- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Apple MacBook
- AMD FX
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Fujifilm X
- Projektor topic
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
üdv. vbscriptben szeretnék könyvtárat tallózni. van ugyan ilyen: [link], de ez elég bénácska, ugyanis nem tudom a kezdő könyvtárat megadni benne. a ''root'' nekem nem jó, mert akkor annál feljebb nem enged brózolni. nekem olyan kéne, ami a desktoptól indul, de az általam megadott könyvtárat jelöli ki defaultban. vagy csak én néztem be és van benne ilyen?
-
lapa
veterán
Teljesen mindegy neki a deklaráció, vele és nélküle sem működik.
Excelben egy beviteli mezőbe beírt értéket kellene megvizsgálnom, hogy az numerikus érték vagy nem. A vizsgálat egy parancsgomb megnyomására indulna, ez alá írom...írnám a kódot. Hogyan hívjam akkor meg a függvényt, hogy megegye?pláne már #437-ben megoldódott...
amúgy érdekes, mert application.worksheetfunction.isnumber(szam) nem ment pedig kéne neki sztem.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
Teljesen mindegy neki a deklaráció, vele és nélküle sem működik.
Excelben egy beviteli mezőbe beírt értéket kellene megvizsgálnom, hogy az numerikus érték vagy nem. A vizsgálat egy parancsgomb megnyomására indulna, ez alá írom...írnám a kódot. Hogyan hívjam akkor meg a függvényt, hogy megegye?if isnumeric(szam) then
de ha az excel makrós totyikba írod látom... -
lapa
veterán
noigen, Bob fella megmondta a frankót

-
lapa
veterán
ofkorze. de #392 óta még jobb nem született, legalább nem egyenként nézősös. jobb megoldást az excel autokijelölései sem szoktak adni...
upd: sorry benéztem, most nézem a linked...
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
Köszi a segítséget, végül én a következőt találtam ki kedden a sorok számának megállapítására (persze ehhez az kell, hogy az első üres cella alatt már ne legyen több nem üres cella):
Sub elsourescella()
' Hogyan kell megállapítani az első üres sor helyét
Dim i As Integer ' változó definiálása
i = 3 ' változó alapértékének meghatározása
While Cells(i, 2) <> '''' ' i-dik oszlop vizsgálata az első üres celláig
i = i + 1
Wend
End Subküzdöttem egy kört mire megtaláltam de emlékeztem, hogy nem kell ciklusozni...
ActiveCell.CurrentRegion.Rows.Count
ActiveCell.CurrentRegion.columns.Count
vagy fixen cells(1,1).CurrentRegion.Rows.Count -
lapa
veterán
lemaradtam, itt a kód:
kezdoido = Now 'elején megadtam a mostot.
itt sokáig futik valami...
MsgBox '' összesen '' & DateDiff(''s'', kezdoido, Now) & '' másodperc telt el.'' 'végén kivontam. -
lapa
veterán
-
lapa
veterán
No ember mondom mit próbálj meg:
nyitsz egy szimpla tök üres fájlt és pittyegetsz a vonalkóddal azt szépen oda pakolja(v egy textbox) mindig új sorba.
Ha irsz egy fájlkezelő progit ami szépen sorba olvassa be a szöveget már kész is a feladat nagyrésze.
És nem kell túlbonyolítani a dolgokat.
[Szerkesztve]azért ennél iparibb, gizikeállóbb megoldásra van szükségem. pláne nem akarok pittyegtetni vele a scannelésen kívül 500 dokumentumot. nagy megkönnyebbülésemre találtam azóta franyesz programot rá, jó kis multifunkciós gépen lapadagolóval egy megosztott könyvtárba mennek a fileok, az app meg figyeli a könyvtárat és átnevezi a doksikat vonalkód-alapon. elvégre 21. század. ettől függetlenül elkezdem ezt a kommand-bigyót csinálni, meglátjuk mire jutok. már van helloworldöm

[Szerkesztve] -
lapa
veterán
tehát eszerint args = ''valami'';''valamimás'' , ha a parancs cmdline.exe valami valamimás
csak hogy jól értem-e. és akkor args(index) lesznek az egyes paraméterek? még emésztem de köszi, helloworld után jövök. -
lapa
veterán
tehát van egy vonalkód-felismerő szoftver, amihez adnak felismerő dll-t, ocx-et meg miegymást. adnak hozzá egyszerű tesztalkalmazást forráskóddal x+1 nyelvre. egy ilyet linkeltem be fent. ha lefordítom, akkor ez egy form, amiben ki lehet választani a fájlt (tif, bmp...) és alul kiírja a fájlban felismert vonalkódból dekódolt szöveget.
namost nekem nem kell form meg gombok, hanem elég lenne pl. egy parancssoros cucc, aminek a paraméterében megadnám a fájlnevet és valahogy (ez mondjuk nem tiszta) visszaadná a kiolvasott értéket. hétköznapi nyelven: van 20 doksim, és végigloopolnék egy scripptel rajtuk, ami elindítja minden fájlnál ezt a commandline cuccot, majd a scriptnek visszaadott érték alapján a script átnevezné a fájlt.
odáig kábé megvagyok, hogy a program dll-jének vannak bemeneti paraméterei és ezeket kéne megadni, de pl. visual basic express-ben már elakadok. új projekt --> commandline app --> kapok egy ''Main''-t. ez szép és jó, de fingom nincs hogyan mondom meg neki a fájlnevet bemeneti paraméterként. ehhez pl. jól jönne egy minta, pl. cmdapp.exe /message ''helloworld'' /type ''vbcritical'' adjon ki egy ''helloworld'' messageboxot nagy piros x-szel (csak hogy ne egy paraaméterről beszéljünk hamár...). -
lapa
veterán
üdv. kéne írnom egy olyan alkalmazást, ami felismert vonalkódok alapján egy file-listát átnevez. van dll meg ocx meg mittomén milyen könyvtár hozzá.
ha egy mód van rá maradnék vbs-nél (ha jóltom a com-ot meg lehet etetni vele), de ha nem megy akkor küzdök visual basic express-szel.
először vbs: szal vannak a következő fileok, amit a vonalkódfelismerő cucchoz adtak:
Form1.frm
Project1.vbp
Project1.vbw
tehát odáig megvagyok, hogy filesearch-elek a könyvtáron. de hogyan hívom meg a könyvtárat? meg hogyan adok neki változókat, amiket kér? ha segít itten egy zipben a fájlok: [link]
most elkezdek küzdeni ezzel az express-szel ettől függetlenül, ha valaki mutatná legalább az irányt megköszönném. -
lapa
veterán
Hali!
Újabb kérdésem van (az előzőt megoldottam másképp
):
VB 6.0-ban írok Excel makrókat. Azt hogy tudom megcsinálni, hogy a felhasználó, aki megnyitja a munkafüzetet, ne lásson bizonyos munkalapokat, de a program el tudja érni? Ha az Excel-lel elrejtem a lapot, akkor a makróban sem tudok átváltani rá, mert
Sheets(''akármi'').select-re ez a hibaüzi jön:
Run-time error '1004':
Worksheet osztály Select metódusa hibásmert az activate, nem select.
a problémádra: lehet esetleg lapfüleket elrejteni mikor megnyitod a munkafüzetet, felvétel gommbal lenézed az eszközök --> beállításokból. kicsit barkács mondjuk, meg vissza kell rakni close-nál. meg ctrl+pgup /ctrl+pgdn még mindig műkszik. rakd esetleg más fájlba.
btw: excel makrós totyik [link] -
lapa
veterán
Hi All!
Olyan problémám lenne, hogy van egy excel táblám amiben a név,város, utca mezők egymás alatt vannak és csomó nem szükséges adattal egyetemben, de nekem úgy kellenének, hogy egy más mellett vannak. De mivel jó hosszú a lista ezért kellene valami VBA rutin ami ezt nekem gyönyürűen megcsinálja. És a fölösleges sorokat törli.
De mivel az életbe nem programoztam VBA-ba ezért nem nagyon tudom hogy ehhez egyáltalan hogy kellene hozzá kezdeni.
Thx!az ilyeneket legközelebb szerintem az excel makró totyikba dobd be, legalábbis én pl. azt inkább nézem mint ezt. ehune Bővebben: link
-
lapa
veterán
A pascalban használt delay(x) (várakozás,késleltetés) utasatásnak mi a megfelelője VB.net-ben vagy 6.0 ban?
wait? legalábbis vba-ban. vbs-ben sleep. keress rá hátha vmelyik ezek közül.
-
lapa
veterán
Up!
Ujabb kihivas az Excel makrom elott:
Arra lenne szukseg egy adatbazisban, hogy az egyik oszlop azonos felvett ertekeire osszesitse a tobbi oszlop megfelelo soranak ertekeit.
Kb. mintha Accessbe feloltenem soronkent, es ha a sor 5. cellaja mar szerepel fenn, akkor a sor masik ertekeit ratolti a meglevo cellakra. Csak lehetoleg Access nelkul szeretnem lezavarni.ezt nem értem.
-
lapa
veterán
Kipróbáltam, macskaköröm is megvolt, de 404-es hibát kaptam.
Aopendialog_selectedfile = Application.GetOpenFilename(OpenDialog_Filter, , OpenDialog_Caption)
sorral van baja.

Csináltam két screenshotot, arról, amit valójában szeretnék:
Bővebben:� link <- ilyen most
Bővebben:� link <- ilyen lenne
Tehát Excelben meg tudom csinálni a parancsgombot(''összehasonlít'') (ezt tanultam is suliban, csak azért megy
), de az pofásabb lenne, ha ez a gomb egy exe-fájl formján lenne. (Bocsi, most vettem észre, hogy az egyik helyen ''összehasonlít'' van, a másikon meg ''összehasonlítás''. Természetesen a kettő funkciója ugyanaz lenne.)
Szerk.: Az első képen minden rendben, azt csak azért linkeltem, hogy egy hozzávetőleges ''ilyen most, ilyen lenne'' állapot legyen látható.
[Szerkesztve]küttem mintafájlt mailen, mert nekem még mindig műxik.
-
lapa
veterán
Sajnos ez nálam hibaüzenetet generál.

Olyasmire gondoltam, hogy egy - a felhasználó által kiválasztott - Excel munkafüzet megnyitása után egy gomb megnyomásával pl. megvizsgáljuk, hogy az A1 cella értéke egyezik-e a B1 cella értékével. Persze az én makróm ennél azért összetettebb, de ez elég egyszerű lenne.
Tehát van egy Commandbuttonom, amire ha rákattintok, ez történik:Private Sub CommandButton1_Click()
If Cells(1, 1) = Cells(1, 2) Then
MsgBox ''Az A1-es és B1-es cellák tartalma egyezik.''
Else
MsgBox ''Az A1-es és B1-es cellák tartalma nem egyezik.''
End If
End Sub
Na, és azt lenne jó megcsinálni, hogy ne kelljen a felhasználónak külön Sajátgépben/Intézőben keresni a munkafüzetet, majd onnan megnyitva Excelben futtatni a makrót, hanem lenne egy exe-program, amin lenne egy ''Megnyitás'' gomb és egy másik gomb, ami a megnyitott Excel munkafüzet aktuális munkalapján futtatná le mondjuk a fenti A1 - B1 összehasonlítást.
A könyv, amit olvastam, ezt a kódot írja a ''Megnyitás'' gombra:Private Sub Command1_Click()
CommonDialog1.ShowOpen
End Sub
Viszont itt a program formjára nemcsak a ''Megnyitás'' gombot, hanem egy CommonDialog-ot is el kell helyezni, ugyanezzel a kóddal. Így a ''Megnyitás'' gombra kattintva előugrik egy új ablak, ahonnan ki lehet választani a megnyitandó fájlt. Csak az a gondom, hogy a fájlok nem nyílnak meg.
Ide kéne még vmi parancs, csak erről már nem ír a könyv. 
hát nemtom értem-e mit szeretnél, de ez tuti műkszik:
OpenDialog_Filter = ''Excel (*.xls), *.xls''
OpenDialog_Caption = ''Válassza ki a feldolgozni kívánt fájlt''
opendialog_selectedfile = Application.GetOpenFilename(OpenDialog_Filter, , OpenDialog_Caption)
Workbooks.Open Filename:=opendialog_selectedfile
csinál ''megnyitás'' ablakot és a kiválasztott fájlt megnyitja szépen. két aposztrófokat kicserélted macskakörömre? az előzőben volt egy sortörés is, ebből kivettem hátha az kavart be.
egyébként nem jó egy olyan megoldás, hogy az excelben csinálsz egy gombot neki és ahhoz rendeled hozzá a makrót? -
lapa
veterán
Sracok, egyszeru kerdesem lenne, marmint VB profiknak lesz egyszeru:
Excel makro a tema, ami Pivot table-t gyart egy sheetbol.
Itt a lenyeg:
ActiveWorkbook.PivotCaches.Add(SourceType:=xlDatabase, SourceData:= _
''xxx!R1C1:R100C85'').CreatePivotTable TableDestination:='''', TableName:= _
''PivotTable1''ActiveSheet.PivotTableWizard TableDestination:=ActiveSheet.Cells(3, 1)
A SourceData-ba valtozot kene bevinnem a RC-fele direkt hivatkozas helyett, de hogyan? Range vagy Variant tipusu definialt valtozot (meg ha a range-t jol is tartalmazza), nem fogad el.
[Szerkesztve]nemtom kell-e még, de nekem pl. ez működött:
SourceData:= _
Range(Cells(1, 1), Cells(6, 2))).CreatePivotTable
meg ez is:Set xxx = Range(Cells(1, 1), Cells(6, 2))
SourceData:= _
xxx).CreatePivotTable
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
Hali!
Írtam Excel-ben egy makrót. Meg lehet azt oldani, hogy VB-ben írok egy olyan programot, aminek egy CommandButton-jéra rákattintva megjelenik egy megnyitás ablak, és az abban kijelölt (xls-)fájl megnyílik? (Megnyitás ablakot és kijelölést könyv segítségével sikerült megcsinálnom, de magát, a fájl megnyitását nem.) Ezután a makró futtatását egy másik CommandButton-nel el lehet indítani? Ha igen, hogyan?OpenDialog_Filter = ''Szöveges fájlok (*.txt), *.txt''
OpenDialog_Caption = ''Válassza ki a feldolgozni kívánt fájlt''
OpenDialog_SelectedFile = _
Application.GetOpenFilename(OpenDialog_Filter, , OpenDialog_Caption)
...
Workbooks.OpenText Filename:=OpenDialog_SelectedFile
ez mondjuk txt-t nyit. vagy valami másra gondoltál? -
lapa
veterán
-
lapa
veterán
2. cucut asszem megtaláltam, jól jött a segítség. Bővebben: link. majd megnézem műxik-e, addig is hálás

-
lapa
veterán
uccsóupsz, utána elengedem asszem.
-
lapa
veterán
meginupsz...
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
ez féloff, mert vbs (!), de ide teszem fel.
1. tudok fuction-t beágyazni vbs-be? tehát olyan programrészt, amit aztán csak meghívok, amikor kell.
2. műxenek a common dialog-ok (open file, mittomén) vbs-ben? ha igen, vki meg tud dobni egy sampléval esetleg? köszi
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Autós topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Lightyear - befektetési app
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Revolut
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Apple MacBook
- AMD FX
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- Dell Precision 7550,15.6",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,Quadro T2000 4GB VGA,WIN11, 2 KAMERA
- szinteÚJ Dell 15 i7-1355U 32GB 1TB 120Hz!!!!!!
- GAMER PC! Ryzen 7700X / RX 9070 / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / X870E /850w Platinum! BeszámítOK!
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 27% - Corsair Premium Individually Sleeved TÁPEGYSÉG KÁBEL Pro Kit Type 4 Gen4
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Excelben egy beviteli mezőbe beírt értéket kellene megvizsgálnom, hogy az numerikus érték vagy nem. A vizsgálat egy parancsgomb megnyomására indulna, ez alá írom...írnám a kódot. Hogyan hívjam akkor meg a függvényt, hogy megegye?