Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bici

félisten

válasz tupacamaru #1393 üzenetére

Ok, már megoldottam. :)

Nna, azért, hogy ne csak kérdezzek, egy jó tanáccsal is szolgálok:

Az volt a célom, hogy egy anamorfikus (függőleegsen széthúzott) 16:9-es dvd-ből úgy csináljak avi-t, hogy ne veszítsek a felbontásból.
    Alapból a 16:9-es DVD is 720x576-ban van eltárolva (ami 5:4-es), csak a lejátszó (pl. powerDVD) kihúzza vízszintesen 1024x576-ra, ami már 16:9 arányú felbontás.
    A normál DVDRip esetén pl. 720x360-ba lenne tömörítve, hiszen alapból ennyi a DVD felbontása vízszintesen, ehhez kell igazítani a függőleegs felbontást. Igen ám, de így veszínünk a függőleges felbontásból.
    A másik módszer, hogy megtartjuk a függőleges felbontást (576 képpont), és 1024-re nyújtjuk az AVI-t is. Ezt azért nem használják, mert pazalrásnak tartják, ami helytálló megállapítás.
    Engem akkor sem hagyott nyugondni a dolog, kipróbáltam ez utóbbit. A végeredmény 1-pass, és multipass esetben (XVID és DIVX) is az volt, hogy ugyan élesebb a kép a függőlegesen több képpont miatt, de a vízszintesen eltárolt sok képpont és az azonos bitráta miatt a kockásodás erősebb volt.
    Ezután próbálgattam még sokmindent (tegnap óta szinte folyamatosan megy a tömörítés 1-2 perces fájlokkal), de nem volt jó sehogy; vagy alacsonyabb felbontás kell, vagy nagyobb file méret.
    Végül tök véletlenül csináltam egy beállítási hibát, aminek elég jó eredménye lett.
    A lényeg (XVID-el próbáltam):
    - 2 pass tömörítési módot használtam, ellőször azt kell beállítani, hogy 2-pass - 1st pass
    - az első menetnél az AVI felbontását pont akkorára állítom, amekkora a forrásanyag felbontása, vagyis 720x576, nem törődve a képaránnyal
    - ekkor keletkezik egy video.pass nevű file
    - a második menetnél beállítottam a képaránynak megfelelő felbontást, vagyis 1024x576.
    - ekkor a video.pass fájlból beolvassa az első menet "tapasztalatait" (Nyugodtan rá lehet nyomni az előző menetben készült AVI felülírására, hiszen abban csak hang van jelenleg.)
    Azt tapasztaltam, hogy így nem is vesztettem a függőleges felbontásból, és a minőség is szuperjó lett, annak ellenére, hogy vízszintesen fölöslegesen tároltam el képpontokat.

Aki jó minőségű avi-t akar, az próbálja ki bátran!

ui.: Az egészhez a 1Click DVD to Divx AVI nevű progit használtam.

Új hozzászólás Aktív témák