges Publikus IP. Ilyen pl. a fileserver, stb., amit csak vpn-en keresztül lehetne elérni. Tehát ha jól értem, akkor elvileg ezek is lehetnek az uplink nélküli vSwitch-en ugyan abban a portgroup-ban és olyan privát IP-t és maszkot adok nekik, amilyet szeretnék? (Az átjáró pedig a VPN-es gép ebben a portgroup-ban lévő vmnic-jének az IP-je?)
A VPN-es gép másik vmnic-e és a többi publikus IP-s gép pedig lenne az Uplinkes vSwitch-en egy portgroupban?
Akkor így nem is kellene plusz Uplink, és IP is csak akkor, ha akarok olyan gépeket, amik elérhetőek kell, hogy legyenek kintről? -
almi
senior tag
Huh, köszönöm szépen a kimerítő választ.
Igen, létezik a szolgáltatónál Kliens VPN, plusz pénzért. Tényleg ez lenne a legegyszerűbb megoldás,( Egyszerűen csak az irodában pl. egy MikroTik routeren be tudnám állítani a VPN elérést és így mindenki elérné mondjuk a fileservert, stb.), csak kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e kifizetni azt a plusz pénzt.
Ezt sajnos nem én döntöm el.Plusz IP-t is tud adni a szolgáltató egyébként és van még egy hálókártya is, ami nincs bekötve. A +1 Uplink mindenképpen kell akkor, de lehet, hogy még így is olcsóbb, + IPvel, mint a kliens VPN, de akkor is lenne egy kis gányolás. Plusz eszközt nem hiszem, hogy be tudnék tenni a host elé, ez is bérelt..

Hogy tudok vSwitch-hez privát subnetet rendelni? Egyelőre nem találtam sehol ilyen beállítást. Vagy ezt a Web Client-en nem is fogom megtalálni?
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Ez most lehet, hogy egy hülye kérdés lesz, de nem tudom, hogy mi is lenne igazán a jó megoldás.
Van egy fizikai szerverem az egyik hoszting szolgáltatónál, amire feltettem az ESXi-t.
Egyelőre úgy érem el, hogy a management IP-nek beállítottam a szolgáltatótól kapott fix IP-t és a web client-en keresztül tudom managelni. Még nem tettem fel vCentert sem, egyelőre üresen megy a host.
Nem vagyok benne biztos, hogy ez így a legbiztonságosabb.
Hogy lehet, egyáltalán ilyen esetben meg lehet-e oldani, hogy ne ezen a publikus IP-n érjem el a hostot? -
almi
senior tag
Köszönöm!
Közben kipróbáltam, VirtualBox-ban feltettem egy ESXi-t és tényleg csinált egy kb 2 gigás datastore-t.
Viszont ugyan erre a virtuális disc-re nem tudtam rátenni még egy datastore-t, mert nem látta. Biztos azért, mert VirtualBox disc. (.vdi).Holnap megcsinálom .vmdk-ra és úgy már valószínű jó lesz. Persze teszt jelleggel megy az egész..

-
almi
senior tag
válasz
Konflikt
üzenetére
Értem, köszönöm szépen!
Most a telepítéssel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem.
Bérelt, hosztolt szerverre telepíteném, így sajnos nem megoldott az ESXi pendrive-ra való telepítése. 2x1TB SSD áll rendelkezésre, amiből már csináltam egy RAID1-es tömböt. Hogy érdemes feltenni? Simán mehet rá az SSD-re? Vagy ha nincs másik drive-om, nem is tudnám máshogy? -
almi
senior tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat.
Mindenképpen szükségünk van rá sajnos, mert a meglévő rendszer VMWare alapú, Kubernetes clustert és govc-t használ.
Ehhez kell majd egy kisebb tesztkörnyezetet felépíteni.Szerintem ez az Essential pont megfelel nekünk. Gyanítom, ha bejön netán egy 2. host és szükségünk lesz vMotion-re és HA-re, akkor lesz lehetőség bővíteni a meglévő licensz-t.
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Írtam már korábban ESXi-vel kapcsolatban, de most annyit változott a dolog, hogy csak fizetős licenszet fogunk venni, mert szükségünk van vCenterre.
A kérdésem az az, hogy pontosan hogy is van ez a licensz dolog.
Egy ilyet néztem ki: [link]
Egy 2 procis hostunk lenne, szóval annak a feltételnek megfelel ugye. Viszont ez tartalmaz vCenter licenszt, vagy azt még pluszban venni kell? Ez hogy működik?
Illetve ha jól értelmezem a dolgokat a vCSA az vCenter csak Linuxra? Windows-t nem nagyon szeretne használni a cég szervernek.- Visszaolvastam és megtaláltam, hogy erre igen a válasz.
Köszönöm!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
Értem, köszönöm!
Igen, de ha eleinte 2*1SSD-m lenne és a későbbiekben szeretnék hozzá venni még 2-t, akkor viszont már mehetne 5-ös RAID-ben, vagy 10-ban, szóval akkor mindenképpen teljesen új RAID tömb kell. Ez időre pedig akkor le kell menteni a VM-et, és a diszket is valahova, gondolom.
-
almi
senior tag
Lehetséges, hogy ez lenne most a legjobb megoldás.

De tegyük fel, hogy most SSD+HDD kombót veszünk.
Olyat tudok csinálni, hogy az SSD-n mennek az OS-ek és a másik DataStore-on lévő diszkeket csatolok fel ezekhez?Más: Utólag nem bonyolult hozzáadni lemezeket? Több lemezből pl új RAID-et érdemes csinálni. Át tudom költöztetni az új DataStore-ra az addig használt virtuális diszkeket és utána ugyan úgy működik minden, mint előtte?
-
almi
senior tag
Szia!
Egy induló kis cég, kb. 15 fős dolgozói létszámmal.
Egyelőre nincs sok adatunk, max 40-50 giga lehet, de ez persze szaporodni fog, ha beindul a project.
(Szerintem egy jó darabig meglennénk így 2-3 TB tárhellyel.)3-4 vm-nek kellene futnia a szerveren. Vagyis hát attól függ, hogy hogy lehet csoportosítani a funkciókat.
Szeretnék egy DC-t, egy fileservert, valamelyik gépen egy weblapnak kellene futnia állandó jelleggel, egy mail szerver is jó lenne, illetve egy fejlesztő szervert. Egy backup szerver pedig valahol majd a felhőben lesz, szerintem. -
almi
senior tag
Huh, elég kezdő vagyok virtualizáció téren, szóval egyelőre nem teljesen vagyok tisztában a köv. mondat jelentésével: "aztán lehet a különböző diszkeket különböző sebességű datastore-ra tenni."
A lényeg, hogy mondjuk ha lenne 2*250GB SSD-m és 2*2TB HDD-m, akkor 2 DB RAID1-es tömböm lenne, egyik 250GB a másik 2TB és ebből tudok csinálni 1-1 DataStore-t, amiken aztán tudok partíciókat csinálni?
Valami ilyesmi?
Nem kevés az a RAID1 3-4 VM alá? Mondjuk Raid 5-ben is véglis csak 1 diszk eshet ki, csak ott jobb a tárhely kihasználás.
-
almi
senior tag
A Dell-nek szerintem annyi a hátránya, hogy csak 4 HDD-a max, amit bele lehet tenni, illetve 64 GB ram, a gyártó szerint. (Itt a linken valószínű el van írva.) Mondjuk nem tudom, hogy kell-e egyáltalán 64GB-nál több nekünk.SSD-t egyelőre nem terveztem. Akkor abból is minimum 3 kellene a RAID 5 miatt, az meg már zsebbe nyúlós.

Viszont a RAID controller talán combosabb, mint a HP esetében.
Én kezdő vagyok a témában, szóval hallgatok rád!

Köszi az infókat.Ha van a Szerverben SD kártya olvasó, SD kártyára szokták tenni az ESXi-t? Vagy ez hülyeség?
-
almi
senior tag
Sajnos elég szűkös a keret eleinte. Még idén az is lesz sajna.
Viszont, ha beindul a dolog, akkor neki lehet állni bővíteni. +RAM, + HDD, stb. Nekem pl. azért volt szimpatikusabb a HP, mert azt jobban lehet bővíteni. De Te pont a Dell-t emelted ki, jobb választás a Dell?
A HP hardware-s RAID vezérlője nem az igazi?Azt néztem, hogy a HP még nem kompatibilis az ESXi 6.5-el. Ez a későbbiekben minden további nélkül updateolható, ha a gyártó is úgy dönt? (Mondjuk nem hiszem, hogy kihasználnám a 6.5 nyújtotta plusz lehetőségeket.
) -
almi
senior tag
Sziasztok!
Nagyjából 2 configra szűkült a dolog.
Melyik az ajánlott? Egyáltalán ajánlottak-e ezek a típusok?
Az első egy Dell ami 32Gb Rammal kezdetben és 4x1TB HDD-ve, Xeon E3-al.
Ez olyan Br. ~650kA második pedig egy HP config, ami szerintem jobb lenne, Xeon E5 és a jobb bővíthetőség miatt, de ez egy kicsit drágább és csak 16GB rammal fér bele a kezdő keretbe (Ez is 4x1TB HDD-vel menne):
Ez sztem olyan Br. ~700k
ESXi menne rajta ugye, és 2-3 VM. Aminek futnia kellene: Fileserver, DC, Mail server, egy weblap futna + egy fejlesztő szerver. (Ezeket kell majd okosan kisakkozni, hogy mi mivel, stb.
)Köszi!
-
almi
senior tag
Nagyon kedves tőletek!

Köszi, mindenképp írok, ha a vásárlásra fog kerülni a sor.
Egyelőre annak próbálok utánajárni, hogy hogyan érdemes választani a storage-ot.
Gondolom a hardweres raid lenne az igazi.
Sajnos pl. 2db 1 TB-os SSD elég drága. Annak van értelme, hogy mondjuk 2*250GB SSD és 2*1TB HDD?
Raid 1-ben mondjuk.Nem tudom, hogy ennek a megvitatására melyik fórum lenne a legjobb.

Próbálkozok azért a Milyen winchestert vegyek topicban is, hátha. -
almi
senior tag
Most egy kicsit utána olvastam és elvileg vCenter nélkül is tudok kapcsolódni vSphere klienssel közvetlenül az ESXi szerverhez.
Ha ez így ingyen van, Nekem valóban tökéletes lenne. Majd, ha a későbbiekben fejlődik, bővül a cég, akkor lehet, hogy lesz értelme beruházni vCenter licenszre is, de így fölösleges.Ez egy kicsit már off ide, de arra esetleg van valamilyen hasznos tipped, hogy hogy érdemes haszálni az SSD + HDD kombót?
Köszi!

-
almi
senior tag
Igen, ezt én is néztem, hogy max 32 GB. Bár Xenon E3-as procinál ez a max, ha jól tudom.
Xenon E5-ös procival szerelt szerverek pedig már elég jó áron vannak sajnos.Szerk.: Most láttam csak, hogy szerkesztettél. Akkor ezek szerint mehet bele a 64 GB is. Az jó hír.
Ó, ez elég jól hangzik, de így további kérdéseim vetődnek fel.

Van ez a sor, hogy: Free ESXi cannot be added to a vCenter Server. Tehát így nem tudom majd kezelni vSphere Client-en keresztül? Ez esetben csak az a webes felület van, ami a cikkben is látszik és ott tudom kezelni a rendszert? Ez valami hasonlóan néz ki, mint vSphere Client?
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok Vmware téren, viszont most adódott egy olyan lehetőség, hogy beszerezhetek egy szervert, amire szerintem érdemes lenne vmware-t tenni a jobb kihasználás miatt.
Valami hasonló szervert szeretnék venni: [link]
15 fős irodába lenne a cucc, futna róla egy weboldal, fileservernek is jó lenne, mailserver, vpn, stb.
A kérdésem az, hogy egy ilyen szerverhez milyen Licencet érdemes vennem ha fel szeretnék tenni rá egy ESXi-t? Illetve ha jól tudom létezik vagy létezett valamilyen ingyenes licenc. Az hogy működik?
Előre is köszönöm!
Üdv.,
almi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MÉG OLCSÓBB Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 VGA új kijelző / akkumulátorok
- iPhone 12 64GB 95% (3 hónap Garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4062
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) , hozzá lehet csapni + hostokat, esetleg storage-ot vagy vSAN-t, vásárolni SnS-t.