Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Monitor hiba topik
- Két billentyűzettel indít a beviteli eszközök piacán a be quiet!
- Slim profilos klaviatúrával adott magáról életjelet a Cherry
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
Az IHS szélét mérted, ami sokkal közelebb van a hüvös cpublokkhoz, mint a középtájt elhelyezkedő magokhoz (illetve ahhoz az IHS részhez amit a magok melegítenek).
Mivel vékonyka lemezről van szó, akár 5-10 fok is lehet a különbség a szélek és közepe között.Láttam valahol egy képet, hogy úgy méricskéltek, hogy a hűtő aljába egy bemetszés volt munkálva és ott ment be középre a szenzor.
(Idle-ben biztos 53 fok az 1 és 2 maghőfokod?)
-
CounterBoci
senior tag
Talán a nagyobb csíkszélesség miatt nagyobb magméret hatékonyabban tudja leadni a hőt
Mikor megtudtam hogy E7200 esetében csak sima pasztát nyomnak az IHS és a mag közé lepadlóztam, hogy lehet ilyen tré megoldást alkalmazni. Négymagosoknál nemtudom mi a helyzet, de akkor is gyanúsak az eltérő mag hőfokok. Ugyanakkor el is tudom képzelni, mert fél délután dörgöltem a CPU-mat annyira egyenetlen volt gyárilag a felület.
-
CounterBoci
senior tag
Valószínűleg odaát.
Ugyan olyan Tody NB blokk van egy 105W-ot diszipáló 3870-en, és egy 65W-os C2D-n.
VGA terhelve 43°C, pedig 105W. Csak az közvetlenül a magon van.
CPU terhelve alapon 50°C, pedig az csak 65W. Ennyit számít az IHS.Nagyon durván, ha arányaiban elosztom a teljesítményüket, akkor ha a VGA 43°C, a CPU-nak 26°C-nak kellene lenni. Tudom nincs köze a valósághoz, csak érzékeltetésképp.
Ezért hajlok a kupaktalanítás felé.
-
-
fsb1000
nagyúr
hmmm.. én továbbra is hiszek abban a tézisben, hogy egy belül bordázott cső max. 1,7x több hőt tud szállítani a környezet és benne áramló folyadék között, mint egy bordázatlan "sima" cső.
(azonos dT, azonos térfogatáram, és azonos keresztmetszet esetén)A CPU blokkok vagy bármely hőcserélő edény kis hibával megfeleltethető egy vele egyenértékű csőszakasznak. Nyomásveszteség szempontjából mindenképp, de akár hőátadási modellként is elképzelhető.
Az már csak sejtésem, hogy a mikrostrukturás blokkok mind közelítik azt az 1,7x vagy bármilyen más, de létező gyakorlati határt. Ezért hőátadási tényező terén nagyon kicsi lehet a fejlesztési mozgástér.
Ez jól látszik azokból a tesztekből, ahol a tesztelő képes azonos térfogatárammal meghajtani a blokkokat. Ilyenkor alig van köztük különbség (pár fok) [link]Igyhát nem marad más lehetősége a gyártónak, mint a blokkok belső geometriáját úgy kialakítani, hogy az 2 további szempont szerint is versenyképes legyen.
- Minnél kisebb legyen a nyomásveszteség a blokkon.
(valós rendszerrel történő teszteléskor/üzemeléskor ezek a blokkok előnyben lehetnek, annál inkább minnél kisebb emelőmagásságú szivattyúval van szerelve a rendszer)
- Alkalmazkodjon a CPU felületének (IHS) inhomogén hőeloszlásához.
(ezért is lehet némely blokkra ráfogni, hogy quadhoz is jó) -
fsb1000
nagyúr
Szerintem nincs megbizható adat, vagy nem tudjuk meg soha. A "koncepciót" kell a lehetőségekhez igazítani..
(lehet hogy nem telik kalorikus gépészmérnőkre az intelnek, de én inkább azt sejtem, hogy nem tartják fontosnak, stock coolerrel is müködnek a procik a határértékeken belül.) -
Lucif-R
senior tag
Hát infrásat nem nagyon akarok venni az kicsit nem olcsó... de most a két alcoholos között 2°C van... a két digi között meg 1°C ... szal igy még eldönteni sem tudom hogy melyik a pontos
de monnyuk egy alcoholos és egy digites közel ugyannanyit mutat de hát igy ezekután szte akár simán véletlen is lehet
-
fsb1000
nagyúr
Ja.. bocs a lényeg:
Arról fogalmam sincs, hogy miért ennyire asszimetrikusak a maghőid.
Ha szerencséd van csak szenzor anomália.(nézd meg több szoftverrel is)
Ha nem, akkor jöhetnek a PH-s vudu várázslatok a polírtól a hűtő forgatásig.Nálam javult a helyzet egy új hátlapi merevitőtől.. de azt nem tudom miért.
Lehet hogy csak a blokk leszorítás tulajdonságai változtak meg. -
fsb1000
nagyúr
gael: ezek a problémákon én is végigrágtam magam és semmi jót nem tudok mondani.
A jelenségnek legalább 2 fő okát tudom, de még számos lehet.
Az egyik az hogy a mag és a kupak közötti dT nem állandó, hanem függ a pillanatnyi hőleadástól. Wolfoknál terhelés alatt én 15-20°C-re saccolom. Ez kb annyi ami az Intel adatlapján olvasható max. IHS hőmérséklet és a Tjmax között van.
Minnél nagyobb terhelés, minnél nagyobb a fesz és a freki annál nagyobb lesz ez a dT.A másik gond a beépített szenzor karakterisztikája.
Elég ha 2 procit összehasonlítunk ebből a szempontból.
Szerencsés esetben egy Tx hőmérséklet felett a görbék összetartanak, de minnél jobban hűtjük a procit az "üzemi" hőmérséklete alá, annál pontatlanabb lesz az eredmény.
Nézd meg ezt az ábrát: [link]Szerintem vizzel is tűlhűtjük a procit, én peltierrel lemenetem -10°C-ig de már 20°C alatt hülyeségeket mértek a lapok, csak a vízhőfokot tudtam korrekt eredményként feljegyezni. Ráadásul nem is konzekvens az alaplapi hőmérséklet visszajelzések (azaz nem rendszeres a hiba jelleg), hanem össze vissza változó.
Egyet lehet tenni: Megmérni a kupakhőt. De abből csak következtetni tudsz majd a maghőmérsékletre, viszont a gyári előírást be tudod tartani, ha nem viszed 70-75°C főlé.
(lehet a Te procidnál más ez az érték) -
-
fsb1000
nagyúr
A kisérleti fázisban mindenképpen léggel hűteném a peltiert.
Kb 150-200W-ot tudok róla lehuzni különösebb nehézség nélkül, és ha nem tévedek nagyot, akkor 40-50 fok között tudom tartani a meleg oldalt.
Ami a hideg oldalán tipustól és áramfelvételtől függően [-10; +10] tartományra elegendőnek látszik.
Ezért (is) kell több kisebb peltier.. hogy tudjam léggel hüteni.Passzív hütéssel, akár lég, akár víz a bűvös -30 fokot nem tudom elérni a peltier hidegoldalán, amig a környezeti hömérséklet 15-20 fok alá nem megy.
Ez nem is cél. Csak egy határérték, amit a folyadéknak kikéne bírnia, ha mégis.... -
BearGOD
tag
Látom külön kis géped van polírozáshoz! Hol lehet szerválni? Mivel a d805ösömön, már nem nan van gari ezért lehet elszánom magamat és mikor átpakolom a rendszert a nagytoronyba akkor kikapom a prockót egy polír erejéig!
Mondjuk xx-flow 2essel 36 idle 1,4V 2,66@3,74 en Load 49-50, sajna erre a procira nem jó a coretemp progi, hogy kilessem a mag tényleges fokát, ezt az alaplapi érzékelő adja! De ha 4 fokot is lehet nyerni.... Ráadásul a blokk sincs polírozva tehát... Majd meglássuk, egyenlőre elakarom adni a mostani blokkot és vagy egy xspc delta vagy egy d-tek. Elválik mennyi péz lesz a számlámon 10én!
-
BearGOD
tag
Csak ismételni tudom az előttem szólót! Gratula!
Majd ha lefestettem meg ilyenek az új házat és beköltöztettem a cumókat akkor énis csinálok nektek képeket moddolt aopen tornyomról! Egyenlőre a flex, fúró, kromofág alatt van a belső váz! aztán előkészítés, festés, összeszerelés. Szegényke annyira karcos volt hogy muszáj neki festéscserét csinálni! -
fuzik
aktív tag
Nem baj, így is fogom az adást
!
Természetesen a blokk felfekvése is lehet problémás, de mielőtt szerelésbe kezdesz, jó lenne megmérni a vized hőmérsékletét. Van egy e6600 procim (végefele széria), ami pl. teljesen hibásan mér 3x fok alatt. Amikor eléri a "határétékét", akkor 8 fokot szinte azonnal ugrik. Szóval ha a vized és a maghő között kevesebb, mint 22 fok van, akkor túl nagy baj nincsen. Ha inkább 22, vagy a fölötti a dT, akkor mindenképpen ellenőrizd a blokkot, esetleg próbálj ki egy másik blokkot.
-
gael
tag
Ezek természetesen a mag hők.
Kiváncsi lennék ,hogy hasonló beállításokkal másnál hogyan alakulnak a hőfokok.
Hozzá tartozik az is ,hogy van a rendszerben egy 8800GTX zalman blokkal ,idle 44, load 54-55 fok szokott lenni.
Ezért is találom érdekesnek a 22fokos különbséget a procinát idle és load között.Szatesz: pl. zalman ZM-MFC1 6 ventit kezel ,de kösd párhuzamosan kettesével a ventiket (nekem is így van) ,nem kell mindre külön szabályzó szerintem
-
törölt tag
Pedig simán megoldhatta volna úgy a Zalman, hogy tetszőleges G1/4-es csatit hajthasson bele az ember. Ha jól értem, barkácsolás nélkül így nem is lehet nagyobb belső keresztmetszetű csövet rászerelni...
Az viszont még nem világos, hogy miért baj az, ha helyenként leszűkül a rendszer? OK, hogy erősebb szivattyú kell hozzá, de ezen kívül is van a dolognak - hőfokokban kimutatható - hátránya?
-
M.W.H
aktív tag
kellenek is az agyat mozgato kis sufnis dolgok meg ha nem gyári nem kell kétségbeesni kis gondolkozással mindent meg lehet oldani(óccson és még kis gondolkozás és szépen) és nem csunyább mint az antartica gyári legogatása aminek hatalmas gusztustalan müanyag gomboc van a végén amivel lehet tekergetni...
külömben antarticához volt szerencséd? kiváncsi lennék ilyen összehasonlitó tesztre -
M.W.H
aktív tag
füü ugy néz ki a cpu blokkod mint egy waterchill antartica dölux extra brutál verzio nemtom milyen egyébként pedig ugyanolyan a plexijeilyen univerzális szerü viszont a leszoritása teljesen más tán házi?
had kérdezzem meg mennyire rezeg be a pupmpád? megy ilyenek mert néztem ilyen pumpát csak megilyesztett hogy nagy és akkor zajos
Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Villanyszerelés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- PlayStation 3
- Házimozi belépő szinten
- Xbox Series X|S
- Fotók, videók mobillal
- Monitor hiba topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Corsair Hydro X Series 4x90 Adapter 4xXF Hardline INGYEN FOXPOST
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm white INGYEN FOXPOST
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Fractal Design Torrent Compact White RGB TG Clear Tint - Beszámolok
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest